Petak, 26.12.2014 | 09:23
IZVOR: cdm.me

Projekat vrijedan 7,7 miliona eura: Cetinje dobija stadion po standardima UEFA-e

Na Cetinju je planirana izgradnja fudbalskog stadiona “Sveti Petar Cetinjski”, koji će imati 5.192 sjedišta, što je u skladu sa zahtjevima UEFA za odigravanje reprezentativnih utakmica. Vrijednost ove investicije prema tehničkoj dokumentciji iznosi 7,7 miliona eura, a izgradnja stadiona odvijaće se po fazama, navodi  se u Informacija o realizaciji projekta izgradnje stadiona na Cetinju sa prijedlogom Ugovora o realizaciji projekta, koju je juče na sjednici razmatrala Vlada.

Podsjećamo da je početkom ove godine na Cetinju predstavljeno idejno rješenje projekta fudbalskog stadiona „Sveti Petar Cetinjski”.

“Pred nama je najveći projekat na planu sportske infrastrukture – gradnja novog fudbalskog stadiona “Sveti Petar Cetinjski””, kazao je 13. novembra ove godine, povodom Dana Prijestonice Cetinje, gradonačeknik Prijestonice Aleksandar Bogdanović.

Prijestonica Cetinje je, u saradnji sa Vladom Crne Gore, Fudbalskim savezom Crne Gore i drugim partnerima, otpočela aktivnosti za realizaciju projekta izgradnje fudbalskog stadiona na Cetinju.

Kako je pojašnjeno iz Vlade ovim projektom se želi doprinijeti poboljšanju infrastrukture u oblasti sporta na Cetinju, te dodatno afirmisati sport među mladima. 

Prethodno je za realizaciju navedenog projekta urađena prostorno-planska dokumentacija, koja je usvojena na Skupštini Prijestonice Cetinje. 

“Takođe, Prijestonica je uradila i revidirala tehničku dokumentaciju za izgradnju stadiona koji, po svojim karakteristikama, zadovoljava standarde UEFA. Na taj način su se stekli uslovi za nastavak aktivnosti u cilju realizacije ovog veoma značajnog projekta, koji će omogućiti kvalitetnije uslove za razvoj sporta, kako na lokalnom, tako i na nacionalnom nivou”, navodi se u dokumentu koji je razmatrala Vlada.

Prijestonica Cetinje i Fudbalski savez Crne Gore, u svojim dopisima od 24. decembra ove godine, obratili su se inicijativom da sa preko 50 odsto sredstava kofinansiraju izgradnju stadiona na Cetinju. 

“Kapitalnim budžetom Crne Gore za 2014. godine, u okviru potrošačke jedinice Ministarstvo održivog razvoja i turizma – Direkcija javnih radova predviđena su sredstva u iznosu od 500.000 eura na ime finansiranja ovog projekta. Imajući u vidu da su Prijestonica i Fudbalski savez Crne Gore obezbijedili finansiranje više od 50 odsto investicije, te da će nosilac projekta biti Fudbalski savez Crne Gore koji obezbjeđuje značajan iznos sredstava za ovaj projekat, cijenilo se racionalnim i opravdanim potpisivanjem Ugovora o izgradnji stadiona na Cetinju”, navodi se u Informaciji.

Na taj način će se stvoriti uslovi da se iskoriste sredstva koja su predviđena Kapitalnim budžetom Crne Gore za izgradnju stadiona na Cetinju u 2014. godini, na ime kofinansiranja od strane Vlade Crne Gore, ali i iskoriste sredstva koja su Prijestonica i Fudbalski savez Crne Gore obezbjedili.

Naglašeno je da je Ugovorom je predviđeno da Direkcija javnih radova vrši nadzor nad izvođenjem radova, kako bi se pratila dinamiku i opravdanost trošenja sredstava iz Kapitalnog budžeta Crne Gore. 

“Idejni projekat fudbalskog Stadiona sa pratećim sadržajima je projektovan na dijelu Urbanističke parcele UP2-1B, u Zahvatu DUP-a “Zona Sporta”, u Prijestonici Cetinje, a na osnovu Projektnog zadatka koji je dao Investitora i Urbanističko tehničkih uslova izdatih od Ministarstva održivog razvoja i turizma, kao i UEFA standarda, pravilnika za ovu vrstu objekata”, objašnjeno je iz Vlade.

Takođe, posebno je naglašeno da je sama lokacija za izgradnju, u okviru istorijskog jezgra, zahtijevala posebnu senzibilnost u projektovanju fasada, a projektovanim kapacitetom stadiona, vodilo se računa da on bude primjeren ambijentu i potrebama Cetinja.

Organizaciono, stadion je podijeljen na četiri segmenta koji su raspoređeni oko terena za igru: Istočni, Zapadni, Sjeverni i Južni.

Istočni segment, po projektu, dominantno čini istočna tribina stadiona kapaciteta 2.103 gledaoca na tribini i 98 u ložama. Kompletna istočna tribina je natkrivena. U prizemlju je prostor opredijeljen za komercijalno-promotivne sadržaje i servisno-tehničke prostorije.

