Srijeda, 10.04.2024 | 15:28
IZVOR: Revija HAK/24sedam.rs

Da li ZNATE koje je sjedište NAJBEZBJEDNIJE, a koje NAJRIZIČNIJE u automobilu u slučaju nesreće?

Zapravo smo i ovdje žrtve predrasuda, pa vjerujemo da je vozač najbezbjedniji. 




Foto: Ilustracija/Pixabay.com 

Kada je saobraćaj u pitanju, postoje brojne statistike koje se bave raznim aspektima, pa tako i saobraćajnim nesrećama.

Uz temeljnu analizu došlo se do brojnih važnih saznanja o bezbjednosti u saobraćaju.

Neke se tiču i pozicije sjedenja u automobilu.

Uprkos tome što se najčešće misli da će suvozač u prednjem dijelu automobila najvjerovatnije izgubiti život u nesreći, neka istraživanja se baš i ne slažu.

Naime, belgijska organizacija za sigurnost na putevima VIAS tvrdi da baš i nije tako.

Institut VIAS ukazuje na to da je zapravo vozač automobila ugroženiji od ostalih putnika.

Vozači su izloženi 37 odsto većem riziku od smrtnog ishoda u saobraćajnoj nesreći od suvozača, a čak 47 odsto više od onih koji sede na zadnjem sjedištu, piše portal gocar.be. 

A najsigurnije mjesto u automobilu je ono na sredini zadnjeg sedišta. Uslov je da postoji sigurnosni pojas u tri tačke i da ga putnik u vozilu korsiti.

U tom slučaju njegove šanse za preživljavanje rastu za 25 odsto u odnosu na suputnike na zadnjem sjedištu, piše Revija HAK.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

PROČITAJTE program 18. Međunarodnog Sajma knjiga u Podgorici

Četvrtak, 09.05.2024 | 14:17

Pročitajte program 18. Međunarodnog Sajma knjiga u Podgorici, koji će se održati od 10. do 17. maja.

Predstava “Brod” na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta

Četvrtak, 09.05.2024 | 14:12

Predstava “Brod” po tekstu i u režiji Ane Đorđević, rađena u koprodukciji nacionalnog teatra sa Beoartom biće izvedena večeras u 20 sati na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta.

Ambasadorka Slovenije posjetila EPCG

Četvrtak, 09.05.2024 | 13:58

Ambasadorka Slovenije u Crnoj Gori Bernarda Gradišnik posjetila je, danas, Elektroprivredu Crne Gore. Tokom razgovora sa predsjednikom Odbora direktora Milutinom Đukanovićem i izvršnim direktorom Ivanom Bulatovićem i njihovim saradnicima predstavljeni su strateški projekti EPCG, prvenstveno u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE), kao dio investicionog ciklusa vrijednog oko 400 miliona eura.

Milatović: Simbolika i vrijednosti 9. maja predstavljaju izvor sa koga se dodatno oplemenjuje vizija evropske budućnosti Crne Gore

Četvrtak, 09.05.2024 | 13:42

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović položio je danas vijenac na spomenik Partizanu borcu na Gorici povodom 9. maja Dana pobjede nad fašizmom.

Mandić pozvao VDT i SDT da se povede računa o zdravstvenom stanju Katnića

Četvrtak, 09.05.2024 | 13:11

Premijer Milojko Spajić odgovara danas u Skupštini Crne Gore na pitanja predstavnika poslaničkih klubova, na posebnoj sjednici posvećenoj Premijerskom satu. Početak sjednice zakazan je za 12 časova.

Živković: Moramo zajedno čuvati tekovine 9. maja da bi bili dostojni junačke prošlosti i evropske budućnosti

Četvrtak, 09.05.2024 | 12:18

Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope predstavljaju vrijednosti na kojima je sazdana savremena Crna Gora. Svjesni smo da jedino njegujući ideju antifašizma i evropskog jedinstva možemo postići željeni napredak za sve svoje građane, saopštio je predsjednik DPS-a Danijel Živković.

Ovo je NAJBOGATIJI KLUB na svijetu - Vrijedi čak 6.200.000.000 DOLARA

Četvrtak, 09.05.2024 | 12:12

Mančester junajted je u nečemu prvi na svijetu, najvrijedniji je fudbalski klub i u ovom trenutku se vrijednost procjenjuje na čak 6.200.000.000 dolara.

UP: Uhapšena dva vozača u Nikšiću, upravljali vozilom pod dejstvom marihuane i kokaina

Četvrtak, 09.05.2024 | 11:40

Policija je juče u Nikšiću uhapsila dva vozača – B.Đ. (22) i A.V. (29) za koje je utvrđeno da su upravljali vozilom pod dejstvom marihuane i kokaina, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Položen vijenac na spomenik Partizanu borcu; Rakčević: Slavimo hrabrost i odlučnost borbe koja je počela u CG

Četvrtak, 09.05.2024 | 11:31

Povodom obilježavanja 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom, zamjenik gradonačelnice Luka Rakčević i potpredsjednik Skupštine Glavnog grada Branko Vuković, položili su danas vijenac na Spomenik Partizanu borcu na brdu Gorica, saopšteno je iz Glavnog grada.

Vujović: Herojstvo i žrtve naših predaka ne smiju biti zaboravljeni

Četvrtak, 09.05.2024 | 10:51

Evropska unija je naše stremljenje, jedini put i krajnje odredište. I pored brojnih izazova danas, više nego ikad, odlučno koračamo ka tom cilju, posvećeni suštinskim rezultatima, progresivnim idejama i vrijednostima, ponosni na naše građansko opredjeljenje i antifašističko nasljeđe. Uskoro će se otvoriti vrata za prvu sljedeću članicu evropske porodice - za Crnu Goru. Na nama je da učinimo da se to što prije dogodi, saopštila je ministarka kulture i medija Tamara Vujović povodom 9.maja - Dana Evrope i Dana pobjede nad fašizmom.