Utorak, 02.06.2020 | 07:18
IZVOR: Dan

Na pretposlednjem mjestu po broju medicinskih sestara i babica: CG fali 150 LJEKARA

Obezbijeđenost stanovništva doktorima opšte medicine, specijalistima opšte medicine i specijalistima porodične medicine u Crnoj Gori, prema poslednjim podacima, u poređenju sa zemljama regiona i Evropske unije je niska, zbog čega je u nared ne tri god ine potrebno uvećati za devet odsto broj doktora medicine, pokazala je analiza Instituta za javno zdravlje (IJZ), prenosi Dan.
Foto: Ilustracija, Pixabay

Najnovija situaciona analiza zdravstvene zaštite za 2018. godinu pokazala je da se Crna Gora nalazi na pretposlednjem mjestu po broju medicinskih sestara i babica u Evropi, koji iznosi 5,1 na 1.000 stanovnika, a iza nas je samo Bugarska.

Zdravstveni sistem prema analizi ima ukupno 3.645 medicinskih sestara sa srednjom i višom školom.

Obezbijeđenost stanovništva doktorima medicine (sa i bez specijalizacije) na 1.000 stanovnika u 2017. godini je niža od zemalja EU i regiona. Kada su u pitanju doktori medicine-specijalisti (isključujući hirurgiju, ginekologiju i akušerstvo, pedijatriju, psihijatriju i opštu medicinu), u Crnoj Gori ovaj indikator iznosi 1,1 specijalista na 1.000 stanovnika, što je približno sa ostalim zemljama evropskog regiona.

“Potrebno je povećavati broj doktora medicine za dva-tri odsto godišnje u naredne tri godine (u skladu sa Planom ljudskih resursa). Prisutna je nejednakost po regionima i ustanovama u broju i strukturi zdravstvenih radnika, pa je neophodno unaprijediti proces planiranja zapošljavanja kadra i specijalizacija u skladu sa procjenom sadašnjih i budućih potreba stanovništva za zdravstvenom zaštitom. U Zdravstvenom sistemu radi 1.730 doktora medicine i 577 medicinskih radnika sa visokom stručnom spremom”, ističe se u analizi.

Iz Instituta navode da odnos broja postelja po ljekaru i medicinskoj sestri/tehničaru pokazuje neujednačenost po ustanovama i nivoima posteljnih kapaciteta.

“Bolnička zdravstvena zaštita predstavlja najskuplji segment zdravstvenog sistema na kojem se rješavaju najsloženiji zdravstveni problemi stanovništva, uz angažovanje brojnih, dijelom usko specijalizovanih kadrova i korišćenje skupe medicinske opreme. Kako je njeno funkcionisanje uslovljeno utroškom znatnih finansijskih sredstava, opravdan je svaki pokušaj da se ovi sistemi, na svim nivoima, što racionalnije koriste”, navode u IJZ.

Analiza pokazatelja korišćenja bolničkih kapaciteta ukazuje da je njihov stepen iskorištenosti različit i po nivoima i po ustanovama.

“Sa obezbijeđenošću brojem postelja od 3,9 postelja na 1.000 stanovnika prema podacima iz 2017. godine, Crna Gora u poređenju sa zemljama regiona i zemljama EU zone još uvijek ima nešto niži broj u odnosu na njih. Takođe potrebno je napomenuti da još uvijek nije definisan posteljni fond na akutni i hronični, što će biti potrebno uraditi u procesu reforme sekundarnog i tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite”, objašnjavaju u analizi.

Iz Instituta preporučuju planiranje povećanja posteljnog fonda prioritetno za zdravstvenu i palijativnu njegu.

Ambulantno-poliklinička (specijalistička i subspecijalistička) zdravstvena djelatnost se odvija na svim nivoima zdravstvene zaštite. U 2018. godini u ovoj djelatnosti je obavljeno 1,51 pregleda po osiguraniku (0,07 u domovima zdravlja), što je približno kao i u 2017. godini, i 1,44 u bolničkoj polikliničkoj službi, što je značajno više u odnosu na prethodne godine, što je približno vrijednosti planiranoj u Programu zdravstvene zaštite za 2018. godinu (1,48).

“Stopa hospitalizaci je u 2018. godini bila je 135,6 i veća je u odnosu na prethodnu. Sa 3,89 postelja na 1.000 stanovnika i uz korišćenje kapaciteta od 66,31 odsto (nešto niže u od nosu na 2017. god.) svakodnevno je u Crnoj Gori bilo dnevno slobodno 816 postelja od ukupno postojećih 2.421. Kontinuirani rad na unapređenju kvaliteta podataka i sistema izvještavanja u okviru integralnog zdravstvenog informacionog sistema je preduslov boljeg planiranja i programiranja zdravstvene zaštite i kreiranja zdravstvene politike zasnovane na dokazima”, kažu iz Instituta.

Nedovoljna stomatološka zaštita ranjivih

Kada je u pitanju stomatološka zdravstvena zaštita u 2018, iz Instituta navode da se iz analiziranih podataka zaključuje da je izvršenje preventivnih usluga kod vulnerabilnih, ugoženih, kategorija izuzetno nisko i potrebno je preduzeti određene institucionalne mjere zarad poboljšanja izvršenja istih (posebna stimulacija sprovođenja preventivnih usluga, donošenje preventivnih programa sa paralelnim postavljanjem indikatora i praćenjem istih).

