Subota, 11.05.2024 | 08:49
IZVOR: MediaBiro

FOTO: Prvi dan Sajma knjiga protekao u znaku regionalne saradnje i prijateljstva sa Francuskom

Prvi dan 18. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja, koji se ove godine organizuje od 10. do 17. maja u sajamskom prostoru Tržnog centra Big Fashion, protekao je u najboljem redu uz dobru posjećenost, kvalitetnu ponudu knjiga i bogat program.




Foto: MediaBiro

Kao prijatelj ovogodišnjeg Sajma prisutnima se predstavila Gimnazija “Slobodan Škerović”, a prvi jučerašnji književi  razgovor upriličen je sa čuvenim akademikom i književnikom, Mirom Vuksanovićem koji je sa glumicom Vjerom Mujović govorio o svojim Sabranim djelima.

Pjesnik i organizator Međunarodnog festivala Sarajevska zima, ali i dugogodišnji prijatelj izdavačke kuće “Nova knjiga” i Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja, Ibrahim Spahić je zatim prezentovao projekat „Olimpijada kulture - Sarajevo 2025.”

“Želio bih da pozovem umjetnike iz Crne Gore, sa kojima imam divne odnose - od vaše prve opere, vaših sjajnih galerija, brilijantnih udruženja, savremene umjetnosti, Univerziteta. Jako je važno da imamo neprekidno, kontinuirano konekciju, dijalog i da je to nešto što je garancija sigurnosti i slobode, a to je otvorenost. Od 40 godina otkako vodim festival Sarajevska zima nema godine da nisu najbolji crnogorski umjetnici učestvovali, od promocije djela Voja Stanića, do najboljih imena koja imate u literaturi. Toliko je lijepa ova priroda u Crnoj Gori i u Bosni i Hercegovini da je prirodno da iz nje izađe dobra, značajna riječ, da se formira i oblikuje djelo kao što je knjiga,” ispričao je Spahić.

Kako je Francuska zemlja počasni gost ovogodišnjeg Sajma knjiga, posjetioci će imati priliku da se u trajanju manifestacije upoznaju sa likom i djelom mnogih istaknutih francuskih književnika. Juče su imali priliku da čuju nešto više o izuzetnim Žan Fransoa Galtuom, koji je promovisao knjigu “Putešestvija po zemlji koja više ne postoji” koja iz ugla putopisa donosi priču o našim prostorima.

“Zahvalio bih organizatorima Sajma što su me pozvali da učestvujm, Francuskom institutu i primarnom organizatoru Sajma knjiga – izdavačkoj kući Nova knjiga. Veoma sam srećan što sam u Podgorici zbog Sajma knjiga i oduševljen sam ponudom i činjenicom da knjige u Crnoj Gori imaju toliku publiku. Pozivam ljude da istraže moju knjigu, ali i mnoge druge knjige vaših lokalnih, regionalnih pisaca, ali i stranih pisaca koji se prevode na vaš jezik. Književna scena u Crnoj Gori je jako bogata, imajući u vidu veličinu vaše države. To je jako impresivno. Posjetite Sajam,” poručio je Galtu.

Foto: MediaBiro

Svojim talentom, šarmom i posebnim smislom za humor prisutne je zatim oduševio Branko Gradišnik, slovenački pisac i prevodilac.

Za kraj prvog sajamskog dana, na veliko oduševljenje crnogorske čitalačke publike, svoju novu knjigu “Slučaj vlastite pogibelji” prezentovao je hrvatski književnik, Kristian Novak.

“Ja sam se već odomaćio u Podgorici, jako mi je lijepo i prijatno ovdje. Na Sajmu sam prvi put i dobar je povod, zato što je izdavačka kuća Nova knjiga izdala moj novi roman Slučaj vlastite pogibelji i ovo je bila idealna prilika da ga predstavim crnogorskoj publici i da se malo podružimo. Ja sam se začudio koliko je ljudi u Crnoj Gori već čitalo moje knjige iako prije nisu bile ovdje dostupne, što se sada mijenja i što me jako veseli. Osim zajedničke prošlosti, povezuju nas i neke zajedničke neuralgične tačke. U ovom zadnjem romanu je to odnos čovjeka prema sistemu – bio to sistem zdravstva, školstva, policije - u kojem mali čovjek pokušava napraviti pravu stvar, ali često ga sprječavaju oni koji su moćni. Mislim da se sa tim svi na ovim prostorima možemo povezati,” kazao je Novak.

