Nedjelja, 28.02.2021 | 20:48
IZVOR: rtcg.me

"ZAKLJUČATI sve na 21 dan, vratiti status BEZBJEDNOG turističkog odredišta"

Predstavnici crnogorske hotelske turističke privrede upozoravaju nadležne institucije da ulaskom u naredni mjesec počinje odbrojavanje do neuspjeha ovogodišnje sezone ukoliko se, kako navode, što hitnije ne uvede potpuno zatvaranje kako bi Crna Gora vratila status bezbjedne turističke destinacije. Sve to treba da prati i ubrzan proces vakcinacije i sinergija cijelog društva, bez obzira na političke razlike, jer je riječ o opštem pitanju opšti interes.




Foto: Pixabay

Turistička sezona je pred nama a mi još ne znamo da li će je uopšte biti i kako će izgledati. U popularnim hotelima nikada nije bilo više slobodnih mjesta.

"Ako cijela privreda ne radi, ili radi kao što sad radi, mi ćemo vrlo brzo, do iduće zime, ostati bez novca", ističe Žarko Radulović, direktor HG "Montenegro stars" Budva.

Crnu Goru zadesila je ista nevolja kao i cijeli svijet, međutim, reakcija nije zadovoljavajuća.

"Nema konkretno nekog plana jer ne znamo uopšte koje zemlje će se otvoriti prema nama i to je veliki problem", poručuje Bojan Joketić - hoteli "Forza mare"/"Forza terra" Kotor.

Nedostaje nacionalna strategija dok vrijeme prolazi, a konkurencija preuzima tržišta.

"Svi koji se bave hotelijerstvom i ugostiteljstvom znaju da smo već trebali da počnemo sa jednom jakom marketinškom kampanjom, da privučemo sve goste koji žele doći u Crnu Goru", navodi Vernes Zagora - hotel i resort "Stara čaršija" Bar.

Najveća nevolja je loš korona status.

"Sa ovom stopom obolijevanja, očigledno je, mi smo izgubili kontrolu nad koronom. Ona ne postoji. Nijesmo jedini, ali što je meni lakše što i drugi to imaju", kaže Radulović.

"Mislim da je najveći problem trenutno zdravstvena situacija u našoj zemlji. I mislim da nijesmo dovoljno disciplinovani, da se ne pridržavamo dovoljno mjera", ističe Joketić.

Crna Gora što hitnije mora svijetu pokazati da je odgovorna i bezbjedna destinacija.

"Lockdown! Evo ja ću prvi da zatvorim hotel. Prvi ću ga zatvorit i 20/21 dan neću mrdnut nigdje. I svi tako da uradimo! Za 21 dan Crna Gora je free! Za 21 dan, a pri tom ne zaboravite koliko je života spašeno", poručuje Radulović.

"U februaru je sve trebalo biti zatvoreno 21 dan. Morali smo da obezbijedimo vakcine, i sa nekih 300.000 vakcina, što mislim da nije neki broj i nije neki novac, da bi Crna Gora bila u prednosti u odnosu na sve zemlje, ne samo okruženja, nego da bi bili u Evropi broj 1", smara Joketić.

Oglašavanje ranog bukinga je moralo početi, iako nema dovoljno instrukcija nadležnih, zbog čega su privrednici sami morali garantoavati bezbjednost posjetiocima.

"Tako da je gostu obezbijeđen boravak u sobi dok god nadležne službe ne dođu i prime gosta, izvrše njegovo testiranje. Pun pansion, sva tri obroka, novi peškiri i slično, kako bi se smanjio njegov kontakt sa drugim ljudima", kaže Zagora.

Rijetki turisti, koji ovih dana uživaju u rajskom ambijentu osunčanog Montenegra, u hotelima se ponašaju po neuobičajenim pravilima.

"Malo je suluda situacija, nadrealistična. Gost sa ulice ne može nigdje da se zadržava. Ide pravo u sobu. Hranu i piće mu nosimo u sobu. Kad ima potrebu da izađe ne može u hotelu nigdje da se zadržava. Mi mu branimo, oni se malo bune", navodi Radulović.

Sagovornici TVCG pozivaju predstavnike turističke privrede, građane i nadležne da podrže takozvano zaključavanje naše destinacije 21 dan i tako obezbijedimo uslove za nesmetano odvijanje pretstojeće turističke sezone, od čijih rezultata svi zavisimo. Posljednji rok do kojeg Crna Gora treba vratiti status bezbjednog turističkog odredišta je maj mjesec.

KOMENTARI (6)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Nk
28.02.2021 21:17

Radulovic se napljakao para pa moze da mlati za zatvaranje. Ako cete zatvarat zatvarajte onda primorje. Mi ovamo pokrepasmo zatvore li jos 5 dana!!

24 5
Suncica
28.02.2021 21:17

Zatvorite, ali zatvorite primorje i Pg na 21 dan, sjever je ionako zatvaran i previše puta za ovih godinu dana, i niko nešto nije mnogo poveo računa o tome kako će u ionako najnerazvijenijem dijelu države da se preživi i posluje, koliko je porodica dovedeno na rub egzistencije, a vi pozivate na zatvaranje. Vi koji imate sopstvene hotele zatvorite ih taman do maja, a pustite ljude na sjeveru da žive. Kad smo mi zatvarani bili, svi ste vi radili.

12 6
Eto tako
28.02.2021 22:00

Ma pustite vise zatvaranja Pomrecemo od gladi u privatnom sektoru Ovi na drzavnim jaslama bi da sede kuci i primaju platu i njima super Neka se odreknu plate pa neka traze zatvaranje pa zajedno da pomremo od gladi

10 2
Dasty
28.02.2021 22:03

A od cega cemo zivjeti mi koji smo ostali bez primanja? Odakle cemo placati kirije, racune?

