Nedjelja, 24.05.2020 | 11:10
IZVOR: Kolektiv.me

Štampač na Brajevom pismu za Umjetničku školu “Vasa Pavić“

Kroz projekat “Muziku u sva srca”, Umjetničkoj školi za muziku i balet “Vasa Pavić“, dodijeljen je štampač na Brajevom pismu sa neophodnim softverom, sajt za učenje gitare biće preveden na crnogorski jezik do ljeta, a dobrobit od projekta imaće svi zainteresovani.




Foto: PR Centar

To je kazao gitarista i direktor Crnogorskog gitarističkog centra, Radoš Malidžan, navodeći da ta organizacija, kroz projekt „Muziku u sva srca“ koji je pobijedio na konkursu „Za svako dobro“, radi na inkluziji u muzičko obrazovanje djece sa oštećenjem i trajnim gubitkom vida.

„Projekat obuhvata tri segmenta: nabavku neophodne opreme, razvoj i prevod sajta za učenje gitare, koji je namijenjen slijepima i distribuciju svih didaktičkih materijala“, rekao je Malidžan.

Sajt za učenje gitare www.letsplayguitar.org prvi je takve vrste u svijetu, a na crnogorski jezik biće preveden do kraja školske godine.

„Sajt sadrži audio lekcije o sviranju, notnim zapisima na Brajevom pismu, zvučne primjere i sve materijale u PDF-u i na Brajevom pismu. Da bi sajt koristili svi zainteresovani - i učenici, i nastavnici, i samouki potrebno je omogućiti im da dođu do materijala na Brajevom pismu“, kazao je Malidžan.

Iz tog razloga je nabavljen i Školi „Vasa Pavić“ dodijeljen štampač na Brajevom pismu.

„I štampač i materijali, kako sa ovog sajta, tako i materijali koje će razviti nastavnici ove škole biće na raspolaganju svima u Crnoj Gori. Distribucija će se raditi i u saradnji sa Savezom slijepih. Nadamo se da će štampač i softver omogućiti stvaranje arhiva notnih zapisa na Brajevom pismu“, kazao je Malidžan.

Foto: PR Centar

Nabavka opreme, koja pored štampača uključuje softver za prevod notnog pisma na Brajevo, omogućiće primjenu svih kreativnih potencijala nastavnika „koji najbolje znaju potrebe koje imaju u nastavi i način kako da se muzika približi svima u društvu“.

Direktorica Umjetničke škole za muziku i balet ,,Vasa Pavić“, Zoja Đurović, istakla je da su toj školi, u kojoj radi oko 150 profesora, i koja je rasadnik kulture i talenata, prijeko potrebni projekti poput „Muziku u sva srca“.

„Mislim da se dugo godina nije o tome mislilo. Tako da sam zaista srećna što je naš mladi kolega Radoš Malidžan sve ovo pokrenuo. Radujemo se što smo djeci vratili osmjeh i što će dobrobiti projekta moći da koriste svi učenici i profesori iz Crne Gore“, poručila je Đurović.

Koordinator konkursa „Za svako dobro“ i PR Crnogorskog Telekoma, Matija Otašević, podsjetio je da je glasovima građana projekat “Muziku u sva srca” dobio podršku na konkursu “Za svako dobro”.

“To projektima poput ovog daje posebnu težinu i vrijednost jer pokazuje da građani prepoznaju značaj obrazovanja i socijalne inkluzije. Na prošlogodišnjem konkursu dominantno smo podržali projekte iz oblasti obrazovanja, a posebno nam je drago što ovaj projekat, osim obrazovanja, podrazumijeva i socijalnu i digitalnu inkluziju”, istakao je Otašević.

Foto: PR Centar

Kroz konkurs “Za svako dobro” i “Svijet novih mogućnosti”, Telekom je postavio prioritete i misiju.

