Četvrtak, 25.04.2024 | 17:55
IZVOR: Kolektiv.me

Pročitajte šta je usvojeno na današnjoj sjednici Vlade

Vlada je, na danas održanoj sjednici kojom je predsjedavao premijer Milojko Spajić, utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru.




Foto: Vlada Crne Gore

“Zakonom su stvoreni neophodni mehanizmi koji će obezbijediti sveobuhvatno, ujednačeno, srazmjerno i efikasno postupanje inspektora, profesionalizam i kvalitet rada inspekcijskih organa, a što je od izuzetne važnosti za subjekte nadzora u smislu njihove pravne sigurnosti”, navodi Vlada.

Ističu da ovaj Zakon ima za cilj da otkloni sve nedoumice i nejasnoće koje ovaj propis stvara građanima i privredi, u postupcima ostvarivanja svojih prava, a naročito imajući u vidu predstojeći period u kojem će biti povećan obim inspekcijskih nadzora u svim oblastima.

“Propisani su nadležni organi za vršenje inspekcijskog nadzora, odnosno ko se smatra inspekcijskim organom. Takođe, ovim zakon se propisuje i da Vlada obrazuje Koordinaciono tijelo za usklađivanje i praćenje inspekcijskih nadzora”, dodaje se.

Utvrđen je Predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona kojima su propisane odredbe o inspekcijskom nadzoru.

“Ovim zakonom se, radi uskađivanja sa Zakonom o inspekcijskom nadzoru, vrše izmjene i dopune zakona kojima je propisano da poslove inspekcijskog nadzora u oblastima koje se uređuju tim zakonima vrši organ uprave nadležan za poslove inspekcijskog nadzora, na način što se za vršenje inspekcijskog nadzora propisuje nadležna inspekcija, odnosno inspektor za konkretnu upravnu oblast”, ističe se.

Naime u tekstu je, zavisno od konteksta zakona, predloženo da inspekcijski nadzor vrše odgovarajuće inspekcije, odnosno inspektori za oblast koju određeni zakon uređuje.

“Nakon donošenja ovog Predloga zakona i Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru, pristupiće se izmjeni Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave na način što će nadležna ministarstva i organi uprave preuzeti inspekcije, odnosno inspektore za konkretne upravne oblasti”, saopštila je Vlada.

Vlada je utvrdila Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Crne Gore i Republike Češke o otklanjanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak i sprječavanju poreske evazije i izbjegavanja.

“Navedeni Sporazum ima za cilj otklanjanje poreskih barijera pri razmjeni roba i usluga, kretanju lica i kapitala kao i transferu tehnologije ì znanja. Na ovaj način izvršiće se stimulisanje stranih investicija i obezbijediti pozitivna dejstva poreskih podsticaja”, ističe Vlada.

Foto: Ilustracija, Pixabay

U cilju stvaranja povoljnijeg ambijenta za investiranje subjekata iz Republike Češke u Crnoj Gori, a uzimajući u vidu da visine poreskih stopa nijesu iste u u svim ugovorima/sporazumima o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, uključujući i sporazum sa Republikom Češkom, dogovoren je prag oporezivanja ostvarenih prihoda koji se ne smijle preći.

“Na ovaj način, prihodi koji ostvare poreski obveznici iz Republike Češke u Crnoj Gori, ne mogu biti oporezovani po stopi većoj od one koja je utvrđena Sporazumom. Navedenim Sporazumom obezbjeđuje se povoljan poreski ambijent za međunarodno poslovanje i investiranje i efikasan mehanizam za razrešenje problema dvostrukog oporezivanja”, navodi Vlada

Donijeta je Odluka o izradi Lokalne studije lokacije „Central business district“ u Glavnom gradu – Podgorica, kao i Odluka o određivanju rukovodica izrade i visini naknade za rukovodioca i stručni tim za izradu LSL .

“LSL se radi u granicama važećeg planskog dokumenta PUP-a u obuhvatu od cca 30 ha planirane namjene centralne djelatnosti. Prostor zahvata pedmetne LSL se nalazi uz magistralni pravac M2 Podgorica-Bar u zoni centralnih djelatnosti Zelenika u zahvatu prostorno -urbanističkog plana Podgorica za koji nije predviđena razrada detaljnim urbanističkim planom ili urbanističkim projektom. LSL se radi sa ciljem kreiranja modernog poslovnog okruženja koje će podržavati rast poslovanja i ekonomskog razvoja Glavnog grada, izradom dokumenta shodno Zakonu”, navodi Vlada.

