Subota, 08.08.2020 | 17:20
IZVOR: telegraf.rs

Spremate se za putovanje: 10 najvažnijih stvari koje morate da imate u autu kada krenete na odmor

Imajući u vidu to da se mnogi još uvijek spremaju za odlazak na godišnji odmor, u okvirima mogućnosti koje diktira pandemija korona virusa, na putevima ima, a svakako će i biti, povećan broj automobila.




Foto: Ilustracija, pixabay

Putovanje tako može da se oduži, pa zato nije loše imati na umu nekoliko jednostavnih i korisnih stvari koje vožnju mogu da učine prijatnijom, bezbjednijom i mnogo manje mnogo stresnom.

Upravo zbog toga, ovih 10 stvari poželjno je imati u kolima tokom putovanja, kako bi vam vožnja bila prijatnija i podnošljivija, savjetuje Goodyear.

1. Naočare za sunce

Vožnja sa naočarima za sunce je udobnija i bezbjednija, pogotovo ako se vozite ka osunčanim krajevima. Zato je dobro da vam uvijek budu na dohvat ruke.

2. GPS i mapa puteva

GPS uređaj uključite i prije početka vožnje, kako biste dodatno uštedjeli na vremenu putovanja i spriječili mogućnost da se zaputite pogrešnom rutom. Ako koristite (i) kartu puteva, dobro je proučite prije polaska na put.

3. Komplet prve pomoći

Naravno da je obavezan u svakom automobilu, zato provjerite da li je na odgovarajućem mjestu u kolima i da li sadrži sve što treba, u slučaju da bude potrebno da ga upotrijebite tokom putovanja.

4. Fluorescentni prsluk

U većini evropskih zemalja dio je obavezne opreme u vozilu, pa ako vam se automobil pokvari, obavezno morate da ga noste po izlasku iz vozila. Vodite računa o tome da bude na vidljivom mjestu.

5. Rezervni ključevi

Nosite ih u džepu. Nećete biti ni prvi, ni posljednji vozač koji je ostavio svoje ključeve u automobilu koji se automatski zaključao. Rezervni ključ u džepu može da spasi vaše putovanje i uštedi vam mnogo nerava tokom odmora.

6. Novčanik sa gotovinom, karticama i dokumentima

Uvijek treba da je uz vas. Tako ćete sve vrijeme imati uz sebe novac i dokumenta, i moći brzo da regujete kada treba nešto da se plati, putarina na primjer, ili kada vam ovlašćeno lice zatraži dokumenta.

7. Fotoaparat/kamera

Svi smo se našli u situaciji u kojoj smo poželjeli nešto da fotografišemo, a fotoaparat nam nije bio pri ruci. Naravno, savremeni pametni telefoni ovo dosta olakšavaju, a kameru nije loše imatni ni zbog određenih nepredvidivih situacija u saobraćaju.

8. Piće

Unaprijed pripremite odgovarajuće piće, bezalkoholno naravno, koje će vam se uvijek naći pri ruci kada je potrebno osvježenje, a to dosta doprinosi boljoj koncentraciji u vožnji.

9. Muzika

Slušanje radija na dugim putovanjima može biti problem zbog miješanja različitih stanica i frekvencija, naročito ako prelazite državne granice. Da biste to izbjegli, unaprijed pripremite omiljenu muziku za uživajte tokom duže vožnje.

10. Kesa za odlaganje smeća

Jedna od stvari koja se često zaboravlja na dužim putovanjimaje kesa za odlaganje đubreta koje napravimo, a koja tokom dužeg putovanja može biti veoma korisna.

Izvor: www.telegraf.rs

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Poslije sunca ponovo PROMJENA - Evo kakvo nas vrijeme očekuje u ČETVRTAK

Srijeda, 08.05.2024 | 22:03

U četvrtak nas očekuje promjenljivo do potpuno oblačno vrijeme, saopšteno je iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Izvučena LOTO SEDMICA od 100.000 eura

Srijeda, 08.05.2024 | 21:55

U  emisiji izvlačenja Lota 7 održanoj 8. maja osvojen je dobitak DRUGA ŠANSA u iznosu od 100.000,00 eura.

Jelena Tomašević objavila NOVI SPOT- "ISKRENO" osvojila PUBLIKU (VIDEO)

Srijeda, 08.05.2024 | 21:47

Jelena Tomašević obradovala je svoje fanove. 

Ovi znaci zodijaka NE VOLE svoj posao - Da li ste među njima?

Srijeda, 08.05.2024 | 21:28

Nije tajna da se mnogi ljudi osjećaju nezadovoljno na svom radnom mjestu.

Stručnjaci UPOZORAVAJU - Ovaj kuhinjski predmet koji svi koristimo može izazvati OZBILJNE INFEKCIJE

Srijeda, 08.05.2024 | 21:17

Upozorenje se odnosi na sunđere i krpe za suđe koje se često ostavljaju na sudoperu i budu zaboravljene dok ne počnu smrdjeti.

Konatar: Crnu Goru čeka POVEĆANJE javnog duga na preko 100 odsto BDP

Srijeda, 08.05.2024 | 20:59

Poslanik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar  kaže da ako Vlada Milojka Spajića nastavi kao do sada, onda Crnu Goru čeka povećanje javnog duga na preko 100 odsto BDP.

Glumica dobila ČETVRTO DIJETE - Porodila se kod kuće, a bebi dala NEOBIČNO IME (FOTO)

Srijeda, 08.05.2024 | 20:39

Glumica objavila srećne vijesti. 

Nastup predstavnika Hrvatske NAJGLEDANIJI na JUTJUBU, a IZNENADIĆETE ko mu je "za petama"

Srijeda, 08.05.2024 | 19:54

Baby Lasagna, hrvatski predstavnik na Eurosongu, plasirao se u finale takmičenja. 

Šušić: "Konačno mišljenje za korišćenje SKY prepiske kao DOKAZA treba da da Vrhovni sud"

Srijeda, 08.05.2024 | 19:44

Vrhovno državno tužilaštvo tvrdi da je presuda Evropskog suda za korišćenje SKY prepiske kao dokaza obavezujuća samo za članice Evropske unije. Istovremeno, advokat, Mitar Šušić, smatra da konačno mišljenje treba da dâ Vrhovni sud, kako bi postojao jedinstveni stav.

NAJPLAĆENIJI jutjuber u istoriji za 26. rođendan POKLANJA 26 automobila: Ovo su USLOVI

Srijeda, 08.05.2024 | 19:34

MrBeast, najplaćeniji youtuber u istoriji, objavio je da pratiteljima povodom svog 26. rođendana poklanja 26 Tesla automobila.