Utorak, 26.03.2024 | 09:04
IZVOR: n1.info.rs

Ove namirnica bi osobe sa visokim krvnim pritiskom trebalo da IZBJEGAVAJU

Kada govorimo o zdravlju vašeg srca, posebno ako imate visok krvni pritisak, postoje određene namirnice koje mogu da naprave više štete nego koristi.




Foto: Ilustracija/Pixabay.com 

Da, ona ukusna i slana hrana koju toliko volite može da utoli glad, ali takođe i dovede do skoka krvnog pritiska zbog visokog udjela natrijuma.

Prisutnost viška natrijuma u krvotoku podstiče više vode da uđe u krvne sudove, što zauzvrat povećava volumen krvi unutar njih, prema „American Heart Association”. Zbog toga, što više krvi protiče kroz vaše krvne sudove, to to je pritisak viši.

Dr Marta Gulati, profesorica medicine i šefica kardiologije na Univerzitetu Arizona i glavna urednica stranice CardioSmarta.org. otkriva koje namirnice treba da isključite iz ishrane, u slučaju da imate ovaj zdravstvni problem.

Hljeb

Foto: Ilustracija/Pixabay.com 

Jedna kriška hljeba može da sadrži do 230 miligrama natrijum – 15 procenata od 1.500 mg što je gornja dnevna granica preporučena za osobe s visokim krvnim pritiskom.

„Ako jedete sendvič, uzećete dvije kriške i udvostručiti“, kaže dr Gulati,

Ona dodaje da ako jedete tost za doručak, sendvič za ručak i pecivo za večeru, ti brojevi umiju brzo da se nagomilaju.

„Izbacite ga gdje god možete, kao što je na primjer korpica sa hljebom u restoranu“, kaže dr Gulati.

Kejt Paton iz Službe za preventivnu kardiologiju klinike Klivlendad kaže da ako vam je potreban unos ugljenih hidrata, potražite hljeb koji ima 140 miligrama natrijuma ili manje po porciji, piše The Healthy.

Hljeb od proklijalih žitarica, koji se u prodavnicama obično čuva u zamrzivaču, jer sadrži manje konzervansa, obično je siguran izbor, kaže ona.

Suhomesnati proizvodi

Hladni naresci i suhomesnati proizvodi poput hotdoga imaju stotine miligrama natrijuma, posebno ako volite da filujete sendvič.

„Ljudi misle ‘niskomasno je i nije loše za mene’”, kaže dr Gulati.

Ali, taj visok sadržaj natrijuma može da natera vaše telo da ostane na tečnosti i povisi vam krvni pritisak. Ako ne možete da pronađete verziju s niskim udjelom natrijuma koja vam se sviđa, pokušajte s drugom vrstom sendviča, kaže Paton.

Ona preporučuje da ispečete pileći file na početku nedjelje za narezivanje za ručak ili upotrebu tune ili prirodnog putera od kikirikija za vaše proteine.

Piletina

Foot. Ilustracija/Pixabay.com


Možda znate da se smrznutoj i mariniranoj piletini dodaje so, ali da li ste znali da čak i svježa piletina umije da bude puna konzervansa?

„Ubrizgavaju slanu vodu kako bi piletina izgledala punije i ljepše“, otkriva dr Gulati.

Taj konzervans ne samo da dodaje so, već takođe povlači lošiji kvalitet.

Pica

Foto. Ilustracija/Pixabay.com

Već znate da pica nije dobra za vaš struk, ali bi mogla da našteti i zdravlju vašeg srca. Između tijesta, slanog sira i feferona s puno natrijuma i soli koju neke pizerije posipaju po vrhu, parče može lako da sadrži i 700 miligrama natrijuma – a ko se zaustavlja samo na jednom parčetu?

U piceriji zatražite priloge koji neće sadržavati toliko soli.

„Tražite manje sira i više povrća“, savetuje Paton.

Ali, najbolje je da napravite svoju kod kuće. Počnite s korom s niskim udelom natrijuma, a zatim prelijte svežim sosom od paradajza ili umakom od pelata bez dodate soli, plus malo mocarele.

Supa iz kesice

„Smatramo da je supa zdravija, ali jedan tanjir pileće supe može da sadrži blizu 1.000 miligrama natrijuma,” kaže dr Gulati.

Ona dodaje da možete da pojedete i više od toga i da treba biti pametan po pitanju veličine porcija.

”Provjerite oznake za verzije s niskim procentom natrijuma — ili još bolje, napravite je sami“, predlaže doktorka.

Kisjeli krastavci

Vjerovatno ne mislite previše o tom kisjelom krastavcu na svom tanjuru, ali on može da sadrži više od 300 miligrama natriuma.

„Dodate to u sendvič i to će podići nivo soli,” kaže Paton. Prilikom odabira robne marke proverite oznake hranljivih vrijednosti i pokušajte da se ograničite na samo nekoliko kriški kako biste svoj hamburger zagrizli bez pretjerivanja s natrijumom.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Nišić najavila - SEDMOČASOVNO radno vrijeme do kraja godine

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 11:16

Ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić najavila je da se do kraja godine u Crnoj Gori može očekivati uvođenje sedmočasovnog radnog vremena. 

Veljko Ražnatović osvojio medalju i obezbijedio sebi NACIONALNU PENZIJU

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 10:38

Veljko Ražnatović na Evropskom prvenstvu u boksu osvojio je bronzanu medalju, a uz bronzano odličje dobio je i novčanu nagradu. Međutim, velikim uspjehom sebi je obezbijedio i nacionalnu penziju.

