Utorak, 18.05.2021 | 07:25
IZVOR: Pobjeda

Ništa od proizvodnje industrijske KONOPLJE na Cetinju

Skupštini prijestonice Cetinje dostavljen je prijedlog za jednostrani raskid ugovora između prijestonice i konzorcijuma koji čine kanadska kompanija Eviana Health Corporation, Montenegro Bio Science i Ramel o zakupu nepokretnosti bivšeg Oboda.




Foto: arhiva, Kolektiv.me

U zaključcima Komisije prijestonice Cetinje za praćenje realizacije ugovora o zakupu nepokretnosti navodi se da zakupac nije ispunio nijednu ugovornu obavezu, piše Pobjeda.

O raskidu ugovora će odbornici Skupštine prijestonice raspravljati ove sedmice. Konzorcijum je trebao da se bavi uzgojem industrijske konoplje i ekstrakcijom ulja CBD iz suvogcvijeta industrijske konoplje za industrijske i prehrambene svrhe.

“Uzimajući u obzir da zakupac nije ispunio svoje obaveze iz ugovora i time grubo prekršio bitne odredbe ugovora, bez odlaganja aktivirati činidbenu bankarsku garanciju za ispunjenje investicije u vrijednosti od 300.000 eura”, kaže se u zaključcima Komisije.

Iz Komisije zahtijevaju isplatu 61.949 eura kao iznosa neplaćene zakupnine za period do 31. januara ove godine, kao i naknadu štete zbog prijevremenog raskida ugovora u iznosu od 3,8 miliona eura.

Prijestonica Cetinje je 4. marta prošle godine zaključila ugovor o zakupu nepokretnosti sa podgoričkom firmom Montenegro Bio Science, koja je zastupnik konzorcijuma koji sačinjavaju preduzeće Eviana Health Corporation iz Toronta, Montenegro Bio Science i nikšićki Ramel.

Prema podacima CRPS-a, osnivač i izvršni direktor Ramela je Marinko Radulović. Izvršni direktor podgoričkog preduzeća Montenegro Bio Science je Nikola Perović, dok je osnivač te firme podgorička kompanija A+CROWD, čiji je Perović osnivač i izvršni direktor.

“Ugovor je stupio na snagu 8. aprila prošle godine nakon ispunjenja prethodnog uslova za stupanje na snagu ugovora dostavljanja bankarske garancije za plaćanje zakupnine i činidbene bankarske garancije za ispunjene investicije. Nažalost, to je i jedina obaveza koja je od strane zakupca ispunjena”, kazali su iz Komisije.

Navedeno je da je 11. januara ove godine zakupac Montenegro Bio Science, kao lider konzorcijuma, uputio dopis u kome se navodi da je globalna ekonomska kriza izazvana korona virusom ključni razlog nemogućnosti pokretanja projekta. Obavijestili su prijestonicu da nijesu u mogućnosti pokrenuti projekat i realizovati ugovorom definisane obaveze.

Iz prijestonice Cetinje je u aprilu prošle godine saopšteno da prostor nekadašnjeg regionalnog giganta u proizvodnji bijele tehnike dobija novu namjenu, koja bi u prvom redu trebalo da utiče na povećanje privredne aktivnosti na Cetinju i generiše nova zapošljavanja.

Zakupac Montenegro Bio Science obavijestio je prijestonicu da nijesu u mogućnosti pokrenuti projekat i realizovati ugovorom definisane obaveze. Prijestonica zahtijeva aktiviranje garancije od 300 hiljada eura, isplatu 61.949 eura za zakupninu, kao i naknadu štete zbog prijevremenog raskida ugovora u iznosu od 3,8 miliona eura

Konzorcijum se bio obavezao da u periodu od dvije i po godine od potpisivanja ugovora investira najmanje deset miliona eura, te da izdvaja na račun prijestonice minimalno deset odsto od ostvarene neto dobiti. Zakupac se obavezao da plaća i mjesečni zakup, odnosno da po tom osnovu godišnje uplati na žiro račun prijestonice 660 hiljada eura.

