Petak, 10.05.2024 | 14:51
IZVOR: kolektiv.me

MJU: Vlada Crne Gore utvrdila Predlog zakona o informacionoj bezbjednosti

Vlada Crne Gore je na danas održanoj sjednici utvrdila Predlog zakona o informacionoj bezbjednosti,koji će uspostaviti kontinuitet pružanja usluga u slučaju budućih incidenata i efikasnije funkcionisanje privrede i društva i održiv sistem za efikasno otkrivanje i odbranu od sajber prijetnji i incidenata.




Foto: Vlada Crne Gore/Saša Matić

„Prvi Zakon o informacionoj bezbjednosti u Crnoj Gori donijet je 2010. godine, koji je kroz izmjene i dopune iz 2016. godine, djelimično usklađen sa NIS 1 Direktivom u dijelu prepoznavanja Savjeta za informacionu bezbjednost, kao i obrazovanja Nacionalnog CIRT-a. Evropska unija krajem 2022. godine, usvojila je novu NIS 2 Direktivu nakon čega je Ministarstvo javne uprave pristupilo transponovanju te direktive u Predlog zakona o informacionoj bezbjednosti, a koja obaveza je predviđena i Programom rada Vlade za 2024 godinu, kao i Programom pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji za II kvartal ove godine. Donošenjem ovog zakona Crna Gora je prva zemlja regiona koja transponuje NIS 2 Direktivu", kazao je ministar javne uprave Marash Dukaj.

Dukaj je istakao da je cilj donošenja ovog zakona prije svega ispunjavanje obaveza Crne Gore na putu ulaska u EU, kroz usklađenost sa NIS 2 Direktivom, kao i stvaranje uslova za bezbjedan sajber prostor u našoj zemlji u skladu sa EU standardima i praksom.

On je podsjetio da se Crna Gora ne tako davno (avgusta 2022. godine) suočila sa napadom visokog nivoa sofisticiranosti, koji je paralisao sistem javne uprave, a za koji prije svega nismo imali detaljno uređen zakonodavni okvir kako da postupimo, kojim koracima i ko su sve instutucije sistema koje su dužne da pruže podršku u takvoj situaciji. Sve to je zahtijevalo detaljno uređivanje zakonodavnog okvira iz ove oblasti, uspostavljanje novih i snaženje postoječih mehanizama za odgovor na sajber incidente i prijetne, sa posebnim akcentom na upravljanje kriznim situacijama.

„Donošenjem novog Zakona o informacionoj bezbjednosti obezbijediće se kontinuitet pružanja usluga, čime se doprinosi efikasnijem funkcionisanju privrede i društva uopšte i jačanju povjerenja korisnika elektronske uprave u zaštitu njihovih podataka. Osim toga, Zakon propisuje procedure za uspostavljanje održivog sistema za efikasno otkrivanje i odbranu od sajber prijetnji i incidenata", kazao je Dukaj.

U cilju efikasnijeg odgovora na sajber prijetnje, ozbijne sajber prijetnje, incidente i sajber krizu, planirano je uspostavljanje Agencije za sajber bezbjednost, kao i podizanje kapaciteta za sajber odbranu između ostalog i kroz formiranje i stavljanje u funkciju tima za odbranu od sajber prijetnji i incidenata - CIRTa državne uprave, odnosno Vladinog CIRT-a, organizacione jedinice u Ministarstvu javne uprave koje je u skladu sa posebnim zakonom zaduženo za upravljanje Vladinom informačkom infrastrukturom i informaciono-komunikacionom mrežom organa.

"Uloge i nadležnosti Agencije za sajber bezbjednost i CIRT-a državne uprave jasno su definisane i njih će očekivati ozbiljan posao kroz primjenu ovog zakona, budući da se po prvi put ovim zakonom određuju ključni i važni subjekti kao nosioci kritične informatičke infrastrukture, kao i mjere informacione bezbjednosti koje će biti obavezni da primjenjuju, u skladu sa NIS 2 Direktivom", zaključeno je u saopštenju.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Zeković: NEOSNOVANA inicijativa da Bulatović dobije ulicu; Dajković: CG jedina imala interes da on nestane

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 21:44

Inicijativa Demokrata da jedna ulica u Podgorici dobije ime po ubijenom bivšem ministru unutrašnjih poslova Crne Gore Pavlu Bulatoviću neosnovana je i treba je povući iz skupštinske procedure kako bi se smanjile tenzije koje je izazvala, smatra samostalni odbornik u Skupštini Glavnog grada Aleksandar Saša Zeković. S druge strane, rukovodilac Službe za građane Glavnog grada Vladislav Dajković, smatra da protivnicima inicijative smeta što se Pavle Bulatović izjašnjavao kao Srbin, te da je jedino Crna Gora imala interes da nestane.