“A to je da digitalne servise i tehnologiju učinimo dostupnim što većem broju građana. Jer, u Telekomu vjerujemo da je pravedno samo ono društvo koje svima pruža jednake šanse i u tom smislu želimo da tehnologije učinimo dostupnim svima”, kazao je Otašević.

Kada je riječ o tehnologijama i digitalnim servisima u Telekomu zapravo govore o socijalnoj i društvenoj inkulziji.

“Jer smatramo da bez digitalne inkluzije i bez premošćivanja digitalnog jaza i uključivanja što više ljudi u svijet novih mogućnosti nema ni društvene, niti bilo koje druge jednakosti i inkluzije”, poručio je Otašević.

Projekat „Muziku u sva srca“, podržan kroz konkurs Crnogorskog Telekoma „Za svako dobro“, realizuje se u saradnji sa Muzičkom školom „Vasa Pavić“ i Savezom slijepih, a prijatelji su i Crnogorska komercijalna banka, Radio Homer, Digital DAB, Škola za strane jezike Double L i Montenegro magazin.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Pred nama sunčani dan - UŽIVAJTE u početku VIKENDA uz ove TEMPERATURE

Petak, 26.04.2024 | 22:04

U subotu nas očekuje pretežno sunčano vrijeme, saopštili su iz  Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

TRIK za čišćenje zidova BEZ KREČENJA

Petak, 26.04.2024 | 21:57

Ukoliko smatrate da bi zidove trebalo osvježiti, a još niste planirali da krečite stan, postoji jednostavan način da to učinite.  

Švarceneger o snimanju jednog od svojih najpopularnijih filmova: “Bilo je UŽASNO"

Petak, 26.04.2024 | 21:51

Naučno-fantastični film "Predator" ostao je zapamćen kao jedan od najboljih filmova u karijeri Arnolda Švarcenegera.

REFORME penzionog sistema POTREBNE , ali bez jednostranih poteza

Petak, 26.04.2024 | 21:40

Reforma penzionog sistema u Crnoj Gori koju su najavili ministar finansija i premijer mora da bude dobro osmišljena, uz široku javnu debatu kako bi se došlo do najboljih rješenja, rečeno je u emisiji “Okvir” večeras na Prvom programu TVCG.

Đuričković PES-u: Rezolucija koju je pokrenula Njemačka, a kosponzoriše gotovo čitav region, EU i SAD, vama je “otvaranje RANA PROŠLOSTI”

Petak, 26.04.2024 | 21:30

Međunarodni sekretar SD-a Miloš Đuričković reagovao je na saopštenje Pokreta Evropa sad.

SIM kartica sa jedinstvenim brojem PRODATA za REKORDAN IZNOS -Cifra je MILIONSKA

Petak, 26.04.2024 | 21:23

Bogataši kada nešto žele, za to ne žale pare.

Objavljen UZROK SMRTI O Džej Simpsona

Petak, 26.04.2024 | 21:05

Američki mediji prenose da je otkriven uzrok smrti O Džej Simpsona.

Poznati glumac ODBIO ulogu od 12 MILIONA DOLARA: Imao je DOBAR RAZLOG za to

Petak, 26.04.2024 | 20:56

Oven Vilson odbio je ulogu u predstojećem biografskom filmu O. J. Simpsona pod nazivom "The Juice", prenosi Unilad.

Mugoša: OPASNA i NEISTINITA teza PES-a o “imputiranju odgovornosti jednom narodu"

Petak, 26.04.2024 | 20:51

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša kazao je da je opasna i neistinita teza Pokreta Evropa sad o “imputiranju odgovornosti jednom narodu” za genocid, te da to hrani podjele i podgrijava tenzije.

Poznati EVROLIGAŠKI sudija uhvaćen u KRAĐI PARFEMA (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 20:40

Evroligaški sudija Matej Boltauzer u centru je velikog skandala zbog kojeg je elitno klupsko takmičenje Evrope pokrenulo disciplinski postupak.