Nedjelja, 10.03.2024 | 10:58
IZVOR: pobjeda.me/rtcg.me

"Jedino su ostala SJEĆANJA": Emotivan tekst dječaka koji je OSVOJIO PRVU NAGRADU za rad "Mama je glagol od glagola raditi"

Javna ustanova “Zahumlje” Nikšić, nagradila je učesnike literarnog konkursa “Mama je glagol od glagola raditi”, organizovanog povodom 8. marta, Dana žena, na koji je pristiglo blizu 400 radova učenika osnovnih škola iz Crne Gore.




Foto: Facebook screenshot/ Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija Crne Gore 

Prvo mjesto u konkurenciji nižih razreda osvojio je Nenad Bojić iz JU OŠ ”Vojin Čepić” Kolašin, druga je Milica Janjušević iz JU OŠ “Radoje Čizmović” Nikšić a treće mjesto su podijelili Svetlana Grdinić JU OŠ “Bogdan Kotlica” iz Boana i Luka Škopelja iz JU OŠ “Kekec” Sutomore.

Dječak Nenad iz Dragovića Polja napisao je najbolji, ali i najemotivniji tekst, u kategoriji od 2. do 5. razreda osnovnih škola.

Tekst Nenada Bojića objavila je JU Zahumlje, a prenosimo ga integralno:

"Jednoga dana, na času jezika i književnosti, učiteljica je saopštila da je otvoren konkurs za dječiji festival na temu "Mama je glagol od glagola raditi". Takođe, saopštila je i to da možemo napisati poetski ili prozni tekst, i učestvovati na istom.

Zamislio sam se na tren i zapitao "A šta ja da pišem?" Jedino su ostala sjećanja... Sjećanja na majku koja je meni bila najdraža riječ i najdraži glagol. Volio sam kada me zagrli, pomiluje i poljubi. Volio sam kada mi napravi omiljeni kolač, volio sam kada mi spremi omiljeno jelo. Volio sam... Bio sam srećan dok nas je, nas petoro, pazila i brinula o nama. Možda joj nije bilo lako, ali ona to nije pokazivala. Uvijek nas je dočekivala sa njenim, za mene, najljepšim osmjehom. O, kako sam samo bio srećan! Sjetio sam se i naših rođendana. Uvijek bi nam napravila kolač, makar i najobičniji, jer živjeli smo na selu i nije uvijek bilo potrebnog materijala a ni novca da se kupi. Bez obzira na sve to, bio sam srećan. Mama, tata i mi...Život mi je bio kao bajka, a onda... Onda sam se jednog jutra probudio i rekli su mi da majka nije više tu. Moj omiljeni glagol je prestao da "vrši radnju". Mama je odlučila da ne bude više sa nama, da ne bude više izvor moje sreće i sigurnosti. Odlučila je da mi bude samo sjećanje, a ne "omiljeni glagol". Nijesam želio a ni mogao da povjerujem u sve ovo. Danima sam se nadao da je to samo nešto što će proći. Činilo mi se često da je čujem kako dolazi i smije se. Činilo mi se da me zove onako kako mi je uvijek tepala - Nešo! Sanjao sam je često. Ali...

Na kraju su ostala samo sjećanja kao i vječito pitanje "Zašto?" Zar je toliko bilo teško vršiti sve ove radnje i biti nečiji omiljeni glagol...? Zar je toliko bilo teško...?"

Nenad Bojić, III razred
OŠ Vojin Čepić- Dragovića Polje- Kolašin

Mentorka – Darka Bošković ( prof.razredne nastave)

Nagrade u starijoj kategoriji

U starijoj kategoriji, prvo mjesto je osvojila Sofija Stijović iz JU OŠ "Bajo Jojić" Andrijevica, druga je Teodora Radunović OŠ "Luka Simonović" a treće mjesto je osvojio Vahid Gec iz OŠ "Salko Aljković" iz Pljevalja.

