Utorak, 19.03.2024 | 20:41
IZVOR: B92

VIDEO - Da li biste se PROVOZALI? Ova vozila NEMAJU volan i "papučice"

Jedna kompanija u vlasništvu Amazona odlučila je da na nov način pristupi tehnologiji autonomnih vozila.




Foto: Youtube screenshot/Zoox

U pitanju je marka koja se zove Zoox, i njihova vozila napravljena su tako da nemaju ni volan, ni papučice, a cio enterijer sređen je samo za putnike.

Već godinu dana Zoox testira svoja vozila u Kaliforniji, u posebno ograničenom dijelu, što e ujedno bio i prvi slučaj da se jedan ovakav autić vozi javnim putevima u SAD.

Pored Kalifornije, vrše testiranja i u Las Vegasu, a brzina im je bila ograničena na 56 km/h (iako mogu da idu do 120 km/h).

Ovi taksiji mogu da prime četiri putnika, a kako je Zoox objavio na svom blogu, sada voze na širem području Las Vegasa nego ranije, i to brzinom od 70 km/h. Mogu da voze, kažu, i po blagoj kiši ili vlažnim putevima, zbog napretka tehnologije.

Za sad se u ovim autonomnim taksijima voze samo zaposleni, ali u objavi kompanija tvrdi da je sve bliži dan kada će krenuti da naplaćuje vožnje i da pusti malene taksije u promet. Šta vi kažete, da li biste se vozili ovim automobilima?

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Tanja
28.03.2024 14:17

futuristički automobil... ipak , za nas prosečne je to sve nedostižno jer meni treba Solis stan da prodam pa da kupim novi auto.... toliko o tome

2 0

Vujović sa Ribiero: MKM ističe svoju čvrstu POSVEĆENOST očuvanju bezbjednosti novinara i slobode izražavanja

Četvrtak, 09.05.2024 | 19:07

Udanašnjem svijetu gdje sloboda medija trpi velike izazove, Ministarstvo kulture i medija (MKM) ističe svoju čvrstu posvećenost očuvanju bezbjednosti novinara i slobode izražavanja, što zahtijeva neprestani trud i angažman - zaključeno je na sastanku ministarke kulture i medija Tamare Vujović i izaslanice OEBS-a za slobodu medija, Tereze Ribiero.

"Ti NIKADA NEĆEŠ biti POZNATA": Saša Popović izbacio Anu Nikolić iz studija

Četvrtak, 09.05.2024 | 18:54

Na početku svoje karijere Ana Nikolić bila je izbačena iz studija. 

Ovo su NERADNI DANI za Dan nezavisnosti

Četvrtak, 09.05.2024 | 18:38

Za Dan nezavisnosti u Crnoj Gori će biti neradni dani utorak 21. maj i srijeda 22. maj, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja MRSS.

Nastavak DIGITALIZACIJE usluga; E- prijave i za predstojeći konkurs “Podgorica na dva točka”

Četvrtak, 09.05.2024 | 18:03

U namjeri da se brojne usluge unaprijede, a zahtjevni procesi za građane – pojednostave, značajan broj aktivnosti usmjeren je na digitalizaciju gradske administracije.

Počele pripreme za NOVI FILM "Gospodar prstenova“

Četvrtak, 09.05.2024 | 17:50

Peter Jakson i studio varner Bros rade na novom filmu serije Gospodar prstenova koji će premijerno biti prikazan 2026. godine, potvrdio je Variety.

Injac: OBEZBIJEDILI smo pametne čitače za elektronske lične karte

Četvrtak, 09.05.2024 | 17:38

U saradnji sa Ministarstvom javne uprave i UNDP-om obezbijedili smo pametne čitače za elektronske lične karte koje će besplatno dijeliti učesnicima javnog poziva "Podgorica na dva točka", a cijeli proces će zbog efikasnog prikupljanja podataka u značajnoj mjeri biti pojednostavljen, objavila je Olivera Injac, gradonačelnica Podgorice.

MPNI: Prosvjetarima UVEĆANJE ZARADA od 1. jula i riješen međugradski prevoz

Četvrtak, 09.05.2024 | 17:28

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija, prof. dr Anđela Jakšić-Stojanović i predsjednik Sindikata prosvjete Crne Gore, Radomir Božović, potpisali su danas Izmjene i dopune Granskog kolektivnog ugovora kojim se zarade zaposlenima u prosvjeti uvećavaju za 10 odsto počev od 1. jula 2024. godine, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Evo kako možete PREPOLOVITI jabuku koristeći SAMO RUKE

Četvrtak, 09.05.2024 | 17:21

Čak i ako nemate nož pri ruci, bez problema možete pojesti jabuku.

PES: Vlada amandmanskim djelovanjem precizirala da se NIJEDAN NAROD ne može smatrati GENOCIDNIM

Četvrtak, 09.05.2024 | 17:09

Najave Demokratske narodne partije (DNP) da će razmotriti podršku Vladi je apsolutno legitiman potez, poručuju iz Pokreta “Evropa sad”.

POZNATA koja zemlja će nastupiti PRVA u FINALU Evrovizije

Četvrtak, 09.05.2024 | 16:56

Večeras se održava drugo polufinalno veče popularnog muzičkog takmičenja Evrovizija.