Srijeda, 17.04.2024 | 14:06
IZVOR: Superzena.b92

Najgore riječi koje možete uputiti djeci, a mnogi roditelji to čine

Nije lako biti roditelj niti znati koga treba slušati.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Prema novom istraživanju, postoje neke specifične negativne riječi koje roditelji koriste u razgovoru sa svojom djecom, a one mogu imati trajne posljedice i za djecu i za roditelje. Online škola za učenje jezika, Preply, ispitala je više od 1.400 roditelja širom SAD-a da bi utvrdili kako koriste jezik u razgovoru sa svojom djecom.

Rezultati su pokazali da zapravo većina roditelja ima puno toga zajedničkog, ali i da današnji roditelji rade na tome da naprave promjene u načinu roditeljstva u poređenju s onim kako su oni odgajani.

Studija je otkrila najčešće negativne riječi koje koriste roditelji:

- Zločest(a)

- Razmažen(a)

- Lijen(a)

- Sebičan/na

- Loš(a)

- Lažljivac/ica

- Glup(a)

Iako su roditelji još uvijek „"krivi" po optužbi zbog korišćenja negativnih riječi, većina radi na tome da uvedu promjenu kako bi bili svjesniji onoga što govore svojoj djeci. Ova vrsta sjvesnog roditeljstva mogla bi biti posljedica njihovog sopstvenog djetinjstva u kojem ova vrsta reflektujućeg razmišljanja nije postojala.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Porodila se prije pola godine, a već ČEKA DRUGO DIJETE - Poznata pjevačica NE KRIJE SREĆU

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 16:50

Pet mjeseci nakon što je na svijet donijela ćerkicu Melinu, Nadica Ademov sija od sreće jer ne samo što je postala majka i vratila na muzičku scenu pjesmom "Kukavice", već je saznala i da je druga beba na putu.

Ljekar OTKRIVA s koliko godina bi trebalo da PRESTANEMO da PIJEMO ALKOHOL

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 15:05

Veliki broj ljudi s vremena na vrijeme uživa u alkoholnim pićima. Ipak, neki vrlo često znaju da prejteraju, što nije dobro za cjelokupno zdravlje.

Sekulović: Izvještaj o ULASKU Belivuka i Miljkovića u Crnu Goru POTPISAO Zoran Lazović

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 19:42

Pod oznakom povjerljivo, govoreći ovako po sjećanju, izvještaj o ulasku Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, potpisao je Zoran Lazović, kazao je bivši ministar unutrašnjih poslova u 42. Vladi Crne Gore Sergej Sekulović.

Popović pred Partizan: Imamo ŠANSU, nadamo se POBJEDI

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 15:09

Košarkaši Budućnost Volija danas putuju za Beograd, gdje ih sjutra veče u “Beogradskoj Areni” protiv Partizana (18.30 časova) očekuje prvi meč polufinala plej-ofa ABA lige. Bez obzira što igraju protiv aktuelnog šampiona, evroligaša, ekipe koja je pravljena za trofej u regionalnoj ligi, u podgoričkom timu nema skrivanja. Napašće Partizan već u prvoj utakmici u Beogradu…

Petar Grašo ČEKA DRUGO DIJETE sa 14 godina MLAĐOM suprugom

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 19:15

Petar Grašo i Hana Huljić čekaju drugo dijete.

Koprivica: Nevino stradali civili u Murinu dio su naše kulture sjećanja i istorijskog pamćenja

Utorak, 30.04.2024 | 14:42

Potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica položio je u ime Vlade vijenac na spomenik nevinim žrtvama u Murinu, povodom 25. godišnjice njihovog stradanja. Potpredsjednik Koprivica je tim povodom prisustvovao i liturgiji u Crkvi Svete Petke u Murinu, pomenu i duhovnoj akademiji.

Baka Prase se POŽALIO zbog ogromnih troškova: "Za hranu mjesečno dajem 10.000 EURA"

Utorak, 30.04.2024 | 14:32

Poznati jutjuber Bogdan Ilić, poznatiji kao Baka Prase, šokirao je mnoge otkrivši iznos koji mora da izdvoji svakog mjeseca.

Radonjić: Novovićev POZIV da dođem u SDT sam doživio kao PROFESIONALNI IZAZOV

Utorak, 30.04.2024 | 14:21

Tužilac Vukas Radonjić koji se od juna 2022. godine nalazi na radu u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) kazao je da je poziv glavnog specijalnog tužioca.

UKIDAJU oznaku TAJNOSTI sa podataka o letovima vladinog aviona

Utorak, 30.04.2024 | 14:16

Generalni sekretar Vlade Crne Gore Dragoljub Nikolić donio je rješenje o ukidanju stepena tajnosti "Interno“ podacima proisteklim primjenom Uputstva o uslovima i načinu korišćenja aviona kojim raspolaže Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore, a koji se odnose na letove realizovane u periodu od 01.01.2023 do 28.02.2024. godine, saznaje Portal RTCG u Vladi Crne Gore.

KK Crvena zvezda POTVRDILA: Boltauzer priznao KRAĐU parfema

Utorak, 30.04.2024 | 14:11

KK Crvena zvezda Meridianbet dobila je danas zvaničnu potvrdu o “slučaju Boltauzer”.

Medvedev i Rubljov MEĐU OSAM u Madridu

Utorak, 30.04.2024 | 13:57

Pobjedama u dva seta ruski teniseri Danil Medvedev i Andrej Rubljov izborili su plasman u četvrfinale mastersa u Madridu.

Penelope Kruz NOSI TITULU jedne od NAJLJEPŠIH glumica, godinama je na posebnom REŽIMU ISHRANE

Utorak, 30.04.2024 | 13:48

Penelope Kruz s razologom nosi titulu jedne od najljepših glumica svih vremena, a zadivljujući izgled održava zahvaljujući posebnom režimu ishrane.

Milatović: Pronaći adekvatan način za obeštećenje murinskih žrtava

Utorak, 30.04.2024 | 13:45

Predsjednik države Jakov Milatović poručio je da Vlada i Skupština u što hitnijem roku moraju pronaći adekvatan način za obeštećenje murinskih žrtava, čime bi u ime države ispravili dio nepravde koju je podnio ovaj kraj.

DPS predlaže DOPUNE Zakona o zdravstvenoj zaštiti

Utorak, 30.04.2024 | 13:27

Sjednica Skupštine Crne Gore je u toku, a na dnevnom redu je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

LJUBAV CVJETA - Tanja Savić OTPUTOVALA na ovoj DESTINACIJI sa 11 mlađim dečkom (FOTO)

Utorak, 30.04.2024 | 13:20

Pjevačica Tanja Savić je na svom Instagram profilu objavila kadrove iz luksuznog Dubaija, a društvo joj pravi njen izabranik o kom se nerijetko piše u medijima.