8 2
bokka2020
01.03.2021 14:08

zatvaranje ima smisla samo uz opseznu vakcinaciju Bez toga nema smisla jer nakon zatvaranja korona ce opet poceti da se siri Jesmo li bili coronafree pa niko nije dosao Ovo je sad pistala politicka igra a sve po narodu ide I ovi sto pametuju svi su punih dzepova a narod ispasta Sto nije turisticka privtmreda krenula sa marketingom kao npr Hrvatska i Turska Reklamiraju se ko da nema korone Hrvatska opet igra na proslogodisnju kartu smanjuju polako broj testiranja i ispada da se smanjuje broj zarazenih

6 0
Mirso
03.03.2021 07:53

Glava vam se zatvorila pojedini nemaju leba da jedu treba otvoriti sve i pustit ljude da normalno zive i rade

0 0

OSTALE VIJESTI

"REFORME penzionog sistema POTREBNE, ali bez jednostranih poteza"

Petak, 26.04.2024 | 21:40

Reforma penzionog sistema u Crnoj Gori koju su najavili ministar finansija i premijer mora da bude dobro osmišljena, uz široku javnu debatu kako bi se došlo do najboljih rješenja, rečeno je u emisiji “Okvir” večeras na Prvom programu TVCG.

Plantaže: Minus od 1,27 miliona eura NAJBOLJI REZULTAT u posljednjih nekoliko godina

Petak, 26.04.2024 | 19:51

Odbor direktora kompanije „13.Jul-Plantaže“ a.d, na današnjoj sjednici, usvojio je tromjesečni bilans poslovanja kompanije, koji reflektuje nastavak pozitivnih trendova kroz značajan rast prihoda, jačanje operativne profitabilnosti kompanije i kontinuirano usmjeravanje napora uprave ka stabilizaciji poslovanja,  navode iz ove kompanije. 

Spajić: Uz turizam, hidroelektrane će biti stubovi EKONOMSKOG RAZVOJA

Petak, 26.04.2024 | 17:25

Predsjednik Vlade Milojko Spajić se tokom zvanične posjete Berlinu sastao sa vicekancelarom Njemačke i saveznim ministrom ekonomije i zaštite klime Robertom Habekom. Energetska tranzicija bila je u fokusu razgovora, a premijer Spajić je istakao da je to velika šansa Crne Gore.

FOTO: Spoj moderne usluge i tradicije gostoprimstva - Voli u Staroj varoši

Petak, 26.04.2024 | 14:11

Danas je novi Voli market otvorio svoja vrata u ulici Petra Prlje, u Staroj varoši.

Bivši radnici “Košute” ponovo blokirali put Podgorica – Cetinje

Petak, 26.04.2024 | 13:20

Bivši radnici cetinjske “Košute”blokirali su danas put Podgorica-Cetinje. Blokada će trajati do 15 sati.

TRIK za čišćenje zidova BEZ KREČENJA

Petak, 26.04.2024 | 21:57

Ukoliko smatrate da bi zidove trebalo osvježiti, a još niste planirali da krečite stan, postoji jednostavan način da to učinite.  

Švarceneger o snimanju jednog od svojih najpopularnijih filmova: “Bilo je UŽASNO"

Petak, 26.04.2024 | 21:51

Naučno-fantastični film "Predator" ostao je zapamćen kao jedan od najboljih filmova u karijeri Arnolda Švarcenegera.

"REFORME penzionog sistema POTREBNE, ali bez jednostranih poteza"

Petak, 26.04.2024 | 21:40

Reforma penzionog sistema u Crnoj Gori koju su najavili ministar finansija i premijer mora da bude dobro osmišljena, uz široku javnu debatu kako bi se došlo do najboljih rješenja, rečeno je u emisiji “Okvir” večeras na Prvom programu TVCG.

Đuričković PES-u: Rezolucija koju je pokrenula Njemačka, a kosponzoriše gotovo čitav region, EU i SAD, vama je “otvaranje RANA PROŠLOSTI”

Petak, 26.04.2024 | 21:30

Međunarodni sekretar SD-a Miloš Đuričković reagovao je na saopštenje Pokreta Evropa sad.

SIM kartica sa jedinstvenim brojem PRODATA za REKORDAN IZNOS -Cifra je MILIONSKA

Petak, 26.04.2024 | 21:23

Bogataši kada nešto žele, za to ne žale pare.

Objavljen UZROK SMRTI O Džej Simpsona

Petak, 26.04.2024 | 21:05

Američki mediji prenose da je otkriven uzrok smrti O Džej Simpsona.

Poznati glumac ODBIO ulogu od 12 MILIONA DOLARA: Imao je DOBAR RAZLOG za to

Petak, 26.04.2024 | 20:56

Oven Vilson odbio je ulogu u predstojećem biografskom filmu O. J. Simpsona pod nazivom "The Juice", prenosi Unilad.

Mugoša: OPASNA i NEISTINITA teza PES-a o “imputiranju odgovornosti jednom narodu"

Petak, 26.04.2024 | 20:51

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša kazao je da je opasna i neistinita teza Pokreta Evropa sad o “imputiranju odgovornosti jednom narodu” za genocid, te da to hrani podjele i podgrijava tenzije.

Poznati EVROLIGAŠKI sudija uhvaćen u KRAĐI PARFEMA (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 20:40

Evroligaški sudija Matej Boltauzer u centru je velikog skandala zbog kojeg je elitno klupsko takmičenje Evrope pokrenulo disciplinski postupak.

Vuletić NAPUSTIO DPS, nastaviće kao NEZAVISNI ODBORNIK

Petak, 26.04.2024 | 20:32

Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) u cetinjskom parlamentu Stefan Vuletić napustio je tu partiju.