Četvrtak, 06.05.2021 | 08:36
IZVOR: vijesti.me

“To Montenegro” dobio DOZVOLU za rad

Agencija za civilno vazduhoplovstvo izdala sertifikat operatera vazduhoplova.

 
Foto: Ilustracija, Pixabay

Agencija za civilno vazduhoplovstvo (ACV) juče je, prema nezvaničnim saznanjima „Vijesti“, novoj nacionalnoj avio-kompaniji “To Montenegro” izdala dozvolu AOC, odnosno „sertifikat operatera vazduhoplova“.

AOC se prema Zakonu o vazdužnom saobraćaju može izdati pravnom ili fizičkom licu, odnosno državnom organu koji ispunjava uslove u pogledu opreme, stručne osposobljenosti kadra, organizacione strukture, operativnog priručnika koji odobrava ACV i druge uslove kojima se obezbjeđuje sigurno izvođenje vazdušnih operacija koje ono namjerava da obavlja.

Time je “To Montenegro” napravio prvi značajan administrativno-pravni korak prema konačnom polijetanju svojih aviona što će saobraćati pod novim brendom “Air Montenegro”. Slijedi dobijanje i operativne licence koja je uslov da kompanija počne komercijalni saobraćaj. Da bi se ta lincenca dobila, glavni uslov je posjedovanje AOC sertifikata, uz koji se ACV-u prilaže i propratna dokumnetacija koju, pored ostaloga, čine podaci o registraciji avio-kompanije u CRPS, ugovor o kupoprodaji ili zakupu vazduhoplova, podaci o organizacionoj strukturi, odnosno učešću u kapitalu, finansijski plan za najmanje prve tri godine poslovanja, te podaci o osiguranju od odgovornosti za štetu.

“To Montenegro” trenutno raspolaže sa dva aviona tipa “embarer E-195” koje je koristila nekadašnja crnogorska nacionalna avio-kompanija “Montenegro Airlines” (MA), a koje je nedavno Vlada otkupila od korporacije GECAS, što ih je iznajmljivao MA od 2008. i 2009. godine kada su ti avioni proizvedeni.

Prvi od njih, avion registarske oznake 4O-AOA proteklih je dana tehnička služba “To Montenegra”, koju čine nekadašnji inženjeri i vazduhoplovni mehaničari MA dovela je u plovidbeno stanje i avion je krajem aprila obavio nekoliko probnih letova u našem vazdupnom prostoru, da bi 30. aprila odletio za Bratislavu gdje se trenutno farba u boje novog nacionalnog prevoznika “Air Montenegra”.

Koje će boje i logo kompanije “Air Montenegro” biti još se drži u tajnosti. Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, avion 4O-AOA bi kao prvi operativni vazduhoplov “Air Montenegra”, ako sve bude išlo po planu, trebalo da na redovnim linijama iz Podgorice i Tivta ka Beogradu poleti možda već do kraja ovog mjeseca, a u prvoj polovini juna bi mu trebalo da se pridruži i drugi bivši MA “embraer E-195”, avion registracije 4O-AOB kod koga još traju radovi na vraćanju u plovidbeno stanje.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija koje koordinira uspostavjenjem nove nacionalne avio-kompanije, ranije je najavljeno da su u pregovorima sa jednom brazilskom bankom kojoj je MA proteklih godina isplatio veći dio svog duga za svoj treći “embraer E-195” (4O-AOC) kojeg je kupio na kredit 2010. godine. Izmirivanjem i preostalog dijela tog duga od oko šest miliona eura i taj avion bi država kupila i uvrstila u flotu novog prevoznika “Air Montenegro”.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Crna Gora i dalje na crnoj listi EU: OTKAZANA prva četiri planirana dolaska megakruzera

Četvrtak, 17.06.2021 | 07:12

Megakruzer “MSC Splendida“, prvi veliki brod na kružnim turističkim putovanjima koji je na komercijalnoj plovidbi trebalo da posjeti Crnu Goru nakon pauze od 15 mjeseci u kruzing industriji uzrokovane pandemijom koronavirusa, otkazao je za danas planirano uplovljavanje u luku Kotor.

MFSS: Danas počinje ISPLATA materijalnih davanja

Srijeda, 16.06.2021 | 09:12

"Za korisnike materijalnog obezbjeđenja izdvojeno je 803.673,39 eura, dok je za korisnike dodatka za djecu izdvojeno 367.705,34 eura. Za pravo na dodatak za njegu i pomoć izdvojeno je 1.556.107,53 eura, a za pravo na ličnu invalidninu 564.833,22 eura. Za naknadu roditelju ili staratelju lica koje je korisnik lične invalidnine izdvojeno je 507.915,58 eura".