Nagrade za najbolje poetsko i prozno ostvarenje pripale su Stefanu Savićeviću OŠ "Kekec" Sutomore i Teodori Šćekić iz OŠ "Vuk Karadžić" Berane.

Specijalna priznanja uručena su Dnevnom centru za djecu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom Nikšić i osnovnim školama "Ratko Žarić" Nikšić, "Stefan Mitrov Ljubiša" Budva i "Bogdan Kotlica" Boan.

Dobitnicima je čestitao i državni sekretar u Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija Dragan Bojović.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Sala DODEST - Na LiTeritoriji trećeg dana čitanje kratkih priča

Srijeda, 08.05.2024 | 10:17

Treće večeri LiTeritorije (četvrtak, 9. maj) u programu čitanja učestvovaće svi gosti ovogodišnjeg festivala. Kratke priče čitaće: Srđan Srdić, Alena Begić, Srđan Gavrilović, Tijana Rakočević, Nikola Nikolić, Marina Gudelj i Željko Janković. Program će se održavati u sali DODEST sa početkom u 20 sati.

Dobitnica Gonkurove nagrade gost Sajma knjiga u Podgorici

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 15:02

Dobitnica Gonkurove nagrade i jedna od najpoznatijih spisateljica Francuske Majlis Besri (Maylis Besserie) biće specijalni gost Sajma knjiga u Podgorici, navodi se u saopštenju organizatora podgoričkog Sajma knjiga.

FOTO: Svečano otvorena manifestacija "Dani DRAGANA RADULOVIĆA“

Petak, 26.04.2024 | 13:29

Dvodnevna regionalna manifestacija književnosti za djecu i mlade "Dani Dragana Radulovića", u organizaciji Sekretarijata za kulturu Glavnog grada Podgorica, svečano je otvorena u Velikoj sali Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović”.

Vujović: Knjige su kamen temeljac svake kulture

Utorak, 23.04.2024 | 16:50

Knjige su najsigurnija uporišta i oslonac u učenju, one su inspiracija čovjeku i kamen temeljac svake kulture i zbog toga je važno podsticanje na čitanje svih, a naročito mladih, poručila je ministarka kulture i medija Tamara Vujović povodom 23. aprila Svjetskog dana knjige i autorskih prava.

Noć knjige se po jedanaesti put obilježava u Crnoj Gori

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 14:21

Noć knjige se po jedanaesti put obilježava u Crnoj Gori, u utorak, 23.4. 2024. u partnerstvu sa Hrvatskom, Slovenijom, Bosnom i Hercegovinom, te drugim zemljama regiona i šire.

VIDEO: Šokantan nastup predstavnice Irske na Eurosongu - Ovo se ne viđa često na sceni

Srijeda, 08.05.2024 | 10:52

Održano je prvo polufinalno veče Eurosonga, a jedan nastup je posebno šokirao gledaoce.

Kladionice predviđaju: Hrvatska FAVORIT ZA POBJEDU na ovogodišnjem Eurosongu

Srijeda, 08.05.2024 | 08:41

Održano je prvo polufinalno veče Eurosonga, a svoj plasman u finale izborili su takmičari iz 10 zemalja.

Knežević: Uslovi u pritvoru nehumani, tražim dolazak diplomatskog osoblja iz Ambasade UK, posjetu Mitropolita Joanikija

Srijeda, 08.05.2024 | 13:11

Predsjednik Atlas grupe i Univerziteta Mediteran dr Duško Knežević, koga je Velika Britanija izručila Crnoj Gori 30. aprila i nakon saslušanja u Višem sudu u Podgorici određen mu jednomjesečni pritvor, obratio se pismom Vladimiru Šćepanoviću, načelniku Istražnog zatvora u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Dva znaka će biti na "udaru" tokom mladog mjeseca: Očekuju ih IZAZOVI i PREVRTLJIVA SREĆA

Srijeda, 08.05.2024 | 10:52

Stiže nam mlad mjesec u Biku i to 8. maja u 05.21. Sa sobom nosi izuzetno dinamičan period, nekima promjene i izazove.

