Ponedjeljak, 09.11.2020 | 14:45
IZVOR: pobjeda.me

IJZ: Moguća ZABRANA međugradskog SAOBRAĆAJA

Moguće uvođenje dodatnih mjera... 




Foto: Gov.me/ B. Ćupić

Odlazak građana iz gradova i opština u kojima se primjenjuju restriktivne mjere u okolne opštine radi provoda i zabave iako nije zabranjeno itekako je epidemiološki nezahvalno i krajnje nepošteno. IJZ sigurno ne pozdravlja ovakvu praksu naših građana, jer je ona u direktnoj suprotnosti sa onim što je cilj svih ovih mjeseci - sprečavanje lokalne transmisije i stavljanje epidemije pod kontrolu. Ako se nastavi nepoštovanje mjera pooštravanje može, nažalost, ići u pravcu zabrane napuštanja mjesta stanovanja osim u službene svrhe ili u slučaju hitne zdravstvene potrebe, odgovoreno je portalu Pobjede iz Instituta za javno zdravlje na pitanje da li razmatraju predlaganje zabrane međugradskog saobraćaja.

Epidemiološki nezahvalno i nepošteno

Tokom vikenda su brojni Podgoričani odlučili popiti kafu u nekoj drugoj opštini, uzimajući u obzir da je stupila na snagu zabrana rada ugostiteljskih objekata zbog pogoršanja epidemiološke situacije, pored ostalog, u glavnom gradu. Pobjeda je juče objavila da je više od stotinu automobila oko podneva bilo parkirano kod restorana "Nijagara“ (Kuće Rakića), koji je na oko pet kilometara od centra Podgorice, a na teritoriji opštine Tuzi. I čelnik ove opštine Nik Đeljošaj juče je na Fejsbuku naveo kako su Podgoričani nakon pooštravanja mjera došli u Tuzi. Predjsednica Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević u Jutarnjem programu RTCG rekla je da su tokom vikenda imali mnogo gostiju iz Podgorice.

Odgovarajući na pitanje koliko je efikasna mjera zatvaranja ugostiteljskih objekata ako ovih dana svjedočimo da to ne sprečava stanovnike jedne opštine koja je u grupi četiri (konkretno Podgorica) ode u kafić u opštinu koja je u grupi tri, dva ili jedan iz IJZ su ponovili sentencu Valtazara Bogišića koja je bila korišćena u jednoj od ranijih kampanja: „I što nije zabranjeno može da ne bude pošteno“.

"Svako 'zaobilaženje' i nepoštovanje mjera nanosi štetu cijelom društvu, a ne samo pojedincu", naglasili su iz Instituta za javno zdravlje.

"Tako i odlazak građana iz gradova i opština u kojima se primjenjuju restriktivne mjere u okolne opštine radi provoda i zabave iako nije zabranjeno itekako je epidemiološki nezahvalno i krajnje nepošteno. Institut za javno zdravlje sigurno ne pozdravlja ovakvu praksu naših građana, jer je ona u direktnoj suprotnosti sa onim što je cilj svih ovih mjeseci - sprečavanje lokalne transmisije i stavljanje epidemije pod kontrolu. Kako smo više puta ponovili, svako “zaobilaženje” i nepoštovanje mjera nanosi štetu cijelom društvu, a ne samo pojedincu", naglasili su iz Instituta za javno zdravlje.

Odgovarajući na pitanje koliki je rizik po stanovništvo od takvog ponašanja određenog dijela društva, odnosno kako se to ponašanje može odraziti na lokalnu transmisiju kazali su da nosi značajan rizik.

"I sigurno se može loše odraziti na nivo lokalne transmisije u opštinama", upozorili su iz Instituta za javno zdravlje.

Zabrana međugradskog saobraćaja

Na pitanje da li razmatraju predlaganje zabrane međugradskog saobraćaja iz ove institucije su rekli da to dolazi u obzir ako se nastavi sa nepoštovanjem mjera.

Institut za javno zdravlje svakodnevno i predano prati epidemiološku situaciju u državi. U zavisnosti od toga kako se ona bude razvijala, predložićemo i sugerisaćemo različite mjere i mehanizme koji mogu zaštiti zdravlje građana i spriječiti dalja infiniciranja novim koronavirusom

"Institut za javno zdravlje svakodnevno i predano prati epidemiološku situaciju u državi. U zavisnosti od toga kako se ona bude razvijala, predložićemo i sugerisaćemo različite mjere i mehanizme koji mogu zaštiti zdravlje građana i spriječiti dalja infiniciranja novim koronavirusom. Ako se nastavi nepoštovanje mjera pooštravanje može, nažalost, ići u pravcu zabrane napuštanja mjesta stanovanja osim u službene svrhe ili u slučaju hitne zdravstvene potrebe. Naravno, kao i uvijek do sada, javnost će o svim prijedlozima koje IJZCG uputi NKT-u na razmatranje i eventualno usvajanje biti blagovremeno obaviještena", rekli su iz ove institucije.

