Četvrtak, 25.02.2021 | 07:12
IZVOR: Pobjeda

Trudnicama POZLILO: Umjesto glukoze primile cink-oksid, pa završile u KCCG

Tri trudnice u ponedjeljak ujutro iz podgoričkog doma zdravlja u Bloku pet hitno su transportovane u Klinički centar nakon što su pogrešno testirane na parametre šećera u krvi zbog čega im je pozlilo – umjesto glukoze primile su cink-oksid, saznaje Pobjeda.




Foto: dzpg.me

Ovu informaciju Pobjedi je potvrdilo više izvora, a rečeno je da je trudnicama u ponedjeljak medicinska sestra greškom, napravila rastvor u koji je umjesto glukoze stavila cink-oksid.

Pošto su popile smjesu, trudnicama je pozlilo i hitno su prevezene u Klinički centar.

Iz Doma zdravlja kratko je rečeno da se "propust desio", te da će više informacija saopštiti danas.

Iz Kliničkog centra kazali su da su sve tri žene juče otpuštene kući, da su dobrog opšteg zdravstvenog stanja, kako i njihove bebe.

Test opterećenja na šećer trudnice rade u šestom mjesecu, zbog postojanja rizika na gestacijski dijabetes.

Pogrešan sastojak

Nezvanični izvori Pobjede kažu da je do greške došlo zato što su u istom paketu bili glukoza i prašak cink-oksida.

Medicinska sestra nije obratila pažnju i uzela je pakovanje cink-oksida i pripremila smješu. Nijesu mogli reći da li su pakovanja bila označena.

Trudnicama je, kako kažu izvori lista, ubrzo pošto su popile napitak bilo loše, a medicinska sestra odmah je shvatila da je sipala pogrešan sastojak i pozvala pomoć. Trudnice su prevezene u Klinički centar na ispiranje želuca i hospitalizovane.

Čolaković: Trudnice bile pod nadzorom

Direktorica Klinike za ginekologiju dr Vesna Čolaković za Pobjedu kaže da su trudnice 48 sati bile pod budnim okom perinatologa, te da su laboratorijske analize rađene dva puta.

Kategorična je da ta smjesa cink-oksida nije mogla da utiče na plod, jer su žene bile u odmakloj trudnoći.

"Uticaj smjese na plod koja je prošla kroz gastrointestinalni trakt gotovo je nemoguća. Uticaj cink-oksida koliko smo se informisali kad se proguta uglavnom može da izazove povraćanje i dijareju", rekla je dr Čolaković.

Prijem u KCCG

Čelnica Klinike za ginekologiju je objasnila da su trudnice iz Doma zdravlja poslate u Urgentni blok.

"Obrađene su od strane gastroenterologa i kliničkog toksikologa u Urgentnom bloku jer su popile cink-oksid. Nakon obrade predložen je prijem radi posmatranja i kontrole njihovog stanja. Primila ih je Ginekološka klinika. Sve tri su bile u poodmakloj trudnoći, jedna u 25, druga u 28 i treća u 31 nedjelji trudnoće. To su trudnice bez prethodnog opterećenja u trudnoći i kompletno su laboratorijski obrađene u dva navrata", kazala je dr Čolaković.

Prema njenim riječima, drugi dan ponovljeni su laboratorijski nalazi, pregledali su ih ginekolog, perinatolog i urađeni ginekološki i ultrazvučni pregledi.

"Otpuštene su kući u dobrom stanju", dodala je ona.

Jokić najavio istragu

Direktor Doma zdravlja Podgorica dr Danilo Jokić najavio je da će sprovesti istragu i uzeti izjave svih odgovornih.

Napomenuo je da je "više osoba u lancu napravilo propust" te da ne može da komentariše za medije ovu situaciju dok ne ispita što se tačno desilo.

Borovinić-Bojović: Odgovorni će biti najstrože sankcionisani

Ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić-Bojović naložila je da se sprovede detaljna analiza i disciplinski postupak, te najstrože sankcionišu oni koji su odgovorni zbog toga što je trima trudnicama u Domu zdravlja Podgorica, u zdravstvenom objektu Blok pet, dat pogrešan lijek.

"Cijeli slučaj će se detaljno ispitati, odgovorni strogo sankcionisati, u cilju da se takvi slučajevi više neće i ne smiju dešavati", poručila je ona za Pobjedu.

Kako je naglasila, o ovom ozbiljnom propustu v.d. direktor Doma zdravlja Podgorica dr Danilo Jokić je tek sinoć informisao.

"Dr Jokić, koji je već inicirao postupak ispitivanja slučaja, danas će o tome detaljno izvijestiti javnost", kazala je Borovinić-Bojović.

Ona je ponovila da su nakon opservacije u Klinici za ginekologiju i akušerstvo pacijentkinje otpuštene kući bez simptoma.

"Navedeni lijek cink-oksid, srećom, na način na koji je dat, nije mogao nikako da ugrozi zdravlje trudnica i beba" naglasila je ona.

Borovinić-Bojović se u ime svih koji su napravili ove ozbiljne propuste izvinjava pacijentkinjama koje će i lično kontaktirati.

Simptomi

Cink oksid je obično u obliku bijelog praha, gotovo nerastvoriv u vodi. Ima široku upotrebu kao aditiv u brojnim materijalima i proizvodima, kao što su plastika, keramika, staklo, cement, guma.

Prekomjerno izglaganje cink-oksidu može izazvati tegobe slične gripu sa simptima metalnog ukusa u ustima, glavobolju, groznicu, drhtavicu, bolove, stezanje u grudima i kašalj.

KOMENTARI (8)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Vlado
25.02.2021 07:56

Sta na ovo kaze apostolka?

13 27
Nena
25.02.2021 16:27

Šta da kaže,nek proveri kupljene diplome

5 0
o
25.02.2021 08:06

Trpaj u koronu

7 6
Mediokrata
25.02.2021 09:20

Jeste li pitali vaseg ministra šta kaze kad se desio slučaj beba u Bijelom Polju,slucaj zamjene beba iz porodilista,minstra za zeljeznicku nesrecu na Biocu,ne ne boj se nijeste smjeli pisnut

24 3
Mama
25.02.2021 10:59

E stvarno sramno. Šta je ovooooo

7 0
Samo ja
25.02.2021 12:35

Kažu, nije im moglo biti ništa. Ja sam npr u trudnoći imala konstantne kontrakcije, tako da problem sa povraćanjem bi vrlo lako mogao da izazove prevremni porođaj što u ovim nedeljama u kojima su pomenute trudnice, posebno ova sa najmanjom trudnoćom može da bude kobna. Čuješ, pomiješala kesice. Ovo je ogroman propust i neophodna je sankcija, bez obzira što sigurno nije bilo loše namjere, ali jedino tako će sestre u buduće strogo poštovati proceduru, a ne ovako. Nadam se da će sve biti dobro sa trudnicama.

9 3
Jasna
25.02.2021 12:53

Ovaj cink-oksid identicne simptome stvara kao korona... Da nas nisu time potrovali?

5 1
pa
25.02.2021 15:55

Ne u pitanju je Aluminijum oksib i Barijum

2 1

OSTALE VIJESTI

Ustavni sud ODBIO inicijativu za ocjenu ustavnosti Temeljnog ugovora

Petak, 26.04.2024 | 16:57

Ustavni sud Crne Gore odbio je na današnjoj sjednici predloge za utvrđivanje neustavnosti i nezakonitosti Temeljnog ugovora zaključenog između Vlade i Srpske pravoslavne crkve (SPC), kao i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

Šaranović: MUP Srbije NE ODGOVORA na urgencije o Mandićevom državljanstvu

Petak, 26.04.2024 | 16:29

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović odgovara danas na pitanja poslanika u Skupštini Crne Gore.

Novi Upravni odbor NIJE SMIJENIO izvršnu direktoricu ŽPCG

Petak, 26.04.2024 | 16:10

Odbor direktora Željezničkog prevoza (ŽPCG) nije smijenio izvršnu direktoricu Ilinku Pavićević, potvrđeno je Danu nezvanično iz tog preduzeća

Apelacioni sud POTVRDIO OSLOBAĐAJUĆU presudu Krstovićima

Petak, 26.04.2024 | 15:47

Budimir Krstović i njegova kćerka Marina Krstović, u ponovljenom sudskom postupku oslobođeni su od optužbe da su švercovali 1.206, 298 kilograma kokaina.

