Srijeda, 12.08.2020 | 14:02
IZVOR: stil.kurir.rs

Rajsko voće Mediterana: ŠEST razloga zašto je SMOKVA jedna od najljekovitijih voćki na svijetu

Smokve sa razlogom zovu rajsko voće Mediterana. Njeni ljekoviti djelovi su plod, mliječni sok, list i kora drveta. Suva verzija smokve smatra se superhranom koja nam je dostupna tokom cijele godine, ali teško može da nadmaši sočne plodove koji se na našim prostorima uzgajaju već hiljadama godina.




Foto: Ilustracija, pixabay

Sirove smokve sadrže do 80 odsto vode, a s obzirom na to da u nutricionističkom smislu smokva stimulira energiju, najbolje ju je jesti ujutru.

1. Smanjuje krvni pritisak

Smokve su sjajan izvor kalijuma koji pomaže pri smanjenju i regulaciji krvnog pritiska. Mineral kalijum nam je slabo dostupan u hrani, a neophodan nam je za funkcionisanje organizma. Veliki broj ljudi pati od manjka kalijuma zbog pojačane konzumacije soli.

2. Pomaže pri mršavljenju

Dobar je izvor prehrambenih vlakana koja poboljšavaju probavu i duže nam daje osjećaj sitosti, pa tako pomaže pri gubitku kilograma. Smokva u svom sastavu sadrži veću količinu topljivih i netopljivih vlakana nego ostalo voće. Topljiva vlakna utiču i na smanjivanje holesterola u krvi. U 100 grama smokve nalaze se samo 74 kalorije.

3. Snižava šećer u krvi

Smokvini listovi snižavaju šećer u krvi. Listovi se mogu koristiti osim u pripremi raznih jela i u pripremi čajeva. Neka istraživanja su pokazala da smokva pomaže u regulisanju šećera kod osoba koje pate od dijabetesa tipa 1.

4. Pomaže kod dobrog raspoloženja

Sadrže veliku količinu vitamina B kompleksa koji našem tijelu daje energiju, osigurava elastičnost kože i snažne mišiće. Još jedna dobrobit vitamina B kompleksa je da pospješuje rad mozga i samim tim koncentraciju i pamćenje te poboljšava cjelokupno naše raspoloženje. Ako su nesanica i PMS rezultati vašeg nezadovoljstva, smokva zbog velikog sadržaja magnezijuma, može pomoći.

5. Pomaže kod bradavica

U narodnoj medicini smokve se smatraju izvrsnim pomoćnicima kod problema s izraslinama na koži kao što su bradavice i kurje oči. Dovoljno je da polovinu svježeg ploda prislonite na mjesto na tijelu gdje se problem nalazi, ostavite preko noći, a ujutro isperete vrućom vodom. Nakon toga uklanjanje problema ide lakše, a po potrebi postupak možete ponoviti i do 5 puta.

6. Sadrže bogatstvo vitamina i minerala

Visoka koncentracija glukoze i fruktoze predstavljaju zdraviju zamjenu za bijeli, industrijski šećer. Sadrže puno gvožđa, fosfora, kalcijuma, kalijuma, magnezijuma, vitamina B6, E, C, te vitamina A. Bogate su i beta- karotenom pa je preporučljivo jesti smokve nekoliko dana prije sunčanja. Sadrži visok udio vode i prirodnih šećera pa je korisna kod oporavka od iscrpljenosti i kod detoksikacije.

KOMENTARI (2)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Ljaka
13.08.2020 11:19

Bogomi , bola je i zdravlja zecka od crmničke.

2 0
Slavo
13.08.2020 11:36

... i rakija ...!!!!

0 1

Kućni posao koji će vam POMOĆI kad ste pod STRESOM

Petak, 26.04.2024 | 18:20

Kad se ne osjećate najbolje, posebno je važno da ste ljubazni prema sebi, a svim se projektima bavite malim koracima.

Radnici Željezare PREKINULI PROTEST, isplata u ponedjeljak

Petak, 26.04.2024 | 18:11

Radnici Željezare prekinuli su protest nakon obećanja direktorice fabrike Nevenke Janković da će martovsku platu primiti u ponedjeljak.

POGLEDAJTE - Ovo je BINA ovogodišnjeg Eurosonga (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 18:06

Na službenom profilu Eurosonga predstavljena je BINA na kojoj će za dvije sedmice  nastupati izvođači iz 37 zemalja.

Alkaraz LAKO sa Ševčenkom - Teniset RUTINSKI do trećeg kola

Petak, 26.04.2024 | 17:57

Španski teniser Karlos Alkaras opravdao je ulogu favorita protiv Rusa koji predstavlja Kazahstan Aleksandra Ševčenka 6:2, 6:1 i plasirao se u treće kolo mastersa u Madridu.

VJEROVALI ILI NE - TRČAO na maratonu i usput popio 25 ČAŠA VINA (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 17:49

Društvenim mrežama širi se video snimak sa Londonskog maratona u kojoj se vidi kako jedan od učesnika pije vino, čašu za čašom.

Podgorica: Za Vaskrs NEMA gradskog prevoza, ovo su NOVE IZMJENE

Petak, 26.04.2024 | 17:45

Iz Gradskog prevoza obavijestili su građane da će tokom prazničnog perioda doći do izmjena u rasporedu rada linijskog prevoza.

FSCG SUSPENDOVAO igrača Koma zbog fizičkog napada na gledaoce

Petak, 26.04.2024 | 17:39

Disciplinska komisija FSCG suspendovala je igrača Koma Opeke Tejiri Mosesa zbog fizičkog napada na gledaoce po završetku utakmice sa Bokeljom u Kotoru.

Spajić: Uz turizam, hidroelektrane će biti stubovi EKONOMSKOG RAZVOJA

Petak, 26.04.2024 | 17:25

Predsjednik Vlade Milojko Spajić se tokom zvanične posjete Berlinu sastao sa vicekancelarom Njemačke i saveznim ministrom ekonomije i zaštite klime Robertom Habekom. Energetska tranzicija bila je u fokusu razgovora, a premijer Spajić je istakao da je to velika šansa Crne Gore.

Zvijezda serije "Vinova loza" ČEKA SINA - Glumac OTKRIO pol djeteta

Petak, 26.04.2024 | 17:18

Progovorio i o vjenčanju.

NAJGORE PIĆE koje možete popiti prije spavanja, a NISU NI KAFA NI ČAJ

Petak, 26.04.2024 | 17:06

Poznato je da se ne preporuča piti kafu ili čaj prije spavanja, ali postoji piće koje i više pospješuje nesanicu.