Zapadni segment je u arhitektonsko građevinskom smislu sličan istočnom, ali je distribucija sadržaja dijelom izmijenjena, prilagođeno potrebama fudbalskih ekipa, delegata i osoblja na utakmicama, kao i zahtjevnim potrebama medija. Zapadna tribina stadiona je kapaciteta 2.129 gledalaca na tribini i 145 u ložama.

Sjeverni segment čini nenatkrivena tribina kapaciteta 717 mjesta rezervisana za gostujuće navijače. U dijelu podtribinskog prostora su smješteni sanitarni prostori i uslužni sadržaji, a ostatak prizemlja se koristi za skladišno-tehničke prostorije. 

Južni segment čini prizemni dio opredijeljen za komercijalne sadržaje orjentisane na pristupni trg.

Proizilazi da je projektovano smještanje 5.192 gledaoca, što je u skladu sa zahtjevima UEFA za odigravanje reprezentativnih utakmica. U sklopu kompleksa, predviđena je i izgradnja 2.000 kvadratnih metara poslovnih prostora, koji će se koristiti u komercijalne svrhe, a koji će služiti i za finansiranje objekta u cjelini.

Ugovor o realizaciji ovog projekta potpisaće direktor Direkcije javnih radova Žarko Živković, gradonačelnik Prijestonice Cetinja Aleksandar Bogdanović i predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore Dejan Savićević.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Otkrivamo: Da li znate da postoje DJELOVI TIJELA koji nikada ne PRESTAJU da RASTU? Evo koji i zbog čega

Petak, 18.01.2019 | 17:12

S godinama, neki djelovi tijela nastavljaju da rastu.

Građani prijavili: Tivatska kompanija KAŽNJENA zbog ispuštanja BLATA i ZEMLJE u MORE

Petak, 18.01.2019 | 16:29

Komunalna policija i Komunalna inspekcija Opštine Tivat danas su novčanom kaznom sankcionisale investitora novog stambenog objekta u Donjoj Lastvi, tivatsku kompaniju Rentals Montenegro, zbog ispuštanja u more vode sa velikim sadržajem blata i zemlje, piše Boka news.

Demonstracija SILE nad građanima Zimbabvea: Država u BLOKADI, INTERNET potpuno ISKLJUČEN

Petak, 18.01.2019 | 16:05

U Zimbabveu je danas potpuno isključen internet, saopštila je jedna medijska grupa poslije višednevne akcije vlasti protiv učesnika protesta povodom velikog poskupljenja goriva. Bolnice U Harareu primile su nekoliko desetina teško povrijeđenih građana nakon navodne intervencije snaga bezbjednosti.

Policijske akcije u Baru, Kotoru i Podgorici: Uhapšeno DEVET osoba, rasvijetljeno 13 KRAĐA

Petak, 18.01.2019 | 15:25

Službenici Centra bezbjednosti Bar su, preduzimajući mjere i radnje u cilju rasvjetljavanja krivičnih djela iz oblasti imovinskih delikata, rasvijetlili sedam krivičnih djela teška krađa i tom prilikom podnijeli krivičnu prijavu protiv E.Đ. (15),V.N. (14) i A.B. (18), saopšteno je iz Uprave policije.

Prevedena na 23 JEZIKA: Slavna dama napisala knjigu koja je ČITANIJA od "50 nijansi sive"

Petak, 18.01.2019 | 15:25

Knjiga Michelle Obama "Becoming" na tržištu je tek dva mjeseca, a već je ušla u najčitanije naslove, piše CNN. Već je 47 dana uzastopno na prvom mjestu prodaje na Amazonu i time je srušila rekord koji je do sada držala knjiga "Pedeset nijansi sive".

RADOVI na mreži: Ove opštine će u PONEDJELJAK biti BEZ STRUJE

Petak, 18.01.2019 | 15:11

Zbog planiranih radova na mreži, u ponedjeljak 21. januara, bez napajanja električnom energijom će ostati:

VIDEO: "Neko je spomenuo HRANU?": Preslatki TRIO je bio LJUT, ali jedna RIJEČ im je promijenila RASPOLOŽENJE!

Petak, 18.01.2019 | 15:01

Tri ženke zlatnog retrivera iz Misissipija, RowanOak, Remi i Idgie Ruth, već neko vrijeme zabavljaju svoju sve veću bazu fanova na Instagramu, no ovaj posljednji video posebno je zabavan.

"Mnogo sam SREĆNA": Emina Jahović POTVRDILA da se pomirila sa TURSKIM MILIONEROM

Petak, 18.01.2019 | 14:45

Ovim riječima je opisala kako se osjeća.

VIDEO: Za Ivana iz Pljevalja NEMA ZIME: Okupao se u ZALEĐENOM Krupačkom jezeru usred JANUARA

Petak, 18.01.2019 | 14:29

Ivan Kovačević iz Pljevalja se u januaru kupa u zaleđenom Krupcu. Ovaj 22-godišnji student Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću, objavio je snimak na društvenim mrežama. 

Na Sea Star dolaze najveći titani elektronske scene Sven Väth i Nina Kraviz!

Petak, 18.01.2019 | 14:27

Najjači Sea Star do sada svoje će ovogodišnje adute publici predstaviti kroz nekoliko valova u sljedećim sedmicama, od kojih prvi danas donosi line up predvođen s dva giganta svjetske elektronske scene!