Za rukovoditeljku izrade LSL određena je Dragana Šuković, dipl. Ing. arh, a naknada za rukovodioca i stručni tim je utvrđena u ukupnom iznosu od 35.000 eura.

Vlada je usvojila Informaciju u vezi sa statusom poreskih inspektora kojima je istekao mandat 2021., 2022. i 2023. godine.

“Tim povodom, zadužen je v.d. direktora Poreske uprave da ovlasti državne službenike – poreske inspektore kojima je istekao mandat da privremeno obavljaju poslove inspekcijskog nadzora sa svim ovlašćenjima inspektora, za period od 25. 04. 2024 do 31.12.2024. godine”, dodaje Vlada.

Usvojen je Predlog za dopunu Zaključka Vlade Crne Gore od 20. januara 2023. godine.

“Privredno društvo „PORTO CAPITAL“ d.o.o Podgorica se obratilo zahtjevom za izdavanje urbanističko – tehničkih uslova za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju objekta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih resursa – solarne elektrane „Porto – Čevo“. Budući da je u međuvremenu došlo do promjene vlasnika na katatastarskim parcelama u zahvatu lokacije, Vlada je usvojila predloženu dopunu zaključaka”, saopštila je Vlada.

Vlada je izdala Urbanističko-tehničke uslove za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju vjetroelektrane „Sinjajevina – part II“.

“Prema dostavljenoj Preliminarnoj procjeni vjetroelektrane „Sinjajevina – Part II“ koja je urađena od strane „SISTEM – MNE“ Podgorica, u okviru kompleksa vjetroelektrane na osnovu preliminarnih podataka predviđena je izgradnja 44 vjetrogeneratora, ukupne instalisane snage 290.40 MW”, navodi Vlada.

Vlada je usvojila Informaciju o potrebi isplate zaostale pomoći za 4 poljoprivredna proizvođača, u skladu sa Zaključkom Vlade Crne Gore od 14. decerbra 2023. godine, za adaptaciju objekata za preradu mlijeka na gazdinstvu, koji su aplicirali za prvi Javni poziv za dodjelu podrške za preradu mlijeka na gazdinstvu za 2023. godinu, a koji nijesu ostvarili podršku zbog neispunjavanja minimalnih nacionalnih standarda za objekte kod Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

“Tim povodom, zaduženo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da izvrši isplatu sredstva, u iznosu od 50 % premije, u ukupnom iznosu od 1,490,25 eura, iz sredsatva predviđenih Agrobudžetom za 2024. godinu”, dodaje Vlada.

Usvojena je Informacija u vezi potpisivanja Sporazuma o finansiranju između programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera na sprovođenju Projekta „Oživljavanje infrastrukture i upravljanja: akcija unapređenja za ekološko vođstvo i organizacione efikasnosti”.

“Cilj Sporazuma je da se kroz razvojno partnerstvo obezbijedi efikasan mehanizam opremanja i useljenja u novi objekat za potrebe Ministarstva (Eko zgrada), jačanje stručnih kapaciteta zaposlenih, što bi u konačnom doprinijelo pozicioniranju Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera kao vodeće institucije u oblasti zaštite životne sredine. Za potrebe finansiranja predmetnog Sporazuma Vlada je odobrila iznos od 2.032.400 eura”, navodi Vlada.

Vlada je usvojila Informaciju o davanju saglasnosti za zaključenje ugovora o investicionom kreditu „Žičare Kotor – Lovćen“, i dala saglasnost za zaključenje investicionog kredita između Koncesionara i Prioritetnog zajmodavca.

Foto: Kotor Cable Car, arhiva

“Kredit u iznosu do 3.000.000 eura se, kako se navodi u materijalu, uzima radi izgradnje opreme za projekat planinskog boba i drugih sadržaja”, ističe Vlada.

Usvojena je Informacija o potrebi potpisivanja Multilateralnog sporazuma nadležnih organa o razmjeni izvještaja po zemljama, i prihvaćen tekst Sporazuma.

“Potpisivanjem Sporazuma države potpisnice se obavezuju da će vršiti automatsku razmjenu informacija o izvještajima po zemljama (Country-by-Country Reports) u poreske svrhe sa ostalim državama potpisnicima”, navodi Vlada.

