Utorak, 27.10.2020 | 14:36
IZVOR: telegraf.rs

Ostrvo DUHOVA u Španiji: Hoteli zatvoreni, plaže prazne, a prodavnice...

Na Kanarskim ostrvima je pak, potpuno drugačije - zašto?




Foto: Ilustracija, Pixabay

Većina hotela na popularnom turističkom ostrvu Majorci je zatvorena. Plaže su prazne. Potpuno drugačije je na Kanarskim ostrvima. Ali sve ima svoje prednosti i nedostatke.

Čuvar plaže na poznatom Balermanu trenutno nema mnogo posla. Spasilac na legendarnoj Balneario 6 na oku drži samo troje djece koja na jesenjem suncu uživaju u talasima. Vjetar po pustoj plaži nosi pojas za neplivače koji je neko zaboravio. Žalosni prizori izazvani koronom na ostrvu duhova Majorci.

To Njemcima najdraže ostrvo u stvari bi u oktobru trebalo da bude puno turista, jer u drugoj polovini mjeseca većina njemačkih pokrajina ima jesenje raspuste i ljudi to mnogi obično koriste da još malo uživaju u suncu i moru.

Hotelijeri i ugostitelji na Majorci prošlog vikenda sa zavišću su gledali kako to izgleda na Kanarskim ostrvima. Tamo su uspjeli donekle da zadrže širenje korona-virusa pod kontrolom, pa ih je Njemačka skinula sa spiska rizičnih područja. Gotovo istovremeno, i Velika Britanija je dala zeleno svijetlo za Kanarska ostrva. A i vanredno stanje sa zabranom izlaska noću koje je u nedjelju proglasila španska vlada važi za sve, samo ne za Kanarska ostrva.

Daleko do otvorenih prodavnica

Na Majorci je potpuno drugačije, priča gospođa Čikardini. Ona je porijeklom iz Švajcarske, ali ima špansko državljanstvo i na Majorci živi od 1976. „Kad sam ja došla na ovo ostrvo, ni put uz plažu nije bio asfaltiran. Ali i tada je bilo više života nego sada.“ Njen bar je jedan od malobrojnih koji je još otvoren. Kaže da je promet oko 20 odsto onoga što je imala prije pandemije.

Sezona na Majorci inače traje do početka novembra. Sredinom oktobra obično se zatvaraju prvi hoteli, restorani i barovi. Ove godine je sve drugačije. „Moramo daleko da idemo da bismo našli neku otvorenu prodavnicu“, kaže Kristijan Girš. On je iz Luksemburga i na Majorku je došao s tri prijatelja. Oni su među malobrojnim turistima ovdje. „Naša vlada nije izdala upozorenje za Španiju“, kaže Girš. „Ima i nekoliko Njemaca koji su na Majorcu stigli zaobilaznim putem, preko Luksemburga.“

Foto: Ilustracija, Pixabay

Prilika za promjenu na bolje

Mario Gros šeta ulicom ispred zatvorene kultne diskoteke „kralj piva“. „Ovdje se ništa ne događa“, kaže. Taj Njemac iz Manhajma već šest godina živi na Majorci. „Radio sam kao PR, dijelio sam letke. Uvijek je bilo posla i dobre zarade.“ Danas živi od naknade za nezaposlene i socijalne pomoći. Pa ipak, povratak u domovinu za njega ne dolazi u obzir. „Čekam da se situacija popravi.“

Huan Ferer bi mogao i da profitira od pandemije. Pet godina se borio protiv pijanih turista. Taj vlasnik šest restorana pokrenuo je Inicijativu „Palma bič“ koja se zalaže za bolji kvalitet ponude na Plaji de Palma. „To je turbo-efekat za promjenu. Svi moraju iznova da se orjentišu.“ Ipak dodaje: „Mir kao ovaj sada ne želimo nikad.“ Oni žele da ostanu područje na koje turisti dolaze da se zabavljaju. Turisti bi trebalo da se zabavljaju, „ali ne tako da se njihovi sunarodnici zbog toga stide.“

Foto: Ilustracija, Pixabay

I priroda se oporavlja od masovnog turizma

Beatris Čikardini ipak nije ljubomorna. „Mi ne znamo za zavist. Radujemo se za svakog ko uspijeva da preživi“. Ona kaže i da postoji jedan pozitivan efekat u svemu ovome – noćni mir. „Po prvi put mogu da prespavam cijelu noć.“

Ali, ako se masovni turizam već sledeće godine vrati, brzo će prestati i ta ptičija i životinjska idila. „Tri mjeseca lokdauna je za ljude veoma dugo. Ali za trajnu promjenu stanja životne sredine to je suviše kratko vrijeme“, kaže Vinijas.

Izvor: www.telegraf.rs

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Poznati glumac ODBIO ulogu od 12 MILIONA DOLARA: Imao je DOBAR RAZLOG za to

Petak, 26.04.2024 | 20:56

Oven Vilson odbio je ulogu u predstojećem biografskom filmu O. J. Simpsona pod nazivom "The Juice", prenosi Unilad.

Mugoša: OPASNA i NEISTINITA teza PES-a o “imputiranju odgovornosti jednom narodu"

Petak, 26.04.2024 | 20:51

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša kazao je da je opasna i neistinita teza Pokreta Evropa sad o “imputiranju odgovornosti jednom narodu” za genocid, te da to hrani podjele i podgrijava tenzije.

Poznati EVROLIGAŠKI sudija uhvaćen u KRAĐI PARFEMA (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 20:40

Evroligaški sudija Matej Boltauzer u centru je velikog skandala zbog kojeg je elitno klupsko takmičenje Evrope pokrenulo disciplinski postupak.

Vuletić NAPUTSIO DPS, nastaviće kao NEZAVISNI ODBORNIK

Petak, 26.04.2024 | 20:32

Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) u cetinjskom parlamentu Stefan Vuletić napustio je tu partiju.

Poznati glumac NEPREPOZNATLJIV - "Izgleda mnogo STARIJE" (FOTO)

Petak, 26.04.2024 | 20:25

Holivudski glumac Pirs Brosnan trenutno radi na novom filmu Giant, a fotografije sa seta su brzo obišle svijet.

Abazović o odluci USTAVNOG SUDA - "To je SATISFAKCIJA, ne znam kako će se ponašati kad me vide sjutra oni koji su me OPTUŽIVALI

Petak, 26.04.2024 | 20:17

Lider Građanskog pokreta URA i bivši premijer Dritan Abazović doživljava kao ličnu satisfakciju odluku Ustavnog suda da odbije prijedloge za utvrđivanje ustavnosti Temeljnog ugovora i izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Bakingemska palata o ZDRASTVENOM STANJU Kralja Čarlsa - "VRAĆA se dužnostima"

Petak, 26.04.2024 | 20:07

Kralj Čarls će sljedeće nedjelje nastaviti sa javnim angažmanima nakon što je postigao ohrabrujući napredak u liječenju raka, saopštila je Bakingemska palata. Za kralja to još neće biti potpuni povratak zvaničnim angažmanima, ali palata šalje pozitivne signale, piše BBC.

Plantaže: Minus od 1,27 miliona eura NAJBOLJI REZULTAT u posljednjih nekoliko godina

Petak, 26.04.2024 | 19:51

Odbor direktora kompanije „13.Jul-Plantaže“ a.d, na današnjoj sjednici, usvojio je tromjesečni bilans poslovanja kompanije, koji reflektuje nastavak pozitivnih trendova kroz značajan rast prihoda, jačanje operativne profitabilnosti kompanije i kontinuirano usmjeravanje napora uprave ka stabilizaciji poslovanja,  navode iz ve kompanije. 

Marović: "Simpatično je što PES koristi Vučićevu RETORIKU"

Petak, 26.04.2024 | 19:45

Bivša ministarka evropskih poslova Jovana Marović kazala je da je simptomatično što se Pokret Evropa sad koristi retorikom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Jovanović: Presuda Krstovićima POBJEDA PRAVDE i OPOMENA političkim akterima

Petak, 26.04.2024 | 19:28

Oslobađajuća presuda Budimiru Krstoviću i njegovoj kćerki Marini, koji su bili optuženi za šverc 1.206 kilograma kokaina, je definitivno pobjeda pravde, kazao je njihov advokat Stefan Jovanović.