Foto: MediaBiro

Bogat program i značajna gostovanja i danas očekuju posjetioce 18. Međunarodnog podgoričkog sajma knjige i obrazovanja.

Radno vrijeme Sajma knjiga je od 10.30 do 21.30h.

Ulaznice koštaju 2€, odnosno 1 € za studente i đake, a za djecu sa roditeljima ulaz je besplatan.

Foto: MediaBiro

Foto: MediaBiro

Foto: MediaBiro

Foto: MediaBiro

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Osvrt na roman "SMRTI SE PODVALJUJE" - MILORADA POPOVIĆA

Srijeda, 22.05.2024 | 08:30

Piše: Božidar Proročić, književnik i publicista.

Jerkov: Mihiz i Petrović ostavili veliki trag na domaću književnost

Četvrtak, 16.05.2024 | 21:34

Sedmog dana 18. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga poseban segmenat programa bio je posvećen prikazu velikih srpskih autora koji su obilježili književne periode u kojima su stvarali i ostavili veliki trag na domaću književnost. Životne i kreativne priče ovih velikih književnika publici je približio je Aleksandar Jerkov, književni kritičar, profesor Srpske književnosti 20. vijeka i upravnik univerzitetske biblioteke “Svetozar Marković”.

Na Sajmu knjiga predstavljena inicijativa “Nikšić 2030 Evropska prestonica kulture”

Četvrtak, 16.05.2024 | 17:30

Na 18. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja danas je pred velikim brojem zvaničnika predstavljena inicijativa Nikšić 2030 Evropska prestonica kulture. Prisutnima se na početku obratio predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević koji je istakao benefite ove prestižne titule.

Potpisana Podgorička povelja: Francuska Bugarskoj predala štafetu Zemlje počasnog gosta Sajma knjiga

Četvrtak, 16.05.2024 | 14:57

Ministar kulture Bugarske, Najden Todorov, direktor Francuskog instituta u Crnoj Gori, Johann Uhres i direktor izdavačke kuće Nova knjiga i predsjednik programskog savjeta Sajma knjiga, Predrag Uljarević potpisali su Podgoričku povelju danas na 18. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja.

Književni portret Vladimira Kecmanovića: Povratak književnosti nakon velikih scenarijskih uspjeha

Četvrtak, 16.05.2024 | 08:28

Raznovrstan program šestog dana 18. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja u Podgorici završen je književnim portretom čuvenog srpskog pisca, scenariste, kolumniste Vladimira Kecmanovića

Fotografija godine: Nikola Rokvić konačno sa suprugom i djecom, prizor je čaroban

Četvrtak, 23.05.2024 | 19:21

Nikola Rokvić je juče, nakon mjesec hodočašća, stigao u grčku Eginu.

Završen protest u Podgorici: "Prije rata su svi narodi živjeli u miru" (FOTO)

Četvrtak, 23.05.2024 | 16:42

Završen je protest ispred zgrade Vlade Crne Gore koji su građani održali kako bi pokazali nezadovoljstvo povodom sjednice Ujedinjenih nacija na kojoj se glasalo o Rezoluciji u Srebrenici.

Generalna skupština UN-a usvojila Rezoluciju o Srebrenici, Crna Gora glasala ZA

Četvrtak, 23.05.2024 | 17:31

Sa 84 glasa za, 19 protiv i 68 uzdržanih, Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je nacrt rezolucije o Srebrenici. Za genocid i zločine na istoku Bosne i Hercegovine 1995. godine osuđeno je više od 50 vojnih i civilnih čelnika bosanko-hercegovačkog entiteta Republika Srpska, na više od 700 godina zatvora.

Kamion sletio s puta u Dromiri

Četvrtak, 23.05.2024 | 16:38

Na magistralnom putu Podgorica – Kolašin u mjestu Dromira došlo je do saobraćajne nezgode u kojoj je teretno vozilo sletjelo sa puta.

