Petak, 12.04.2024 | 21:20
IZVOR: nova.rs

Ostavio je TRAG u svijetu mode, a njegov LJUBAVNI ŽIVOT je intrigirao javnost - Ko je bio Roberto Kavali?

Slavni italijanski modni kreator, Roberto Kavali, preminuo je danas u 83. godini.




Foto: YouTube screenshot/ Fashion TV 

Modni dizajner Roberto Kavali bio je poznat po egzotičnim printovima i stvaranju izgleda peskiranog džinsa. Luksuzna italijanska modna kuća Roberto Cavalli prodaje luksuznu odjeću, parfeme i kožne dodatke.

Rođen je u Firenci, Italiji. Njegov djeda, Džozepe Rosi, bio je umjetnik i član pokreta Macchiaioli, čija se djela izlažu u Uffizi galeriji. Kavali se upisao na lokalni Institut za umjetnost, fokusirajući se na tekstilne printove. Dok je još bio student, napravio je seriju cvetnih printova na pletivu koji su privukli pažnju velikih italijanskih fabrika čarapa.

Ranih 1970-ih, izmislio je i patentirao postupak štampanja na koži i počeo da stvara takozvane patchworkove od različitih materijala. Ove tehnike je predstavio u Parizu, odmah dobivajući narudžbine od brendova poput Hermèsa i Pierre Cardina. U dobi od 32 godine, predstavio je svoju prvu kolekciju pod svojim imenom na Salonu za Prêt-à-Porter u Parizu. Predstavio ju je na pistama Sale Bianca u Palazzo Pitti u Firenci, a kasnije i na pistama Milano Collezioni, džins od štampanog džinsa, intarzirane kože, brokata i divljih printova. Zatim je otvorio svoj prvi butik 1972. godine u Sen Tropeu.

Oženio se Evom Düringer, bivšom Mis Austrije i prvom pratiljom izbora Mis Universe 1977. godine.

Bio je i sudija na izboru Mis Universe 1977. godine, na kojem je njegova buduća supruga (Eva Düringer) bila takmičarka, koja je predstavljala Austriju i osvojila drugo mjesto. Žena koja je pobijedila bila je prva crna Mis Universe (Mis Trinidad i Tobago: Janelle Commissiong).

Juna 2013. godine, nagrađen je počasnom diplomom mastera menadžmenta mode na Domus akademiji u Milanu.

Kavali ima šestoro djece: Tomasa i Kristijanu iz prvog braka, i Roberta, Saru i Danijelea iz drugog braka.

Kavali i njegova druga supruga Eva razveli su se 2010. godine. Manekenka Sandra Nilson, koja je 45 godina mlađa od njega, njegova je partnerka od 2014. godine.

Prošle godine, tačnije 8. marta 2023. godine, objavljeno je da je Kavali postao otac u dobi od 82 godine, te da je dobio šesto dijete , rođeno iz veze sa Sandrom Nilson. Djetetu je dato ime Gridžijo u čast i sjećanje na njegovog oca koji je bio upucan od strane nacista u masakru u Cavrigliji 1944. godine.

Kavali je preminuo 12. aprila 2024. godine, u dobi od 83 godine.

ČITAJTE DETALJNIJE!

ODLAZAK slavnog italijanskog kreatora: PREMINUO Roberto Kavali

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

UP - Rasvijetljene četiri teške krađe, UHAPŠENI osumnjičeni

Utorak, 30.04.2024 | 10:05

Policijski službenici Odjeljenja bezbjednosti Podgorica identifikovali su, podnijeli krivičnu prijavu i lišili slobode lice osumnjičeno za tri teške krađe, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Za ovaj TRIK nijesti znali - Postoji SKRIVENA opcija na ključevima automobila

Utorak, 30.04.2024 | 09:55

Ovaj savjet za odmagljivanje stakla bi mogao pomoći vozačima u vrijeme većih temperatura.

Naučnici NAPRAVILI dijamant za 150 MINUTA - Prirodi potrebne milijarde godina

Utorak, 30.04.2024 | 09:43

Naučnici su uspjeli da naprave dijamant za samo 150 minuta iako je dobro poznato da su za prirodne dijamante potrebne milijarde godina, ekstremni pritisci i temperature duboko pod zemljom.

Selin Dion o TEŠKOJ BORBI - Nisam POBIJEDILA bolest, nadam se čudu

Utorak, 30.04.2024 | 09:34

Seline Dion se bori sa sindromom ukočene osobe, zbog čega je otkazala svjetsku turneju na koju je trebala ići 2023. i 2024. godine.

Dan za plej-of: Budućnost SPREMNA za meč sa Partizanom

Utorak, 30.04.2024 | 09:26

Počinje polufinalna serija AdmiralBet ABA lige. Budućnost Voli večeras u "Beogradskoj areni" od 18.30 igra sa Partizanom. 

MUP: Za PROMJENU PREBIVALIŠTA u Budvi podnijeto 50 prijava, a evo koliko u Andrijevici

Utorak, 30.04.2024 | 09:08

Ministarstvo unutrašnjih poslova navodi da je u periodu od dana donošenja Odluke Predsjednika Crne Gore o raspisivanju izbora u opštini Budva (26. mart-26. april) podnijeto 50 prijava promjene prebivališta u toj opštini.

PROČITAJTE - Ovo je RADNO VRIJEME pijaca u Podgorici tokom praznika

Utorak, 30.04.2024 | 09:01

Podgoričke Tržnice i pijace objavile su koje će pijace u Podgorici biti dežurne tokom praznika.

Krapović: Crna Gora NE ZABORAVLJA i odaje POČAST stradalima

Utorak, 30.04.2024 | 08:59

Nakon 25 godina stradanja civila u NATO bombardovanju, u malom Plavskom mjestu Murino, iz godine u godinu, odjekuje gorak trag nepravde. Nedužne žrtve Murina, među kojima su i djeca, trajna su opomena stravičnosti ratnih zbivanja ali i obaveza čuvanja kulture sjećanja i izgradnje dugoročnog mira, kazao je Dragan Krapović, ministar odbrane Crne Gore. 

VIDEO: Jokić nakon MEČA - "To je TRADICIJA"

Utorak, 30.04.2024 | 08:51

Košarkaši Denvera pobijedili su Los Anđeles Lejkerse 108:106 u petoj utakmici prve runde plej-ofa Zapadne konferencije.

Strip junak ponovo na velikom platnu - Snimaće se ŠESTI igrani film o Asteriksu

Utorak, 30.04.2024 | 08:31

Produkcijska kuća StudioCanal i izdavačka kuća Editions Albert René potpisale su ugovor za šesti igrani film u serijalu Asterix, inspirisan istoimenim stripovskim junakom, potvrdio je Variety.