Utorak, 16.04.2024 | 21:58
IZVOR: RTCG

Pavićević: Procjena vrijednosti Instituta Igalo završena, rezultati će pokazati stvarnu vrijednost akcija

Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine završilo je procjenu vrijednosti Instituta “Dr Simo Milošević” u Igalu koja je od krucijalne važnosti, jer će to pokazati kakva je vrijednost te zdravstvene utanove,a na osnovu toga će se osnovati i nove cijene i vrijednost akcija, i daće se mogućnost da se na kompetentan način razgovara sa manjisnkim vasnicima. To je u emisiji “Akcenti”, na TVCG1 rekao potpredsjednik Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalnu politiku Srđan Pavićević.

 




Foto: gov.me/S.Matić

Govoreći o jako lošoj situaciji u jednoj od najznačajnijih zdravstvenih ustanova koja je i brend naše države, on je kazao da je rješenje na pomolu i da se radi sve da se spasi blago koje naša zemlja. Ističe da rade sve i da radnicima isplate plate koje kasne već četiri mjeseca.

“Priča oko Instituta Igalo je dugotrajna priča propadanja, devalvacije vrednosti, urušavanja kvaliteta i paradigma naših prostora, a nakon raspadanja velike države i ona je prošla katarzu. To je bio sinonim kvaliteta i kredibiliteta u medicini, a zatekli smo je na koljenima, preplavljenu problemima. Kad smo napravili Komisiju da riješi probleme, nju su sačinjavali svi resorni ministri koje dotiče tema Igala, predstavnici menadžmenta i Opštine i svi smo bili na velikoj raskrsnici kuda povesti Institut Igalo. Našli smo koncept kako izaći iz krize ali imali smo dilemu da li ići u stečaj ili treba da dobije zvaničnu državnu pomoć koja podrazumijeva paket finansijske pomoći za spas Instituta”, ispričao je Pavićević.

Podsjetio je da su se odlučili za plan spašavanja ove važne zdravstvene ustanove, li da su vrlo vbrzo naišli na nove probleme.

“Taman riješite jedan i pojavi se pet novih. Rješenje je na pomolu, jer posle usvajanja paketa mjera ostalo je da se napravi adekvatna procjena vrednosti Instituta. Na potezu je Ministarstvo kojim rukovodi gospodin Janko Odović i ja sam očekivao sjednicu komsiije a procjena je završena koliko sam upoznat i vrednost Instituta je bitan faktor”, naveo je Pavićević.

Na pitanje da li je razgovarao sa jednim od akcionara Žarkom Rakčevićem koji ima oko 27,6 odsto akcija, on je kazao da ima jako lijepu komunikaciju sa njim, te da su i školski drugovi, te da ga cijeni kao ekonomistu i čovjeka.

“Pokušali smo da nađemo rješenje. Pitanje je bilo da li će on sa državom da krene da se spasi Igalo ili da ustupi svoje akcije državi, pa da ona bude vlasnik preko 66 odsto akcija i da Vlada onda sama vodi korake. On je voljan da proda akcije i pet miliona je pomnjao cifru, a kao vrstan ekonomista sigurno da je sve uzo u obzir”, kazao je Pavićević.

Na pitanje što će biti sa zaposlenima kojih ima oko 500 a koji nijesu dobili platu četiri mjeseca, on je rekao da im je zahvalan na strpljenju i hrabrosti da izdrže što su izdržali.

“Paket spašavanja Instituta ide kaskadno, a prva je pomoć malih vrijednosti i ona se ne daje za plate i po zakonu ona može da riješi tekuće probleme u poslovanju. Onda ide paket za spašavanje od deset miliona eura i tu se u okviru šest mjeseci mora održati solventnost samog Instituta – plate, dugovi, oslobađaju se računi koji su blokoirani”, pojasnio je Pavićević.

Ako, kao kaže, plan bude zadovoljavajući Agencija za kontrolu konkurencije će da kontroliše taj dokument i u momentu kad ga odobre počinje rekonstrukcija Instituta Igalo.

“Tu se računa promjena načina rada, broja zaposlenih, kvaliteta ponude, pokušaće da se uskladi ponuda sa najnovijim trendovima. Na bazi kvaliteta tog programa imate mogućnst da povlačite mnogo veća sredstva i do 50 miliona eura i onda imate načine da pravite novi brend”, istakao je Pavićević.

Kazao je da rade na tome da ispalte jednokratnui pomoć zaposlenima da im se omogući da ekonomski izdrže dok ne krenu sa primjenom paketa od 10 miliona eura.

“Kad se vrate dugovi a to je 25 miliona eura tada se tek mogu raditi pripreme za plate. Ne može im se uplatiti ništa jer im je Jugobanka blokirala račun i sve bi otišlo Jugobanci i što bi im bilo uplaćeno”, pojasnio je Pavićević.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Air Montenegro operacije obavlja po NAJVIŠIM BEZBJEDNOSNIM standardima

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 16:30

Nalazi detaljne revizije operativne bezbjednosti IATA-e (IOSA) potvrdili su da Air Montenegro posluje i operacije obavlja po najvišim međunarodnim bezbjednosnim standardima, saopšđteno je iz te kompanije.