Šehović ČESTITAO Dan nezavisnosti: Očuvanjem državotvornih vrijednosti pokažimo da smo DOSTOJNI slobodarske tradicije i evropske budućnosti

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 18:12

"Obilježavanjem Dana nezavisnosti, veličanstvenog trenutka kada smo civilizovano i odlučno izabrali put državnog suvereniteta i samostalnosti, potvrđujemo našu čvrstu opredijeljenost da sami krojimo svoju sudbinu," poručio je povodom Dana nezavisnosti predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore (SD)  Damir Šehović.

Živković na proslavi Dana nezavisnosti Crne Gore u Njemačkoj: Tekovine 21. maja krov za SADŠNJE i BUDUĆE generacije

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 17:50

Delegacija DPS-a koju je predvodio predsjednik Danijel Živković učestvovala je na manifestaciji proslave Dana nezavisnosti Crne Gore "Dortmund-2024" u Njemačkoj.

Ljekari: ZDRASTVENO STANJE slovačkog premijera Fica se popravlja

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 17:10

Univerzitetska bolnica u Banskoj Bistrici saopštila je da je stanje premijera Roberta Fica stabilno.

Danilović: "Ivanović ZASTUPA STAV da je politiku moguće voditi i trupačke"

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 17:04

Da bi Crna Gora mirila region mora prethodno pomiriti sebe. Naš ministar vanjskih poslova Filip Ivanović zastupa međutim stav da je politiku moguće voditi i "trupačke". Zato se i naša Vlada i ministarstvo nameću regionu nekim ubambrečenim i zaraslim smislom za humor, poručio je predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović.

Poslije sunca ponovo PROMJENA - Evo kakvo nas vrijeme očekuje u UTORAK

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 22:03

Iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju za 21. maj najvljuju uglavnom szvo vrijemw sa dužim sunčanim intervalima, 

Izvajano tijelo i savršena forma: Šta jede Zlatan Ibrahimović?

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 21:59

Zlatan Ibrahimović, švedski fudbaler balkanskih korjena, zlatnim se slovima upisao u istoriju sporta.

Zeković: NEOSNOVANA inicijativa da Bulatović dobije ulicu; Dajković: CG jedina imala interes da on nestane

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 21:44

Inicijativa Demokrata da jedna ulica u Podgorici dobije ime po ubijenom bivšem ministru unutrašnjih poslova Crne Gore Pavlu Bulatoviću neosnovana je i treba je povući iz skupštinske procedure kako bi se smanjile tenzije koje je izazvala, smatra samostalni odbornik u Skupštini Glavnog grada Aleksandar Saša Zeković. S druge strane, rukovodilac Službe za građane Glavnog grada Vladislav Dajković, smatra da protivnicima inicijative smeta što se Pavle Bulatović izjašnjavao kao Srbin, te da je jedino Crna Gora imala interes da nestane.

NOVA STUDIJA - Ako RADITE ovo dok VOZITE automobil, možda ste PSIHOPATA

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 21:37

U intervjuima sa skoro 1.000 nJemačkih vozača, otkriveno je da oko 600 njih koristi svoje mobilne uređaje tokom vožnje. Pored toga što su povezani sa strahom od propuštanja i antisocijalnim ponašanjem, problematični korisnici pametnih telefona pokazuju još tri negativne osobine poznate kao „mračna trijada“ – narcizam, makijavelizam i psihopatiju, piše NY Post.

Kup Crne Gore: Lovćen lako PROTIV Budućnosti u drugom polufinalu

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 21:24

Lovćen i Budvanska rivijera Budva igraće za trofej Kupa Crne Gore.

Zašto se MIJENJA BOJA bebinih očiju?

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 21:10

Mnoga djeca se rađaju s plavim očima, koja se nakon određenog vremena promijene kako rastu.

Dogovoreni OBAVEZNI periodični sastanci predsjednika odjeljenja i sudija Apelacionog, Višeg i Privrednog suda

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 20:58

Na jednom od sastanaka predsjednice Apelacionog suda Crne Gore Mirjane Popović sa predsjednikom Višeg suda u Bijelom Polju Milanom Smolovićem, vršiocem dužnosti predsjednika Višeg suda u Podgorici Borisom Savićem i predsjednikom Privrednog suda Crne Gore Mladenom Grdinićem dogovorena je obaveza periodičnog održavanja sastanaka izmedju predsjednika odjeljenja i sudija ova tri suda.

TikTok "PRIJETI" YouTube-u - TESTIRA novu FUNKCIJU

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 20:50

TikTok testira mogućnost da korisnici kače video snimke dužine 60 minuta, a kompanija je ovo potvrdila nedavno.

Počela PRODAJA kašičica koje daju SLANI UKUS hrani - BEZ SOLI, a ovo je CIJENA

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 20:41

Japanski proizvođač pića Kirin Holdings lansira električnu kašiku za koju naučnici tvrde da promoviše zdraviju ishranu, poboljšavajući slane ukuse bez dodavanja soli.

Žakelj: Zaslužena POBJEDA; Jakara: Biće BOLJE u nastavku

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 20:26

Od neizvjesnosti u prvom meču finala plej-ofa nije bilo ništa - Budućnost je očitala lekciju SC Derbiju (91:75) i povela u seriji.