VOLI HORECA CENTAR - Podrška koja inspiriše

Utorak, 15.06.2021 | 13:41

Od danas, kupcima je na raspolaganju novi Volijev HORECA centar u Radanovićima. Nalazi se u neposrednoj blizini dosadašnjeg, na kružnom toku koji spaja Tivat, Kotor i Budvu.

Milatović: Od danas LETOVI iz Moldavije za CG, kapacitet već PUN

Utorak, 15.06.2021 | 10:43

"Prvi let kapaciteta 180 putnika je već pun".

Izabran NOVI Odbor direktora hotela Sveti Stefan

Ponedjeljak, 14.06.2021 | 17:01

U Odboru direktora kompanije, koja je u većinskom vlasništvu Vlade Crne Gore, a koja je vlasnik grad hotela Sveti Stefan i Vile Miločer sjediće kao predstavnici državnog kapitala Milovan Milošević, Dragana Kažanegra - Stanišić, Milica Kažanegra, kao predstavnici AIK banke Vladimir Sekulić i Jelena Brković.

PREMINUO muzičar Novica Zdravkovića

Srijeda, 16.06.2021 | 23:48

Pjevač i brat pokojne muzičke legende Tome Zdravkovića, Novica Zdravković, preminuo je u KBC Zvezdara.

VIDEO - Velika porodica sa ŠEST generacija: Ova PRABAKA ima 90 unučadi

Srijeda, 16.06.2021 | 21:39

Majka osmoro djece Mary Marshall (86), koja je rođena četiri godine prije početka Drugog svjetskog rata, može se pohvaliti sa čak 90 unuka. 

Crnogorski građanski pokret 2021: Okupimo se svi pod svetom zastavom CG 18. juna u Podgorici

Srijeda, 16.06.2021 | 21:14

Crnogorski građanski pokret 2021 organizuje, u petak 18. juna, auto-kolonu u Podgorici. Oni poručuju da će se tog dana okupiti ujedinjeni antifašisti i antifašistkinje, slobodoumni i slobodnomisleći građani i građanke, kako bi pružili otpor talasu fašizacije Crne Gore, širenju nacionalne i vjerske mržnje.

ZAVRŠENA prva faza najprometnije ulice u Maslinama, Vuković NAJAVIO nova ulaganja

Srijeda, 16.06.2021 | 20:57

Gradonačelnik  Podgorice dr Ivan Vuković, sa saradnicima, obišao je Ulicu Goce Delčeva u Maslinama na kojoj su završeni radovi predviđeni prvom fazom rekonstrukcije u vrijednosti od 100.000 eura, saopšteno je iz Glavnog grada.

DA LI STE ZNALI? Izbor OMILJENE ŽIVOTINJE otkriva mnogo toga o vašem karakteru

Srijeda, 16.06.2021 | 20:23

Postoji vjerovanje da se na osnovu omiljene životinje neke osobe može saznati dosta o njenom karakteru. Ovih deset životinja ljudi najčešće navode kao najomiljenije, da li je i vaša među njima?

Toma Zdravković PJEVAO je o mnogim ženama, ali...: Pričao je o njoj, SUZE su mu tekle

Srijeda, 16.06.2021 | 20:01

Svaku svoju ljubav opjevao je u pjesmi, ali onu najveću...

Uhapšena jedna osoba: Osumnjičena za cijepanje državne zastave

Srijeda, 16.06.2021 | 19:56

Službenici Centra bezbjednosti Herceg Novi su zbog krivičnog djela povreda ugleda Crne Gore lišili slobode jednu osobu a protiv maloljetnika podnijeli krivičnu prijavu, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Predrasude u koje ne smijete VJEROVATI – Četiri LAŽI o ženama u koje muškarci vjeruju

Srijeda, 16.06.2021 | 19:36

Većina muškaraca, ne iz sopstvenog iskustva, već zato što su to čuli, imaju neke predrasude o ženama.

Za VITKU liniju i SAVRŠENU figuru Džulija Roberts (53) može da zahvali ovim NAMIRNICAMA

Srijeda, 16.06.2021 | 19:30

Glumica dan započinje dvjema nevjerovatno zdravim namirnicama.

Bogdanović: Vlada i parlamentarna većina nedorasli izazovu, institucije pretvaraju u rijaliti

Srijeda, 16.06.2021 | 19:15

"Biće da im je i za ovu međusobnu mržnju kriva - bivša vlast".