Četvrtak, 25.02.2021 | 09:32
IZVOR: Kolektiv.me

Bolesti organa za disanje i njihova precizna dijagnostika

MOJ LAB poliklinika je prava adresa za razrješenje dijagnostičkih dilema i precizno praćenje toka bolesti.




Foto: Moj Lab

Plućne bolesti, počevši od hronično opstruktivne bolesti pluća (HOBP) i astme kao najčešće spominjanih, do infarkta pluća, predstavljaju veoma česta i raznovrsna oboljenja koja nastaju interakcijom uslova života, navika i genetskog nasleđivanja.

Posljednih godinu dana svijet je zaokupljen odbranom od pošasti nastale pandemijom COVID 19. Liječenje oboljelog je izazovno, zbog specifičnosti  dijagnostike i  terapije,  a tok bolesti je nepredvidiv.  COVID  i post COVID  pacijenti sa pridruženim opstruktivnim bolestima  pluća  su poseban izazov. Specijalista pneumoftiziolog i sub specijalista pulmolog  su prave adrese za oboljenja vezana za ovaj vitalni organ.

Foto: Moj Lab

U poliklinici Moj Lab, ordinira  dr Jovan Utješinović, specijalista pneumofiziologije, sa bogatim iskustvom

Završio je medicinski fakultet u Nišu, a specijalizirao na Univerzitetu u Beogradu. Od 1999.godine ordinira  u Domu zdravlja u Nikšiću. Od 2006.g radi kao specijalista za plućne bolesti I tuberkulozu u Centru za plućne bolesti u Nikšiću. Šest godina je ordinirao je u Centru za plućne bolesti Stari aerodrom u Podgorici, a četiri godine u Centru za plućne bolesti Doma zdravlja Cetinje. Predsjednik je ljekarske komisije Crvenog krsta Nikšić i edukator prve pomoći. Angažovan je u Nacionalnom timu za COVID protokol. Jedan je od autora i glavni urednik Vodiča za prvu pomoć, autor knjige Tuberkuloza, koautor zapaženih radova iz pulmologije. Bio je predavač na Kongresu crnogorske medicine sa temom Alvesco aerosol i Zašto stati na pola puta. Više puta je svoje znanje  prezentovao  u okviru ljekarskih konferencija kod nas i u regionu, kao što je Prikaz slučaja na Pulmološkim danima Crne Gore, Pulmološkom kongresu Srbije i Pulmološkim danima BIH i Vojvodine.

Foto: Moj Lab

“U poliklinici Moj Lab, uz najsavremeniju tehnološku opremu omogućavamo veoma brzo i jednostavno dijagnostifikovanje i utvrđivanje precizne terapije, na način koji pacijentu omogućava da u kratkom vremenu, na jednom mjestu obavi sve potrebne preglede.  Uz našu posvećenost pacijentu, uređaje za funkcionalnu  dijagnostiku  pluća, kao što su bodipletizmografija i difuzija i spirometrijska obrada, bronhodilatorni testovi, kožni testovi na nutritivne i inhalacione alergene i razni drugi (laboratorijski,mikrobiološki, serološki nalazi itd),  liječenje i praćenje odgovora na terapiju su bezbjedni i efikasni”.

Foto: Moj Lab

Ispitivanje disajne funkcije je preduslov kompletne dijagnostike. Spirometrija je jedna od najvažnijih metoda za razrješenje dijagnostičkih dilema. Ona je “zlatni standard” za dijagnostiku svih opstruktivnih oboljenja kao  stepena oštećenja plućnog parenhima, kao i procjene efekata terapije.

U Moj Lab poliklinici, pacijentima je na raspolaganju spirometar Jaeger IM PRO Vyntus, poslednje generacije, koji daje veoma precizne rezultate ispitivanja.

“Spirometrija je veoma jednostavan i bezbolan dijagnostički metod. U testu se mjeri ukupan udah i izdah pacijenta  i koliko vazduha može da izdahne u prvoj sekundi testa. Na osnovu izmjerenih parametara koji se upoređuju sa referentnim vrijednostima koje kompjuterski program posebno izračunava za svakog pacijenta zasebno, možemo da odredimo da li postoji eventualno smanjenje vazdušnog prostora u plućima ili eventualna opstrukcija disajnih puteva na svim nivoima bronhalnog stabla: velikih, srednjih i posebno malih disajnih puteva kao što je slučaj kod  astme, hronične opstruktivne bolesti.

Spirometar Jaeger IM PRO Vyntus omogućava praćenje pogoršanja bolesti, efikasnosti terapije, koje možemo pratiti  po svim parametrima (volumenima I kapacitetima).”

Foto: Moj Lab

Načelnik pulmologije u poliklninici Moj Lab dr sc. med. Nena Milačić, internista pulmolog obavlja internističke i kompletne pulmološke fizikalne preglede, bavi se kompletnom funkcionalnom dijagnostikom pluća kojoj pripadaju: spirometrija sa bronhoprovokacijom, difuzija, bodipletizmografija...

Moj Lab je klinika posvećenih ljekara, prepustite im brigu o svom zdravlju.

