Nedjelja, 25.07.2021 | 17:21
IZVOR: rtcg.me

GOJKO PEROVIĆ sveštenik pri Crkvi Svetog Đorđa u Podgorici

Sadašnji rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović od sada je sveštenik pri podgoričkoj Crkvi Svetog Đorđa pod Goricom, saopšteno je iz Mitropolije crnogorskoprimorske (MCP).




Foto: PR Centar, arhiva

Kako se navodi u saopštenju MCP danas je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije služio svetu arhijerejsku liturgiju u Cetinjskom manastiru, što je, kako su naveli, ujedno bio i oproštaj od cetinjskih sveštenika Obrena Jovanovića, Gojka Perovića i Anđelka Boričića.

Iz MCP su kazali da će otac Obren koji je bio i sekretar MCP biti novi arhijerejski namjesnik hercegnovski, otac Gojko će biti sveštenik pri podgoričkoj Crkvo Svetog Đorđa pod Goricom, dok će otrac Anđelko biti u svešteničkoj službi u Gornjo-grbaljskoj parohiji.

Mitropolit je, kako dodaju, zahvalio cetinjskim parosima na ljubavi i trudu koji su uložili u svoje parohije tokom njihovog višegodišnjeg života i služenja na Cetinju.

"U svoje ime, kao i ispred bratije Cetinjskog manastira i sveštenika Mitropolije, vladika Joanikije darivao je prote Obrena i Gojka sa po jednim krstom Mitropolita Amfilohija i novim svešteničkim odeždema, da i dalje revnosno služe Gospodu i svojoj Crkvi", navodi se u saopštenju.

Joanikije je, kako se dodaje u saopštenju, naveo da su otac Gojko i otac Obren zatražili da idu na nove dužnosti, što je on uvažio i nagradio ih jer kao dobri, iskusni duhovnici mogu više učiniti u novim prilikama i u novim mjestima.

Po njegovim riječima oci su mnogo učinili na Cetinju, a prelasci na nove dužnosti su sastavni dio dinamike crkvenog života, i ona je spasonosna.

"Oni su ovdje služeći Svetom Petru Cetinjskom i ovoj svetinji i vjerno služeći našeg blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija i slušajući njegove riječi i gledajući njegov primjer, stekli mnogo toga što je važno da prenesu na druga mjesta. Da se ta blagodat od ove svetinje Cetinjskog manastira i od moštiju Svetog Petra Cetinjskoga i blagoslov Časnog krsta i ruke Svetoga Jovana Krstitelja pronose dalje", kazao je Joanikije.

On je izrazio uvjerenje da će oci kao što su bili u svemu ispravni i čestiti ljudi, ugledni sveštenici, dobri pastiri koji su ostavili duboki trag na Cetinju to nastaviti i na novim dužnostima.

Takođe je kazao da nimalo ne sumnja da će, kao što su bili vjerni saradnici blaženopočivšega Mitropolita Amfilohija, biti i njegovi vjerni saradnici.

"To su izuzetno čestiti ljudi, pravi sveštenici odani svojoj vjeri i svojoj crkvi. Nosili su krst toliko godina na Cetinju i nije im bilo lako. Ali uz Božiju pomoć, kao što su to uvijek govorili, sve je lako. I njima je ova sveta služba na Cetinju bila pomalo teška, ali više radosna i laka, i blagoslovena i Bog ih je za tu vjernost svojoj crkvi nagradio lijepim ugledom u narodu i neka to tako samo i nastave", kazao je Joanikije.

On je poželio Peroviću, Boričiću i Jovanoviću da im nova služba bude srećna i blagoslovena.

