Četvrtak, 22.10.2020 | 08:51
IZVOR: Kolektiv.me

„Đe ćeš za NOVU“? Da li će pakovanje kofera za PRAZNIKE biti PUSTA ŽELJA?

Prošle godine u ovo doba, pisali smo o novogodišnjim aranžmanima, planovima za doček 2020. godine, i koje destinacije su najpopularnije.




Foto: Kolektiv.me/Pixabay

Samo 365 dana kasnije, dešava se ono što niko nije mogao da pretpostavi.

Zbog globalne situacije sa pandemijom koronavirusa, turizam već mjesecima stagnira, a planovi da se otputuje na neku daleku destinaciju, za sada su samo puste želje.

Novogodišnji praznici su period kada naši građani putuju u velikom broju, međutim, u ovakvoj situaciji, malo ko se interesuje da pakuje kofere.

„Nažalost, ove godine zbog situacije sa pandemijom, ne može se očekivati značajnije interesovanje. Mi svakako razmišljamo o realizaciji nekih novogodišnjih aranžmana, i ukoliko bi situacija bila stabilna, mogla bi se očekivati putovanja ka regionu i zemljama poput Turske za koju ne postoje ograničenja u ovom trenutku. Međutim, još uvijek ne znamo da li će biti moguće bilo šta organizovati. Sigurno da bi mnogi naši građani sada uveliko razmišljali o novogodišnjim putovanjima, ali u ovom trenutku, to nije moguće, i pored velike želje od strane putnika“, ističe maketing menadžer turističke agencije „Gallileo“ Milan Koprivica za Kolektiv.me.

Prema nekim procjenama, pad globalnog turizma iznosi i do 70 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a sve je to sa sobom izazvalo masovna otpuštanja u toj oblasti.

Evropa je, u pogledu turizma, najugroženija, a baš sve one turističke atrakcije širom Italije, Španije, Francuske,...ovog ljeta su bile gotovo prazne.

Kako nam objašnjava naš sagovornik, rad turističkih agencija je jednostavno u ovom trenutku totalno blokiran, a svaki naredni korak je teško planirati zbog epidemiološke neizvjesnosti.

„Jednostavno, turizam sada zavisi od zdravstvene situacije, pa se samim tim, pravila i uslovi putovanja mijenjaju iz dana u dan. Teško je sada planirati i organizovati putovanja, naročito kada je riječ o putovanjima ka inostranim destinacijama, jer je mali broj država u koje naši građani mogu putovati bez ograničenja”.

Foto: Ilustracija, Pixabay

Da bi se turistička sezona u Crnoj Gori koliko-toliko spasila, tokom ljeta su promovisane brojne akcije i povoljnosti, a sve u cilju jednog – da ljudi što više ljetuju na našem primorju i sjeveru.

Koliko su naši građani koristili te promotivne cijene?

“Tokom ljetnjih mjeseci, nije bilo mogućnosti za putovanja ka nekim inostranim destinacijama koje Crnogorci inače posjećuju, tako da je izbor bio crnogorsko primorje ili sjever. Mi smo zaista imali lijepu saradnju sa crnogorskim hotelijerima, koji su svoje svoje ponude i cijene prilagodili novonastaloj situaciji. Interesovanja je bilo dosta, naročito za hotele koji se nalaze na primorju. To je koliko toliko uticalo da se popravi sezona u Crnoj Gori, mada bez gostiju iz inostranstva jasno je da ne možemo govoriti o dobroj i uspješnoj sezoni. Takođe, bilo je interesovanja i za naše planine, što je trend već godinama unazad”, objašnjava Koprivica za Kolektiv.me.

Sa druge strane, interesovanja ka inostranim destinacijama, nije bilo ni tokom ljeta.

Turistička agencija “Gallileo” npr. već više od 15 godina organizuje ljetovanja u Grčkoj. To je, kako nam naglašava Koprivica, destinacija koju Crnogorci najviše vole i posjećuju tokom ljetnjih mjeseci.

Međutim, i pored planova, ovoga ljeta to nije bilo moguće realizovati zbog zatvorenosti granica. Od inostranih destinacija, jedino je Turska bila kao mogućnost putovanja na raspolaganju našim građanima, međutim zbog pandemije nije bilo bilo većeg interesovanja.

Da li će za oporavak turizma biti potrebne godine?