Kako je u diskusiji naglašeno, države potpisnice ovog sporazuma, u ovom slučaju i Crna Gora, shodno nacionalnim poreskim propisima, zahtijevaće od pravnog lica, rezidenta Crne Gore za potrebe oporezivanja koji je član međunarodne grupe povezanih pravnih lica koji obavljaju djelatnost u državi članici EU ili drugoj državi, odnosno teritoriji države, dostavljanje podataka u vezi poslovanja svakog člana te međunarodne grupe u okviru Izvještaja po zemljama.

“Razmjena informacija između nadležnih organa, shodno odredbama ovog Sporazuma, će se vršiti na bilateralnoj osnovi. Sve razmijenjene informacije podliježu pravilima povjerljivosti i drugim mjerama zaštite koje ograničavaju upotrebu razmijenjenih informacija i u mjeri u kojoj je potrebno osigurati potreban nivo zaštite ličnih podataka”, saopštila je Vlada.

Vlada je usvojila Informaciju o polaznim osnovama za zaključivanje Ugovora o kreditu za finansiranje Projekta Unapređenje crnogorske željeznice između Evropske investicone banke i Crne Gore i prihvatila Predlog nacrta Ugovora o kreditu.

Zakonom o budžetu Crne Gore za 2024. godinu predviđeno je da se Država može zadužiti za finansiranje projekata kroz kreditne aranžmane, izmedu ostalog sa Evropskom investicionom bankom (EIB) za potrebe Željezničke infrastrukture Crne Gore i Održavanja željezníčkih voznih sredstava, a za potrebe finansiranja Projekta generalnog remonta pruge, sanaciju 13 čeličnih mostova i tunela, kao i za modernizaciju depoa i radionica, u iznosu do 40 miliona eura.

“Realizacija ovih projekata treba da doprinese uklanjanju ograničenja brzine, poboljšanju pouzdanosti infrastrukture, smanjenju troškova održavanja infrastrukture, poboljšanju bezbjednosti na 20km sekcije kolosjeka i poboljšanju kapacíteta za savremeno održavanje lokomotiva i vagona”, ističe Vlada.

S obzirom na to da se investicionim grantom dodjeljuju sredstva za finansiranje 50 odsto vrijednosti projekta, pristupilo se pripremi ugovorne dokumentacije i pregovorima o zaključivanju ugovora o kreditu sa Evropskom investicionom bankom (EIB), u iznosu 50 odsto od procijenjene vrijednosti investicije.

“Ukupan iznos investicije procijenjen je na oko 80 miliona eura od čega bi 35,5 miliona eura bilo dodijeljeno kao grant iz dostupnih EU fondova i finansiran u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) zaključivanjem ugovora o kreditu sa Evropskom investicionom bankom, 40 miliona eura Crna Gora bi obezbijedila kroz zajam, dok je 4,5 miliona potrebno obezbíjediti iz sopstvenih sredstava”, navodi Vlada.

Usvojene su informacije u vezi izvršenja odlukā Ustavnog suda Crne Gore sve od 24. 10. 2023. godine. Odlukama

“Ustavnog suda se obavezuje Ministarstvo finansija da svakom podnosiocu ustavne žalbe – stečajnom povjeriocu preduzeća “Radoje Dakić” u stečaju isplati naknadu u neoporezivom iznosu od po 2.000 eura na ime nematerijalne štete, zbog povrede ustavnog i konvencijskog prava. U tom kontekstu, Vlada je zadužila Ministarstvo finansija da iz tekuće budžetske rezerve isplati 2.000 eura, 626.000 eura i 140.000 eura”, navodi Vlada.

Vlada je prihvatila Predlog za produženje roka važenja državne garancije po kreditnom aranžmanu između Prve banke Crne Gore Podgorica – osnovana 1901. godine i Stambene zadruge radnika prosvjete Crne Gore „SOLIDARNO“ Podgorica.

“Kako projekat izgradnja stambenih jedinica za prosvjetne radnike Opštine Budva nije završen u predviđenom roku, u prethodnom periodu je više puta produžavan rok dospijeća kredita i državne garancije kod Podgoričke banke, odnosno pravnog nasljednika Crnogorske komercijalne banke, a posljednjim Aneksom rok dospijeća kredita je produžen do 30. 4. 2024. godine, dok je rok važenja državne garancije produžen do 15. 5. 2024. godine”, navodi Vlada.

Kredit kod Crnogorske komercijalne banke je otplaćen u potpunosti, zaključno sa 24. 4. 2024. godine.

“Međutim, kako još uvijek nije došlo do potpune prodaje svih izgrađenih stanova, te kredit kod Prve banke nije u potpunosti otplaćen, potrebno je izvršiti produženje roka dospijeća kredita, za dodatnih osam mjeseci, kako bi se stekli uslovi da se otplata izvrši iz sredstava od prodaje stanova. Kako pomenuti kredit dospijeva na naplatu u cjelosti 30. 4. 2024. godine, to je potrebno produžiti rok otplate kredita, kao i rok važenja garancije do 31. 12. 2024. godine. S tim u vezi, Vlada je prihvatila Nacrt Aneksa IV Ugovora o kreditu, kao i Nacrt Aneksa 4 Garancije”, navodi Vlada

Usvojen je Program za razvoj i promociju zanatstva za 2024. godinu.

Foto: Vlada Crne Gore, Đorđe Cmiljanić

“Programom će se omogućiti poslovanje zanatlija uz lakši pristup nabavci potrebne opreme i alata za obavljanje djelatnosti čime će se doprinijeti afirmaciji zanatske djelatnosti, promociji crnogorskih zanata kao i povećanje prepoznatljivosti njihovih proizvoda i usluga”, stiče Vlada.

Ukupan budžet za realizaciju Programa iznosi 200.000 eura, a realizacija istih ostvaruje se kroz dvije komponente: odobrena podrška za zanatlije registrovane do kraja 2023. godine može pokrivati do 70% opravdanih troškova, odnosno do 12.000  eura bez PDV-a po, što je uvećani maksimalni iznos podrške u odnosu na prethodnu godinu; oOdobrena podrška za novoregistrovane zanatlije, u toku 2024. godine, može pokrivati do 50 odsto opravdanih troškova, odnosno do 6.000 eura bez PDV-a, što je novost u odnosu na prethodnu godinu i ima za cilj podsticaj zanatlija da izvrše registraciju tj. da legalizuju poslovanje.

Takođe, Program definiše dodatne podsticaje za zanatlije registrovane u lokalnim samoupravam čiji je indeks razvijenosti ispod 100 odsto – dodatnih 10 odsto podrške i za aplikante koji spadaju u kategoriju mladih i žena – dodatnih 5 odsto podrške.

Vlada je donijela Odluku o izmjeni Odluke o obrazovanju Komisije za praćenje uspostavljanja softvera za provjeru podataka prikupljenih tokom procesa popisa stanovništva.

“Odlukom je na predlog parlamentarne opozicije za predsjednika Komisije određen dr Srđan Jovanovski, dok je na predlog vijećā i savjetā malobrojnih naroda i manjinskih zajednica za člana Komisije određen Armin Kardović, čime su stvoreni uslovi za nesmetan rad Komisije”, dodaje Vlada.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Živković: Imamo pravo da posumnjamo u selektivan pristup Tužilaštva

Subota, 04.05.2024 | 21:09

Predsjednik Demokratske partije socijalista Danijel Živković saopštio je da su, na principijelnoj ravni, uočili da se Tužilaštvo bavi samo prethodnim vremenom i prethodnim slučajevima, a od 30. avgusta 2020. se ne bavi nijednim slučajem, kao da se nijedno krivično djelo nije dogodilo nakon promjene vlasti u Crnoj Gori, zbog čega imaju pravo da  posumnjaju u selektivnost u pristupu i načinu rada  Tužilaštva.

Glavni grad bez zamjenice gradonačelnice više od pola godine

Subota, 04.05.2024 | 19:39

Nakon što je Danilo Šaranović preuzeo dužnost ministra unutrašnjih poslova u novembru prošle godine, funkcija zamjenika gradonačelnice u Glavnom gradu ostala je upražnjena. Iako je prošlo već više od pola godine, Demokrate još uvijek ne predlažu kandidata.

DPS: Da li je skandalozna izjava Šćekića zvanični stav Vlade?

Subota, 04.05.2024 | 19:06

Danas je javnost još jednom imala priliku da se uvjeri u kom pravcu ide zvanična državna politika Vlade Crne Gore i to kroz izjavu potpredsjednika Dragoslava Šćekića koji je saopštio da će glasati protiv toga da Crna Gora u UN podrži rezoluciju o Srebrenici, saopštila je Demokratska partija socijalista (DPS).

PROČITAJTE - Utvrđen redosljed lista za izbore u BUDVI

Subota, 04.05.2024 | 14:53

Opštinska izborna komisija (OIK) u Budvi odredila je danas žrijebanjem raspored na glasačkom listiću za predstojeće lokalne izbore, koji su zakazani za 26. maj.

