Četvrtak, 08.06.2023 | 09:53
IZVOR: rtcg.me/danas.rs

Ovaj grad u Evropi je NAJBOLJI za ODGAJANJE DJECE, a ima i ODLIČNE uslove za život

Istraživanja pokazuju da se u vrhu liste najboljih mjesta za porodice, tj. za gajenje djece nalazi Bern u Švajcarskoj.




Foto: Ilustracija/ Pixabay.com

Smještena između Francuske, Njemačke i Italije, ova mala zemlja privlači svojim sjajnim uslovima za život, prije svega, za gajenje djece.

Za one koji ne vide sebe u nekoj nordijskoj zemlji, koje su po pravilu favorit mnogima koji se sele u inostranstvo, Švajcarska i grad Bern mogu da budu pun pogodak.

Zdravstvena usluga i obrazovanje su među najvišim na svijetu, a uz to, priroda je baš kao sa razglednice i vazduh je jako čist, te nije teško shvatiti zašto je Švajcarska tako privlačno mjesto za život za porodice.

Posebno hvaljeni su tamošnji ljekari i bolnice, a nadaleko je čuvena i bezbjednost u Švajcarskoj. Djeca tamo uglavnom sama idu u školu, roditelji ne moraju da brinu da li će nešto da im se desi, ona se od malih nogu odgajaju da budu nezavisna.

Troškovi života u Švajcarskoj nisu mali, ali plate su uglavnom jako visoke, te je to jedna od najboljih zemalja u Evropi po kvalitetu života.

Zanimljivo je da u Bernu živi tek nešto više od 130.000 stanovnika, od kojih su 17 odsto doseljenici. Grad leži na velikoj visoravni i zbog jedinstvene ljepote omiljena je destinacija mnogih turista.

Ako se slučajno preselite u Bern, imaćete prilike da uživate u mnogim zanimljivostima, kao što su stari grad, Ajnštajnova kuća, botanička bašta. Inače, širom Švajcarske postoji mnogo prostora na otvorenom za istraživanje i mnoštvo objekata prilagođenih djeci.

Pored toga, doseljenici u Švajcarskoj imaju pristup vrhunskom obrazovanju. Švajcarski obrazovni sistem obuhvata privatne, javne i međunarodne škole, kao i internate.

Djeca u Švajcarskoj pohađaju školu do 15. godine. Nakon toga mogu da nastave školovanje u višim srednjim ili stručnim školama, a zatim da idu na neke od najboljih univerziteta na svijetu.

Na kraju, tu je još jedan ključni faktor koji Švajcarsku čini tako privlačnom za porodice – politička stabilnost i neutralnost, što je na duže staze svakako veliki plus, prenosi Danas.rs.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Grbović - Ponosan i punog srca odlazim u “penziju”, uvijek uz Crnu Goru, grb i momke

Utorak, 21.05.2024 | 11:20

Italijanski rukometaši pokvarili su reprezentativni oproštaj Nemanje Grbovića, ali svi ljubitelji rukometa u zemlji moraju biti saglasni u ocjeni da je sjajni pivot ostavio veliki trag u nacionalnom timu.

Ministarstvo sugeriše: ODRŽATI polumatursko u OŠ “Vlado Milić”, sankcionisati pojedinačnu odgovornost

Utorak, 21.05.2024 | 09:59

Uskraćivanje doživljaja polumaturske večeri jednoj generaciji, konkretno polumaturantima JU OŠ „Vlado Milić“, predstavlja kolektivno kažnjavanje kojim bi se, svim sadašnjiim i budućim učenicima, poslala pogrešna poruka, poručuju iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija (MPNI).

Spajić - Ostaću posvećen napretku Crne Gore svakog dana svog mandata i svog života

Utorak, 21.05.2024 | 10:34

Uvjeren da su rezultati iza nas sjajni, a oni pred nama još bolji, ostaću posvećen napretku Crne Gore svakog dana svog mandata i svog života, saopštio je premijer Milojko Spajić.

Inicijativa 110 NVO i preko 500 istaknutih ličnosti da Crna Gora kosponzoriše Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici

Utorak, 21.05.2024 | 09:22

110 NVO-a i preko 500 istaknutih pojedinaca očekuje od Vlade Crne Gore da naša država kosponzoriše rezoluciju UN o danu sjećanja na genocid u Srebrenici.