“Turizam je prvi osjetio posljedice pandemije i sigurno je da će se posljednji oporaviti od tih posljedica. Već od početka 2020. godine, praktično sve turističke agencije, hotelijeri, turistički vodiči, avio i drumski prevoznici, su se našli u problemima i blokadi poslovanja. Ni u ovom trenutku se ne zna, i ne može se predvidjeti kada će doći do stabilnijeg poslovanja i kada će turizam stati na noge. Neke optimistične prognoze govore da bi proljeće 2021. godine, moglo biti period pokretanja turizma, ali to su za sada samo prognoze, a ostaje nam da se nadamo da će zaista biti tako. Jedno je sigurno, oporavak turizma neće biti jednostavan i lak, trebaće nekoliko godina da bi se došlo do onog broja putnika koji je bio prije pandemije”, zaključio je Koprivica za Kolektiv.me.

Marija BOJOVIĆ

KOMENTARI (10)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
To to
22.10.2020 10:17

E zao mi je ove,,parade"sto ne znaju kako izgleda sedjet doma,no da im je predjasnja blast otputovali bi oni I o nasem trosku

11 5
M
22.10.2020 11:15

Uz duzno postovanje ne *enjaj.

9 4
M2
22.10.2020 14:09

Divan jecnik,srecna Nova pa u njoj I rjecnik da obogatite ljepsim rijecima

4 2
Di K(dž)ej
22.10.2020 10:48

Mozda u Dubaiii,mozda u Majamiiii

2 4
A(j)van turista
22.10.2020 10:52

Da bi da otvoru nasu granicu,da kod nas dolazu,kako bi zaradili kou paru a I pomalo koronu

2 3
Putnik
22.10.2020 12:18

Doček Nove ce biti doma u toplu postelju

7 0
Baka
22.10.2020 14:02

Kod tetke na priganice .

3 0
Miki
22.10.2020 15:13

U krevet...

2 0
Pod
22.10.2020 16:31

Jorgan planinu!

2 0
M
22.10.2020 16:24

M2 kad se opismenis mozes mi dat sugestiju kojim rjecnikom cu se sluziti 😉

1 0

Kućni posao koji će vam POMOĆI kad ste pod STRESOM

Petak, 26.04.2024 | 18:20

Kad se ne osjećate najbolje, posebno je važno da ste ljubazni prema sebi, a svim se projektima bavite malim koracima.

Radnici Željezare PREKINULI PROTEST, isplata u ponedjeljak

Petak, 26.04.2024 | 18:11

Radnici Željezare prekinuli su protest nakon obećanja direktorice fabrike Nevenke Janković da će martovsku platu primiti u ponedjeljak.

POGLEDAJTE - Ovo je BINA ovogodišnjeg Eurosonga (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 18:06

Na službenom profilu Eurosonga predstavljena je BINA na kojoj će za dvije sedmice  nastupati izvođači iz 37 zemalja.

Alkaraz LAKO sa Ševčenkom - Teniset RUTINSKI do trećeg kola

Petak, 26.04.2024 | 17:57

Španski teniser Karlos Alkaras opravdao je ulogu favorita protiv Rusa koji predstavlja Kazahstan Aleksandra Ševčenka 6:2, 6:1 i plasirao se u treće kolo mastersa u Madridu.

VJEROVALI ILI NE - TRČAO na maratonu i usput popio 25 ČAŠA VINA (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 17:49

Društvenim mrežama širi se video snimak sa Londonskog maratona u kojoj se vidi kako jedan od učesnika pije vino, čašu za čašom.

Podgorica: Za Vaskrs NEMA gradskog prevoza, ovo su NOVE IZMJENE

Petak, 26.04.2024 | 17:45

Iz Gradskog prevoza obavijestili su građane da će tokom prazničnog perioda doći do izmjena u rasporedu rada linijskog prevoza.

FSCG SUSPENDOVAO igrača Koma zbog fizičkog napada na gledaoce

Petak, 26.04.2024 | 17:39

Disciplinska komisija FSCG suspendovala je igrača Koma Opeke Tejiri Mosesa zbog fizičkog napada na gledaoce po završetku utakmice sa Bokeljom u Kotoru.

Spajić: Uz turizam, hidroelektrane će biti stubovi EKONOMSKOG RAZVOJA

Petak, 26.04.2024 | 17:25

Predsjednik Vlade Milojko Spajić se tokom zvanične posjete Berlinu sastao sa vicekancelarom Njemačke i saveznim ministrom ekonomije i zaštite klime Robertom Habekom. Energetska tranzicija bila je u fokusu razgovora, a premijer Spajić je istakao da je to velika šansa Crne Gore.

Zvijezda serije "Vinova loza" ČEKA SINA - Glumac OTKRIO pol djeteta

Petak, 26.04.2024 | 17:18

Progovorio i o vjenčanju.

NAJGORE PIĆE koje možete popiti prije spavanja, a NISU NI KAFA NI ČAJ

Petak, 26.04.2024 | 17:06

Poznato je da se ne preporuča piti kafu ili čaj prije spavanja, ali postoji piće koje i više pospješuje nesanicu.