Božović: Gradsko preduzeće Deponija bilježi MAKSIMALNE REZULTATE

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 16:08

U cilju uvođenja novih praksi obavještavanja građana o rezultatima i planovima, „Deponija” d.o.o. Podgorica organizovala je danas radni doručak sa predstavnicima medija u cilju boljeg i svestranijeg informisanja javnosti o aktivnosti ovog društva. Tema istog bila je prezentacija rada prvog kvartala 2024. godine i budućih planova Deponije.

EPCG - Radno vrijeme informativno-naplatnih punktova tokom praznika

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 13:20

Tokom predstojećih praznika informativno naplatni punktovi EPCG neće raditi od 1 – 6. maja.   

Novo rukovodstvo ZZZCG: Evo ko je izabran za VD direktora

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 11:58

Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore danas je, na prvoj sjednici u novom sazivu, imenovao nove članove tog organa upravljanja kao i vršioca dužnosti direktora institucije.

Trgovine NEĆE RADITI 1. i 2. maja, za nepoštovanje predviđene KAZNE

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 11:46

Uprava za inspekcijske poslove podsjećamo sve privredne subjekte, koji se bave trgovinom na veliko i trgovinom na malo, da u skladu sa Zakonom o unutrašnjoj trgovini ne mogu obavljati djelatnost tokom Praznika rada koji obuhvata 1. i 2. maj odnosno srijedu i četvrtak.

Šaljaj: Ako podgorička Čistoća OTPUSTI radnike u administraciji, terenski radnici će ŠTRAJKOVATI

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 20:38

Ukoliko novom sistematizacijom u podgoričkoj Čistoći bude otpušteno 69 zaposlenih u administraciji, terenski radnici će se solidarisati i organizovati štrajk, kazao je za Gradsku RTV predstavnik radnika tog preduzeća Mensur Šaljaj.

Ovo je NAJGORA HRANA za bebe koju treba IZBJEGAVATI, TVRDE stručnjaci

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 20:27

Obroci koji su napravljeni za bebe moraju biti zdravi i prikladni. Pojedina hrana za bebe u osnovi je potpuno bezvrijedna i nezdrava.

Predata lista DPS u Budvi: "Vrijeme je za PROMJENU VLASTI"

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 20:15

Predata pobjednička izborna lista Demokratske partije socijalista “Budva može bolje!” Opštinskoj izbornoj komisiji Budve. Nosilac liste sa 33 kandidata za odbornike u Skupštini Opštine Budva na izborima koji su zakazani za 27. maj je prof. dr Nikola Milović. 

Nadal pokazao da može da POBJEĐUJE i nakon tri sata - Teniser SAVLADAO Kačina

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 20:04

Ako je bilo sumnje da li se Rafael Nadal potpuno oporavio od povrede, ona bi trebalo da je otklonjena na šljaci španske prijestonice.

URA predala listu za lokalne izbore u Budvi; Rađenović: Budva zaslužuje DRUGAČIJE!

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 19:50

Građanski pokret URA večeras je predao listu za lokalne izbore u Budvi pod nazivom "URA - dr Dritan Abazović - Drugačije. 

Sekulović: Izvještaj o ULASKU Belivuka i Miljkovića u Crnu Goru POTPISAO Zoran Lazović

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 19:42

Pod oznakom povjerljivo, govoreći ovako po sjećanju, izvještaj o ulasku Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, potpisao je Zoran Lazović, kazao je bivši ministar unutrašnjih poslova u 42. Vladi Crne Gore Sergej Sekulović.

Obradović: Dolaze nam prijatelji iz Podgorice, imaju VELIKI KVALITET

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 19:35

Trener Partizana Željko Obradović pozvao je navijače na fer navijanje u meču protiv Budućnosti Voli na startu polufinalne serije plej ofa ABA lige.

DPS: Glavni grad KRIJE DOKUMENTACIJU od Upravne inspekcije u namjeri da problematizuje rad ranijih uprava

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 19:29

Povodom navoda koji se su pojavili u pojedinim medijima, a kojima se tvrdi da je za vrijeme prethodne vlasti došlo do nezakonitih zapošljavanja, čime sadašnja vlast svakodnevno manipulišw, čak i onima koji ne prate sa pažnjom ovu temu, jasna je namjera aktuelne vlasti i onih koji im pokušavaju pomoći u tome, da se skrene pažnja sa brojnih problema koji opterećuju rad trenutne uprave Glavnog grada, saopštenoje iz iz DPS-a Podgorica.

Pet zvjezdica, ali ISPOD VODE: Noć u ovoj hotelskoj sobi košta čak 19.000 EURA

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 19:03

Najskuplja podvodna hotelska soba na svijetu nudi gostima zadivljujući pogled koji ne možete vidjeti nigde na svijetu.

Direktori lokalnih javnih emitera: Milatović IGNORISAO 500 medijskih radnika

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 18:54

Direktori lokalnih javnih emitera u Crnoj Gori saopštili su da je predsjednik države Jakov Milatović danas "ignorisao" 500 medijskih radnika u državi.