Petak, 08.03.2024 | 22:00
IZVOR: n1.hrvatska.hr

Stručnjaci objasnili zašto NE BISTE trebale ići u teretanu NAŠMINKANE

Oni koji vježbaju kod kuće ili u teretani upozoravaju se da vježbanje sa šminkom može oštetiti njihovu kožu.




Foto: Ilustracija/Pixabay.com 

Nova istraživanja sugerišu  da je najbolje izbjegavati nošenje šminke tokom vježbanja jer bi vam mogla začepiti pore. Studija u Journal of Cosmetic Dermatology proučavala je kako puder utiče na našu kožu i pore tokom vježbanja.

U istraživanju su učestvovali  43 osobe koje su nosile šminku na nekim djelovima lica i otkriveno je je da su područja s šminkom imala više vlage od onih bez šminke, prenosi Mirror.

To bi moglo značiti da šminka sprječava isparavanje vlage iz vaše kože. Nakon vježbanja pore su se povećale na područjima bez šminke, ali ne toliko na područjima ispod pudera. To bi moglo značiti da šminka blokira pore.

Koža je takođe postala rastezljivija nakon vježbanja kod onih koji nose šminku u poređenju s onima bez šminke. Grace Day, stručnjakinjs za njegu kože u Beauty Bayu, izjavila je da mnogim ženama nije izvodljivo da ne nose šminku tokom vježbanja, uprkos onome što kaže studija.

Ona savjetuje ljudima da izbjegavaju korištenje teške šminke i predlaže da na mjesto vježbanja ponesu sredstvo za čišćenje lica.

“Ne nositi šminku jednostavno nije moguće za mnoge od nas, iz niza razloga. Dakle, kako biste osigurali da vaša koža ostane blistava na traci za trčanje i izvan nje, najbolje je odabrati proizvod koji neće biti previše problematičan za vašu kožu.”

“Izbjegavanje teške šminke, poput pudera s punim prekrivanjem, pomoći će u smanjenju izbijanja akni nakon vježbanja. Takođe je dobro ponijeti sredstvo za čišćenje sa sobom u teretanu, tako da možete lice očistiti odmah nakon treninga, kako biste očistili znoj i bakterije.”

Day je istraživala  nauka  koja stoji iza nošenja šminke tokom vježbanja.

“Argument za ostavljanje gole kože u teretani ukorijenjen je u ideji da pore ostaju nezačepljene i da čista koža može disati, sprječavajući prištiće koji se mogu pojaviti zbog nakupljanja šminke, znoja i bakterija u porama”, rekla je. “Povećana temperatura i znojenje uzrokovani vježbanjem otvaraju pore, zbog čega ih mogu začepiti čestice šminke, što dovodi do izbijanja bubuljica i neujednačene teksture kože.”

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Spajić: ŽELIMO da 2026. budemo SPREMNI za ulazak u EU

Četvrtak, 09.05.2024 | 20:14

Iz perspektive Vlade je 2026. godina bitna za Crnu Goru jer do tada želimo da završimo obaveze prema Evropskoj uniji i da budemo spremni za ulazak, a onda čekamo politički signal naredne dvije godine za tako nešto, poručio je u intervjuu povodom Dana Evrope na Televiziji Crne Gore premijer Milojko Spajić.

Zenović: OSTAĆU na poziciji pregovarača do dobijanja IBAR-a, neću je zapostaviti uprkos mojoj KANDIDATURI i za izbore u Budvi

Četvrtak, 09.05.2024 | 20:09

Sigurno ću ostati na poziciji pregovarača do dobijanja IBAR-a, a ta pozicija neće ostati upražnjena, niti zapostavljena uprkos mojoj kandidaturi za lokalne izbore u Budvi, kazao je glavni pregovarač sa Evropskom unijom Predrag Zenović.

Slavna ljepotica priznala da li ŽALI što je postala mama u 40-im - "Bićeš tako UMORNA"

Četvrtak, 09.05.2024 | 20:03

Eva Mendes ima dvije ćerke s glumcem Rajanom Goslingom s kojim je u braku, a zbog porodice se i povukla iz glume.

Uživo: "Lavovi" protiv Italije - Žele da opravdaju ULOGU FAVORITA

Četvrtak, 09.05.2024 | 19:45

Najbolji crnogorski rukometaši od 20 sati igraju u Konversanu sa Italijom, prvi meč baraža za Svjetsko prvenstvo.

SD, SDP i LP: Na antifašističkim vrijednostima gradili smo SAVREMENU Crnu Goru, koju treba VRATITI evropskom putu

Četvrtak, 09.05.2024 | 19:36

Rukovodstvo i odbori Glavnog grada Socijaldemokrata Crne Gore (SD), Socijaldemokratske partije (SDP) i Liberalne partije (LP) sa prijateljima i simpatizerima danas su položili vijenac na Spomenik partizanu borcu na Gorici, povodom Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope – 9. maja.

Poznat PROTIVNIK Đokovića na startu turnira u Rimu

Četvrtak, 09.05.2024 | 19:30

Prvi teniser svijeta Novak Đoković je saznao ime prvog protivnika na masters turniru u Rimu.

Stijović i Delić podnijeli OSTAVKE, nisu više savjetnici predsjednika države

Četvrtak, 09.05.2024 | 19:23

Savjetnik predsjednika Crne Gore za regionalni razvoj Aleksandar Stijović podnio je ostavku na tu poziciju. Tu informaciju potvrdio je Stijović za Portal RTCG.

Vujović sa Ribiero: MKM ističe svoju čvrstu POSVEĆENOST očuvanju bezbjednosti novinara i slobode izražavanja

Četvrtak, 09.05.2024 | 19:07

Udanašnjem svijetu gdje sloboda medija trpi velike izazove, Ministarstvo kulture i medija (MKM) ističe svoju čvrstu posvećenost očuvanju bezbjednosti novinara i slobode izražavanja, što zahtijeva neprestani trud i angažman - zaključeno je na sastanku ministarke kulture i medija Tamare Vujović i izaslanice OEBS-a za slobodu medija, Tereze Ribiero.

"Ti NIKADA NEĆEŠ biti POZNATA": Saša Popović izbacio Anu Nikolić iz studija

Četvrtak, 09.05.2024 | 18:54

Na početku svoje karijere Ana Nikolić bila je izbačena iz studija. 

Ovo su NERADNI DANI za Dan nezavisnosti

Četvrtak, 09.05.2024 | 18:38

Za Dan nezavisnosti u Crnoj Gori će biti neradni dani utorak 21. maj i srijeda 22. maj, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja MRSS.