Četvrtak, 25.02.2021 | 10:31
IZVOR: index.hr

LOŠE jutarnje NAVIKE koje vam SKRAĆUJU život - Ovo su samo neke od njih

Postoje dvije grupe ljudi: oni kojima je doručak najvažniji dio dana i oni koji ga redovno izbjegavaju.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Međutim, činjenica je da ovaj prvi obrok u danu može da ima veliki uticaj na vaše cjelokupno zdravlje. Loše jutarnje navike čak mogu skratiti život povećavajući rizik od hroničnih bolesti.

Ovo su neke od takvih.

Preskakanje doručka

Ako preskočite doručak, to može uticati na vašu težinu, ali i cijeli metabolizam. Studija iz februara 2020. objavljena u Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism otkrila je da su učesnici koji su pojeli obilan doručak sagorjeli gotovo dvostruko više kalorija tokom dana od onih koji su jeli obilnu večeru. Oni koji su doručkovali takođe su imali niži nivo šećera u krvi i insulina. Studija je takođe otkrila da su učesnici koji su jeli niskokalorični doručak imali izraženiji osjećaj gladi u odnosi na one koji su dan počinjali visokokaloričnim obrokom. Svi su ti učinci povezani s gojaznošću, za koju istraživanja pokazuju da može očekivani životni vijek skratiti za 14 godina.

Prvo, pa slaninica

Miris slanine koja cvrči u tiganju jedan je od najboljih mirisa koje možete nanjušiti pred doručak, ali studija objavljena početkom prošle godine u časopisu International Journal of Epidemiology otkrila je da jedenje samo jednog komada slanine dnevno (oko 25 grama) povećava rizik od raka debelog crijeva za 20 odsto. Studija je pratila gotovo pola miliona odraslih osoba u Velikoj Britaniji u dobu od 40 do 69 godina tokom pet godina.

Voćni sok ujutru

Neki vole da dan započnu cijeđenom pomorandžom ili nekim drugim voćnim sokom, ali studija iz 2019. objavljena u časopisu Diabetes Care otkrila je da je povećanje unosa 100% voćnih sokova za samo pola šolje dnevno povećalo rizik za dijabetes za 16%. Umjesto toga, istraživači predlažu da sokove zamijenite cijelim komadima voća koji sadrže mnogo više vlakana.

Sok od grejpa uz doručak

Ako ste ljubitelj svježe cijeđenog soka od grejpa koji rado ispijate uz doručak, budite oprezni, posebno ako uzimate ljekove. Na primjer, američka Agencija za hranu i ljekove napominje da sok od grejpa može uticati na djelotvornost određenih ljekova, kao što su oni za snižavanje holesterola i krvnog pritiska.

Kafa prije svega

Studija Univerziteta Bat iz oktobra 2020. otkrila je da, ako je ispijanje crne kave prva stvar koju ujutro radite, to može negativno uticati na kontrolu glukoze (šećera) u krvi, što povećava rizik za dijabetes i bolesti srca, piše Eat This, Not That.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

"Nemojte da se RADUJETE, ali...": Zendaja objavila vijest koja je ODUŠEVILA sve njene fanove

Petak, 26.04.2024 | 18:36

Zendaja, koja je objavila svoj debitantski singl „Replay“ i istoimeni album još 2013. godine, je posljednjih godina dala prioritet glumi...

Kućni posao koji će vam POMOĆI kad ste pod STRESOM

Petak, 26.04.2024 | 18:20

Kad se ne osjećate najbolje, posebno je važno da ste ljubazni prema sebi, a svim se projektima bavite malim koracima.

Radnici Željezare PREKINULI PROTEST, isplata u ponedjeljak

Petak, 26.04.2024 | 18:11

Radnici Željezare prekinuli su protest nakon obećanja direktorice fabrike Nevenke Janković da će martovsku platu primiti u ponedjeljak.

POGLEDAJTE - Ovo je BINA ovogodišnjeg Eurosonga (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 18:06

Na službenom profilu Eurosonga predstavljena je BINA na kojoj će za dvije sedmice  nastupati izvođači iz 37 zemalja.

Alkaraz LAKO sa Ševčenkom - Teniset RUTINSKI do trećeg kola

Petak, 26.04.2024 | 17:57

Španski teniser Karlos Alkaras opravdao je ulogu favorita protiv Rusa koji predstavlja Kazahstan Aleksandra Ševčenka 6:2, 6:1 i plasirao se u treće kolo mastersa u Madridu.

VJEROVALI ILI NE - TRČAO na maratonu i usput popio 25 ČAŠA VINA (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 17:49

Društvenim mrežama širi se video snimak sa Londonskog maratona u kojoj se vidi kako jedan od učesnika pije vino, čašu za čašom.

Podgorica: Za Vaskrs NEMA gradskog prevoza, ovo su NOVE IZMJENE

Petak, 26.04.2024 | 17:45

Iz Gradskog prevoza obavijestili su građane da će tokom prazničnog perioda doći do izmjena u rasporedu rada linijskog prevoza.

FSCG SUSPENDOVAO igrača Koma zbog fizičkog napada na gledaoce

Petak, 26.04.2024 | 17:39

Disciplinska komisija FSCG suspendovala je igrača Koma Opeke Tejiri Mosesa zbog fizičkog napada na gledaoce po završetku utakmice sa Bokeljom u Kotoru.

Spajić: Uz turizam, hidroelektrane će biti stubovi EKONOMSKOG RAZVOJA

Petak, 26.04.2024 | 17:25

Predsjednik Vlade Milojko Spajić se tokom zvanične posjete Berlinu sastao sa vicekancelarom Njemačke i saveznim ministrom ekonomije i zaštite klime Robertom Habekom. Energetska tranzicija bila je u fokusu razgovora, a premijer Spajić je istakao da je to velika šansa Crne Gore.

Zvijezda serije "Vinova loza" ČEKA SINA - Glumac OTKRIO pol djeteta

Petak, 26.04.2024 | 17:18

Progovorio i o vjenčanju.