Četvrtak, 21.01.2021 | 15:59
IZVOR: cdm.me

CRNA GORA - Svjetska banka spremna da pomogne u hitnoj nabavci vakcina

Šef Kancelarije Svjetske banke SB za Crnu Goru Emanuel Salinas saopštio je da je SB spremna da pomogne Crnoj Gori u slučaju potrebe za hitnom nabavkom vakcina.
 Foto: Mzd.gov.me

Pomoć bi, kako je objasnio u razgovoru sa ministarkom zdravlja Jelenom Borovinić-Bojović, neki od međunarodnih programa za pomoć i saradnju u tim okvirima.

“Salinas je čestitao Borovinić-Bojović stupanje na funkciju i izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i stavio na raspolaganje asistenciju i posredovanje SB u slučaju potrebe za hitnom nabavkom vakcina”, potvrdili su u Ministarstvu.

Ministarka zdravlja je ocijenila da je odgovor na aktuelnu zdravstvenu krizu izazvanu pandemijom korona virusa apsolutni je prioritet.

“Istovremeno bi se trebalo fokusirati i na strateški pristup upravljanja kriznim situacijama.Aktuelna sitaucija velika je opomena i putokaz za dalje kreiranje održivih akcionih planova i politika u slučajevima koji zahtijevaju sistemsku i organizacionu hitnost u postupanju”, kazala je ministarka i naglasila zadovoljstvo zbog saradnje SB sa Crnom Gorom.

Prema njenim očekivanjima, ta saradnja će se u budućnosti  intenzivirati, pogotovo u domenu resora zdravstva, koji je sada zbog poznate epidemiološke situacije, na globalnom nivou suočen sa velikim izazovima. U razgovoru sa Salinasom istakla je važnost digitalizacije zdravstva i predstavila tim za digitalno zdravlje u Ministarstvu na čelu sa Aleksandrom Sekulićem, koji će, kako je saopšteno iz Ministarstva, imati za cilj uvezivanje svih nivoa zdravstvenog sistema i centralizovanje podataka za upravljanje.

“Od krucijalne su važnosti unos podataka, njihov kvalitet, a potom unificiranje i grupisanje, jer će se politike u zdravstvenom sistemu donositi isključivo na osnovu korišćenja kvalitetno i po dubini prikupljenih podataka”, naglasila je Borovinić-Bojović.

Salinas je podržao ovu ideju i izrazio spremnost da se uključi u najavljen projekat programske realizacije Digitalnog zdravlja. Sagovornici su razgovrali i o statusu projekta Energetske efikasnosti, kojim su obuhvaćeni objekti primarne zdravstvene zaštite u Crnoj Gori.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Čola ODBIO pjesmu koja je postala HIT: Kasnije ga otpjevala OVA njegova koleginica

Srijeda, 03.03.2021 | 18:09

Zdravko Čolić odbio je veliki hit koji je kasnije otpjevala njegova koleginica Nina Badrić.  

Spajić: Po 250 EURA zdravstvenim radnicima koji su direktno uključeni u borbu protiv COVID-a

Srijeda, 03.03.2021 | 17:49

Ministar finansija Milojko Spajić, kazao je da je implementacija mjera u borbi protiv koronavirusa, ključ uspjeha.

Pljevlja: U narednih pet do 10 godina ne postoji OPASNOST gašenja termoelektrane

Srijeda, 03.03.2021 | 17:42

Uprkos činjenici da je termo-elektrana (TE) Pljevlja potrošila sate koji su joj bili dodijeljeni za rad bez ekoloških penala, zbog ekološke rekonstrukcije koja je trenutno u toku ona će nastaviti da bude važan energetski agregat u Crnoj Gori, kazao je državni sekretar za ekologiju Danilo Mrdak. 

Simović UPOZORAVA: Brezovik i nikšićka Bolnica skoro popunjeni

Srijeda, 03.03.2021 | 17:31

“Ugroženi smo svi. I zdravstveno i ekonomski. Pandemiju možemo pobijediti samo zajedno”, poručio je Simović.

Abazović - Timonije: Francuska podržava CG na putu ka evropskim integracijama

Srijeda, 03.03.2021 | 16:44

Potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović primio je u posjetu novoimenovanog ambasadora Francuske Republike u Crnoj Gori, Nj. E. Kristijana Timonijea.

Milijarder isplanirao put oko Mjeseca - svi koji mu se pridruže imaće BESPLATAN LET

Srijeda, 03.03.2021 | 16:34

Japanski milijarder Yusaku Maezawa pozvao je osam ljudi da mu se pridruže na putovanju oko Mjeseca u raketi Elon Muskovog SpaceX-a.

Živković: Abazovićeva OPSESIJA vlašću nezabilježena u savremenoj politici

Srijeda, 03.03.2021 | 16:10

Dritan Abazović je rekao za sve građane, “pola Crne Gore”, koji nijesu glasali njegovu koaliciju, da su kriminalci, saopštio je danas poslanik Demokratske partije socijalista Danijel Živković.  

UCG o problemu medicinara iz Berana: Posvetićemo pažnju nalaženju NAJBOLJEG RJEŠENJA

Srijeda, 03.03.2021 | 15:44

Obaviješteni smo o zabrinutosti studenata Visoke medicinske škole iz Berana o nastavku njihovog školovanja po završetku osnovnih studija. Pristupili smo analizi trenutne situacije i, u saradnji sa upravom Medicinskog fakulteta, razmotrićemo sve aspekte i moguća rješenja, saopšteno je iz Univerziteta Crne Gore (UCG) za Kolektiv.

Pratite UŽIVO na našem portalu: Press povodom EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE

Srijeda, 03.03.2021 | 15:38

Obraćanje javnosti možete pratiti uživo na našem portalu.

Vuksanović - Stanković: Vlast sjednicu zakazala u dogovoru sa samom sobom

Srijeda, 03.03.2021 | 15:24

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković je na današnjoj sjednici skupštinskog Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje saopštila da je aktuelna vlast u samo četiri dana promijenila odluku o konsultativnom saslušanju aktuelne ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović.