Četvrtak, 02.01.2020 | 17:44
IZVOR: vijesti.me

Joanikije: BORBA protiv usvojenog ZAKONA je borba protiv NEPRAVDE

"Tražimo od naših vlasti da ovaj zakon povuče, ili da ga radikalno izmijene u onim dijelovima koji su za crkvu neprihvatljivi”, kazao je vladika Joanikije.




Foto: svetigora.com

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije poručio je da borba protiv usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti nije borba protiv nekog pojedinačno, već protiv nepravde.

"Ako je ovih dana toliko građana Crne Gore pravoslavne vjere izrazilo svoje neslaganje sa ovom nepravdom, koja se čini prilikom donošenja zakona i slobodi vjeroispovijesti, i ako je bilo toliko naših opravdanih reakcija i pismenih i usmenih, i ovaj izlazak na ulice, kada je sve dovedeno do apsurda, da posvjedoči da se ne slaže sa ovom nepravdom, i svaki taj izlazak, i svaki onaj ko je izašao svjedoči da je zapravo taj zakon ništavan, i da nije donesen u skladu sa voljom većinske vjerske zajednice, većinske u Crnoj Gori. Prema tome on mora da se povuče“, kakazao je episkop budimljansko-nikšićki.

On je to rekao jutros poslije arhijerejske liturgije u crkvi svetih apostola Petra i Pavla u Bijelom Polju, na praznik svetom Ignjatiju Bogonoscu i svetom Danilu, drugom srpskom arhiepiskopu, koji je jedno vrijeme, kao episkop humski, stolovao u tom hramu.

Vladika je kazao da bi povlačenje zakona uslijedilo u svakoj normalnoj državi, naročito onoj koja drži do sebe da je proevropska.

“Međutim, Crna Gora se sa ovim zakonom vraća u primitivizam, ovaj zakon nije u skladu ni sa pravom, ni sa pravdom, niti sa međunarodnim standardima, on je samo u skladu sa zlom voljom i pohlepom onih koji žele da otmu crkvenu imovinu, i da ponize crkvu svetu božju pravoslavnu, i našu svetu vjeru. Mi ne smijemo dozvoliti da se gaze zaveštanja Svetog  kneza Miroslava, i Župana Prvoslava, i Stefana  Nemanjića ktitora Morače, i svetoga Vasilija Ostroškog, i ostalih božjih ugodnika iz roda  našega, koji su su podizali svetinje, Bogu ih i ckrvi posvećivali", kazao je vladika Joanikije.

On je istakao da su se iz vlasti već izrazili šta će uraditi sa svetinjama i da vjernici ne vjeruju u njihove riječi da neće skrnaviti svetinje.

“Ali poslije će, čim ih upišu, govoriti da su oni vlasnici pa mogu sa njima da rade šta hoće. I već su rekli šta bi željeli da urade od naših svetinja. Da ih dijele kome oni hoće i kako hoće i da ih pretvore u biznis i da ponize našu svetu vjeru”, kazao je vladika.

On je podvukao da borba protiv ovog zakona nije borba protiv nekog pojedinačno, već protiv nepravde.

“Ali ne borimo ognjem i mačem, nego istinom i pravdom. A kada je sve dovedeno do apsurda izašli smo da javno posvjedočimo svoje neslaganje sa svojim narodom i na ulice. Naša borba nije ni protiv koga lično nego protiv nepravde. Tražimo od naših vlasti da ovaj zakon povuče, ili da ga radikalno izmijene u onim dijelovima koji su za crkvu neprihvatljivi”, kazao je vladika Joanikije.

On je podsjetio da su se sa svim vjerskim zajednicama dogovorili osim sa najbrojnijom.

“Dogovaraju se i sa pčelarima i sa lovcima, kada misle da donesu uredbe ili zakone o pčelarima, lovcima ili ribolovcima i bilo kojoj drugoj zajednici manjoj ili većoj, a sa najbrojnijom vjerskom zajednicom Crkvom Pravoslavnom nisu htjeli da se dogovore.
To što pričaju da su htjeli da se dogovore lažu, samo su htjeli da ostave utisak, da fingiraju dijalog, kojeg nije bilo. To je sve bilo nametanje i mi ne možemo da prihvatimo  nikakvo nametanje, a razgovor i dijalog uvijek i dogovor bratski, radi dobra i crkve i države, a posebno radi dobra našega naroda. Eto, draga braćo i sestre, zbog čega se ovih dana sabiramo”, kazao je on.

Tokom arhijerejske liturgije vladika je u sveštenički čin rukopoložio Ognjena Femića.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

TRIK za čišćenje zidova BEZ KREČENJA

Petak, 26.04.2024 | 21:57

Ukoliko smatrate da bi zidove trebalo osvježiti, a još niste planirali da krečite stan, postoji jednostavan način da to učinite.  

Švarceneger o snimanju jednog od svojih najpopularnijih filmova: “Bilo je UŽASNO"

Petak, 26.04.2024 | 21:51

Naučno-fantastični film "Predator" ostao je zapamćen kao jedan od najboljih filmova u karijeri Arnolda Švarcenegera.

"REFORME penzionog sistema POTREBNE, ali bez jednostranih poteza"

Petak, 26.04.2024 | 21:40

Reforma penzionog sistema u Crnoj Gori koju su najavili ministar finansija i premijer mora da bude dobro osmišljena, uz široku javnu debatu kako bi se došlo do najboljih rješenja, rečeno je u emisiji “Okvir” večeras na Prvom programu TVCG.

Đuričković PES-u: Rezolucija koju je pokrenula Njemačka, a kosponzoriše gotovo čitav region, EU i SAD, vama je “otvaranje RANA PROŠLOSTI”

Petak, 26.04.2024 | 21:30

Međunarodni sekretar SD-a Miloš Đuričković reagovao je na saopštenje Pokreta Evropa sad.

SIM kartica sa jedinstvenim brojem PRODATA za REKORDAN IZNOS -Cifra je MILIONSKA

Petak, 26.04.2024 | 21:23

Bogataši kada nešto žele, za to ne žale pare.

Objavljen UZROK SMRTI O Džej Simpsona

Petak, 26.04.2024 | 21:05

Američki mediji prenose da je otkriven uzrok smrti O Džej Simpsona.

Poznati glumac ODBIO ulogu od 12 MILIONA DOLARA: Imao je DOBAR RAZLOG za to

Petak, 26.04.2024 | 20:56

Oven Vilson odbio je ulogu u predstojećem biografskom filmu O. J. Simpsona pod nazivom "The Juice", prenosi Unilad.

Mugoša: OPASNA i NEISTINITA teza PES-a o “imputiranju odgovornosti jednom narodu"

Petak, 26.04.2024 | 20:51

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša kazao je da je opasna i neistinita teza Pokreta Evropa sad o “imputiranju odgovornosti jednom narodu” za genocid, te da to hrani podjele i podgrijava tenzije.

Poznati EVROLIGAŠKI sudija uhvaćen u KRAĐI PARFEMA (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 20:40

Evroligaški sudija Matej Boltauzer u centru je velikog skandala zbog kojeg je elitno klupsko takmičenje Evrope pokrenulo disciplinski postupak.

Vuletić NAPUSTIO DPS, nastaviće kao NEZAVISNI ODBORNIK

Petak, 26.04.2024 | 20:32

Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) u cetinjskom parlamentu Stefan Vuletić napustio je tu partiju.