Air Montenegro OTKAZUJE LETOVE na liniji Podgorica - Minhen

Srijeda, 08.05.2024 | 11:40

Uslijed geopolitičkih prilika koje onemogućavaju obavljanje letova na liniji Podogorica - Tel Aviv, nacionalni avioprevoznik će tokom ljetnje sezone saobraćaj obavljati na četiri aviona. Uzimajući navedeno u obzir, Air Montenegro je pristupio optimizaciji reda letenja za ljetnju sezonu i donio odluku o otkazivanju letova na liniji Podgorica – Minhen, saopšteno je iz nacionalne aviokompanije.

Poslije sunca ponovo PROMJENA - Evo kakvo nas vrijeme očekuje u ČETVRTAK

Srijeda, 08.05.2024 | 22:03

U četvrtak nas očekuje promjenljivo do potpuno oblačno vrijeme, saopšteno je iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Kakav SREĆNIK: Izvučena LOTO SEDMICA od 100.000 eura, i to u našem regionu

Srijeda, 08.05.2024 | 21:55

U Hrvatskoj u emisiji izvlačenja Lota 7 održanoj 8. maja, osvojen je dobitak DRUGA ŠANSA u iznosu od 100.000,00 eura.

Jelena Tomašević objavila NOVI SPOT- "ISKRENO" osvojila PUBLIKU (VIDEO)

Srijeda, 08.05.2024 | 21:47

Jelena Tomašević obradovala je svoje fanove. 

Ovi znaci zodijaka NE VOLE svoj posao - Da li ste među njima?

Srijeda, 08.05.2024 | 21:28

Nije tajna da se mnogi ljudi osjećaju nezadovoljno na svom radnom mjestu.

Stručnjaci UPOZORAVAJU - Ovaj kuhinjski predmet koji svi koristimo može izazvati OZBILJNE INFEKCIJE

Srijeda, 08.05.2024 | 21:17

Upozorenje se odnosi na sunđere i krpe za suđe koje se često ostavljaju na sudoperu i budu zaboravljene dok ne počnu smrdjeti.

Konatar: Crnu Goru čeka POVEĆANJE javnog duga na preko 100 odsto BDP

Srijeda, 08.05.2024 | 20:59

Poslanik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar  kaže da ako Vlada Milojka Spajića nastavi kao do sada, onda Crnu Goru čeka povećanje javnog duga na preko 100 odsto BDP.

Glumica dobila ČETVRTO DIJETE - Porodila se kod kuće, a bebi dala NEOBIČNO IME (FOTO)

Srijeda, 08.05.2024 | 20:39

Glumica objavila srećne vijesti. 

Nastup predstavnika Hrvatske NAJGLEDANIJI na JUTJUBU, a IZNENADIĆETE ko mu je "za petama"

Srijeda, 08.05.2024 | 19:54

Baby Lasagna, hrvatski predstavnik na Eurosongu, plasirao se u finale takmičenja. 

Šušić: "Konačno mišljenje za korišćenje SKY prepiske kao DOKAZA treba da da Vrhovni sud"

Srijeda, 08.05.2024 | 19:44

Vrhovno državno tužilaštvo tvrdi da je presuda Evropskog suda za korišćenje SKY prepiske kao dokaza obavezujuća samo za članice Evropske unije. Istovremeno, advokat, Mitar Šušić, smatra da konačno mišljenje treba da dâ Vrhovni sud, kako bi postojao jedinstveni stav.

NAJPLAĆENIJI jutjuber u istoriji za 26. rođendan POKLANJA 26 automobila: Ovo su USLOVI

Srijeda, 08.05.2024 | 19:34

MrBeast, najplaćeniji youtuber u istoriji, objavio je da pratiteljima povodom svog 26. rođendana poklanja 26 Tesla automobila.