Srijeda, 03.04.2024 | 18:07
IZVOR: kolektiv.me

Podaci o PONUDI potrošačkih kredita svih kreditnih institucija OD DANAS na sajtu Centralne banke

Od danas se na sajtu Centralne banke Crne Gore objavljuju podaci o ponudi potrošačkih kredita svih kreditnih institucija u Crnoj Gori.




Foto: Centralna banka Crne Gore

“Informativna lista ponude potrošačkih kredita sadrži osnovne informacije koje su potrošačima potrebne prilikom donošenja odluke o izboru kredita, poput podataka o visini kamatne stope, periodu otplate kredita, vrsti kamatne stope (fiksna, promjenjiva ili kombinovana) i dr”, saopšteno je iz Centralne banke.

Informativna lista, kako se navodi u saopštenju, pruža informacije o ponudi svih kreditnih institucija za osam najčešćih vrsta potrošačkih kredita, i to za: gotovinske nenamjenske kredite, gotovinske kredite za penzionere, stambene kredite, hipotekarne kredite, kredite za rekonstrukciju i adaptaciju, kredite za refinansiranje, kredite za kupovinu motornog vozila i kredite za obrazovanje.

"Na osnovu informacija prikazanih u Informativnoj listi potrošači su u mogućnosti da na brz i jednostavan način i na jednom mjestu, vrše poređenje kamatnih stopa u svim kreditnim institucijama u Crnoj Gori i lakše donesu odluku čije će usluge kreditiranja koristiti”,  istakli su iz Centralne banke.

Iz Centralne banke podsjećaju, da se od januara 2023. godine, na sajtu CBCG objavljuje i pregled naknada koje kreditne institucije naplaćuju po osnovu pružanja različitih platnih usluga, poput usluga vođenja računa za plaćanje, internet i mobilnog plaćanja, prijema i prenosa novčanih sredstava, izdavanja kreditnih i debitnih kartica i dr.

“Namjera CBCG je da, kroz omogućavanje brže i lakše uporedivosti ponuda kreditnih institucija, doprinese boljoj informisanosti potrošača i većoj zaštiti njihovih prava. Očekujemo i da će povećana transparentnost podstaći jačanje tržišne konkurencije, što će otvoriti prostor za dodatne korekcije cjenovne politike kreditnih institucija i, u krajnjem, sniženje troškova za njihove klijente", dodaju u saopštenju.

Takođe obavještavaju javnost i da je danas, na sajtu CBCG objavljen pregled ponuda kredita koje su kreditne institucije ponudile građanima po sniženim kamatnim stopama, kao rezultat nedavne inicijative CBCG.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Način stanovanja širom Evrope: Crna Gora u VRHU po pretrpanim domaćinstvima

Utorak, 14.05.2024 | 11:43

Stambena kriza je rastuća zabrinutost širom Evrope, obilježena nestašicama i eskalacijom stanarina. Otprilike 70% stanovnika EU posjeduje svoje domove, dok preostalih 30% iznajmljuje. Oko 17% stanovništva EU živi u uslovima prenaseljenosti.

Prijave za Social Impact Award program otvorene do 31. maja

Utorak, 14.05.2024 | 11:16

Prijave za najveći program podrške društvenom preduzetništvu mladih, Social Impact Award (SIA), otvorene su do 31. maja ove godine. Svi zainteresovani učesnici, uzrasta od 15-30 godina, mogu prijaviti svoje ideje putem aplikacione forme (link), a finalisti programa biće proglašeni 24. juna.

Kovačević najavio: Lidl i Big Fashion u Nikšiću otvoriće 500 novih RADNIH MJESTA

Utorak, 14.05.2024 | 11:09

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević saopštio je da će nakon usvajanja planskog dokumenta za tu opštinu, kompanije Lidl i Big fashion moći da realizuju svoje investicije, a što će značiti dodatnih 500 radnih mjesta.

Podgorica: Parking servis POTRAŽUJE 200.000 EURA od pravnih i fizičkih lica

Utorak, 14.05.2024 | 08:30

Ukupna potraživanja Parking servisa prema pravnim i fizičkim licima su oko 200.000 eura, s tim što je u toku postupak njihova naplata, kazali su Gradskom portalu iz ovog podgoričkog gradskog preduzeća.

