Četvrtak, 21.01.2021 | 08:05
IZVOR: Pobjeda

Svi opštinski odbori predložili Mila Đukanovića za PREDSJEDNIKA partije

Demokratska partija socijalista obavezala se u svom novom programu, koji će biti usvojen na vanrednom kongresu, da će se u narednom periodu posvetiti stvaranju širokog političkog saveza koji će se suprotstaviti negatorima crnogorskog identiteta, piše Pobjeda.




Foto: Demokratska partija socijalista/Facebook

U dokumentu se dodaje da će se DPS “beskompromisno suprotstaviti pokušajima ugrožavanja tekovina istorijskog referenduma o nezavisnosti”.

“Kao vodeća politička snaga u Crnoj Gori prepoznajemo spremnost za odbranu ovih vrijednosti i među drugim političkim subjektima, društveno-političkim organizacijama i slobodnim pojedincima. Stoga ćemo se u narednom periodu posvetiti stvaranju širokog političkog saveza, koji će predstavljati još snažniju branu civilizacijskoj regresiji koju propagiraju negatori crnogorskog identiteta”, navodi se u Programu.

U DPS-u podcrtavaju da je zaštita državnog integriteta i dostojanstva Crne Gore prioritet najvišeg reda.

”Kao refleksija globalnih političkih procesa, Crna Gora se tokom prethodnih godina suočila sa jačanjem kleronacionalističkih i populističkih snaga koje se ne mire s njenom samobitnošću, građanskim karakterom i evropskom orijentacijom. Posljedično, svjedočimo pokušajima kulturne asimilacije i, nerijetko, otvorenog negiranja identitetske posebnosti crnogorskog naroda, a time i negiranja potrebe postojanja crnogorske države. To nas neće pokolebati”, piše u Programu.

Navodi se da je manipulacija religijskim osjećanjima jednog broja naših građana u režiji Srpske pravoslavne crkve poslužila kao izgovor za napad na fundamentalne vrijednosti moderne Crne Gore.

“Brutalno miješanje njenih predstavnika ne samo u politički život već i u sam izborni proces u Crnoj Gori nedvosmisleno je potvrdilo ispravnost našeg opredjeljenja da, na savremenim osnovama, uredimo odnos države i religijskih zajednica. Kao i do sada, bezrezervno ćemo štititi slobodu vjeroispovijesti svih vjerujućih ljudi, kao i prava građana koji sebe smatraju agnosticima i ateistima. Istovremeno, bilo da se radi o pojedincima ili organizacijama, insistiraćemo na obavezi dosljednog poštovanja Ustava i pravnog poretka naše države”, navodi u prijedlogu Programa DPS.

Pravo Crnogoraca na slobodu vjeroispovijesti

U dokumentu se navodi da DPS ostaje posvećen borbi protiv svakog vida diskriminacije i ukazuje se da je jednom broju građana Crne Gore, dominantno crnogorske nacionalnosti, uskraćeno pravo na slobodu vjeroispovijesti.

“Pravo crnogorskih vjernika na samostalnu pravoslavnu crkvu koja će djelovati na prostoru Crne Gore, u DPS-u doživljavamo kao sastavni dio korpusa istorijskih prava za čiju ćemo se afirmaciju zalagati istrajno, tolerantno i promišljeno, poštujući pravila koja važe u globalnom pravoslavlju. Istovremeno, štiteći neprikosnovenost prava svojine kao jednog od temeljnih principa vladavine prava, borićemo se svim pravnim sredstvima za to da se sakralna imovina koja je pripadala državi Crnoj Gori prije njenog nasilnog ukidanja 1918. godine, vrati državi Crnoj Gori. U njenom vlasništvu, vjerski objekti biće otvoreni za pripadnike svih religijskih zajednica. Na taj način, tzv. vjersko pitanje ćemo izmjestiti iz domena politike i, tako, stvoriti uslove za prevazilaženje duboko ukorijenjenih identitetskih podjela u Crnoj Gori koje opterećuju njen ukupan razvoj”, piše u dokumentu.

Dodaju i da će nastaviti da afirmišu crnogorski jezik i kulturu i, na taj način, jačaju temelj građanske Crne Gore. Posebnu pažnju, dodaju, posvetiće mladim ljudima.

U Programu piše i da će, kroz inovativne forme građanske participacije, otvoriti prostor za javnu debatu o važnim društveno-političkim pitanjima i omogućiti građanima da direktno utiču na proces kreiranja politika partije.

Navode kako su naročito ponosni na ulogu pripadnika manjinskih naroda u procesu izgradnje crnogorske države.