Na pitanje da li razmatraju predlaganje uvođenja nekog drugog modela za propisivanje mjera za borbu protiv koronavirusa ako, sudeći prema slikama sa terena, svrstavanje po 14-o dnevnoj kumulativnoj incidenciji nije dovoljno da spriječi ljude od odlazaka u druge opštine na kafu iz Instituta su odgovorili da "razlog loše epidemiološke situacije nije u sistemu koji se koristi, već ga treba tražiti u niskom stepenu poštovanja mjera".

Razlog loše epidemiološke situacije nije u sistemu koji se koristi, već ga treba tražiti u niskom stepenu poštovanja mjera

"Model 14-dnevne kumulativne incidencije je učinkovit i primjenjuje se u mnogim državama svijeta. Riječ je o naučno utemeljenom principu koji za cilj ima da pokaže kakva je epidemiološka situacija u državi i koliko propisane mjere, odnosno njihovo poštovanje, daju rezultate", zaključili su iz Instituta za javno zdravlje.

KOMENTARI (6)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Pablo
09.11.2020 15:07

Neznaveni nkt, da smo do sad radili kao Skandinavci imali bi kolektivni imunitet

13 5
Nk
09.11.2020 15:16

Mislim da su to trebali odma da uvedu,da sve ostane otvoreno a da se zatvori saobracaj,da ne trpe ugostiteljski objekti kad se donese virus odnekle drugo. jer je vidjelo i ranije kad je nk bio zatvoren svi su setali svuda. a podgoricani nisu samo bili u tuzi i danilovgrad,nego i po cijelom primorju,niksic,zabljak i ko zna dje su sve stizali. Evo ih i danas po niksicu koliko hocete. Nemamo mi crnogirci tu svijest da nesto ne treba raditi

18 0
Mrav
09.11.2020 23:37

Nazalost vecina konstantno slusa i gleda tv,tacnije samo ceka novu vujest o koroni i to primjenjuju. Vi ste prsli svi koji to radite

3 0
Miro
09.11.2020 16:27

Proreklog vikenda je I u Novom bilo dosta podgoricana.

7 2
Tana
09.11.2020 23:43

A ne nego cemo svi kuci da sjedimo i da poludimo!! Dajte, ovo vec ostavlja ozbiljne psihoze! Protiv grupisanja ljudi jesam ali ogranicavanja kretanja nikako!

2 0
Murica
10.11.2020 10:45

Dajte vi svakom domacinstvu u drzavi mjesecno po 600e kao sto se daje u italiji i spaniji(trenutno sam tamo pa znam),a ne da zatvarate lokale i saobracaj.sramotno nazovimo tinelo u vidu NKT,sa covjekom na celu koji je strucnjak za goveda.dajte skandinavski model i drzite govore ovom napacenom narodu.pustite ga da zivi.

1 0

OSTALE VIJESTI

Smolović: Usluge geronto domaćica u Crnoj Gori koristi 850 osoba

Subota, 04.05.2024 | 20:21

Crveni krst Crne Gore, iako je najveći licencirani pružalac usluga pomoći u kući, i dalje nema program geronto domaćica u Glavnom Gradu. Iako za njim postoji veliko interesovanje, te usluge se koriste u svega petnaest opština, navode iz Crvenog krsta za Gradsku RTV.

Koprivica: Praznik Hristovog Vaskrsenja predstavlja pobjedu dobra nad zlom

Subota, 04.05.2024 | 18:36

Potpredsjednik Vlade Crne Gore za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica čestitao je Vaskrs mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju, arhijerejima Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, sveštenstvu i svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti

Popović: Neka ovaj praznik koji simboliše pobjedu dobra nad zlom i života nad smrću

Subota, 04.05.2024 | 16:09

U ime Skupštine Crne Gore i u svoje lično ime, mitropolitu crnogorsko- primorskom Joanikiju, episkopima, sveštenstvu, monaštvu i svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti čestitam Vaskrs, dan Hristovog vaskrsenja, kazala je potpredsjednica Skupštine Zdenka Popović.

Zadržana Nikšićanka osumnjičena za nasilje nad djetetom

Subota, 04.05.2024 | 16:02

Saopšteno iz Tužilaštva!

Raičević: Opština Bar će nastaviti da podržava unapređenje uslova rada vatrogasaca

Subota, 04.05.2024 | 15:41

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević uputio je čestitku komandiru Službe zaštite i spašavanja Bar, Acu Vuleviću povodom 4. maja – Međunarodnog dana vatrogasaca.

Brnović: Nijednog trenutka nisam pomislio da odem, to što se desilo nema veze sa organizovanim navijačima

Subota, 04.05.2024 | 21:41

Poslije turbulentnih dešavanja u i oko kluba – tuče saigrača, upada navijača u svlačionicu i prijetnji igračima, te užasne situacije u kojoj su se našli trener Ivan Brnović i njegova porodica – za Budućnost stižu bolji dani. Podgoričani su u Tivtu savladali Arsenal 4:0 i ostali u igri za titulu prvaka Crne Gore, mada je i dalje sve u rukama Dečića.

McDonald's bi uskoro trebao predstaviti svoj najveći burger ikada, evo šta je poznato do sada

Subota, 04.05.2024 | 21:26

Hamburgeri iz McDonald'sa vrlo su ukusni i često poželimo da su još veći. Čini se da bi se to sada moglo i ostvariti jer su iz McDonald'sa potvrdili da njihovi timovi širom svijeta rade na lansiranju još većeg i još zasitnijeg hamburgera.

Kolašinci strahuju da infrastruktura ne može da podrži nove objekte

Subota, 04.05.2024 | 20:48

U Kolašinu gotovo da nema ulice u kojoj se ne gradi zgrada ili hotel. Ekspanzija gradnje zabrinjava građane koji strahuju da postojeća infrastruktura neće moći da podrži novoizgrađene objekte, ali iz opštine uvjeravaju da će sve probleme riješiti u narednih par godina. Građanski aktivisti ukazuju i na urbanističke probleme, koji su, kažu, više nego očigledni.

Smolović: Usluge geronto domaćica u Crnoj Gori koristi 850 osoba

Subota, 04.05.2024 | 20:21

Crveni krst Crne Gore, iako je najveći licencirani pružalac usluga pomoći u kući, i dalje nema program geronto domaćica u Glavnom Gradu. Iako za njim postoji veliko interesovanje, te usluge se koriste u svega petnaest opština, navode iz Crvenog krsta za Gradsku RTV.

Karleušin nalog na Instagramu OBRISAN, a evo i ZBOG ČEGA

Subota, 04.05.2024 | 19:54

Jelena Karleuša, koja je na Instagramu imala više od dva miliona pratilaca, a svoj nalog je redovno koristila kako bi objavljivala fotografije, u posljednje vrijeme sve češće govor mržnje, ostala je bez istog, potvrdio je njen menadžer Zoran Birtašević na društvenoj mreži Iks.

DPS: Da li je skandalozna izjava Šćekića zvanični stav Vlade?

Subota, 04.05.2024 | 19:06

Danas je javnost još jednom imala priliku da se uvjeri u kom pravcu ide zvanična državna politika Vlade Crne Gore i to kroz izjavu potpredsjednika Dragoslava Šćekića koji je saopštio da će glasati protiv toga da Crna Gora u UN podrži rezoluciju o Srebrenici, saopštila je Demokratska partija socijalista (DPS).

RECEPT ZA POSNE PALAČINKE: Napravite poslasticu koja će oduševiti sve ukućane

Subota, 04.05.2024 | 18:49

Idealan predlog za današnju večeru.

Koprivica: Praznik Hristovog Vaskrsenja predstavlja pobjedu dobra nad zlom

Subota, 04.05.2024 | 18:36

Potpredsjednik Vlade Crne Gore za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica čestitao je Vaskrs mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju, arhijerejima Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, sveštenstvu i svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti

Bliži se MET GALA 2024 - događaj koji čeka modni svijet: ONI će biti voditelji, a ovo je TEMA VEČERI

Subota, 04.05.2024 | 18:08

Met Gala 2024 održaće se u ponedjeljak, 6. maja u Njujorku.

Kako se na Balkanu opisuje zgodan muškarac, a kako u svijetu: Komični video nasmijao region

Subota, 04.05.2024 | 17:13

Hrvatska glumica i tiktokerka Nina Čudić koju na mrežama prepoznaju po nadimku “Slađa s brda” uspjela je da nasmije region snimkom na kojem pokazuje kako se na Balkanu opisuje zgodan muškarac, a kako u svijetu.