“Broj registrovanih korisnika stomatološke zdravstvene zaštite od 61 odsto u 2018. godini je nešto veći u odnosu na 2017, ali je i dalje nizak, pa je u narednom periodu potrebno raditi na povećanju registracije. Shodno Zakonu o zbirkama podataka u oblasti zdravstva, potrebno je dalje usklađivanje metodologije vođenja zdravstveno-statističkih podataka i bližeg definisanja evidencija od interesa za praćenje zdravstvenog stanja i zdravstvene zaštite stanovništva, kao i kvantiteta i kvaliteta rada zdravstvenih ustanova u skladu za reformskim zahtjevima”, kažu iz Instituta.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Mani mani
02.06.2020 08:36

Svako ice dje mu je bolje pa zasto bi I oni svoje znanje dali za "socijalu"

1 0

OSTALE VIJESTI

Ašanin: U nikšićkoj bolnici 23 kovid pacijenta, TRI životno ugrožena

Srijeda, 15.07.2020 | 11:10

Na bolničkom liječenju u Opštoj bolnici Nikšić trenutno se nalazi 25 pacijenata, od toga su 23 kovid pozitivna, a za troje se čekaju rezultati testa, kazao je direktor Ilija Ašanin. On je istakao da su tri pacijenta životno ugrožena, dok su ostali stabilno. Dodao je da među zaposlenima niko nije zaražen, niti u samoizolaciji.

Podgorica dobija most vrijedan 1,9 MILIONA EURA: Postavljen KAMEN TEMELJAC

Srijeda, 15.07.2020 | 11:08

Kamen temeljac za izgradnju novog mosta na Morači danas su položili premijer Duško Marković, gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković i direktor kompanije Bemax, Veselin Kovačević.

Uvažena preporuka: Novinari i snimatelji nosiće fluorescentne prsluke za oznakom Press

Srijeda, 15.07.2020 | 10:30

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić uvažio je preporuku Savjeta za građansku kontrolu rada policije da se novinarima, fotoreporterima i snimateljima dodijele fluorescentni prsluci za oznakom “Press”.

“Samo zajedničkom borbom možemo prevazići ovu situaciju”: Stigla donacija BRČVAKA

Srijeda, 15.07.2020 | 10:17

U toku je montiranje 14 dezinfekcionih tunela koje je fondacija Hemiias, čiji je osnivač biznismen i humanista Hajriz Brčvak, donirao bolnicama i domovima zdravlja u Crnoj Gori.

U izolaciji ČETVORO zaposlenih Hitne pomoći

Srijeda, 15.07.2020 | 08:45

Direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Saša Stefanović saopštio je da je četvoro zaposlenih iz te zdravstvene ustanove u izolaciji, napominjući da tokom prvog talasa epidemije niko od radnika nije bio Kovid pozitivan.

Sudbina im je na neobičan način ukrstila puteve: Ovako je počela najromantičnija ljubavna priča Holivuda

Srijeda, 15.07.2020 | 12:30

Njihova ljubavna priča je sve, samo ne obična.

UŽASAN zločin: Pronađeno RASKOMADANO TIJELO milionera

Srijeda, 15.07.2020 | 12:03

Obezglavljeno i raskomadano tijelo milionera pronađeno je u luksuznom stanu njegove sestre, a policija traga za profesionalnim ubicom koji ga je iskasapio uz pomoć električne testere.  

Ima 95 godina i NIKADA se nije ŠIŠAO - Odlučio je da "razmota" kosu, a evo šta se dogodilo

Srijeda, 15.07.2020 | 11:52

Muškarac iz indijske države Karnataka tvrdi da se nikad u životu nije šišao, a kosu dužu od sedam metara sad mora da zamota oko glave, kako bi nesmetano mogao da se kreće.

Nova verzija Mercedesovog supersportskog automobila: AMG GT Black Series sa 730 "konja"

Srijeda, 15.07.2020 | 11:30

Proizvođač iz Štutgarta je predstavio još ekstremniju verziju svog supersportskog modela.

"Već duže vrijeme ima jako izražene simptome korone": Milica i dalje vodi bitku sa VIRUSOM

Srijeda, 15.07.2020 | 10:58

Milica Todorović već dvije nedjelje osjeća se jako loše, a od dana kada je saznala da je pozitivna na koronavirus, ne može da skine temperaturu.

„Obrazovanje kroz igru“ - REGIONALNI konkurs za originalne bajke i basne za djecu

Srijeda, 15.07.2020 | 10:56

Nevid teatar u saradnji sa Udruženjem dramskih umjetnika Srbije raspisuje Javni regionalni konkurs za originalne bajke i basne za djecu u okviru projekta „Obrazovanje kroz igru“

Uvažena preporuka: Novinari i snimatelji nosiće fluorescentne prsluke za oznakom Press

Srijeda, 15.07.2020 | 10:30

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić uvažio je preporuku Savjeta za građansku kontrolu rada policije da se novinarima, fotoreporterima i snimateljima dodijele fluorescentni prsluci za oznakom “Press”.

“Samo zajedničkom borbom možemo prevazići ovu situaciju”: Stigla donacija BRČVAKA

Srijeda, 15.07.2020 | 10:17

U toku je montiranje 14 dezinfekcionih tunela koje je fondacija Hemiias, čiji je osnivač biznismen i humanista Hajriz Brčvak, donirao bolnicama i domovima zdravlja u Crnoj Gori.

Sandra Afrika: NAJSKUPLJE je da budete u vezi sa normalnom ženom

Srijeda, 15.07.2020 | 10:13

Sandra Afrika posljednjih dana često je na društvenim mrežama objavljivala izazovne fotografije, ali to nije jedino čime je privukla pažnju.

Američka studija pokazala: Broj ljudi na Zemlji SMANJIVAĆE se nakon 2050. godine

Srijeda, 15.07.2020 | 09:54

Broj stanovnika u svijetu bi se poslije 2050. godine mogao početi smanjivati, pokazala je jedna studija. Razlog za to su potencijalne prijetnje po globalnu ekonomiju, među kojima su starenje radne snage i neodgovarajuća porezna politika.