Da bi mogla sačuvati prepoznatljivi državni identitet, odnosno građanski i multietnički karakter, naša država mora ostati antifašistička, navodi DPS u Programu.

“Ostajemo vjerni veličanstvenoj humanističkoj poruci koja je iz Crne Gore poslata porobljenoj Evropi 13. jula 1941. godine. Ponosno čuvajući tekovine slavnog partizanskog pokreta, beskompromisno ćemo se suprotstaviti svakom pokušaju istorijskog revizionizma”, navodi se u Programu.

Svi odbori predložili Đukanovića za predsjednika, Statutom predviđen četiri potpredsjednika

Prema pouzdanim saznanjima Pobjede, svi opštinski odbori su predložili Mila Đukanovića za predsjednika partije. Novim Statutom je predviđeno da DPS ima četiri potpredsjednika od kojih makar jedno mjesto mora da pripadne ženi.

Kako je Pobjeda ranije pisala, naredni put će se predsjednik partije birati na partijskom referendumu, a neposredan izbor je predviđen i za predsjednike opštinskih odbora.

KOMENTARI (8)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Nena
21.01.2021 08:26

Svaka čast,hoćemo svoju kuću i gazdu u njoj,,nećemo ničij privezakk,puna podrska

16 11
Miljan
21.01.2021 11:37

PUNA PODRŠKA ZA PREDSJEDNIKA ĐUKANOVIĆA

11 6
avaaaa
21.01.2021 13:37

Milo gospodin i glasom i stasom

9 6
Mir
21.01.2021 17:36

Dragi ljudi....bozje davanje...nije on tu sto on hoce ...VEC JE TAKVA BOZJA VOLJA...i da hoce nemoze otici dok obavi svoj zadatak....POSTOJI ZA TO RAZLOG...sto TO TUPI LJUDI NE VIDE ...ONI NEMOGU VIDJETI JER IM JE MRZNJA I ZAVIST ...LICE PREKRILA...SVE STO KO CINI PROTIV NJEGA NISTA MU NE MOGU....SAMO BOZJA SILA TO MOZE I NIKO DRUGI...UMNI VIDI....A ZAVEDENI ZIVI I MISLI PO NAVIKAMA GRDNE PROSLOSTI....NIKAKO DA OKRENU SE SUNCU....VJEROVALI ILI NE ...ON JE DOBRA DUSA ...NISTA MU NEMOGU...UDZABA IM SVA MOGUCA ORUZJA...MOZDA SE NEKO I PROBUDI IZ MRTVOGA SNA NEZNANJA...STA JE MILO NEGO KRALJ....HVALA MU...I NEK MU JE NAPOMOC BOZJA RUKA....

4 3
Skakavac
21.01.2021 23:39

Prvo nauči pravopis, pa piši komentar.

1 0
Iskreno
21.01.2021 18:21

Jesu li iz programa makli osnivanje svoje crkve???🤣🤣🤣 Komedija od partije, otisli ste vi u političku prošlost prijatelji moji!!!!

6 2
Mir
21.01.2021 19:11

Pricekaj malo.... ...rano ste se ponadali ..tek je poceo...s BOZJOM POMOCI....BOLJE SE VI DRAGI MOJI PRESABERITE DA VAM NE BUDE KASNO....

3 1
Darko
22.01.2021 01:50

Ovi iz dps-a su stvarno poludjeli više nego što jesu. Svaka Čast za vašu pamet. On treba u zatvor a vi ga i dalje podržavate. Toliko o vama. Neka je srećna i slobodna crna gora.

1 0

OSTALE VIJESTI

DPS Budva: Predstavljanje pobjedničke liste „Budva može bolje!“ pokazalo da građani ŽELE PROMJENE

Petak, 26.04.2024 | 18:46

Sjajna atmosfera i prisustvo velikog broja naših Budvanki i Budvana na predstavljenu pobjedničke odborničke liste “Budva može bolje!” prof. dr Nikola Milović, pokazalo je da građani žele promjene i da je Budva spremna za bolje dane koji dolaze nakon 27. maja, saopšteno je iz DPS Budva.

Nikolić: 35 poslanika UPUTILO inicijativu Spajiću da donese ODLUKU o KOSPONZORSTVU prijedloga Rezolucije o Srebrenici

Petak, 26.04.2024 | 16:52

Poslanik DPS-a, Andrija Nikolić saopštio je da su 35 poslanika Skupštine uputilo je pismo premijeru Milojku Spajiću, pozivajući vladu na čijem je čelu, da bez daljeg odgadjanja, donese odluku o kosponzorstvu prijedloga Rezolucije o genocidu u Srebrenici koja će se uskoro naći pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija.

