Utorak, 12.03.2024 | 08:59
IZVOR: kolektiv.me

Snovi i izazovi: Dušan Matković o putu ka OLIMPIJSKOJ MEDALJI s crnogorskom vaterpolo reprezentacijom

Uoči Olimpijskih igara koje će se tokom ljeta održati u Parizu, crnogorska vaterpolo reprezentacija se sprema da se suoči sa izazovima koje donosi najveća sportska smotra.  




Foto: arhiva, YouTube screenshot/Meridianbet_me

Razgovarali smo s jednim od ključnih igrača, čije povjerenje u ekipu daje nadu i optimizam u predstojećem takmičenju.

USPJEH REZULTAT TIMSKOG RADA

Dušan Matković iza sebe ima nekoliko fantastičnih utakmica, a za portal  Kolektiv.me otkriva  značaj plasmana na Olimpijadu.

“Ovu priliku koristim da čestitam ekipi i stručnom štabu na izborenom plasmanu na Olimpijske igre. Ovo nije uspjeh jednog pojedinca, već je ovo proizvod dugogodišnjeg rada, truda i zalaganja svih koji su bili sa reprezentacijom tokom ovog ciklusa. Uvijek je lijepo kada se upišete u listu strijelaca, ali te stvari su za mene sporedne. Najvažnije je da je ekipa pobijedila i da je ispunjen cilj, plasman na OI”,  naglašava Matković.

OLIMPIJSKI SAN

Sa petim uzastopnim plasmanom na Olimpijadu, crnogorska vaterpolo selekcija potvrđuje svoj izuzetan uspjeh, posebno uzimajući u obzir izazove s kojima se suočavaju.

Matković za naš portal ističe  da je cilj ekipe jasan - osvajanje olimpijske medalje.

“To je samo po sebi izuzetan uspjeh, a kada uzmemo u obzir u kakvim uslovima radimo i iz koje baze crpimo igrače, ovaj plasman još više dobija na značaju. Što se očekivanja tiče, ja sam optimista. Iskreno vjerujem da ova ekipa može da napravi jedan veliki iskorak u odnosu na ono što smo do sada pokazali i da u Parizu učini ono što ni jedna crnogorska vaterpolo selekcija nije uspjela, a to je da se vrati kući sa olimpijskom vaterpolo medaljom”, kazao je naš sagovornik.

OPTIMIZAM  I NAPORNI RAD DO USPJEHA

Jedan od mladih asova u nacionalnom timu, opstimista je da se mogu izboriti za jednu od medalja na najvećoj sportskoj smotri na svijetu – Olimpijskim igrama. 

Ali, kako ističe, “ajkulama” predstoje dugačke i naporne pripreme tokom ljeta. 

“Vjerujem da ćemo podići naš nivo u svakom segmentu igre, kako na individualnom, tako i na kolektivnom planu. Neće biti lagan turnir. Očekuje nas teška grupa. Moraćemo u svakom meču da budemo blizu maksimuma svojih mogućnosti. Ako to uspijemo, vjerujem da imamo čemu da se nadamo”, naglašava je Matković za Kolektiv.me.

SAZRIJEVANJEM MEDALJOM

Mladi vaterpolista je u 2023. godine osvojio klupski trofej.

Naš reprezentativac, u kapici Barselonete, podigao je prestižni pehar Kupa kralja.  A  za naš portal je govorio o značaju ovog uspjeha.

“Imao sam tu čast i zadovoljstvo da sarađujem sa nekim od najvećih imena vaterpolo sporta, od kojih sam jako puno naučio. Sezona je pored toga bila izuzetno uspješna. U domaćem takmičenju smo osvojili sve što je moglo da se osvoji (Kup Katalonije, Superkup Španije, Kup kralja i Prvenstvo Španije), a u Ligi šampiona smo osvojili bronzanu medalju”, ponosno je kazao Matković.

Kako ističe, prošla sezona u Barseloneti je bila od nemjerljivog značaja za njegov  razvoj.

“Pored medalja i zadovoljstva koje one pružaju, najveći značaj ovih uspjeha je upravo u tome što su mi omogućile da kroz igranje utakmica na evropskoj sceni sazrim kao igrač”.

BALANS IZMEĐU KARIJERE I PRIVATNOG ŽIVOTA

Ovaj mladi vaterpolo igrač je nedavno prešao u francuski klub Nojsi la Sek.

A da li se navikao na promjene i kako uspijeva da prilogodi privatne i profesionalne obaveze, Matković otkriva za naš portal:

“Vrlo lako sam se navikao na promjenu okruženja. Ekipa me je dobro prihvatila. Imao sam tu sreću da je određeni broj igrača iz ekipe sa prostora bivše Jugoslavije, tako da su mi i oni maksimalno pomogli da se uklopim što bolje. Nemam velikih problema da uklopim privatne obaveze sa profesionalnim, zato što sam sve što radim podredio vaterpolu i on ima primat u odnosu na sve drugo. Imam tu sreću da dok sam u klubu imam dosta slobodnog vremena, tako da pokušavam da ga iskoristim na najbolji mogući način”, objašnjava reprezentativac Crne Gore.

TAJNA USPJEHA

Foto: Ustupljena fotografija/Privatna arhiva

Kada je riječ o treninzima, Matković naglašava različite pristupe u različitim zemljama, ali vjeruje da kombinacija intenziteta treninga može donijeti najbolje rezultate.

“Svaka zemlja ima neki svoj sistem rada koji se manje ili više razlikuju. U Španiji se radilo kraće, a intenzivnije. Ovdje u Francuskoj se, barem u mom klubu, radi dosta slično kao u Crnoj Gori, vjerovatno zato što je trener ponikao u toj jugoslovenskoj školi vaterpola. Svaki od ovih sistema treninga ima svojih prednosti i mana, a kada bih morao da izaberem neki, vjerovatno bih izabrao kombinaciju jednog i drugog”, dodaje Matković.

ISTRAJNOST KROZ PREPREKE PRETVARA SNOVE U STVARNOST

Sagovornik našeg portala je poslalo poruku svim budućim vaterpolistima, podstičući ih da nikad ne odustaju od svoji snova i da budu istrajni u ostvarivanju svojih snova.

“Tokom karijere suočiće se sa velikim brojem prepreka. Nerijetko će im biti teško, moraće da se se odreknu stvari koje vole, ali samo oni koji su najistrajniji i koji nikada se odustaju će sve te teške momente uspjeti da naplate i da ih pretvore u lijepe uspomene kojih će se rado sjećati”, zaključuje Matković za Kolektiv.me.

Piše: Višnja Cvetković 

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Mandić pozvao VDT i SDT da se povede računa o zdravstvenom stanju Katnića

Četvrtak, 09.05.2024 | 13:11

Premijer Milojko Spajić odgovara danas u Skupštini Crne Gore na pitanja predstavnika poslaničkih klubova, na posebnoj sjednici posvećenoj Premijerskom satu. Početak sjednice zakazan je za 12 časova.

Živković: Moramo zajedno čuvati tekovine 9. maja da bi bili dostojni junačke prošlosti i evropske budućnosti

Četvrtak, 09.05.2024 | 12:18

Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope predstavljaju vrijednosti na kojima je sazdana savremena Crna Gora. Svjesni smo da jedino njegujući ideju antifašizma i evropskog jedinstva možemo postići željeni napredak za sve svoje građane, saopštio je predsjednik DPS-a Danijel Živković.

Ovo je NAJBOGATIJI KLUB na svijetu - Vrijedi čak 6.200.000.000 DOLARA

Četvrtak, 09.05.2024 | 12:12

Mančester junajted je u nečemu prvi na svijetu, najvrijedniji je fudbalski klub i u ovom trenutku se vrijednost procjenjuje na čak 6.200.000.000 dolara.

UP: Uhapšena dva vozača u Nikšiću, upravljali vozilom pod dejstvom marihuane i kokaina

Četvrtak, 09.05.2024 | 11:40

Policija je juče u Nikšiću uhapsila dva vozača – B.Đ. (22) i A.V. (29) za koje je utvrđeno da su upravljali vozilom pod dejstvom marihuane i kokaina, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Položen vijenac na spomenik Partizanu borcu; Rakčević: Slavimo hrabrost i odlučnost borbe koja je počela u CG

Četvrtak, 09.05.2024 | 11:31

Povodom obilježavanja 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom, zamjenik gradonačelnice Luka Rakčević i potpredsjednik Skupštine Glavnog grada Branko Vuković, položili su danas vijenac na Spomenik Partizanu borcu na brdu Gorica, saopšteno je iz Glavnog grada.

Vujović: Herojstvo i žrtve naših predaka ne smiju biti zaboravljeni

Četvrtak, 09.05.2024 | 10:51

Evropska unija je naše stremljenje, jedini put i krajnje odredište. I pored brojnih izazova danas, više nego ikad, odlučno koračamo ka tom cilju, posvećeni suštinskim rezultatima, progresivnim idejama i vrijednostima, ponosni na naše građansko opredjeljenje i antifašističko nasljeđe. Uskoro će se otvoriti vrata za prvu sljedeću članicu evropske porodice - za Crnu Goru. Na nama je da učinimo da se to što prije dogodi, saopštila je ministarka kulture i medija Tamara Vujović povodom 9.maja - Dana Evrope i Dana pobjede nad fašizmom.

Eraković: Svi koji su glasali za ovaj eksperiment nad zdravljem građana Crne Gore neka se spreme

Četvrtak, 09.05.2024 | 10:31

Upozoravali smo na vrijeme na pogubnu politiku ukidanja doprinosa za zdravstveno osiguranje, saopštio je potpredsjednik DPS-a Jevto Eraković.

Anćeloti: Bajern se žalio na suđenje? Ok, onda ćemo se i mi žaliti

Četvrtak, 09.05.2024 | 10:01

Karlo Anćeloti će pokušati da dođe i do pete titule Lige šampiona, prethodno dvije osvojio je na klupi Reala (2014, 2022), a prije toga i sa Milanom (2003, 2007).

Ostali su vam ostaci hrane od Vaskrsa? Pripremite od toga PICU

Četvrtak, 09.05.2024 | 09:48

Vaskrs je došao i prošao, ali ostala vam je tona hrane! Već posle nekoliko dana pripremljene đakonije više nisu svježe, nasiječen sir i suhomesnato počinje da se suši i mijenja teksturu, dok se povrće sparušalo. A ukućani su već presiti svega i ne mogu više da jedu jedno te isto.

Milović - Smanjenje penzionih doprinosa TEKTONSKI potres ekonomije Crne Gore

Četvrtak, 09.05.2024 | 09:37

Smanjenje penzionih doprinosa tektonski potres ekonomije Crne Gore, saopštio je poslanik DPS-a Nikola Milović.