Nedjelja, 07.02.2021 | 11:13
IZVOR: Kurir.rs

TUGA u svijetu BOKSA: Preminuo legendarni Leon - čovjek koji je POBIJEDIO Muhameda Alija

Legendarni američki bokser Leon Spinks preminuo je u 67. godini.




Foto: Screesnhot, FOX5 Las Vegas/You Tube

Čuveni šampion u "superteškoj" kategoriji preminuo je u petak, saopštila je njegova porodica, a u posljednjih nekoliko godina borio se sa rakom prostate koji se proširio na čitavo tijelo. Ranije je imao problema i sa alkoholizmom.

Leon Spinks ostao je upamćen kao bokser koji je pobedio Muhameda Alija u Las Vegasu 1978. godine i to posle 15 rundi na poene.

Osvojio je i zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976. godine. Leon Spajks je rođen u Sent Luisu, 1976. je osvojio olimpijsko zlato u Montrealu, ali je svjetsku slavu stekao godinu i po dana kasnije, kada je odlukom sudija šokantno savladao Alija i uzeo VBC i VBA titule u teškoj kategoriji.

Iako je bio apsolutni autsajder na kladionicama, čak i da uopšte dočeka kraj 15. runde na nogama, dvojica sudija su dala svoje glasove njemu (145:140 i 144:141), a treći Aliju (143:142).

Sedam mjeseci kasnije je trofeje prepustio istom rivalu, jer se Muhamed Ali bolje pripremio za revanš održan u septembru 1978, a Spinks je probao da pojase uzme još jednom, i to 1981, ali je Lari Homs bio bolji u tri runde.

Usljed problema sa zdravljem, krenuli su da se ređaju porazi, pa je karijeru završio sa 26 trijumfa, 17 izgubljenih mečeva i tri remija.

Bivši američki marinac je preminuo u noći između petka i subote u Hendersonu, u američkoj saveznoj državi Nevada, uz suprugu Brendu koja je uz njega bila i u posljednjim momentima.

"Leon je svoju bitku vodio s mnogim bolestima, i to odlučno, a nikada nije izgubio prepoznatljivi osmijeh. Pokazao je i sada onu pravu Spinksovu odlučnost, nikada nije bacio peškir", dodaje se u saopštenju.

Njegov sin Kori (42) nastavio je uspješnim očevim stopama, jer je bio svjetski bokserski šampion u velter kategoriji, a i u tzv. "lakoj srednjoj".

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Spajić: Uz turizam, hidroelektrane će biti stubovi EKONOMSKOG RAZVOJA

Petak, 26.04.2024 | 17:25

Predsjednik Vlade Milojko Spajić se tokom zvanične posjete Berlinu sastao sa vicekancelarom Njemačke i saveznim ministrom ekonomije i zaštite klime Robertom Habekom. Energetska tranzicija bila je u fokusu razgovora, a premijer Spajić je istakao da je to velika šansa Crne Gore.

Zvijezda serije "Vinova loza" ČEKA SINA - Glumac OTKRIO pol djeteta

Petak, 26.04.2024 | 17:18

Progovorio i o vjenčanju.

NAJGORE PIĆE koje možete popiti prije spavanja, a NISU NI KAFA NI ČAJ

Petak, 26.04.2024 | 17:06

Poznato je da se ne preporuča piti kafu ili čaj prije spavanja, ali postoji piće koje i više pospješuje nesanicu.

Nikolić: 35 poslanika UPUTILO inicijativu Spajiću da donese ODLUKU o KOSPONZORSTVU prijedloga Rezolucije o Srebrenici

Petak, 26.04.2024 | 16:52

Poslanik DPS-a, Andrija Nikolić saopštio je da su 35 poslanika Skupštine uputilo je pismo premijeru Milojku Spajiću, pozivajući vladu na čijem je čelu, da bez daljeg odgadjanja, donese odluku o kosponzorstvu prijedloga Rezolucije o genocidu u Srebrenici koja će se uskoro naći pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija.

Injac: FOKUS na stvaranju podsticajnog poslovnog ambijenta, Podgorica da bude POKRETAČKI UZOR

Petak, 26.04.2024 | 16:45

Održana I sjednica novog saziva Savjeta za unapređenje poslovnog ambijenta na teritoriji Glavnog grada Podgorica, na kojoj se razgovaralo o značajnim temama za razvoj i poboljšanje biznis ambijenta na teritoriji grada.

Lukas OTVORIO dušu o POROCIMA, pa priznao šta mu je sin rekao: "Do kraja života ću imati POSLJEDICE zbog...."

Petak, 26.04.2024 | 16:37

On je mnoge situacije opisao i u svojoj knjizi "Ovo sam ja".

Jednostavna NAVIKA koja poboljšava ZDRAVLJE PLUĆA

Petak, 26.04.2024 | 16:20

Kiseonik je neophodan celom organizmu kako bi pravilno funkcionisao.

Novi Upravni odbor NIJE SMIJENIO izvršnu direktoricu ŽPCG

Petak, 26.04.2024 | 16:10

Odbor direktora Željezničkog prevoza (ŽPCG) nije smijenio izvršnu direktoricu Ilinku Pavićević, potvrđeno je Danu nezvanično iz tog preduzeća

Nema potrebe da se TUŠIRATE SVAKI DAN - Stručnjaci objašnjavaju i ZAŠTO

Petak, 26.04.2024 | 16:06

Da li je potrebno da se peremo veoma često? Neki stručnjaci vjeruju da se svakodnevno tuširanje više zasniva na „društvenom ugovoru“ nego na stvarnim higijenskim potrebama.

URA FORMIRALA Bokešku inicijativu: Boka da se pita

Petak, 26.04.2024 | 15:56

Opštinski odbori Građanskog pokreta URA iz Kotora, Herceg Novog i Tivta sinoć su na osnivačkoj sjednici formirali Bokešku inicijativu, kao prvo regionalno tijelo jedne partije u Crnoj Gori.