Nedjelja, 24.05.2020 | 13:15
IZVOR: Klix.ba

UKUSNE i ZDRAVE: Ove namirnice su idealne za LJETO, imaju višestruko korisno djelovanje

Ljeto je blizu pa je važno prilagoditi ishranu ovom godišnjem dobu. Postoje namirnice koje su izuzetno korisne, a posebno osobama s visokim krvnim pritiskom i dijabetesom.




Foto: pixabay.com

Bobičasto voće sadrži favonOve namirnice su idealne za ljeto, imaju višestruko korisno djelovanjeoide koji imaju snažno antioksidativno svojstvo. Ono može pomoći u smanjenju oksidativnog stresa povezanog s bolestima srca. Bobičasto voće je bogato vlaknima koja unapređuju zdravlje srca.

Banana je voće koje je dostupno tokom cijele godine, a dobar je izvor kalijuma koji pomaže u borbi protiv hipertenzije. Ovo voće takođe unapređuje probavu i sadrži vitamin C, a uz to je i zdrava užina. Banane sadrže i vlakna zbog kojih ćete se duže osjećati sitim.

Lubenica je ukusna i zdrava poslastica, a posebno je korisna osobama s visokim krvnim pritiskom. Sadrži mnogo vode, ali i likopen, vitamin C, vitamin A, kalijum, aminokiseline, antioksidante, a uz to malo natrijuma i kalorija. Lubenica će pomoći u ublažavanju upale i oksidativnog stresa. Ona je po prirodi malo kisela tako da je ne treba jesti na prazan želudac i kasno naveče.

Dinja sadrži kalijum koji je koristan za krvni pritisak. U njenom sastavu su vlakna i voda te kontroliše krvni pritisak. Može se jesti u bilo koje doba dana.

Krastavac je jeftino povrće i ukusno povrće koje pomaže u detoksifikaciji tijela te rashlađuje. Takođe, rješava probleme s konstipacijom, unapređuje imunitet i smanjuje upale, a efikasan je i u tretiranju opekotina od sunca. Sumpor potiče rast i volumen kose.

Zelenolisno povrće je bogato magnezijem, kalijumom i vlaknima. Spanać, zelena salata i celer sadrže mnogo kalijuma i magnezijuma. Skuvajte povrće jer ćete tako povećati unos magnezija po obroku i do šest puta. Magnezijum sadrže mrkva, brokoli i krompir. Navedeno povrće je efikasno protiv hipertenzije.

Jogurt sadrži zdrave bakterije te pomaže u razvoju mozga i ublažavanju napetosti. Takođe sadrži korisne mikroorganizme za cijeva koji pomažu u procesu probave. Jogurt smanjuje hronične upale odgovorne za anksioznost, stres i depresiju.

Kokosova voda održava stabilnost elektrolita u organizmu te je izvrsno ljetno piće. Hidrira organizam te unapređuje probavu, a uz to i reguliše krvni pritisak te djeluje kao prirodni diuretik.

Biljni čajevi i sokovi su odlični za hipertenziju, posebno hibiskus, kamilica, menta te sokovi od narandže i limete.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

UDES na putu Pljevlja – Đurđevića Tara: Više osoba POVRIJEĐENO

Petak, 26.04.2024 | 18:43

Dvije osobe su povrijeđene u udesu koji se danas oko 16.23 časova dogodio na magistralnom putu Pljevlja – Đurđevića Tara u blizini sela Boščinovići, saopšteno je CdM-u iz OKC-a Uprave policije.

"Nemojte da se RADUJETE, ali...": Zendaja objavila vijest koja je ODUŠEVILA sve njene fanove

Petak, 26.04.2024 | 18:36

Zendaja, koja je objavila svoj debitantski singl „Replay“ i istoimeni album još 2013. godine, je posljednjih godina dala prioritet glumi...

Kućni posao koji će vam POMOĆI kad ste pod STRESOM

Petak, 26.04.2024 | 18:20

Kad se ne osjećate najbolje, posebno je važno da ste ljubazni prema sebi, a svim se projektima bavite malim koracima.

Radnici Željezare PREKINULI PROTEST, isplata u ponedjeljak

Petak, 26.04.2024 | 18:11

Radnici Željezare prekinuli su protest nakon obećanja direktorice fabrike Nevenke Janković da će martovsku platu primiti u ponedjeljak.

POGLEDAJTE - Ovo je BINA ovogodišnjeg Eurosonga (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 18:06

Na službenom profilu Eurosonga predstavljena je BINA na kojoj će za dvije sedmice  nastupati izvođači iz 37 zemalja.

Alkaraz LAKO sa Ševčenkom - Teniset RUTINSKI do trećeg kola

Petak, 26.04.2024 | 17:57

Španski teniser Karlos Alkaras opravdao je ulogu favorita protiv Rusa koji predstavlja Kazahstan Aleksandra Ševčenka 6:2, 6:1 i plasirao se u treće kolo mastersa u Madridu.

VJEROVALI ILI NE - TRČAO na maratonu i usput popio 25 ČAŠA VINA (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 17:49

Društvenim mrežama širi se video snimak sa Londonskog maratona u kojoj se vidi kako jedan od učesnika pije vino, čašu za čašom.

Podgorica: Za Vaskrs NEMA gradskog prevoza, ovo su NOVE IZMJENE

Petak, 26.04.2024 | 17:45

Iz Gradskog prevoza obavijestili su građane da će tokom prazničnog perioda doći do izmjena u rasporedu rada linijskog prevoza.

FSCG SUSPENDOVAO igrača Koma zbog fizičkog napada na gledaoce

Petak, 26.04.2024 | 17:39

Disciplinska komisija FSCG suspendovala je igrača Koma Opeke Tejiri Mosesa zbog fizičkog napada na gledaoce po završetku utakmice sa Bokeljom u Kotoru.

Spajić: Uz turizam, hidroelektrane će biti stubovi EKONOMSKOG RAZVOJA

Petak, 26.04.2024 | 17:25

Predsjednik Vlade Milojko Spajić se tokom zvanične posjete Berlinu sastao sa vicekancelarom Njemačke i saveznim ministrom ekonomije i zaštite klime Robertom Habekom. Energetska tranzicija bila je u fokusu razgovora, a premijer Spajić je istakao da je to velika šansa Crne Gore.