Šćekić: Crna Gora ne treba da podrži rezoluciju o Srebrenici u UN-u

Subota, 04.05.2024 | 13:17

Potpredsjednik Vlade i ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić saopštio je da Socijalistička narodna partija, čiji je on potpredsjednik, smatra da ne bi bilo dobro da Crna Gora u Ujedinjenim nacijama podrži rezoluciju o Srebrenici jer to može dodatno podići tenzije u čitavom regionu, pa i u Crnoj Gori.

Brnović: Nijednog trenutka nisam pomislio da odem, to što se desilo nema veze sa organizovanim navijačima

Subota, 04.05.2024 | 21:41

Poslije turbulentnih dešavanja u i oko kluba – tuče saigrača, upada navijača u svlačionicu i prijetnji igračima, te užasne situacije u kojoj su se našli trener Ivan Brnović i njegova porodica – za Budućnost stižu bolji dani. Podgoričani su u Tivtu savladali Arsenal 4:0 i ostali u igri za titulu prvaka Crne Gore, mada je i dalje sve u rukama Dečića.

McDonald's bi uskoro trebao predstaviti svoj najveći burger ikada, evo šta je poznato do sada

Subota, 04.05.2024 | 21:26

Hamburgeri iz McDonald'sa vrlo su ukusni i često poželimo da su još veći. Čini se da bi se to sada moglo i ostvariti jer su iz McDonald'sa potvrdili da njihovi timovi širom svijeta rade na lansiranju još većeg i još zasitnijeg hamburgera.

Kolašinci strahuju da infrastruktura ne može da podrži nove objekte

Subota, 04.05.2024 | 20:48

U Kolašinu gotovo da nema ulice u kojoj se ne gradi zgrada ili hotel. Ekspanzija gradnje zabrinjava građane koji strahuju da postojeća infrastruktura neće moći da podrži novoizgrađene objekte, ali iz opštine uvjeravaju da će sve probleme riješiti u narednih par godina. Građanski aktivisti ukazuju i na urbanističke probleme, koji su, kažu, više nego očigledni.

Smolović: Usluge geronto domaćica u Crnoj Gori koristi 850 osoba

Subota, 04.05.2024 | 20:21

Crveni krst Crne Gore, iako je najveći licencirani pružalac usluga pomoći u kući, i dalje nema program geronto domaćica u Glavnom Gradu. Iako za njim postoji veliko interesovanje, te usluge se koriste u svega petnaest opština, navode iz Crvenog krsta za Gradsku RTV.

Karleušin nalog na Instagramu OBRISAN, a evo i ZBOG ČEGA

Subota, 04.05.2024 | 19:54

Jelena Karleuša, koja je na Instagramu imala više od dva miliona pratilaca, a svoj nalog je redovno koristila kako bi objavljivala fotografije, u posljednje vrijeme sve češće govor mržnje, ostala je bez istog, potvrdio je njen menadžer Zoran Birtašević na društvenoj mreži Iks.

DPS: Da li je skandalozna izjava Šćekića zvanični stav Vlade?

Subota, 04.05.2024 | 19:06

Danas je javnost još jednom imala priliku da se uvjeri u kom pravcu ide zvanična državna politika Vlade Crne Gore i to kroz izjavu potpredsjednika Dragoslava Šćekića koji je saopštio da će glasati protiv toga da Crna Gora u UN podrži rezoluciju o Srebrenici, saopštila je Demokratska partija socijalista (DPS).

RECEPT ZA POSNE PALAČINKE: Napravite poslasticu koja će oduševiti sve ukućane

Subota, 04.05.2024 | 18:49

Idealan predlog za današnju večeru.

Koprivica: Praznik Hristovog Vaskrsenja predstavlja pobjedu dobra nad zlom

Subota, 04.05.2024 | 18:36

Potpredsjednik Vlade Crne Gore za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica čestitao je Vaskrs mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju, arhijerejima Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, sveštenstvu i svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti

Bliži se MET GALA 2024 - događaj koji čeka modni svijet: ONI će biti voditelji, a ovo je TEMA VEČERI

Subota, 04.05.2024 | 18:08

Met Gala 2024 održaće se u ponedjeljak, 6. maja u Njujorku.

Kako se na Balkanu opisuje zgodan muškarac, a kako u svijetu: Komični video nasmijao region

Subota, 04.05.2024 | 17:13

Hrvatska glumica i tiktokerka Nina Čudić koju na mrežama prepoznaju po nadimku “Slađa s brda” uspjela je da nasmije region snimkom na kojem pokazuje kako se na Balkanu opisuje zgodan muškarac, a kako u svijetu.