Petak, 26.06.2020 | 09:12
IZVOR: rtcg.me

Mugoša: Nove mjere NKT-a nemaju veze sa POLITIKOM i LITIJAMA

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Boban Mugoša poručio je da nove mjere Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) nijesu politički motivisane, niti su donesene zbog litija koje u Crnoj Gori organizuje Mitropolija crnogorsko-primorska.




Foto: PR Centar

Komentarišući špekulacije javnosti da su sinoćnje mjere NKT-a donesene iz političkih razloga, Mugoša je rekao da su se vodili isključivo epidemiološkim razlozima.

"Ove mjere koje su donesene nemaju nikakve veze sa politikom, niti sa raznim drugim stvarima, krenuvši od vjere. Ovo je epidemiološka mjera da se spriječi širenje virusa u populaciji, i to možete da učinite samo na jedan način", objasnio je Mugoša u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore (TVCG).

On je podsjetio da su u prethodnom periodu pokazali da su se vodili isključivo strukom, i da tu nema nikakve mistike.

"Znamo da su za nas najveći problem mjesta gdje ima puno ljudi, na malom prostoru, uz nepoštovanje mjera. To je ono što je najvažnije. To se vidjelo i u okruženju, na sportskim, političkim i drugim okupljanjima", rekao je Mugoša. 

Kaže da je odlučeno da se donese paket mjera za opštine u kojima je situacija najozbiljnija, a to su Bijelo Polje i Rožaje. U pitanju su mjere koje se, kako je rekao, moraju preduzeti.

Mugoša je rekao da je, sa epidemiološkog aspekta, zabrinut zbog svih dešavanja u Budvi, jer ljudi, kako je rekao, nekontrolisano viču, guraju se, i nalaze se na jednom mjestu: "Nadam se da tamo neće doći do porasta broja inficiranih".

/// IJZ: 10 novih slučajeva KORONAVIRUSA u Crnoj Gori

Rekao je da se Crna Gora jedno vrijeme dobro držala i kontrolisala virus, ali da je poslije određenog vremena, neodgovornim potezima pojedinaca, narušen sistem.

"Kad jednom korona krene, teško je kontrolisati. I sada mi pokušavamo da je, koliko toliko, stavimo pod kontrolu. Nažalost neke mjere koje nijesu popularne, moraju biti primjenjene", poručio je Mugoša.

Danas je, pojašnjava Mugoša, 14. dan novog pika, i on je, u 98 odsto slučajeva sličan, kad se uporedi sa prvim.

"20 odsto ih je u bolnici. Ja bih procijenio da to nije baš naivno. Imamo ljude koji su na respiratoru, što govori da virus za sad ne pokazuje da je drugačiji. Mi moramo preduzimati mjere, ono što je opasno kod njega je brzo širenje", upozorio je Mugoša.

Za razliku od prošlog perioda kad se očekivalo da se epidemija brzo suzbije, uz podršku naroda za "zaključavanje", sada to već malo teže ide.

"Moramo voditi računa o privredi, jer kad zaključavate toliko otežavate rad privredi, i ugrožavate zdravlje. I mi sad tražimo balans", rekao je Mugoša. 

/// U Bijelom Polju ZABRANJENA okupljanja - vjerski obredi bez građana, u vozilu najviše DVIJE OSOBE,...

/// Nova mjera za stanovnike ROŽAJA - ZABRANA IZLASKA od 18h do 05h

/// Nove MJERE: Zabranjeni vjerski i politički skupovi na otvorenom, sahrane samo u užem krugu porodice…

KOMENTARI (5)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Ada cus
26.06.2020 10:02

Ovo je isto kad djetetu kazes...igras se sa belom loptom...a ona crna...,🤭

6 3
Priceless
26.06.2020 11:02

Zasto se zabranjuju vjerska okupljanja, ali se ispiti redovno odrzavaju? Isti je protok ljudi. Onda odlozite i rok.. Takodje, zasto sahrane u krugu porodice ali za svadbe nema ogranicenja..

11 5
Ja ja
26.06.2020 11:24

Nema'u nema'u Ali su dobro dosle

4 2
Stari svat
26.06.2020 11:37

Sa svadbenih veselja ne prijeti korona ,dje svak svakoga ljubi jos kad se malo popije svi "panu" u zagrljaje,da ne pricamo o pijacama,vozovima i jossss mnogo mnogo toga

5 0
To je to
26.06.2020 14:03

A zasto se gosp.Mugosa i ostali iz vlade stalno nesto izvinjavaju i pravdaju kada je u pitanju korona . To je tako i gotovo , mora se sačuvati zdravlje ovog naroda i to je to.Kakva religija , litijaši i bakrači Ristovi .

4 5

Đurašković: Mandić pokazuje kako njegovo “pomirenje” izgleda u praksi

Srijeda, 22.05.2024 | 12:12

Gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković komentarisao je to što predsjednik Skupštine nije čestitao Dan nezavisnosti, navodeći da Andrija Mandić pokazuje kako njegovo “pomirenje” u praksi izgleda.

Krvavac: Manipulaciju o Srbima kao genocidnom narodu spriječili amandmani

Srijeda, 22.05.2024 | 12:01

Iako se u rezoluciji UN niti jednom riječju nije pominjala odgovornost srpskog naroda ili Srbije za zločine koje su počinili pojedinci, amandmani Crne Gore su doprinijeli da se spriječi svaka manipulacija, pogrešna interpretacija ili bilo čija zloupotreba imputiranjem da su Srbi genocidan narod, poručio je Branko Krvavac, člana Predsjedništva Pokreta Evropa sad.

Vuković: Pokušavajući da ponizi državu, a zapravo sramoteći sebe, Mandić nije čestitao Dan nezavisnosti

Srijeda, 22.05.2024 | 11:33

Pokušavajući da ponizi državu, a zapravo sramoteći sebe, predsjednik Skupštine Andrija Mandić nije čestitao Dan nezavisnosti, kazao je poslanik DPS-a Ivan Vuković.

Jelena čestitala Novaku rođendan na poseban način: Blesavi, šašavi, neumorni

Srijeda, 22.05.2024 | 11:27

Novak Đoković danas slavi 37. rođendan, ali – radno. Jedan od najboljih tenisera svijeta trenutno je u Ženevi, gdje igra osminu finala turnira iz Serije 250.

Odžić: Buljarica, Petrovac i Sveti Stefan zaslužuju bolju primarnu zdravstvenu zaštitu

Srijeda, 22.05.2024 | 11:21

Buljarica, Petrovac i Sveti Stefan zaslužuju bolju primarnu zdravstvenu zaštitu, ocijenio je nosilac liste “Čist izbor” Petar Odžić.

Koncert kamernog ansambla “Union” u petak u KIC-u

Srijeda, 22.05.2024 | 10:11

Kamerni ansambl „Union” u sastavu: Nadežda Artamonova (violina), Marija Đuranović (violina), Ilijana Blagojević Zvicer (viola), Olesija Anakovskaja (violončelo), Aleksej Kurbatov (klavir) i Damjan Begović (klarinet), nastupiće u okviru koncertnog ciklusa “Kamerna muzika” u petak, 24. maja, u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” u 20 sati.

Bar: Spašeno troje državljana Srbije, među njima i dvoipogodišnje dijete

Srijeda, 22.05.2024 | 09:54

Troje državljana Srbije, uključujući i dvoipogodišnje dijete, spašeni su u sinoćnoj akciji  u kojoj su učestvovali pripadnici Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama.

Budva: Državljanka Srbije poginula dok je prelazila bulevar, vozač priveden

Srijeda, 22.05.2024 | 09:44

Nju je udarilo vozilo kojim je upravljao Budvanin.  

DNP: Milović zaslužuje da bude smijenjen, zabraniti mu ulazak u Srbiju i Republiku Srpsku

Srijeda, 22.05.2024 | 09:41

Izjava ministra pravde Andreja Milovića o “brzopletosti” i “nedržavotvornosti” ideje za glasanje Rezolucije o genocidu u Jasenovcu zaslužuje koliko danas da bude smijenjen, poručili su iz Demokratske narodne partije na čijem čelu je Milan Knežević. Iz DNP-a pozivaju nadležne organe Srbije i Republike Srpske da Miloviću zabrane ulazak na njihovu teritoriju.

U Luci Kotor danas dva kruzera

Srijeda, 22.05.2024 | 09:23

U kotorskoj luci danas se nalaze dva kruzera, javlja Radio Kotor.