URA: Evo dokument koji potvrđuje da je Abazovićeva Vlada u februaru 2023. vratila Luku Budva građanima Budve

Četvrtak, 23.05.2024 | 16:10

Prethodna Vlada Crne Gore Dritana Abazovića, na inicijativu tadašnjeg predsjednika UO Morsko dobro Blaža Rađenovića, na sjednici Vlade 9. februara 2023. godine dala je saglasnost na Sporazum o ustupanju na korišćenje Luke Budva Opštini Budva, navodi Građanski pokret URA.

Premijer NAJAVIO: Od 3. jula brodska linija Drač – Bar – Ankona

Petak, 24.05.2024 | 16:01

Premijer Milojko Spajić je najavio da će najvjerovatnije od 3. jula proraditi brodska linija Drač – Bar – Ankona. Tu liniju će kako je kazao premijer, održavati italijanska kompanija Adria Ferries u partnerstvu sa Barskom plovidbom.

Senat UCG PODRŽAO inicijativu za FORMIRANJE studijskog programa hemija

Petak, 24.05.2024 | 15:51

Senat Univerziteta Crne Gore utvrdio je, na danas održanoj sjednici, predlog o broju studenata za upis u I godinu osnovnih studija Univerziteta Crne Gore za studijsku 2024/25. koji predviđa ukupno 3.186 mjesta, naveli su iz UCG-a. 

ZVANIČNO: Dubai ČLAN ABA lige od sezone 2024/25

Petak, 24.05.2024 | 15:45

Novi član ABA lige od naredne sezone biće Dubai, saopštili su iz regionalog takmičenja danas na svom sajtu.

Viši sud će ponovo ODLUČIVATI kome će izručiti Do Kvona

Petak, 24.05.2024 | 15:37

Viši sud ponovo će odlučivati kome će Crna Gora izručiti takozvanog kralja kriptovaluta Do Kvona - to će učiniti nakon što je Apelacioni sud uvažio njegove i žalbe njegovih branilaca i ukinuo rješenje kolega iz Višeg suda.

Uskoro kreće projekat IZGRADNJE ŽIČARE od Lovćena do Cetinja

Petak, 24.05.2024 | 15:32

Vlada Crne Gore i Prijestonica pokrenuće projekat izgradnje žičare od Lovćena do Cetinja i to u najskorijem roku, poruka je sa sastanka premijera Milojka Spajića i gradonačelnika Nikole Đuraškovića.

Milović više NEĆE PRISUSTVOVATI sjednicama Sudskog savjeta

Petak, 24.05.2024 | 15:27

Vlada je, na današnjoj sjednici usvojila Informaciju o Odluci ministra pravde Andreja Milovića da neće prisustvovati sjednicama Sudskog savjeta i glasati o pitanjima iz nadležnosti istog do izmjena Ustava Crne Gore kojima će se ministar pravde isključiti iz članstva u Sudskom savjetu.

Radulović: Predaja Luke Budva apsolutno nije bila ubiranjePOLITIČKIH POENA, nismo čekali zbog PRODAJE KARATA

Petak, 24.05.2024 | 15:18

Pri predaji Luke Budva Javnom preduzeću za upravljanje Morskim dobrom apsolutno nije došlo do ubiranja političkih poena, već je ovo potpuno prirodan slijed koraka, kazao je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović.

Nema joj ravne: Čokoladna torta od samo tri sastojka će vas oduševiti

Petak, 24.05.2024 | 15:04

Nema ništa ljepše od ukusnog i laganog deserta koji se lako i brzo priprema. Čak i kada nemate mnogo vremena ili nekih posebnih namirnica u svojoj kuhinji, možete da napravite ovu čokoladnu poslasticu od samo tri sastojka koja će oduševiti sve koji je probaju.

Trejler koji je pregledan više od 222 MILIONA PUTA - Film bi mogao da bude VELIKI HIT (VIDEO)

Petak, 24.05.2024 | 15:03

Prvi zvanični trejler za film "It Ends With Us", sa Blejk Lajvli u glavnoj ulozi, postao je jedan od najgledanijih trejlera prošle godine, prenosi Deadline.

Ozbiljnije je nego što mislite! Evo šta se dešava kada ZASPITE SA ŠMINKOM

Petak, 24.05.2024 | 15:00

Spavanje sa šminkom može imati mnoge negativne posledice po vašu kožu.