Srijeda, 01.05.2024 | 13:12
IZVOR: telegraf.rs

TRI DECENIJE od tragičnog događaja - Dan kada nas je napustio legendarni AJRTON SENA

Nekadašnji šampion Formule 1 i zvanično najbolji vozač "najbržeg cirkusa na svijetu" Ajrton Sena, preminuo je na današnji dan 1994. godine. Tragični trenutak dogodio se na stazi u Imoli, u trci za Veliku nagradu San Marina.




Foto: YouTube screenshot/FORMULA 1

Bio je jedan od najomiljenijih sportista, a 2009. godine i zvanično je proglašen za najboljeg u istoriji Formule 1 i to ispred Fanđa i Šumahera.

Prije nesreće Sena je imao dilemu da li da se uopšte i takmiči na toj trci, što je kasnije potvrdila i njegova vjerenica Adrijana Galistea. Naime, na treningu pred trku povrijedio se Rubens Barikelo, a u kvalifikacijama za istu poginuo je mladi Austrijanac Ronald Racenberger.

Ipak, odlučeno je da sama trka bude vožena po planu, 1. maja 1994. godine. Sena je poslije dva kruga imao prednost, a onda je pri brzini od 305 km/h izletio sa staze u Imoli i udario u betonski stub.

Sve ovo se dogodilo oko 14.20 tog dana, a snimci slupanog bolida pojavili su se na svim televizijskim stanicama dok je čitav svijet sa nestrpljenjem čekao vijest i nadao se da je sa Senom sve u redu.

U 18.40 iz bolnici u Bolonji stigla je strašna vijest - uprkos naporima ljekara, Sena je preminuo. Kako se navodilo, on je pretrpio višestruke povrede glave, a njegov mozak je prema izvještaju italijanskih ljekara prestao da funkcioniše u 14.17 časova.

- Izgledalo je najprije kao da spava. Podigao sam mu kapke i istog časa mi je bilo potpuno jasno da ima teške povrede mozga. Mi smo ga istog trenutka iznijeli sa sedišta, položili na zemlju... Dok smo to radili tačno sam osjetio kako mu duša izlazi iz tijela! A ja nisam religiozan... Umro mi je na rukama. Ne, ne mogu da vjerujem i dalje. Umro mi je na rukama, čovječe... - poručio je Sid Votkins, čuveni neurohirurg i Senin prijatelj.

"Kišni čovjek" kako su ga nazivali, sahranjen je u Sao Paolu a poslednjem ispraćaju prisustvovalo je preko milion ljudi, dok je nekoliko miliona izašlo na ulice širom Brazila. Tamošnja vlada je nakon njegove pogibije proglasila trodnevnu žalost.

Podsjećanja radi, on je titule u "najbržem cirkusu na svijetu" osvajao 1998, 1989 i 1991. godine. Nakon njegove pogibije Fanđo je slomljen od bola dao čuvenu izjavu.

- Bog je dugo vremena čuvao svijet Formule 1. Ovog vikenda to nije činio – rekao je trostruki šampion Niki Lauda.

Senina sestra Vivijen je par godina kasnije otvorila je fondaciju Ajertona Sene koja je do današnjeg dana pomogla u školovanju preko deset miliona brazilske djece. Jedan od voditelja fondacije od prvog dana je i Alan Prost.

Jedno je sigurno, da nije došlo do tragičnog događaja legendarni Brazilac bi sigurno imao dvocifren broj titula u Formuli 1, a tokom karijere izjavio je nešto po čemu će ga svi pamtiti.

- Ma ko da si u svom životu, bilo da si na vrhuncu ili na dnu, ako želiš da radiš to što voliš moraš da pokažeš veliku snagu i odlučnost i da radiš sve sa ljubavlju i dubokom vjerom u Boga. Tako, jednog dana ćeš postići svoje cilje i biti uspješan... - bile su riječi Ajrtona Sene - jednog od najomiljenijih sportista svijeta.

Izvor: telegraf.rs

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

SAŠA MATIĆ PODRŽAO NIKOLU ROKVIĆA: Donirao je novac i pohvalio ga

Srijeda, 22.05.2024 | 13:11

Saša Matić pokazao je svoju humanu stranu donirajući sredstva za trku u kojoj učestvuje pjevač Nikola Rokvić.

U požaru izgorio krov kuće na Marezi, nema povrijeđenih

Srijeda, 22.05.2024 | 13:05

Vatra je danas oko podne zahvatila stambeni objekat u podgoričkom naselju Mareza, a požar su podgorički vatrogasci brzom intervencijom lokalizovali.

Severina sa Cetinja poručila: Ovaj koncert je poseban, sve je urađeno od srca

Srijeda, 22.05.2024 | 12:54

Pjevačica Severina Vučković sinoć je nastupala na Cetinju povodom proslave Dana nezavisnosti Crne Gore.

Vujović: Crna Gora je neuništiva dok je emocije iskazane juče na Cetinju

Srijeda, 22.05.2024 | 12:44

Crna Gora je neuništiva dok je emocije iskazane juče na Cetinju, ocijenio je lider Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović povodom jučerašnje proslave Dana nezavisnosti u Prijestonici.

Đurašković: Mandić pokazuje kako njegovo “pomirenje” izgleda u praksi

Srijeda, 22.05.2024 | 12:12

Gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković komentarisao je to što predsjednik Skupštine nije čestitao Dan nezavisnosti, navodeći da Andrija Mandić pokazuje kako njegovo “pomirenje” u praksi izgleda.

Krvavac: Manipulaciju o Srbima kao genocidnom narodu spriječili amandmani

Srijeda, 22.05.2024 | 12:01

Iako se u rezoluciji UN niti jednom riječju nije pominjala odgovornost srpskog naroda ili Srbije za zločine koje su počinili pojedinci, amandmani Crne Gore su doprinijeli da se spriječi svaka manipulacija, pogrešna interpretacija ili bilo čija zloupotreba imputiranjem da su Srbi genocidan narod, poručio je Branko Krvavac, člana Predsjedništva Pokreta Evropa sad.

Vuković: Pokušavajući da ponizi državu, a zapravo sramoteći sebe, Mandić nije čestitao Dan nezavisnosti

Srijeda, 22.05.2024 | 11:33

Pokušavajući da ponizi državu, a zapravo sramoteći sebe, predsjednik Skupštine Andrija Mandić nije čestitao Dan nezavisnosti, kazao je poslanik DPS-a Ivan Vuković.

Jelena čestitala Novaku rođendan na poseban način: Blesavi, šašavi, neumorni

Srijeda, 22.05.2024 | 11:27

Novak Đoković danas slavi 37. rođendan, ali – radno. Jedan od najboljih tenisera svijeta trenutno je u Ženevi, gdje igra osminu finala turnira iz Serije 250.

Odžić: Buljarica, Petrovac i Sveti Stefan zaslužuju bolju primarnu zdravstvenu zaštitu

Srijeda, 22.05.2024 | 11:21

Buljarica, Petrovac i Sveti Stefan zaslužuju bolju primarnu zdravstvenu zaštitu, ocijenio je nosilac liste “Čist izbor” Petar Odžić.

Koncert kamernog ansambla “Union” u petak u KIC-u

Srijeda, 22.05.2024 | 10:11

Kamerni ansambl „Union” u sastavu: Nadežda Artamonova (violina), Marija Đuranović (violina), Ilijana Blagojević Zvicer (viola), Olesija Anakovskaja (violončelo), Aleksej Kurbatov (klavir) i Damjan Begović (klarinet), nastupiće u okviru koncertnog ciklusa “Kamerna muzika” u petak, 24. maja, u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” u 20 sati.