Trgovine NEĆE RADITI 1. i 2. maja, za nepoštovanje predviđene KAZNE

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 11:46

Uprava za inspekcijske poslove podsjećamo sve privredne subjekte, koji se bave trgovinom na veliko i trgovinom na malo, da u skladu sa Zakonom o unutrašnjoj trgovini ne mogu obavljati djelatnost tokom Praznika rada koji obuhvata 1. i 2. maj odnosno srijedu i četvrtak.

Počela je Stradalna nedjelja - Posljednja sedma nedjelja VASKRŠNJEG POSTA

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 07:15

Počela je sedma posljednja nedjelja Vaskršnjeg posta. Svi dani u njoj nose naziv Veliki, pa je tako danas Veliki ponedjeljak.

Građani Andrijevice ogorčeni, voda SKUPLJA 300 odsto

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 08:33

Skupština Andrijevice nije u zakonskom roku donijela odluku o saglasnosti na cjenovnik za utrošenu vodu koji je u aprilu minule godine dostavljen Regulatornoj agenciji. Gradskom vodovodu je prošlog mjeseca stigao dopis, a sa njim i povećanje od 300 odsto po kojem će se i obračunavati aprilski računi. Građani su uputili prigovore Vodovodu, a svoje negodovanje će iskazati i na protestima ukoliko se cijene ne koriguju, objavio je Javni servis RTCG.

Air Montenegro operacije obavlja po NAJVIŠIM BEZBJEDNOSNIM standardima

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 16:30

Nalazi detaljne revizije operativne bezbjednosti IATA-e (IOSA) potvrdili su da Air Montenegro posluje i operacije obavlja po najvišim međunarodnim bezbjednosnim standardima, saopšđteno je iz te kompanije.

PREDSTAVLJEN projekat „Mistične priče Dunavske zelene rute“

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 16:21

Agencija za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice organizovala je danas javni događaj u cilju promocije i prezentacije projekta „Mistične priče Dunavske zelene rute”.  Riječ je o projektu koji predstavlja međunarodnu valorizaciju prirodnog i nematerijalnog kulturnog nasljeđa sa ciljem društveno-ekonomskog razvoja ruralnih područja Podunavlja.  

URA: Milović uz PODRŠKU Spajića nastavlja sa KRŠENJEM ZAKONA, uvjereni smo da će zato odgovarati

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 16:12

Prvih pet mjeseci rada 44. Spajićeve Vlade obilježilo je kontinuirano kršenje Ustava i zakona, a danas je tu praksu nastavio i kontraverzni ministar pravde Andrej Milović sa nezakonitim vraćanjem u kaznenu evidenciju bivšeg generalnog direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Artana Kurtija. Radi se o skandaloznom činu koji ima za cilj da preduprijedi obavezu povratka na presudu Upravnog suda o vraćanju na mjesto generalnog inspektora, u skladu sa odlukom nadležne sudske instance, ali i klasičnu diskreditaciju ličnosti", saopštili su danas iz Građanskog pokreta URA.

Božović: Gradsko preduzeće Deponija bilježi MAKSIMALNE REZULTATE

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 16:08

U cilju uvođenja novih praksi obavještavanja građana o rezultatima i planovima, „Deponija” d.o.o. Podgorica organizovala je danas radni doručak sa predstavnicima medija u cilju boljeg i svestranijeg informisanja javnosti o aktivnosti ovog društva. Tema istog bila je prezentacija rada prvog kvartala 2024. godine i budućih planova Deponije.

Džastin Biber objavio fotografiju na kojoj PLAČE, fanovi ZABRINUTI - OGLASILA se i njegova žena (FOTO)

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 16:03

Džastin Biber je na društvenim mrežama objavio niz fotografija, a na nekima od njih gleda u kameru i plače.

Žakelj: Borba, želja i fokus ODLUČIĆE UTAKMICU

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 15:52

Trener košarkaša Budućnosti, Andrej Žakelj, svjestan je da je Partizan ozbiljan protivnik i da će dvomeč u polufinalu ABA lige odlučiti detalji - borba, želja i fokus.

Alkohol DOSTUPAN maloljetnicima iako je zakonom ZABRANJEN

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 15:49

Alkoholna pića i dalje su, uprkos zakonskim propisima, u velikoj mjeri dostupna maloljetnicima u maloprodajnim i ugostiteljskim objektima u Crnoj Gori, a to su potvrdili i rezultati socijalnog eksperimenta koji je sprovelo udruženje Roditelji.

Slavni glumac ŠOKIRAO javnost kad je skinuo masku - Pokazao PRAVO LICE nakon godinu dana (FOTO)

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 15:30

Slavni glumac Majk Majers pojavio se u javnosti nakon godinu dana. Prisustvovao je 49. gali AFI Life Achievement Award, gdje je održao i govor.

Arsović: Grubo KRŠENJE zakona u Glavnom gradu se samo nastavlja

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 15:26

Dok smo upozoravali da gradonačelnica Olivera Injac krši zakon time što ne reaguje na sad već četiri rješenja Upravne inspekcije i jedno iz MUP-a za ustanovljeno nezakonito imenovanje, v.d. komandiru Zdravku Blečiću je 27.04. istekao v.d. status, naveo je na mreži X odbornik DPS u Skupštini Glavnog grada Vladan Arsović.

Bivši radnici "Košute" i danas BLOKIRALI PUT: I u jeku SEZONE ćemo biti na magistrali

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 15:19

Bivši radnici nekadašnje fabrike obuće "Košuta" protestovali su i danas zbog devet neisplaćenih zarada, na koje čekaju više od 28 godina, te su ponovo blokirali put Cetinje – Podgorica.