Petak, 23.04.2021 | 09:50
IZVOR: telegraf.rs

Uzaludne dijete: Pet ZAMKI mršavljenja kojih mnogi nijesu svjesni

"Držim dijetu i vježbam, a nikako da smršam", rečenica je koju nutricionisti često čuju od svojih klijenata.




Foto: Ilustracija, pexels.com

Kad promijenimo režim ishrane, očekujemo da ćemo već za nedjelju dana vidjeti promjene – da će vaga pokazati barem kilogram-dva manje i da će nam odjeća postati komotnija. Ali, ako se to ne dogodi brzo gubimo motivaciju. Gubitak kilograma nije jednostavan, jer je mnogo lakše unositi kalorije nego ih trošiti.

Uprkos tome što smo s puno entuzijazma krenuli na dijetu, kad brojka na vagi tvrdoglavo stoji na istom broju, pitamo se gdje griješimo. Nutricionisti izdvajaju 5 pogrešnih poteza koje pravi većina ljudi koji žele da smršaju.

1. Ne jedete dovoljno

Ako ne unosite dovoljno kalorija, onoliko koliko je potrebno za održavanje normalnih metaboličkih funkcija, tijelo počinje da se buni. Strah od kalorijskog deficita inicira usporavanje metabolizma i skladištenje energije, posebno u predjelu struka, nadlaktica i butina. Ovo se češće dešava ženama, koje su biološki predodređene da imaju zalihe da bi mogle da imaju potomstvo.

Pouzdani znakovi da ne unosite dovoljno kalorija su konstantan umor, kao i česte prehlade i upale.

2. Uzimate kalorije iz pogrešnih izvora

Često zaboravljamo da nisu sve kalorije iste. Studija objavljena 2011. u časopisu New England Journal of Medicine pratila je dvijee grupe osoba koje su uzimale isti broj kalorija, ali iz različitih izvora. Grupa koja je uzimala kalorije iz nezdravih izvora više se ugojila ili, pak, nije uspijevala da smrša od grupe čija je ishrana bila zdrava.

Primjera radi, 500 kalorija iz slatkiša koji se sastoje od zasićenih masnoća i šećera nije isto što i 500 kalorija iz ribe i povrća. Zasićene masnoće i šećer najbrže dovode do gojenja, posebno ako niste fizički aktivni. Zato je najbolje bazirati ishranu na nemasnim proteinima, svježem voću i povrću i dobrim mastima iz orašastih plodova.

3. Svakog dana radite iste vježbe

Uz promijenjen režim ishrane mnogi se odlučuju da krenu na trening. Ali, tijelo se prilagođava, pa ako ponavljate iste vježbe svakog dana željeni rezultati će izostati. Preporuka je kombinovanje aerobnih vježbi i treninga snage – trčanje i dizanje tegova, pilates i vežbe pod opterećenjem, brza šetnja i HIIT trening...

Treninzi snage dodatno sagorijevaju kalorije i kad izađete iz teretane.

4. Jedete više jer vježbate

I ova zamka je karakteristična za žene, posebno ako su prije uvođenja dijete bile fizički neaktvine. Kad krenu na treninge, ubijeđene su da im parče pice neće narušiti liniju, i tu prave veliku grešku.

Prije ćete smršati ako ne idete na trening i jedete salatu za večeru, nego ako vježbate u teretani i jedete picu.

5. Ne spavate dovoljno i ne pijete dovoljno vode

Zdrava ishrana i vježbanje su jedan tas na vagi, ali su podjednako važni i kvalitetan san i ispijanje veće količine obične vode. Naime, dehidratacija usporava metabolizam masti, a pored toga mnogi ne prave razliku između gladi i žeđi. Kad osjetite glad, najprije popijte čašu vode – vjerovatno ćete shvatiti da zapravo niste ni bili gladni, već samo žedni.

S druge strane, ako ne spavate barem sedam sati dnevno, rizikujete da češće osjećate žudnju za slatkišima i slanom hranom. Studija objavljena 2013. godine u časopisu Nature Communications pokazala je da mozak drugačije reaguje na hranu kad ste naspavani i kad niste organizmu priuštili dovoljno kvalitetnog sna.

Izvor: Telegraf.rs

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

"Koliko sam se bavio njima, mogle su i u domu da ZAVRŠE ": Saša Matić progovorio o PORODICI

Petak, 26.04.2024 | 19:05

Pjevač je liberalniji roditelj.

Ferel: Želimo da SLAVIMO protiv PARTIZANA i finale ABA lige

Petak, 26.04.2024 | 18:54

Plej Budućnost Volija optimista pred duela sa Partizanom

DPS Budva: Predstavljanje pobjedničke liste „Budva može bolje!“ pokazalo da građani ŽELE PROMJENE

Petak, 26.04.2024 | 18:46

Sjajna atmosfera i prisustvo velikog broja naših Budvanki i Budvana na predstavljenu pobjedničke odborničke liste “Budva može bolje!” prof. dr Nikola Milović, pokazalo je da građani žele promjene i da je Budva spremna za bolje dane koji dolaze nakon 27. maja, saopšteno je iz DPS Budva.

UDES na putu Pljevlja – Đurđevića Tara: Više osoba POVRIJEĐENO

Petak, 26.04.2024 | 18:43

Dvije osobe su povrijeđene u udesu koji se danas oko 16.23 časova dogodio na magistralnom putu Pljevlja – Đurđevića Tara u blizini sela Boščinovići, saopšteno je CdM-u iz OKC-a Uprave policije.

"Nemojte da se RADUJETE, ali...": Zendaja objavila vijest koja je ODUŠEVILA sve njene fanove

Petak, 26.04.2024 | 18:36

Zendaja, koja je objavila svoj debitantski singl „Replay“ i istoimeni album još 2013. godine, je posljednjih godina dala prioritet glumi...

Kućni posao koji će vam POMOĆI kad ste pod STRESOM

Petak, 26.04.2024 | 18:20

Kad se ne osjećate najbolje, posebno je važno da ste ljubazni prema sebi, a svim se projektima bavite malim koracima.

Radnici Željezare PREKINULI PROTEST, isplata u ponedjeljak

Petak, 26.04.2024 | 18:11

Radnici Željezare prekinuli su protest nakon obećanja direktorice fabrike Nevenke Janković da će martovsku platu primiti u ponedjeljak.

POGLEDAJTE - Ovo je BINA ovogodišnjeg Eurosonga (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 18:06

Na službenom profilu Eurosonga predstavljena je BINA na kojoj će za dvije sedmice  nastupati izvođači iz 37 zemalja.

Alkaraz LAKO sa Ševčenkom - Teniset RUTINSKI do trećeg kola

Petak, 26.04.2024 | 17:57

Španski teniser Karlos Alkaras opravdao je ulogu favorita protiv Rusa koji predstavlja Kazahstan Aleksandra Ševčenka 6:2, 6:1 i plasirao se u treće kolo mastersa u Madridu.

VJEROVALI ILI NE - TRČAO na maratonu i usput popio 25 ČAŠA VINA (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 17:49

Društvenim mrežama širi se video snimak sa Londonskog maratona u kojoj se vidi kako jedan od učesnika pije vino, čašu za čašom.