Zakažite svoj pregled pozivom na 19989.

PR objava

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Podgorica: Roditelj prijavio policiji da je nepoznati muškarac njegovoj ćerki nudio čokoladicu i zvao je u lift

Četvrtak, 25.04.2024 | 17:39

Policiji je danas jedan roditelj iz Podgorice podnio prijavu u kojoj je naveo da je nepoznata osoba njegovo maloljetno dijete pozivala da udje u lift stambene zgrade i nudila čokoladu, saopšteno je Portalu Analitika nezvanično iz Uprave policije.

Monteput donirao MUP-u "PRESRETAČ" visoke klase

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:00

Kompanija Monteput donirala je automobil – tkz. presretač Ministarstvu unutrašnjih poslova i Upravi policije. Na platou ispred Komandnog centra na Pelevom Brijegu Milan Ljiljanić, izvršni direktor Monteputa, predao je ključeve vozila v. d. pomoćnika direktora Uprave policije Draganu Goroviću.

VIDEO: "RUJNA ZORA" u izvođenju kakvo još niste čuli - Makedonac BRILJIRAO na velikoj sceni

Četvrtak, 25.04.2024 | 14:06

Emisija "Zvezde Granda" iz sedmice u sedmicu donosi sjajne nastupe takmičara, a ovog puta, jedan se posebno izdvojio.

"UPOZNALE smo se na hemoterapiji": Plesačica OTRKILA DETALJE o Kejt Midlton

Četvrtak, 25.04.2024 | 13:57

Princeza Kejt Midlton je nedavno saopštila da se liječi od karcinoma i time pokušala da stane na put svim teorijama zavjere koje su kružile.

Ovo su neradni dani za Praznik rada i pravoslavni Vaskrs

Četvrtak, 25.04.2024 | 20:36

Na osnovu Zakona o državnim i drugim praznicima Praznik rada se praznuje 1. i 2. maja, te su povodom ovog praznika neradna dva dana, i to: srijeda 1. maj i četvrtak 2. maj, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

„Ljepota je hendikep ako ste glupi“: Monika Beluči ima sjajnu poruku i životnu lekciju koju danas treba da pročitate

Petak, 26.04.2024 | 13:46

Jedna od najljepših žena svijeta, italijanska glumica i manekenka, koja trenutno promoviše film „Bitlđus“ (u režiji njenog partnera Tima Bartona) i igra u predstavi o operskoj divi Mariji Kalas, govorila je u intervjuu za Novi magazin o svojoj karijeri, ljubavi prema glumi i ...

Spavanje sa šminkom: Loša navika koje se trebate odmah riješiti a evo i zašto

Petak, 26.04.2024 | 13:33

Ostaci šminke začepljuju pore i mogu izazvati ozbiljne probleme s kožom

FOTO: Svečano otvorena manifestacija "Dani DRAGANA RADULOVIĆA“

Petak, 26.04.2024 | 13:29

Dvodnevna regionalna manifestacija književnosti za djecu i mlade "Dani Dragana Radulovića", u organizaciji Sekretarijata za kulturu Glavnog grada Podgorica, svečano je otvorena u Velikoj sali Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović”.

Rakočević: Još jedan eksperiment Vlade kojim inspekcijske poslove želi da stavi pod političku kontrolu

Petak, 26.04.2024 | 13:24

Vlada je na jučerašnjoj sjednici utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru, što predstavlja uvod u ukidanje Uprave za inspekcijske poslove i pokušaj stavljanja pod partijsku kontrolu poslova iz oblasti inspekcije, saopštio je poslanik DPS-a Nikola Rakočević.

Bivši radnici “Košute” ponovo blokirali put Podgorica – Cetinje

Petak, 26.04.2024 | 13:20

Bivši radnici cetinjske “Košute”blokirali su danas put Podgorica-Cetinje. Blokada će trajati do 15 sati.

Evo koje posuđe koristiti da namirnice duže traju

Petak, 26.04.2024 | 13:09

Pomoći će i papirnate kuhinjske salvete

Posadite ove dvije biljke u dvorište i nikada više nećete vidjeti krpelje: Od njihovog mirisa bježaće kao ludi

Petak, 26.04.2024 | 13:00

Da biste se trajno riješili krpelja, morate nabaviti određene biljke

SNIMAK Jelene Đoković OBORIO INTERNET: Novakova supruga PODIGLA FANOVE NA NOGE (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 12:30

Pogledajte video!

Nikola Rokvić PJEŠKE u humanoj misiji - Do sada prikupio ČETIRI MILIONA DINARA

Petak, 26.04.2024 | 12:27

Pjevač Nikola Rokvić hrabro je krenuo u svoju humanu misiju.

Pročitajte zašto je plivanje jedna od najboljih vježbi koju možete odabrati

Petak, 26.04.2024 | 12:14

Dok većina ljudi cijeni zdravstvene prednosti koje dolaze od trčanja, vožnje bicikla ili dizanja tegova, mnogo manje njih razumije prednosti koje proizlaze iz plivanja, a koje uključuju toniranje i jačanje mišića, smanjenje upale i jačanje srca, pluća i mentalnog zdravlja.