Petak, 05.06.2020 | 06:57
IZVOR: Dan

Zbog proslave Spasovdana u Kučima tužilaštvo pokrenulo IZVIĐAJ

Podgoričko tužilaštvo pokrenulo je izviđaj zbog proslave Spasovdana u Kučima.




Foto: Mitropolija crnogorsko primorska

Iz ODT-a Podgorica Danu je saopšteno da su im iz Uprave policije dostavljeni spisi na ocjenu.

"Uprava policije dostavila je Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici spise na ocjenu eventualnog postojanja krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti. Postupajući tužilac će odluku donijeti nakon okončanja izviđaja", saopštila je za Dan portparol ODT-a Podgorica, tužilac Milica Mandić.

U prethodnom periodu, crnogorska tužilaštva pokrenula su više postupaka zbog okupljanja nakon vjerskih praznika ili zbog prisustva građana vjerskim obredima.

Postupci su pokrenuti poslije proslave praznika Cvijeti, Svetog Vasilija, Spasovdana, poslije sahrana…

Koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske, protojerej-stavrofor Velibor Džomić kazao je za Dan da vjerski obredi nijesu zabranjeni i da ne spadaju u kategoriju javnih okupljanja, prema Zakonu o javnim okupljanjima,

“Vjerski obredi nijesu zabranjeni. Vjerski obredi su, shodno Ustavu, slobodni i o njima odlučuje isključivo Crkva ili vjerska zajednica. Vjerski obredi ne spadaju ni u kategoriju javnih okupljanja po Zakonu o javnim okupljanjima jer je to druga kategorija u odnosu na javne skupove, priredbe i okupljanja. Ni u jednoj državi, pa ni u Crnoj Gori, ne može se jednom naredbom, bez obzira čijom, suspendovati ustavno pravo na slobodu vjeroispovijesti. Ono se može ograničiti, ali ne i suspendovati na način kako su to neki pomislili i pokušali da to čine. Mislim da nema nikakve naznake bilo kakvog krivičnog djela u ovom slučaju, ali sačekaćemo da vidimo kako će tužilaštvo da se odnosi i vrlo ćemo pažljivo da se odnosimo prema tim aktivnostima”, rekao je Džomić.

Ističe da iko razuman teško može povjerovati da je pod predmetom tužilaštva u prethodnom periodu bila samo pravoslavna crkva.

“To je stvarno događaj bez presedana i lično znam da se duhovni, vjerski život odvijao i te kako u drugim crkvama i vjerskim zajednicama, što svakako pozdravljam. Lično sam bio svjedok kada smo bili pod opsadom policije, a na 100 metara od nas je bio prepun vjerski objekat jedne druge vjerske zajednice gdje nije bilo nijednog policajca, niti ijedne prijave. Mislim da je nedopustivo da se u savremenom kontekstu i u modernoj državi na takav način vodi borba protiv pravoslavne crkve i da se na neki način tužilaštvo stavlja u funkciju zastrašivanja građana i kršenja njihovih vjerskih prava”, istakao je on.

Džomić vjeruje da to nije cilj tužiocima, ali poručuje da oni moraju da „budu životni u ovakvim situacijama, a ne da postupaju s nekakvim klišeima koji nemaju nikakve veze sa životom i realnošću“.

“Jer mora se osjetiti trenutak i ono što jesu tako važne kategorije kakve su vjerski obredi”, zaključio je on.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Plantaže: Minus od 1,27 miliona eura NAJBOLJI REZULTAT u posljednjih nekoliko godina

Petak, 26.04.2024 | 19:51

Odbor direktora kompanije „13.Jul-Plantaže“ a.d, na današnjoj sjednici, usvojio je tromjesečni bilans poslovanja kompanije, koji reflektuje nastavak pozitivnih trendova kroz značajan rast prihoda, jačanje operativne profitabilnosti kompanije i kontinuirano usmjeravanje napora uprave ka stabilizaciji poslovanja,  navode iz ve kompanije. 

Marović: "Simpatično je što PES koristi Vučićevu RETORIKU"

Petak, 26.04.2024 | 19:45

Bivša ministarka evropskih poslova Jovana Marović kazala je da je simptomatično što se Pokret Evropa sad koristi retorikom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Jovanović: Presuda Krstovićima POBJEDA PRAVDE i OPOMENA političkim akterima

Petak, 26.04.2024 | 19:28

Oslobađajuća presuda Budimiru Krstoviću i njegovoj kćerki Marini, koji su bili optuženi za šverc 1.206 kilograma kokaina, je definitivno pobjeda pravde, kazao je njihov advokat Stefan Jovanović.

Maj za ova dva znaka ZODIJAKA donosi FILMSKU LJUBAVNU PRIČU

Petak, 26.04.2024 | 19:21

Čeka ih romantičan maj, pun preokreta na ljubavnom polju.

PES: POŠTUJEMO rezoluciju Skupštine, genocide PRAVE POJEDINCI, a ne narodi

Petak, 26.04.2024 | 19:09

Podsjećamo da je Parlament Crne Gore 2009. godine usvojio Deklaraciju o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici, a 2021. godine usvojena je Rezolucija o genocidu u Srebrenici, navode iz poslaničkog kluba PES.

"Koliko sam se bavio njima, mogle su i u domu da ZAVRŠE ": Saša Matić progovorio o PORODICI

Petak, 26.04.2024 | 19:05

Pjevač je liberalniji roditelj.

Ferel: Želimo da SLAVIMO protiv PARTIZANA i finale ABA lige

Petak, 26.04.2024 | 18:54

Plej Budućnost Volija optimista pred duela sa Partizanom

DPS Budva: Predstavljanje pobjedničke liste „Budva može bolje!“ pokazalo da građani ŽELE PROMJENE

Petak, 26.04.2024 | 18:46

Sjajna atmosfera i prisustvo velikog broja naših Budvanki i Budvana na predstavljenu pobjedničke odborničke liste “Budva može bolje!” prof. dr Nikola Milović, pokazalo je da građani žele promjene i da je Budva spremna za bolje dane koji dolaze nakon 27. maja, saopšteno je iz DPS Budva.

UDES na putu Pljevlja – Đurđevića Tara: Više osoba POVRIJEĐENO

Petak, 26.04.2024 | 18:43

Dvije osobe su povrijeđene u udesu koji se danas oko 16.23 časova dogodio na magistralnom putu Pljevlja – Đurđevića Tara u blizini sela Boščinovići, saopšteno je CdM-u iz OKC-a Uprave policije.

"Nemojte da se RADUJETE, ali...": Zendaja objavila vijest koja je ODUŠEVILA sve njene fanove

Petak, 26.04.2024 | 18:36

Zendaja, koja je objavila svoj debitantski singl „Replay“ i istoimeni album još 2013. godine, je posljednjih godina dala prioritet glumi...