Injac: FOKUS na stvaranju podsticajnog poslovnog ambijenta, Podgorica da bude POKRETAČKI UZOR

Petak, 26.04.2024 | 16:45

Održana I sjednica novog saziva Savjeta za unapređenje poslovnog ambijenta na teritoriji Glavnog grada Podgorica, na kojoj se razgovaralo o značajnim temama za razvoj i poboljšanje biznis ambijenta na teritoriji grada.

URA FORMIRALA Bokešku inicijativu: Boka da se pita

Petak, 26.04.2024 | 15:56

Opštinski odbori Građanskog pokreta URA iz Kotora, Herceg Novog i Tivta sinoć su na osnivačkoj sjednici formirali Bokešku inicijativu, kao prvo regionalno tijelo jedne partije u Crnoj Gori.

Rakočević: Još jedan eksperiment Vlade kojim inspekcijske poslove želi da stavi pod političku kontrolu

Petak, 26.04.2024 | 13:24

Vlada je na jučerašnjoj sjednici utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru, što predstavlja uvod u ukidanje Uprave za inspekcijske poslove i pokušaj stavljanja pod partijsku kontrolu poslova iz oblasti inspekcije, saopštio je poslanik DPS-a Nikola Rakočević.

Ferel: Želimo da SLAVIMO protiv PARTIZANA i finale ABA lige

Petak, 26.04.2024 | 18:54

Plej Budućnost Volija optimista pred duela sa Partizanom

DPS Budva: Predstavljanje pobjedničke liste „Budva može bolje!“ pokazalo da građani ŽELE PROMJENE

Petak, 26.04.2024 | 18:46

Sjajna atmosfera i prisustvo velikog broja naših Budvanki i Budvana na predstavljenu pobjedničke odborničke liste “Budva može bolje!” prof. dr Nikola Milović, pokazalo je da građani žele promjene i da je Budva spremna za bolje dane koji dolaze nakon 27. maja, saopšteno je iz DPS Budva.

UDES na putu Pljevlja – Đurđevića Tara: Više osoba POVRIJEĐENO

Petak, 26.04.2024 | 18:43

Dvije osobe su povrijeđene u udesu koji se danas oko 16.23 časova dogodio na magistralnom putu Pljevlja – Đurđevića Tara u blizini sela Boščinovići, saopšteno je CdM-u iz OKC-a Uprave policije.

"Nemojte da se RADUJETE, ali...": Zendaja objavila vijest koja je ODUŠEVILA sve njene fanove

Petak, 26.04.2024 | 18:36

Zendaja, koja je objavila svoj debitantski singl „Replay“ i istoimeni album još 2013. godine, je posljednjih godina dala prioritet glumi...

Kućni posao koji će vam POMOĆI kad ste pod STRESOM

Petak, 26.04.2024 | 18:20

Kad se ne osjećate najbolje, posebno je važno da ste ljubazni prema sebi, a svim se projektima bavite malim koracima.

Radnici Željezare PREKINULI PROTEST, isplata u ponedjeljak

Petak, 26.04.2024 | 18:11

Radnici Željezare prekinuli su protest nakon obećanja direktorice fabrike Nevenke Janković da će martovsku platu primiti u ponedjeljak.

POGLEDAJTE - Ovo je BINA ovogodišnjeg Eurosonga (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 18:06

Na službenom profilu Eurosonga predstavljena je BINA na kojoj će za dvije sedmice  nastupati izvođači iz 37 zemalja.

Alkaraz LAKO sa Ševčenkom - Teniset RUTINSKI do trećeg kola

Petak, 26.04.2024 | 17:57

Španski teniser Karlos Alkaras opravdao je ulogu favorita protiv Rusa koji predstavlja Kazahstan Aleksandra Ševčenka 6:2, 6:1 i plasirao se u treće kolo mastersa u Madridu.

VJEROVALI ILI NE - TRČAO na maratonu i usput popio 25 ČAŠA VINA (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 17:49

Društvenim mrežama širi se video snimak sa Londonskog maratona u kojoj se vidi kako jedan od učesnika pije vino, čašu za čašom.

Podgorica: Za Vaskrs NEMA gradskog prevoza, ovo su NOVE IZMJENE

Petak, 26.04.2024 | 17:45

Iz Gradskog prevoza obavijestili su građane da će tokom prazničnog perioda doći do izmjena u rasporedu rada linijskog prevoza.