Mujović: Crna Gora će dobiti 200 NOVIH megavata zelene energije

Ponedjeljak, 13.05.2024 | 21:24

Crna Gora ima potencijal vode, vjetra i sunca i u naredne dvije godine će implementirati 200 megavata električne energije iz novih izvora, poručio je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović.

Još jedna prijava zbog lažne diplome o srednjem obrazovanju

Utorak, 14.05.2024 | 15:16

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija podnijelo je danas Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici krivičnu prijavu protiv lica N. J. zbog osnovane sumnje da je dostavilo lažnu i neistinitu obrazovnu ispravu, za koju su u postupku priznavanja inostrane obrazovne isprave o stečenom srednjem obrazovanju, te nadležnosti srednje škole, utvrdili da nije vjerodostojna javna isprava.

Crna so je nevjerovatno popularna u svijetu, a efikasna kod čak sedam tegoba

Utorak, 14.05.2024 | 15:09

Bogata je mineralima i donosi brojne benefite za tijelo.

Ljekar analizirao posljedice Đokovićevog udarca: "Vrlo je zabrinjavajuće"

Utorak, 14.05.2024 | 14:51

Novak Đoković je na Mastersu u Rimu doživio neprijatnost kada ga je prilikom potpisivanja autogarama pogodila flašica vode u glavu.

Za godinu u Crnoj Gori 192 MALOLJETNIČKE TRUDNOĆE, najmlađa koja je abortirala imala 15 godina

Utorak, 14.05.2024 | 14:43

Mladi u Crnoj Gori, ali i svijetu, sve ranije stupaju u seksualne odnose, često nezaštićene. Stoga, povećan je i broj maloljetničkih trudnoća ali i djevojčica koje se često odluče za namjerni prekid trudnoće tj abortus. Prema podacima o ostvarenim trudnoćama i pobačajima koji su portalu ADRIA dostavljeni iz Instituta za javno zdravlje (IJZ), za godinu dana odrađena su čak 934 abortusa (namjerna i spontana).

Ova ČETIRI znaka uvijek se ZALJUBLJUJU u sekundi

Utorak, 14.05.2024 | 14:39

Astrolozi su izdvojili četiri znaka Zodijaka koji imaju sklonost da se zaljube brže od drugih.

Siner PROPUŠTA Rolan Garos?

Utorak, 14.05.2024 | 14:25

Italijanski teniser Janik Siner zbog povrede nije učestvovao na Mastersu Rima, a pitanje je da li će igrati i na Rolan Garosu.

UP - Uhapšen osumnjičeni za ugrožavanja javnog saobraćaja u Ulcinju

Utorak, 14.05.2024 | 14:14

Ulcinjskoj policiji je prijavljeno da je na skretanju ka Velikoj plaži došlo do saobraćajne nezgode u kojoj je jedno lice povrijeđeno, a da je drugi učesnik napustio lice mjesta, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Sjutra u CNP-u Narodno pozorište iz Sarajeva

Utorak, 14.05.2024 | 14:11

Predstava “Jedan je Muhammad Ali”, koju je prema tekstu Almira Imširevića režirao Dino Mustafić u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo, biće izvedena sjutra (15. maj) na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta s početkom u 20h.

RTS: Rasprava o rezoluciji o Srebrenici vjerovatno 22. maja

Utorak, 14.05.2024 | 13:59

Kako saznaje RTS, najverovatnije će ponovo doći do odlaganja sjednice UN o Srebrenici. Moguće je da će novi termin biti 22. maj.

Istraživanje: U odjeći OVE BOJE drugima smo NAJPRIVLAČNIJI i NAJINTELIGENTNIJI

Utorak, 14.05.2024 | 13:44

Kolika je moć boje odjeće koju nosimo dokazalo je istraživanje koje je otkrilo da smo drugima ne samo najprivlačniji, nego da djelujemo i najpametnije i najsamouvjerenije u odjeći jedne određene boje.