Vujović: Proaktivnijim pristupom iskoristiti EU fondove u cilju bržeg rasta kulturnog i kreativnog sektora

Utorak, 21.05.2024 | 09:56

Crna Gora bi trebalo da proaktivnije iskoristi fondove Evropske unije (EU) za kulturni i kreativni sektor, kako bi ubrzala rast i obezbijedila održivost sektora, zbog čega će Ministarstvo kulture i medija u narednom periodu još aktivnije raditi na promociji i komunikaciji svih potencijala ovog sektora", poručila je resorna ministarka dr Tamara Vujović.

Turističke agencije: Aranžmani za ljeto već rezervisani

Srijeda, 22.05.2024 | 09:02

Da se praznici često koriste za putovanja svjedoče i u turističkim agencijama. Kažu da je interesovanje tokom ovih praznika premašilo putovanja tokom prvomajskih. Da novac nije ograničavajući faktor kada želja postoji, kažu naši sugrađani. 

OSVRT NA ROMAN ,,SMRTI SE PODVALJUJE“-MILORADA POPOVIĆA

Srijeda, 22.05.2024 | 08:30

Piše: Božidar Proročić, književnik i publicista.

Milovićeva grupa danas pred sudom

Srijeda, 22.05.2024 | 08:17

Pred Posebnim odjeljenjem Višeg suda u Beogradu danas će biti nastavljeno suđenje devetočlanoj organizovanoj kriminalnoj grupi, čiji je organizator odbjegli crnogorski policajac Ljubo Milović.

POGLEDAJTE - Most u ISTANBULU osvijetljen u bojama zastave Crne Gore

Utorak, 21.05.2024 | 21:16

Pogledajte.

Dan nezavisnosti, 21. MAJ - Most Milenijum večeras ZASIJAO U CRVENOJ BOJI

Utorak, 21.05.2024 | 21:02

Most Milenijum u bojama crnogorske zastave.

IJZCG - Registrovan prvi slučaj MORBILA u Podgorici

Utorak, 21.05.2024 | 19:01

Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG), registrovao je prvi slučaj obolijevanja od morbila u Podgorici.

URA: Abazovićeva Vlada vratila Luku Budva građanima, Spajić ne može bez neistina i manipulacija

Utorak, 21.05.2024 | 17:19

Čak ni za Dan nezavisnosti Milojko Spajić i njegova Vlada ne mogu bez novih neistina i manipulacija. Danas je naime objavljeno da je Vlada Crne Gore vratila Luku Budva građanima, što je apsolutna neistina, jer je 43. Vlada Crne Gore Dritana Abazovića to učinila prije više od godinu dana, tačnije 7. marta 2023. godine, saopšteno je iz GP URA.

VIDEO: Povodom Dana nezavisnosti u Kotoru svečano prezentovana bronzana MAKETA GRADA

Utorak, 21.05.2024 | 16:22

) U okviru projekta "Volim Kotor" Turistička organizacija opštine Kotor, u saradnji sa Opštinom Kotor i Sekretarijatom za urbanizam, stanovanje i uređenje prstora, uz nezaobilaznu podršku Komunalnog doo, Službe zaštite i spašavanja Kotor, Vodovoda Kotor uredila je mali trg između nekadašnjeg "Uranka" i bastiona Valijer, te ga obogatila raznim sadržajem.

Ovo će mu biti POSLJEDNJA SEZONA - Fudbaler Real Madrida ide u penziju

Utorak, 21.05.2024 | 14:22

Fudbaler Real Madrida Toni Kros odlučio je da se penzioniše na kraju sezone! Iako ima tek 34 godine, Njemac je odlučio da mu ovo bude poslednja sezona u karijeri, jer ne želi da igra za drugi klub sem Reala!

Jedan od najpoželjnijih holivudskih glumaca ponovo ZALJUBLJEN: U vezi sa 12 godina mlađom koleginicom

Utorak, 21.05.2024 | 14:05

Jason Momoa, jedan od najpoželjnijih holivudskih glumaca, ponovo je zaljubljen.