"Da ih Bog nagradi za njihovu dosadašnju vjernu, istrajnu i ispravnu službu gospodu, a naročito zato što su bili vjerni ćivotu Svetog Petra Cetinjskoga, ovoj svetinji i Srpskoj pravoslavnoj crkvi i posebno našem blaženopočivšem Mitropolitu, veliko duhovniku, pastiru i učitelju, i velikom mučeniku. Vladika Joanikije je kazao da je blaženopočivši mitropolit Amfilohije uzlazio mnogo puta sa Hristom na golgotu i poslednji put kad je uzišao u svojoj kratkoj bolesti i tada je svoju vjeru posvjedočio. Hrista Gospoda proslavio i crkvu svoju i kao umirući i sa svojim kivotom i sa svojim grobom utvrđivao. Veliko je djelo mitropolita Amfilohija, ali neka bude na čast svima onima koji su bili njegovi saslužitelji. Naravno odlaze naši sveštenici, otac Gojko i otac Obren sa Cetinja, jedan u Podgoricu, drugi Herceg Novi, ali su oni toliko blizu nas, zajedno sa nama i toliko su među nama, da će uvijek biti sa nama i sa ovom svetinjom. Blagosiljamo ih, blagodarimo i želimo sve najbolje, svaku sreću i svaki blagoslov i njima i njihovim porodicama. Neka ih Bog nagradi za njihovu ljubav i odanost crkvi, za revnosnu službu, neka tako samo i nastave", zaključio je Joanikije.

KOMENTARI (3)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
mj
25.07.2021 18:53

S`konja na magarca...izgleda si mu se nesto zamjerio, ili naso nesto mladje

13 8
To je To
25.07.2021 20:52

Duga li je priča popu Joakaniju , vidi se da je nešto štetan .

8 7
Dorositej
26.07.2021 13:40

Sve što zna, naučio od izdajnika Rakovića...

2 2

REFORME penzionog sistema POTREBNE , ali bez jednostranih poteza

Petak, 26.04.2024 | 21:40

Reforma penzionog sistema u Crnoj Gori koju su najavili ministar finansija i premijer mora da bude dobro osmišljena, uz široku javnu debatu kako bi se došlo do najboljih rješenja, rečeno je u emisiji “Okvir” večeras na Prvom programu TVCG.

Đuričković PES-u: Rezolucija koju je pokrenula Njemačka, a kosponzoriše gotovo čitav region, EU i SAD, vama je “otvaranje RANA PROŠLOSTI”

Petak, 26.04.2024 | 21:30

Međunarodni sekretar SD-a Miloš Đuričković reagovao je na saopštenje Pokreta Evropa sad.

SIM kartica sa jedinstvenim brojem PRODATA za REKORDAN IZNOS -Cifra je MILIONSKA

Petak, 26.04.2024 | 21:23

Bogataši kada nešto žele, za to ne žale pare.

Objavljen UZROK SMRTI O Džej Simpsona

Petak, 26.04.2024 | 21:05

Američki mediji prenose da je otkriven uzrok smrti O Džej Simpsona.

Poznati glumac ODBIO ulogu od 12 MILIONA DOLARA: Imao je DOBAR RAZLOG za to

Petak, 26.04.2024 | 20:56

Oven Vilson odbio je ulogu u predstojećem biografskom filmu O. J. Simpsona pod nazivom "The Juice", prenosi Unilad.

Mugoša: OPASNA i NEISTINITA teza PES-a o “imputiranju odgovornosti jednom narodu"

Petak, 26.04.2024 | 20:51

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša kazao je da je opasna i neistinita teza Pokreta Evropa sad o “imputiranju odgovornosti jednom narodu” za genocid, te da to hrani podjele i podgrijava tenzije.

Poznati EVROLIGAŠKI sudija uhvaćen u KRAĐI PARFEMA (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 20:40

Evroligaški sudija Matej Boltauzer u centru je velikog skandala zbog kojeg je elitno klupsko takmičenje Evrope pokrenulo disciplinski postupak.

Vuletić NAPUTSIO DPS, nastaviće kao NEZAVISNI ODBORNIK

Petak, 26.04.2024 | 20:32

Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) u cetinjskom parlamentu Stefan Vuletić napustio je tu partiju.

Poznati glumac NEPREPOZNATLJIV - "Izgleda mnogo STARIJE" (FOTO)

Petak, 26.04.2024 | 20:25

Holivudski glumac Pirs Brosnan trenutno radi na novom filmu Giant, a fotografije sa seta su brzo obišle svijet.

Abazović o odluci USTAVNOG SUDA - To je SATISFAKCIJA, ne znam kako će se ponašati kad me vide sjutra oni koji su me OPTUŽIVALI

Petak, 26.04.2024 | 20:17

Lider Građanskog pokreta URA i bivši premijer Dritan Abazović doživljava kao ličnu satisfakciju odluku Ustavnog suda da odbije prijedloge za utvrđivanje ustavnosti Temeljnog ugovora i izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti.