Četvrtak, 15.02.2024 | 10:07
IZVOR: crnobelo.rs

Naučila je da šije u SIROTIŠTU - Činjenice o Koko Šanel koje nijeste znali

Poznata modna ikona nikada neće izgubiti svoj veliki uticaj na stil i ljepotu, ali i generalno na modu danas.




Foto: Emma F, Youtube screenshot

Ali, da li znate da je naučila da šije u sirotištu i da je vodila decenijske sporove za svoje parfeme?

Ako ste ljubitelj brenda Šanel, ove činjenice će vas iznenaditi:

Naučila je da šije u sirotištu
Gabriel Šanel rođena je 19. avgusta 1883. godine. Njena majka je umrla kada je njoj bilo 12 godina, a otac je smjestio nju i njene sestre u katoličko sirotište. Tamo je naučila da šije.

Nadimak Koko dolazi iz njene kratke muzičke karijere
Nakon napuštanja sirotišta, radila je kao krojačica, ali je ubrzo počela da pjeva na mjestu nalik kabareu, a bila je poznata po dvije pjesme: „Ko Ko Ri Ko“ i „Qui qu'a vu Coco dans l'Trocadero?“. Kada ju je publika tražila, uzvikivali su „Koko! Koko!“

Pravila je i prodavala ženske šešire
Godine 1910. otvorila je butik šešira „Šanel mod“, a cijeli asortiman je izrađivala upravo ona. Novac je dobila od bogatog Etjena Balsana kojem je bila ljubavnica. Njeni šeširi su postali popularni zahvaljujući poznatoj francuskoj glumici Gabriel Dorzija.

Sama je dizajnirala poznati logo
Od 1924. godine, pa do danas, logo brenda Šanel uopšte se nije mijenjao. Ona ga je sama dizajnirala i, iako se poklapa sa njenim inicijalima, postoje i mnoge teorije da je kopija drugog logoa, ali i da su to ukrštena slova njenog imena i imena njene najveće ljubavi, Artura Kapela, koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći.

„Šanel 5“ je rezultat laboratorijske greške
Parfimerista Ernest Bo kreirao je seriju mirisa od kojih se onaj koji je numerisan brojem 5 najviše dopao Koko. Druga legenda kaže da je broj 5 bio njen srećan broj. Ali, bez obzira na to, plan je bio da se kreira miris od jasmina, ruže, sandalovine i vanile, ali je greškom dodata i velika doza aldehida. Upravo je aldehid odgovoran za to što je ovaj miris i danas jedan od najomiljenijih i najprodavanijih na svijetu.

Za „Šanel 5“ su se vodili sudski sporovi
Koko je sklopila dogovor sa biznismenom Pjerom Verthajmerom koji se složio da se parfem proizvodi na veliko, ali i da dobija najveći dio profita. Ona je dobijala samo 10% od prodaje, dok je 20% dobijala prodavnica u kojoj se parfem prvo prodavao. Do kraja svog života ona se borila za svoj proizvod, ali je Verthajmer imao advokata kojem je jedini zadatak bio da ide na sud protiv Koko Šanel.

Vinston Čerčil je bio njen dobar prijatelj
Ona je svuda imala mnogo poznatih prijatelja. Jedan od njih bio je i Vinston Čerčil, kojeg je upoznala preko svog tadašnjeg ljubavnika, vojvode od Vestminstera.

Iako je imala mnogo veza i afera, nikada se nije udavala
Pored mode, Šanel je poznata i po svojim aferama. Među njenim poznatim ljubavnicima su i Pablo Pikaso, vojvoda od Vestminstera i kompozitor Igor Stravinski.

Koko Šanel je odgovorna i za popularnost male crne haljine
Bezvremeni modni komad duguje svoju popularnost upravo Koko Šanel. U njenim kolekcijama mala crna haljina pojavljivala se u najrazličitijim oblicima i modelima, što je samo po sebi bilo revolucionarno, jer je tada crna boja bila smatrana bojom žalosti.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Nova titula za Lovćen - Postali prvaci Crne Gore

Subota, 27.04.2024 | 22:02

Rukometaši Lovćena su 11. put u istoriji postali prvaci Crne Gore.

Mjesto najbliže svemiru: Prosječan životni vijek u ovom gradu je 35 godina, ali se stalno širi (VIDEO)

Subota, 27.04.2024 | 21:55

La Rinconada je grad sa najvećom nadmorskom visinom na svijetu i smatra se mjestom koje je najbliže svemiru.

Dženifer Aniston "OŽIVLJAVA" kultni film

Subota, 27.04.2024 | 21:21

Kultni film “9 to 5” dobija svoju adaptaciju i to pod producentskom palicom Dženifer Aniston i njene filmske partnerke Kristin Han.

PONAŠANJA KOJA ODBIJAJU PARTNERA: Tri okidača koja dovode do raskida

Subota, 27.04.2024 | 20:56

Ukoliko radite sljedeće tri stvari, veš partner će biti nezadovoljan i polako će se udaljavati od vas.

Skandal pod Goricom: Golman Budućnosti udario saigrača nakon derbija

Subota, 27.04.2024 | 20:28

Skandalozne scene su viđene po završetku derbija 1. CFL između Budućnosti i Sutjeske pod Goricom.

Ako žena želi da bude srećna, mora da IZBJEGAVA OVA TRI TIPA MUŠKARACA: Savjeti čuvenog mudraca zlata vrijedni!

Subota, 27.04.2024 | 20:05

Konfučije je bio kineski filozof i socijalni reformator. Njegova filozofija naglašava lični moral, ispravnost društvenih odnosa, pravdu i iskrenost. Njegove mudrosti su se vjekovima prenosile sa generacije na generaciju, a i danas u savremenom društvu njegove ideale prate oni kojima su njegova djela inspiracija.  

Lista ,,Budva može bolje!” – prof. dr Nikola Milović za jedan dan skupila više od 500 potpisa

Subota, 27.04.2024 | 19:41

Za samo jedan dan od predstavljanja odborničke liste „Budva može bolje”, prof. dr Nikola Milović, listu je podržalo više od 500 građana, saopšteno je iz budvanskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS).

Sjajna partija kralja šljake: Rafa zapalio magičnu kutiju

Subota, 27.04.2024 | 18:32

Rafael Nadal je nošen sjajnom podrškom sa tribina pobijedio Aleksa De Minora sa 2:0 i plasirao se u treće kolo Mastersa u Madridu.

Ovo je spisak najzdravijeg povrća na svijetu: Iznenadiće vas šta je na posljednjem mjestu

Subota, 27.04.2024 | 17:52

Dijetetičari su za Parade.com otkrili spisak najzdravijeg povrća.

Spajić – Merc: Stabilnost Zapadnog Balkana vrlo važna za snažnu Evropu

Subota, 27.04.2024 | 17:15

Stabilnost Zapadnog Balkana je vrlo važna za snažnu Evropu, istakao je predsjednik Hrišćansko-demokratske unije Fridrih Merca tokom sastanka s premijerom Milojkom Spajićem u Berlinu. Dvojica zvaničnika razgovarala su i o evropskim integracijama i rezultatima crnogorske Vlade u posljednjih pet mjeseci.