Utorak, 31.03.2020 | 15:00
IZVOR: rtcg.me

Zbog mjera NKT-a: Demokratski front traži HITNU sjednicu Skupštine parlamenta

Klub poslanika Demokratskog fronta (DF) uputio je pismo predsjedniku Skupštine Crne Gore Ivanu Brajoviću kojim traži da sazove hitnu sjednicu parlamenta.

 




Foto: Demokratski Front/Facebook, screenshot

Kao povod naveli su nove mjere Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) i Vlade u vezi uvođenja zabrane kretanja građana, kao i, kako su ocjenili, čitav niza kršenja zakona i Ustava Crne Gore.

Brajovića su pozvali da hitno zakaže sjednicu parlamenta, i poručili mu da, kako su kazali, prestane da izbjegava i odlaže ispunjavanje svoje užnosti.

Kako na Kolegijumu predsjednika skupštine ne postoji saglasnost oko sazivanja sjednice, smatraju da je Brajović dužan da donese odluku u skladu sa Poslovnikom.

"Koliko god pokušava Vlada Crne Gore da se opravda da je policijski čas uvela u skladu sa zakonom, mi smo sigurni da to nijesu mogli da urade bez uvođenja vanrednog stanja. Nekoliko pojedinaca iz Nacionalnog Koordinacionog Tijela, suprotno Ustavu ove zemlje, upravlja državom bez ikakve kontrole i legitimiteta. To je opasno stanje i ono se mora uvesti pod ustavni i zakonski osnov. Skupština je suspendovana od prvog dana krize iako mnogi Parlamenti u regionu i Evropi rade i raspravljaju o mjerama za borbu protiv COVID-19 i efektima tih mjera", navodi se u pismu DF-a.

Praksu funkcionisanja NKT u DF-u smatraju "veoma problematičnom".

"NKT ne daje nikakva obrazlozenja mjera. Samo se donese naredba koja stupa na snagu odmah ili sjutra. Zbog čega se uvodi mjera, kakvi su efekti mjera, zašto ne testiraju ljude koji su ušli u CG u januaru, februaru i martu, zašto Vlada nastavlja sa masovnim represivnim mjerama bez ikakvih pametnih metoda identifikacije potencijalno inficiranih i njihovog monitoringa, zašto tajkunske građevinske firme prevoze svoje radnike u kombijima i zašto im se dozvoljava rad, a hiljadama drugih firmi ne, itd, itd. Na hiljadu zašto, od NKT dobijamo uvijek isti odgovor: Da spriječimo širenje epidemije i da ne budemo kao Italija!!!", kazali su iz DF-a.

Tvrde da se stvara, kako su kazali, nepovoljna klima represije, zatvaranja, zabrana, hapšenja, dojava, cenzure, nekompetentnih donosioca odluka, lažnih vijesti, prikrivanja realnog stanja.

"Sve mjere, ma kako bile radikalne, za koje postoji stručno i naučno utemeljenje i dokazana iskustva da daju pozitivne rezultate, treba primijeniti odmah, dosledno i bez oklijevanja, ali u skladu sa Ustavom i zakonima ove zemlje i uz poštovanje principa transparetnosti i odgovornosti. Uloga Parlamenta je tu nezaobilazna i naša ustavna pozicija nam daje ovlašćenja da tražimo odgovore od nadležnih tijela izvršne vlasti, dobijamo izvještaje, kontrolišemo njihov rad", kazali su iz DF-a.

Cijene da su se stekli svi uslovi da Brajović zakaže vanrednu sjednicu Skupštine posvećenu mjerama Vlade i NKT u borbi protiv virusa COVID-19.

"Demokratski front bi, u zavisnosti od rasprave na samoj sjednici, predložio Zaključke koji bi bili u funkciji zaštite ustavnog poretka i pravnog sistema", zaključili su iz DF-a.

 

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Perhan
31.03.2020 18:12

E ovo su genijalci. Sta ce sad smislit pametno.

3 0

OSTALE VIJESTI

URA FORMIRALA Bokešku inicijativu: Boka da se pita

Petak, 26.04.2024 | 15:56

Opštinski odbori Građanskog pokreta URA iz Kotora, Herceg Novog i Tivta sinoć su na osnivačkoj sjednici formirali Bokešku inicijativu, kao prvo regionalno tijelo jedne partije u Crnoj Gori.

Rakočević: Još jedan eksperiment Vlade kojim inspekcijske poslove želi da stavi pod političku kontrolu

Petak, 26.04.2024 | 13:24

Vlada je na jučerašnjoj sjednici utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru, što predstavlja uvod u ukidanje Uprave za inspekcijske poslove i pokušaj stavljanja pod partijsku kontrolu poslova iz oblasti inspekcije, saopštio je poslanik DPS-a Nikola Rakočević.

