Subota, 21.11.2020 | 11:10
IZVOR: nova.rs

Nepoštovanje mjera: Skoro niko nema masku, vjernici cjelivaju sanduk patrijarha Irineja

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštio je danas da će se tokom molitvenog ispraćaja patrijarha Irineja, koji će biti održan u Sabornom hramu Svetog Arhangela Mihaila i u Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru, SPC striktno pridržavati mjera koje su zbog epidemiološke situacije u propisali nadležni državni organi.




Foto: Screenshot, youtube/ Телевизија Храм

Međutim, slika u Sabornoj crkvi u Beogradu pokazuju da rijetko ko od građana ima masku, i da se cjelivaju krst i pokrov koji se nalazi iznad počivšeg patrijarha Irineja, prenosi nova.rs.

Vjernici se od juče opraštaju od patrijarha, ali ono što je u vrijeme koronavirusa nažalost problematično jeste to što se ne pridržavaju epidemioloških mjera.

Zemni ostaci upokojenog patrijarha srpskog Irineja unijeti su jutros u 8.15 sati u zgradu Patrijaršije gdje će sveštenstvo SPC služiti opelo, a nešto kasnije biće prenijeto u Sabornu crkvu i izloženo za vrijeme liturgije povodom slave te crkve, nakon čega je planiran kratak pomen, a onda bi telo trebalo da bude prenijeto u Hram Svetog Save.

Vjernici neće moći da cjelivaju ni patrijarha, ni kovčeg, a na građane se apeluje da obavezno nose maske i da se pri odavanju pošte pretjerano ne zadržavaju.

Kovčeg sa tijelom patrijarha srpskog Irineja nalazi se u sredini hrama i potpuno je zatvoren, a u dijelu glave i grudi prekriven je staklom.

KOMENTARI (2)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Kkkkk
21.11.2020 12:47

Ne sekrajte se vi nista

8 0
miki
21.11.2020 22:07

Svako je Odgovoran za svoj Zivot...Mislim da BOG nam nije poklonio zivot da ga uludo slomimo ...vec da zivimo u Miru i ljubavi...Srecni....Ali sto mi necemo Prvo sebe da postujemo i Cuvamo .... Neko nikada nece da se popravi svoje Zle navika.. Nego tvrdoglavo Drvi po svome i sebi zlo cini...Zato sto se ne TRUDI..Malo Vise...... ,,,,CUVAJ SE TI CUVACETE BOG,,,,,

0 0

Pred nama sunčani dan - UŽIVAJTE u početku VIKENDA uz ove TEMPERATURE

Petak, 26.04.2024 | 22:04

U subotu nas očekuje pretežno sunčano vrijeme, saopštili su iz  Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

TRIK za čišćenje zidova BEZ KREČENJA

Petak, 26.04.2024 | 21:57

Ukoliko smatrate da bi zidove trebalo osvježiti, a još niste planirali da krečite stan, postoji jednostavan način da to učinite.  

Švarceneger o snimanju jednog od svojih najpopularnijih filmova: “Bilo je UŽASNO"

Petak, 26.04.2024 | 21:51

Naučno-fantastični film "Predator" ostao je zapamćen kao jedan od najboljih filmova u karijeri Arnolda Švarcenegera.

REFORME penzionog sistema POTREBNE , ali bez jednostranih poteza

Petak, 26.04.2024 | 21:40

Reforma penzionog sistema u Crnoj Gori koju su najavili ministar finansija i premijer mora da bude dobro osmišljena, uz široku javnu debatu kako bi se došlo do najboljih rješenja, rečeno je u emisiji “Okvir” večeras na Prvom programu TVCG.

Đuričković PES-u: Rezolucija koju je pokrenula Njemačka, a kosponzoriše gotovo čitav region, EU i SAD, vama je “otvaranje RANA PROŠLOSTI”

Petak, 26.04.2024 | 21:30

Međunarodni sekretar SD-a Miloš Đuričković reagovao je na saopštenje Pokreta Evropa sad.

SIM kartica sa jedinstvenim brojem PRODATA za REKORDAN IZNOS -Cifra je MILIONSKA

Petak, 26.04.2024 | 21:23

Bogataši kada nešto žele, za to ne žale pare.

Objavljen UZROK SMRTI O Džej Simpsona

Petak, 26.04.2024 | 21:05

Američki mediji prenose da je otkriven uzrok smrti O Džej Simpsona.

Poznati glumac ODBIO ulogu od 12 MILIONA DOLARA: Imao je DOBAR RAZLOG za to

Petak, 26.04.2024 | 20:56

Oven Vilson odbio je ulogu u predstojećem biografskom filmu O. J. Simpsona pod nazivom "The Juice", prenosi Unilad.

Mugoša: OPASNA i NEISTINITA teza PES-a o “imputiranju odgovornosti jednom narodu"

Petak, 26.04.2024 | 20:51

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša kazao je da je opasna i neistinita teza Pokreta Evropa sad o “imputiranju odgovornosti jednom narodu” za genocid, te da to hrani podjele i podgrijava tenzije.

Poznati EVROLIGAŠKI sudija uhvaćen u KRAĐI PARFEMA (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 20:40

Evroligaški sudija Matej Boltauzer u centru je velikog skandala zbog kojeg je elitno klupsko takmičenje Evrope pokrenulo disciplinski postupak.