Iz Komisije je saopšteno da je prijestonica Cetinje kao ugovorna strana ispunila sve dospjele ugovorne obaveze i to, između ostalog, zakupcu je omogućen nesmetani ulazak u posjed nepokretnosti koje su predmet zakupa.

Prijestonica je, kako se navodi, omogućila zakupcu da se povezuje, ima pristupe, koristi infrastrukturu i priključke. A zakupcu je pružena podrška u smislu pribavljanja svih potrebnih dozvola, licenci, odobrenja, saglasnosti.

“Na drugoj strani zakupac nije ispunio nijednu ugovornu obavezu od dana stupanja na snagu ugovora”, kazali su iz Komisije.

Iz Komisije je navedeno da zakupac nije, između ostalog, u roku od 30 dana od stupanja na snagu ugovora počeo realizaciju investicionog programa predviđenog biznis planom.

“Zakupac nije platio zakupninu i druge naknade, nije dostavio bankarsku garanciju za plaćanje zakupnine za ovu godinu, nije osigurana imovina”, kazali su iz Komisije.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Legenda
18.05.2021 07:44

Taman neka zakace zastavu na Obod i neka zive gledajuci u nju jer im je Obod odavno,,utihnuo"sto njih normalno ne śekira

1 1

Kućni posao koji će vam POMOĆI kad ste pod STRESOM

Petak, 26.04.2024 | 18:20

Kad se ne osjećate najbolje, posebno je važno da ste ljubazni prema sebi, a svim se projektima bavite malim koracima.

Radnici Željezare PREKINULI PROTEST, isplata u ponedjeljak

Petak, 26.04.2024 | 18:11

Radnici Željezare prekinuli su protest nakon obećanja direktorice fabrike Nevenke Janković da će martovsku platu primiti u ponedjeljak.

POGLEDAJTE - Ovo je BINA ovogodišnjeg Eurosonga (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 18:06

Na službenom profilu Eurosonga predstavljena je BINA na kojoj će za dvije sedmice  nastupati izvođači iz 37 zemalja.

Alkaraz LAKO sa Ševčenkom - Teniset RUTINSKI do trećeg kola

Petak, 26.04.2024 | 17:57

Španski teniser Karlos Alkaras opravdao je ulogu favorita protiv Rusa koji predstavlja Kazahstan Aleksandra Ševčenka 6:2, 6:1 i plasirao se u treće kolo mastersa u Madridu.

VJEROVALI ILI NE - TRČAO na maratonu i usput popio 25 ČAŠA VINA (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 17:49

Društvenim mrežama širi se video snimak sa Londonskog maratona u kojoj se vidi kako jedan od učesnika pije vino, čašu za čašom.

Podgorica: Za Vaskrs NEMA gradskog prevoza, ovo su NOVE IZMJENE

Petak, 26.04.2024 | 17:45

Iz Gradskog prevoza obavijestili su građane da će tokom prazničnog perioda doći do izmjena u rasporedu rada linijskog prevoza.

FSCG SUSPENDOVAO igrača Koma zbog fizičkog napada na gledaoce

Petak, 26.04.2024 | 17:39

Disciplinska komisija FSCG suspendovala je igrača Koma Opeke Tejiri Mosesa zbog fizičkog napada na gledaoce po završetku utakmice sa Bokeljom u Kotoru.

Spajić: Uz turizam, hidroelektrane će biti stubovi EKONOMSKOG RAZVOJA

Petak, 26.04.2024 | 17:25

Predsjednik Vlade Milojko Spajić se tokom zvanične posjete Berlinu sastao sa vicekancelarom Njemačke i saveznim ministrom ekonomije i zaštite klime Robertom Habekom. Energetska tranzicija bila je u fokusu razgovora, a premijer Spajić je istakao da je to velika šansa Crne Gore.

Zvijezda serije "Vinova loza" ČEKA SINA - Glumac OTKRIO pol djeteta

Petak, 26.04.2024 | 17:18

Progovorio i o vjenčanju.

NAJGORE PIĆE koje možete popiti prije spavanja, a NISU NI KAFA NI ČAJ

Petak, 26.04.2024 | 17:06

Poznato je da se ne preporuča piti kafu ili čaj prije spavanja, ali postoji piće koje i više pospješuje nesanicu.