Četvrtak, 25.04.2024 | 08:48
IZVOR: una.rs

Zbog toga se LOŠE OSJEĆATE: Ovu hranu nikada NE BI trebalo da JEDETE ujutru

Stručnjaci insistiraju da dan započnemo doručkom punim hranljivih sastojaka.




Foto: Ilustracija/Pixabay.com 

Da li ste tip osobe koja zgrabi prvu stvar ispred sebe ujutro prije nego što krene na posao?

Da li je vaš doručak obično nešto poput hljeba sa puterom, slatkih žitarica ili šoljice kafe kada ste zaista u frci sa vremenom?

Iako nam se svima to dešava, stručnjaci insistiraju da dan započnemo doručkom punim hranljivih sastojaka koji podstiču zdravlje tijela i ciljeve mršavljenja.

Nažalost, mnoge naše jutarnje navike u ishrani su daleko od zdravih. Mnogi od naših izbora su zapravo loši, čak i ako mislimo da svom tijelu činimo uslugu. Doručak je možda najvažniji obrok u danu, ali pogrešna hrana može sabotirati cijeli dan.

Žitarice sa šećerom i malo vlakana

Iako vjerovatno znate da slatke žitarice nisu najhranljiviji izbor za doručak, sadržaj šećera nije jedina stvar na koju treba paziti. Žitarice sa malo vlakana i visokim sadržajem ugljenih hidrata neće vas zasititi, ostavljajući vas gladnim mnogo prije ručka.

Bijeli hljeb

Ko ne voli tostiranu krišku hljeba sa namazom koji se topi? Međutim, problem sa redovnim konzumiranjem ovoga za doručak je dvostruk. S jedne strane, problem je ako više volite bijeli hljeb. Bijeli hljeb je prerađen, pri čemu su uklonjeni svi korisni vitamini, posebno vitamini B i bolji izbor je crni hljeb. S druge strane, svi namazi sadrže masnoće, čak i oni sa malo masti.

Pekarski proizvodi

Bilo da je u pitanju krofna, mafin, kroasan ili vafli, ako je u vašem doručku, pogrešno je. Pored činjenice da su napravljeni od bijelog brašna, sadrže prilično malo dodatog šećera, što će izazvati skok i pad šećera u krvi, ostavljajući vas gladnim mnogo ranije nego što bi trebalo da budete.

Prerađeno meso

Prerađeno meso je takođe među namirnicama koje treba izbjegavati za doručak. Uglavnom zato što su pune soli, mogu povećati vaš krvni pritisak. Takođe sadrže i druge aditive kao što su nitriti, koji mogu povećati rizik od određenih karcinoma, kao što je rak želuca.

Jogurt sa šećerom i sa malo ili bez masti

Među mnogim prednostima jogurta, on je takođe odličan izvor proteina i probiotika. Probiotici su žive bakterije koje mogu poboljšati zdravlje probave. Međutim, mnoge vrste jogurta su pune dodatog šećera, što ih čini manje zdravim opcijama. Za zdraviju alternativu, probajte nezaslađeni jogurt koji ima veći sadržaj proteina, a ako želite da bude slađe, možete dodati narezano, rendano ili pasirano svježe voće.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Popović: Neka ovaj praznik koji simboliše pobjedu dobra nad zlom i života nad smrću

Subota, 04.05.2024 | 16:09

U ime Skupštine Crne Gore i u svoje lično ime, mitropolitu crnogorsko- primorskom Joanikiju, episkopima, sveštenstvu, monaštvu i svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti čestitam Vaskrs, dan Hristovog vaskrsenja, kazala je potpredsjednica Skupštine Zdenka Popović.

Zadržana Nikšićanka osumnjičena za nasilje nad djetetom

Subota, 04.05.2024 | 16:02

Saopšteno iz Tužilaštva!

Raičević: Opština Bar će nastaviti da podržava unapređenje uslova rada vatrogasaca

Subota, 04.05.2024 | 15:41

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević uputio je čestitku komandiru Službe zaštite i spašavanja Bar, Acu Vuleviću povodom 4. maja – Međunarodnog dana vatrogasaca.

Vježbe koje mogu da pomognu kod visokog krvnog pritiska

Subota, 04.05.2024 | 15:22

Visok pritisak može da drži pod kontrolom ako vježbate, ali postoje ciljane vježbe koje će vam pomoći u borbi sa hipertenzijom.

PREPOZNAJTE ODANOG MUŠKARCA: Obratite pažnju na sljedeće tri osobine

Subota, 04.05.2024 | 15:10

Prema stručnjacima ovo su tri osobine koje posjeduje vjeran i zreo muškarac

PROČITAJTE - Utvrđen redosljed lista za izbore u BUDVI

Subota, 04.05.2024 | 14:53

Opštinska izborna komisija (OIK) u Budvi odredila je danas žrijebanjem raspored na glasačkom listiću za predstojeće lokalne izbore, koji su zakazani za 26. maj.

U susret ljetu - Napravite sami najefikasnije ANTICELULIT ULJE

Subota, 04.05.2024 | 14:35

Danas celulit pogađa većinu žena, bez obzira na njihovu građu, tip kože i težinu.

“Srce mi je trenutno slomljeno, mislim da Princ Vilijam i Kejt Midlton prolaze kroz pakao"

Subota, 04.05.2024 | 14:18

Amaja Arieta je prijateljica princa Vilijama i princeze Kejt Midlton, koja je otkrila neke detalje o njihovom privatnom životu.

Rajan Gosling na UDARU KRITIKA zbog filma: "Sramno, šta je smiješno u porodičnom nasilju?"

Subota, 04.05.2024 | 13:51

Jedan mali dio dijaloga u filmu The Fall Guy izazvao je kritike premda se film još nije pojavio u bioskopima.

Direktor Evrolige najavio: Partizan, Crvena zvezda, Valensija, Virtus ili Alba ostaju BEZ Evrolige

Subota, 04.05.2024 | 13:21

Direktor Evrolige, Paulijus Motiejunas je, u velikom intervjuu za španski "As" kazao da će neko od klubova bez licence ostati bez ovog takmičenja naredne sezone.