Srijeda, 27.01.2021 | 14:41
IZVOR: Radio Slobodna Evropa

Stathis: Vakcine koje nudim Crnoj Gori su kupljene od proizvođača u Dubaiju

Moje donacije nemaju i nikad neće imati politički motiv, što se odnosi i na ponudu za donaciju 10.000 Sinopharm vakcina, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) grčki biznismen Petros Stathis, dodajući da je „stupio u kontakt sa predstavnicima Sinofarma u Dubaiju, gdje se ova vakcina već koristi, i rezervisao 50.000 jedinica za Crnu Goru“.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Stathis je dodao da bi volio da je vakcina već isporučena Crnoj Gori.

Ovo je odgovor na pitanja RSE upućena Stathisu da li je vakcina, koja je ponuđena kao donacija Crnoj Gori kupljena ili nabavljena u regularnoj proceduri, i da li je bezbjedna.

Na pitanje RSE da li je crnogorska Vlada odgovorila na ponuđenu donaciju, Stathis navodi da vakcine dolaze direktno od proizvođača “i na Vladi Crne Gore je da odluče da li žele da ih prihvate i koriste ili ne”.

Iz Vlade danima stižu kontradiktorne izjave o Stathisovoj ponudi, što je izazvalo reakcije dijela javnosti koja u ovome vidi i političke motive, jer je Stathis godinama bio strateški partner prethodne vlasti Demokratske partije socijalista (DPS) i predsjednika Mila Đukanovića.

Upravo iz kabineta crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića je 21. januara saopšteno da je vlasnik Adriatic propertisa i Universal Capital Banke Petros Stathis ponudio Crnoj Gori donaciju od deset hiljada doza vakcine kineske kompanije Sinopharm, koja se već koristi u više država svijeta.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović je 26. janura kazala da je Vlada već imala „i drugih ponuda za ovakve vrste nabavke vakcina“, ali da su se u interesu javnog zdravlja „opredijelili da vakcine isključivo dolaze u Crnu Goru direktnim konekcijama i međunarodnim bilateralnim ugovorima“. Ipak, nije isključila mogućnost da Stathisova donacija bude prihvaćena uz obaveznu provjeru.

Početkom aprila, u vrjeme vladavine DPS-a koji je na izborima u avgustu nakon tri decenije izgubio vlast, Stathis je donirao Crnoj Gori značajnu pomoć namijenjenu zdravstvenim radnicima.

„Ovo nije donacija nijednoj Vladi, niti političkoj partiji, već građanima kao što je prethodna bila zdravstvenim radnicima”, kaže Stathis, navodeći da mu djeca imaju crnogorsko državljanstvo, preko supruge koja je Crnogorka, kao i da sebe „smatra Crnogorcem“.

Stathis je odbacio da je njegova donacija povezana sa biznisom koji preko deceniju ima u Crnoj Gori:

“Nisam iznenađen što neki pristrasni ljudi povezuju ovaj potez sa mojim projektom Kraljičine plaže na Miločeru jer su njihove namjere očigledno političke. Međutim, nisam niti ću ikad tražiti bilo šta zauzvrat jer je i ova kao i prethodne donacije jednostavan gest crnogorske porodice crnogorskim porodicama.”

KOMENTARI (5)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Or(a)o
27.01.2021 14:54

Verujte čoveku na reč pa on je Crnogorac

7 6
Darko
28.01.2021 00:51

Mogu misliti šta je u njima. Običan lijek koji ništa ne radi. Mogu misliti kako su htijeli da ga utope u crnogorski narod. Ja bih te injekcije ispitao prvo. Tu je nešto veliko simnjivo,a još iz dubaia. Neka je srećna i slobodna crna gora

1 2
Marko
28.01.2021 07:25

Ma svi znamo da si ti to ponudio čista obraza a ne na nagovor biznis partnera sa Kraljičine plaže...

1 0
Zoro
28.01.2021 09:23

Tako mi Boga ovome narodu ni dobro ne valja cinjet kad donatore proglasavamo drzavnim nepijateljem ista stvar je bila i sa Brcvakom....daj nekoga od tih Crnogorskih mafijasa da je neko nesto donira a na stotine miliona su napravili bas u CG.....Definitivno obome narodu spasa nema osudjen je na propast ...eto toliko od mene.... Vozdra

2 1
dobro tvor
28.01.2021 10:06

Da neće nudit kakve donacije u obliku novca i akcija konpanija pošto ,,pogibe" za zdravlje građana a zna se da vacine ne mogu na gladan stomak

0 0

Pred nama sunčani dan - UŽIVAJTE u početku VIKENDA uz ove TEMPERATURE

Petak, 26.04.2024 | 22:04

U subotu nas očekuje pretežno sunčano vrijeme, saopštili su iz  Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

TRIK za čišćenje zidova BEZ KREČENJA

Petak, 26.04.2024 | 21:57

Ukoliko smatrate da bi zidove trebalo osvježiti, a još niste planirali da krečite stan, postoji jednostavan način da to učinite.  

Švarceneger o snimanju jednog od svojih najpopularnijih filmova: “Bilo je UŽASNO"

Petak, 26.04.2024 | 21:51

Naučno-fantastični film "Predator" ostao je zapamćen kao jedan od najboljih filmova u karijeri Arnolda Švarcenegera.

REFORME penzionog sistema POTREBNE , ali bez jednostranih poteza

Petak, 26.04.2024 | 21:40

Reforma penzionog sistema u Crnoj Gori koju su najavili ministar finansija i premijer mora da bude dobro osmišljena, uz široku javnu debatu kako bi se došlo do najboljih rješenja, rečeno je u emisiji “Okvir” večeras na Prvom programu TVCG.

Đuričković PES-u: Rezolucija koju je pokrenula Njemačka, a kosponzoriše gotovo čitav region, EU i SAD, vama je “otvaranje RANA PROŠLOSTI”

Petak, 26.04.2024 | 21:30

Međunarodni sekretar SD-a Miloš Đuričković reagovao je na saopštenje Pokreta Evropa sad.

SIM kartica sa jedinstvenim brojem PRODATA za REKORDAN IZNOS -Cifra je MILIONSKA

Petak, 26.04.2024 | 21:23

Bogataši kada nešto žele, za to ne žale pare.

Objavljen UZROK SMRTI O Džej Simpsona

Petak, 26.04.2024 | 21:05

Američki mediji prenose da je otkriven uzrok smrti O Džej Simpsona.

Poznati glumac ODBIO ulogu od 12 MILIONA DOLARA: Imao je DOBAR RAZLOG za to

Petak, 26.04.2024 | 20:56

Oven Vilson odbio je ulogu u predstojećem biografskom filmu O. J. Simpsona pod nazivom "The Juice", prenosi Unilad.

Mugoša: OPASNA i NEISTINITA teza PES-a o “imputiranju odgovornosti jednom narodu"

Petak, 26.04.2024 | 20:51

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša kazao je da je opasna i neistinita teza Pokreta Evropa sad o “imputiranju odgovornosti jednom narodu” za genocid, te da to hrani podjele i podgrijava tenzije.

Poznati EVROLIGAŠKI sudija uhvaćen u KRAĐI PARFEMA (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 20:40

Evroligaški sudija Matej Boltauzer u centru je velikog skandala zbog kojeg je elitno klupsko takmičenje Evrope pokrenulo disciplinski postupak.