Petak, 26.04.2024 | 10:42
IZVOR: kolektiv.me

Koncertna promocija novog albuma Ivana Marovića

Crnogorski kompozitor i instrumentalista Ivan Marović promovisaće svoj novi bend "Bisamkiez" (čita se Bizamkic) sa kojim je objavio debi album pod nazivom "I dreamt that I had done it, I awoke to find it true”.




Foto: KIC "Budo Tomović"

Koncertna promocija albuma biće organizovana u okviru 17-tog izdanja festivala “Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori - JAM 2024” u ponedjeljak, 29. aprila, u sali DODEST, u 20 sati.

O svom novom projektu Ivan Marović je zapisao:

"Bisamkiez je moj autorski projekat/bend, sa kojim sam realizovao svoje ideje koje su se skupljale tokom posljednjih nekoliko godina. Taj materijal je uokviren debi albumom pod nazivom "I dreamt that I had done it, I awoke to find it true”.

Osnovne ideje, melodije, harmonske promjene, su potekle od mene, ali koje sam uz veliku sviračku i aranžersku pomoć Tina Džaferovića na kontrabasu, Blaža Tatara na bubnjevima i Lune Kostadinović na violini, uspio da pretvorim u kompletne kompozicije. Na jednoj od numera gostuje i klarinetista Stefan Pavićević.

Iako živim u Berlinu, odlučio sam se da ovaj materijal realizujem sa svojim starim znancima iz Crne Gore, i Tinom koji živi u Beču, koga sam upoznao davno na džez seminaru u Grožnjanu, u Istri. Ono što je svima njima zajedničko, i što je razlog zbog čega sam ih pozvao da učestvuju u ovom projektu, je to što i pored džezerskog iskustva, posjeduju senzibilitet i za druge muzičke žanrove kojih se ovaj materijal mjestimično dotiče. Takođe mi je vrlo važno bilo da se materijal snimi u opuštenoj i prijateljskoj atmosferi studija "Pejović Guitars" na Cetinju.

Muzika je u svojoj osnovi džez, prisutan je značajan udio improvizacije, ali se stilski igra i sa žanrovima kao što su surf-rock, psihodelija 60-ih, post- rock, itd.

Album je koncipiran da se sluša u cjelini, redosljed kompozicija posjeduje određenu dramaturgiju, te smjenjivanje različitih, ali komplementarnih atmosfera i emocija daje svrhu stilskom eklekticizmu koji je možda i glavna osobenost materijala."

Ivan Marović se školovao u Kotoru gdje ga je primijetio istaknuti jugoslovenski kompozitor Vojin Komadina, koji mu je kasnije bio mentor. Studirao je kompoziciju i klavir na Muzičkoj akademiji Univerziteta Crne Gore. Usavršavao se u inostranstvu prateći majstorske časove iz oblasti kompozicije, džez klavira i filmske muzike. Festival Kotor Art ga je više puta angažovao kao kompozitora, te je napisao djela za gudački orkestar i duvački kvintet.

Sa svojim autorskim projektima i bendovima snimio je više albuma džez muzike, kao i ostalih žanrova. Pored toga, bavi se aktivno primijenjenom muzikom. Dobitnik je više nagrada za svoj pozorišni i filmski angažman, na domaćim i inostranim festivalima, među kojima je i prošlogodišnja nagrada za najbolju muziku za film “Sirin” reditelja Senada Šahmanovića na Filmskom festivalu Otranto u Italiji.

Važini projekti Ivana Marovića su: Baltazar - live at the KIC Budo Tomović 2011; Iskra Besamrtna - za gudački orkestar i naratora 2013; Baltazar - Najvažnija soba 2014; Kotor 1979. za gudački orkestar 2019; Karneval u magli - za duvački kvintet 2021; Connection 3 - live at DODEST 2022; Bisamkiez - I dreamt that I had done it, I awoke to find it true 2023.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Koliko su sjemenke lubenice ZDRAVE za konzumaciju?

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 15:10

Postoji mnogo mitova kada je riječ o konzumaciji sjemenki lubenice. Negdje se ističe da su bijele sjemenke sigurnije za konzumaciju od crnih sjemenki, ali zapravo ne postoji opravdani razlog zašto biste ih trebali izbjegavati.

Dobitnica Gonkurove nagrade gost Sajma knjiga u Podgorici

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 15:02

Dobitnica Gonkurove nagrade i jedna od najpoznatijih spisateljica Francuske Majlis Besri (Maylis Besserie) biće specijalni gost Sajma knjiga u Podgorici, navodi se u saopštenju organizatora podgoričkog Sajma knjiga.

Milivoje Katnić počeo i ŠTRAJK ŽEĐU

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 15:01

Na zahtjev SDT-a angažovana su protekle sedmice dva vještaka psihijatrihske struke da procijene da li je Katnić u stanju da prati istragu i učestvuje u saslušavanju svkjedoka, što je on tražio od prvog dana.

Obratite pažnju: Evo koliko dugo VASKRŠNJA JAJA smiju da stoje na stolu i da se jedu

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 14:46

Za Veliki petak se svi maksimalno fokusiramo na ukrašavanje jaje, njihovo bojenje i uljepšavanje. Toliko se ponekad unesemo da se zabrojimo pa ofarbamo i veći broj jaja nego što smo planirali. I onda se zapitate: šta da radim sa tolikim jajima?

CNP: Predstava “671-LOV” na Sceni Studio

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 14:21

Predstava “671-LOV”, prema tekstu i u režiji mlade crnogorske autorke Hane Rastoder, biće izvedena u utorak 7. maja na Sceni Studio Crnogorskog narodnog pozorišta s početkom u 20 sati.

Glumica Emili Blant iskreno - Htjela sam da POVRATIM poslije poljubaca sa nekim glumcima

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 14:05

Glumica Emili Blant iskreno je govorila o odnosima sa drugim kolegama i šta se dešava kada se ne poklopi hemija glumaca, posebno u romantičnim scenama, otkrivajući da joj je poslije nekih poljubaca bilo muka.

MAJ je njihov mjesec: PET horoskopskih znakova koje čekaju velike POSLOVNE PROMJENE

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 13:43

Brzo provjerite da li je vaš horoskopski znak na listi – jer ovih 5 znakova Zodijaka mogu doživjeti promjene u karijeri i finansijama u maju 2024.

Žrijeb za Masters u Rimu: Poznati mogući protivnici Novaka Đokovića

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 13:22

Najbolji teniser svijeta, Novak Đoković započeo je 424. sedmicu na vrhu ATP liste, a danas je saznao i potencijalne protivnike na Mastersu u Rimu.

Apple sledeće godine predstavlja i iPhone SLIM, evo koji će model mijenjati

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 13:06

Apple sprema velike promjene za iPhone 17 liniju koja se očekuje sledeće godine, uključujući i "novi" model.

Budvanska URA: Izgradićemo podzemnu garažu sa preko 500 parking mjesta kod bivšeg Zeta filma

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 12:46

"Na parcelama koje su u vlasništvu Opštine Budva i države Crne Gore, a koje se nalaze na prostoru ispred i oko bivšeg Zeta filma, moguće je i neophodno izgraditi veliku podzemnu garažu na dvije i tri etaže(u zavisnosti od idejnog projekta), sa najmanje 500 novih parking mjesta, čime bi se u velikoj mjeri riješio problem parkiranja u najužem gradskom jezgru, tokom i van sezone. Taj projekat biće jedan od prioriteta nove opštinske vlasti u kojoj će Građanski pokret URA imati presudnu ulogu, pa ćemo insistirati da isti bude realizovan u najkraćem mogućem roku tokom mandata nove lokalne uprave" saopštili su iz budvanske URE.