KCCG organizuje PREVENTIVNE PREGLEDE povodom mjeseca borbe protiv melanoma

Petak, 26.04.2024 | 15:42

Maj je mjesec borbe protiv melanoma, najagresivnijeg tumora kože, a Klinika za dermatovenerologiju Kliničkog centra Crne Gore tim povodom se i ove godine pridružuje globalnoj akciji, organizovanjem preventivnih pregleda bez uputa i prethodnog zakazivanja od strane izabranog ljekara.

Spajić: Uz turizam, hidroelektrane će biti stubovi EKONOMSKOG RAZVOJA

Petak, 26.04.2024 | 17:25

Predsjednik Vlade Milojko Spajić se tokom zvanične posjete Berlinu sastao sa vicekancelarom Njemačke i saveznim ministrom ekonomije i zaštite klime Robertom Habekom. Energetska tranzicija bila je u fokusu razgovora, a premijer Spajić je istakao da je to velika šansa Crne Gore.

Zvijezda serije "Vinova loza" ČEKA SINA - Glumac OTKRIO pol djeteta

Petak, 26.04.2024 | 17:18

Progovorio i o vjenčanju.

NAJGORE PIĆE koje možete popiti prije spavanja, a NISU NI KAFA NI ČAJ

Petak, 26.04.2024 | 17:06

Poznato je da se ne preporuča piti kafu ili čaj prije spavanja, ali postoji piće koje i više pospješuje nesanicu.

Nikolić: 35 poslanika UPUTILO inicijativu Spajiću da donese ODLUKU o KOSPONZORSTVU prijedloga Rezolucije o Srebrenici

Petak, 26.04.2024 | 16:52

Poslanik DPS-a, Andrija Nikolić saopštio je da su 35 poslanika Skupštine uputilo je pismo premijeru Milojku Spajiću, pozivajući vladu na čijem je čelu, da bez daljeg odgadjanja, donese odluku o kosponzorstvu prijedloga Rezolucije o genocidu u Srebrenici koja će se uskoro naći pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija.

Injac: FOKUS na stvaranju podsticajnog poslovnog ambijenta, Podgorica da bude POKRETAČKI UZOR

Petak, 26.04.2024 | 16:45

Održana I sjednica novog saziva Savjeta za unapređenje poslovnog ambijenta na teritoriji Glavnog grada Podgorica, na kojoj se razgovaralo o značajnim temama za razvoj i poboljšanje biznis ambijenta na teritoriji grada.

Lukas OTVORIO dušu o POROCIMA, pa priznao šta mu je sin rekao: "Do kraja života ću imati POSLJEDICE zbog...."

Petak, 26.04.2024 | 16:37

On je mnoge situacije opisao i u svojoj knjizi "Ovo sam ja".

Jednostavna NAVIKA koja poboljšava ZDRAVLJE PLUĆA

Petak, 26.04.2024 | 16:20

Kiseonik je neophodan celom organizmu kako bi pravilno funkcionisao.

Novi Upravni odbor NIJE SMIJENIO izvršnu direktoricu ŽPCG

Petak, 26.04.2024 | 16:10

Odbor direktora Željezničkog prevoza (ŽPCG) nije smijenio izvršnu direktoricu Ilinku Pavićević, potvrđeno je Danu nezvanično iz tog preduzeća

Nema potrebe da se TUŠIRATE SVAKI DAN - Stručnjaci objašnjavaju i ZAŠTO

Petak, 26.04.2024 | 16:06

Da li je potrebno da se peremo veoma često? Neki stručnjaci vjeruju da se svakodnevno tuširanje više zasniva na „društvenom ugovoru“ nego na stvarnim higijenskim potrebama.

URA FORMIRALA Bokešku inicijativu: Boka da se pita

Petak, 26.04.2024 | 15:56

Opštinski odbori Građanskog pokreta URA iz Kotora, Herceg Novog i Tivta sinoć su na osnivačkoj sjednici formirali Bokešku inicijativu, kao prvo regionalno tijelo jedne partije u Crnoj Gori.