Rajković: Krećemo u ISTORIJSKU BORBU protiv krađe i uništenja naših šuma

Petak, 26.04.2024 | 12:06

VD direktora Uprave za gazdovanje šumama i lovištima, gospodin Miloš Rajković poručio je građanima da je novi menadžment krenuo u istorijsku borbu protiv krađe i uništenja naših šuma.

Konatar: Rezolucija o Palestini mora biti na dnevnom redu Skupštine Crne Gore

Petak, 26.04.2024 | 11:39

Predsjednik poslaničkog kluba URA Miloš Konatar sastao se u Skupštini Crne Gore sa članovima Pokreta solidarnosti sa Palestinom, koji su predstavili svoje dosadašnje aktivnosti sa primarnim akcentom na peticiju o usvajanju Rezolucije o osudi zločina Izraela u Palestini.

Tužilaštvo FORMIRALO PREDMET nakon intervjua Đukanovića

Petak, 26.04.2024 | 10:56

Formiran predmet.

Jednostavna NAVIKA koja poboljšava ZDRAVLJE PLUĆA

Petak, 26.04.2024 | 16:20

Kiseonik je neophodan celom organizmu kako bi pravilno funkcionisao.

Novi Upravni odbor NIJE SMIJENIO izvršnu direktoricu ŽPCG

Petak, 26.04.2024 | 16:10

Odbor direktora Željezničkog prevoza (ŽPCG) nije smijenio izvršnu direktoricu Ilinku Pavićević, potvrđeno je Danu nezvanično iz tog preduzeća

Nema potrebe da se TUŠIRATE SVAKI DAN - Stručnjaci objašnjavaju i ZAŠTO

Petak, 26.04.2024 | 16:06

Da li je potrebno da se peremo veoma često? Neki stručnjaci vjeruju da se svakodnevno tuširanje više zasniva na „društvenom ugovoru“ nego na stvarnim higijenskim potrebama.

URA FORMIRALA Bokešku inicijativu: Boka da se pita

Petak, 26.04.2024 | 15:56

Opštinski odbori Građanskog pokreta URA iz Kotora, Herceg Novog i Tivta sinoć su na osnivačkoj sjednici formirali Bokešku inicijativu, kao prvo regionalno tijelo jedne partije u Crnoj Gori.

Apelacioni sud POTVRDIO OSLOBAĐAJUĆU presudu Krstovićima

Petak, 26.04.2024 | 15:47

Budimir Krstović i njegova kćerka Marina Krstović, u ponovljenom sudskom postupku oslobođeni su od optužbe da su švercovali 1.206, 298 kilograma kokaina.

KCCG organizuje PREVENTIVNE PREGLEDE povodom mjeseca borbe protiv melanoma

Petak, 26.04.2024 | 15:42

Maj je mjesec borbe protiv melanoma, najagresivnijeg tumora kože, a Klinika za dermatovenerologiju Kliničkog centra Crne Gore tim povodom se i ove godine pridružuje globalnoj akciji, organizovanjem preventivnih pregleda bez uputa i prethodnog zakazivanja od strane izabranog ljekara.

NOVA ADRESA Direkcije za kaznenu i prekršajnu evidenciju

Petak, 26.04.2024 | 15:33

Ministarstvo pravde Crne Gore obavještava javnost da Direkcija za kaznenu i prekršajnu evidenciju, koja se do sada nalazila na Starom aerodromu – Bulevar Pera Ćetkovića br. 259, prelazi na novu adresu – Bulevar Ivana Crnojevića br. 167, u Podgorici.

Šaronović: Ljubo Milović bi za UŠTEDU od 48 MILIONA morao da radi 5.000 godina

Petak, 26.04.2024 | 15:29

Skupština je danas nastavila sa radom, a na pitanja poslanika odgovara ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović.

Rasta pokazao kako se OPORAVLJA od OPERACIJA - Reper poslao JASNU PORUKU (FOTO)

Petak, 26.04.2024 | 15:15

Reper Stefan Đurić, poznatiji kao Rasta, hitno je primljen u bolnicu prije dva dana, a juče je operisan.

Marković: Disciplinska odgovornost tužilaca pitanje javnog interesa

Petak, 26.04.2024 | 15:00

Disciplinska odgovornost nije interna stvar radnog odnosa i ne tiče se samo interesa tužioca i Tužilačkog savjeta. To je pitanje od javnog interesa, vezano za nivo kvaliteta, transparentnosti i odgovornosti, neodvojivo od principa da je pravda jedna od suverenih državnih ovlašćenja koja se obavljaju u ime građana i građanki kako bi se obezbijedila vladavina prava, saopštio je vrhovni državni tužilac Milorad Marković tokom okruglog stola “Etika, integritet i disciplinkska odgovornost državnih tužilaca i državnih tužiteljki u Crnoj Gori: izazovi i mogućnosti” koji su Udruženje državnih tužilaca Crne Gore i Centar za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu organizovali u saradnji sa Programskom kancelarijom Savjeta Evrope.