Ponedjeljak, 18.03.2024 | 19:40
IZVOR: una.rs

Zašto proljeće donosi najviše LJUBAVNIH ISKRICA? Postoji NAUČNO OBJAŠNJENJE za to

Postoji i naučno objašnjenje.




Foto: Ilustracija/Pixabay.com 

Sa dolaskom proljeća, ne samo da se priroda budi iz zimskog sna, već i ljudska srca počinju intenzivnije da kucaju, preplavljena osjećanjima koja mnogi pripisuju magiji novog početka. Međutim, kako objašnjavaju psiholozi, temelj ovih proljećnih emocija zapravo leži u nauci, preciznije u hemiji.

Topliji dani, više dnevne svjetlosti i buđenje prirode neizostavno utiču na naše raspoloženje i emocije. Psiholozi navode da je zaljubljivanje tokom proljeća fenomen za koji možemo zahvaliti povećanju dnevne svjetlosti. Ova promjena direktno utiče na naše hormone - smanjuje lučenje melatonina, poznatog i kao hormon sna, i povećava serotonina, hormon zadužen za dobro raspoloženje. Ove hormonalne promjene vode ka jačanju socijalnih veza i lakšem uspostavljanju emocionalnih konekcija.

Dodatno, toplije vrijeme podstiče nas da provodimo više vremena napolju, u društvu drugih, što dodatno podstiče socijalnu interakciju i stvara povoljnu atmosferu za razvoj novih ljubavnih priča. Prema psiholozima, proljeće nije samo metaforično doba ljubavi – to je vrijeme kada hemijske reakcije u našem mozgu doslovno podstiču osjećanja privlačnosti i povezanosti.

Krv koja brže struji venama, "leptirići u stomaku" i euforično stanje koje mnogi doživljavaju sa dolaskom prolejća, nisu samo plod naše mašte. To je rezultat prirodnih procesa, utemeljenih u načinu na koji naše tijelo i um reaguju na promjene u okruženju. Proljeće, dakle, nije samo sezona cvjetanja prirode, već i vrijeme kada cvjetaju nova ljubavna osjećanja, potpomognuta svjetlošću koja nas okružuje.

Dakle, dok uživate u prvim proljećnim danima i osećate kako vam srce brže kuca na pomisao o novoj ljubavi, zapamtite - za to možemo zahvaliti ne samo pjesničkim metaforama već i veoma stvarnim hemijskim reakcijama koje se odigravaju u našem tijelu.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Spajić Abazoviću: "Dosado jedna dosadna, razumijem KOMPLEKSE i FRUSTRACIJE"

Četvrtak, 09.05.2024 | 16:30

U Skupštini Crne Gore u toku je premijerski sat.

Živković: Mandić zbog FOTELJE ulazi u Vladu koju naziva antisrpskom, PES i ZBCG došli na politiku DPS-a

Četvrtak, 09.05.2024 | 16:19

Predsjednik DPS-a Danijel Živković kazao je danas da će koalicija Za budućnost Crne Gore iz koje dolazi predsjednik Skupštine Andrija Mandić, ući u Vladu koju naziva antisrpskom. Živković je govorio danas na Prenijerskom satu o vanjskoj politici, i rekao da je Vlada Milojka Spajića sastavljena isključivo od političkih snaga koje nijesu glasale za članstvo u NATO. Ipak, dodao je su i PES i ZBCG došli na politiku DPS-a.

Ministarstvo ZABRANILO gradnju hotela u blizini vrtića u Budvi

Četvrtak, 09.05.2024 | 16:13

Urbanističko-građevinska inspekcija Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine donijela je Rješenje o zabrani građenja turističkog objekta “BARQUITO” d.o.o. Budva, koji je bio planiran za izgradnju u blizini vrtića “Ljubica V. Jovanović Maše”.

Obradović: Želimo da sve protekne u FER i SPORTSKOM duhu

Četvrtak, 09.05.2024 | 16:09

Košarkaši Partizana nalaze se pod imperativom pobjede u majstorici polufinala protiv Budućnosti.

DNP o NAJAVI da će Crna Gora GLASATI za rezoluciju o Srebrenici: Dovedena u pitanje PODRŠKA Spajićevoj Vladi

Četvrtak, 09.05.2024 | 16:02

Nepostojanje ekonomskog programa Evropa sad 2, indolentan, nestručan i vrlo sumnjiv i skandalozan način ponašanja i rada jednog broja ministara, ali i današnja podrška Rezoluciji o Srebrenici, doveli u pitanje našu dalju podršku njegovoj Vladi, saopšteno je iz Demokratske narodne partije DNP.

"Katnićevo hapšenje bezobzirna osveta koja urušava GRAĐANSKI MIR"

Četvrtak, 09.05.2024 | 15:57

U organizaciji grupe građana danas je ispred ugrade Specijalnog državnog tužilaštva u Podgorici održan protest “Milivoje Katnić – presuda bez optužnice i bez suda” i “Smrt fašizmu – život Milivoju Katniću”.

Ova muška i ženska imena NAJPOPULARNIJA su u Evropi

Četvrtak, 09.05.2024 | 15:48

Euronews Culture objavio je  listu  najčešćih imena u 30 evropskih zemalja.

Kris Džener OTKRILA da ima tumor

Četvrtak, 09.05.2024 | 15:27

Kris Džener, majka i menadžerka sestara Kardašijan, saopštila je da boluje od tumora.

"Bilo mi je jako TEŠKO da...": Dragana Mirković nikad iskrenije o bolnom periodu nakon RASKIDA

Četvrtak, 09.05.2024 | 15:20

Nije lako biti poznat.

Mandić: Predložićemo REZOLUCIJU o Jasenovcu

Četvrtak, 09.05.2024 | 15:12

Predsjednik parlamenta Andrija Mandić rekao je da će savez "Za budućnost Crne Gore" (ZBCG) predložiti Rezoluciju o Jasenovcu.