Subota, 11.09.2021 | 19:20
IZVOR: stil.kurir.rs/noizz.rs

Top PET FILMOVA koje morate da pogledate prije 30. godine: Koji je vaš FAVORIT?

Filmska ostvarenja koja će vam promijeniti percepciju života.




Foto: YouTube screenshot/deepsandwich

Sigurno vam se u nekom trenutku života dogodilo da pogledate film koji vam je dao instant motivaciju baš onda kada vam je bila potrebna ili vam dao odgovor na pitanje kuda da krenete onda kada ste se našli u slijepoj ulici? I nama. To je ujedno i razlog zbog koga smo odlučili da se ovom temom pozabavimo malo podrobnije.

Ukoliko ste nešto ozbiljniji ljubitelj sedme umjetnosti, onda znate koliko dobar i slojevit film može biti. Ponekad toliko, da vas natjera da promijenite precepciju svijeta oko sebe.

Mi smo ovoga puta odlučili da vam predložimo par naslova koji na relativno lak način šalju značajne poruke i prikazuju sliku svijeta i međuljudskih odnosa iz nekih novih perspektiva. Zbog njih ćete poželjeti da još jednom preispitate svoja uvjerenja i možda uradite stvari na drugačiji način.

1. Closer (2004)

Neočekivana ljubavna priča i razvoj romanse koji se dešava između dva para natjeraće vas da razmotrite idealističku priču o bliskosti, ljubavi i vezama između ljudi. Koliko zapravo poznajemo osobu sa kojom smo u vezi, ali i koliko dobro poznajemo sebe, te koliko se isto tako dobro samozavaravamo. Tradicionalna forma ljubavi između dvoje ljudi ovde je maestralno svrgnuta sa trona i predstavljena na potpuno drugačiji način.

2. Breakfast at Tiffany’s (1961)

Mladi pisac, koji često ima problema tragajući za inspiracijom, upoznaje zgodnu, vrcavu Holi (Odri Hepbern), djevojku koja živi sama u stanu ispod njegovog. Sprijateljivši se sa njom primjećuje da ona obožava skupe izlaske prilikom kojih osvaja okolinu svojim šarmom. Između njih dvoje počinje da se razvija felrt, a on ubrzo shvata da je lepršavost ove djevojke samo njena fasada...

3. Madame Bovary (1991)

Baziran na čuvenoj noveli Gustva Flobera, ova ekranziacija vjerovatno je jedna od najboljih, prvenstveno zahvajujući glavnoj ulozi koju tumači fantastična Izabel Iper. Kada život ne ispuni očekivanja djevojke odrasle u samostanu, čija se žudnja napajala trivijalnim ljubavnim pričama, a čežnja za uzbuđenjima utopila u svakodnevici bračnog života sa čovjekom skromnih dometa, ona ga više ni ne smatra vrijednim življenja. Riješena da nešto promijeni, glavna junakinja svoju duševnu glad pokušava da utoli preljubom i nepromišljenim troškarenjem. Međutim, u licemjernom i ograničenom društvu uvijek najprije stradaju neprilagođeni pojedinci i njen san pokazaće se ne samo kao nedostižan već i opasan...

4. Red Sparrow (2018)

Film je nastao po istoimenom romanu koji je napisao bivši CIA agent. Priča se dešava u modernoj Rusiji i prati Dominiku Jegorovu (Dženifer Lorens) koja je prinuđena da postane “vrabac”, odnosno obučena zavodnica na zadataku. Ona prati mladog CIA agenta koji, sa druge strane, ima ulogu da istraži ruski obavještajni sistem. Između njih dvoje javlja se neopisiva privlačnost...

5. Lost in Translation (2003)

Čovjek srednjih godina i mlada žena sasvim se slučajno upoznaju u Tokiju. U ovom gradu, u kome sve danonoćno vrvi od života, njih dvoje (svako za sebe) proživljavaju stravičnu usamljenost. To je razlog zbog koga se u početku fizički povezuju, a potom ostvaruju i emocionalnu konekciju. Ovaj film koristi hladnu atmosferu kako bi ispričao jednu toplu, ljudsku priču, koja ni po čemu ne podliježe stereotipima.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Nova pravila na dodjeli Oskara: Proširuje se broj nominovanih u jednoj kategoriji

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:56

Američka filmska akademija od 2025. godine uvodi nova pravila. Već sada se zna da će 2025. godine dodjela biti organizovana 2. marta. Nominacije će biti poznate 17. januara 2025. godine.

FANOVI RAZOČARNI - Netfliks OTKAZUJE jednu od najpopularnijih serija

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:38

Netfliks je odbacio predstojeći nastavak jedne od svojih najuspješnijih serija “Vještac” (The Witcher) kao dio novog niza programskih rezova.

VIDEO: “Maestralna..." Gledaoci hipnotisani novom serijom na Netfliksu

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 10:49

U režiji dobitnika Oskara, Stivena Zejlijana, Ripli počinje kada sitnog kriminalca, Toma Riplija (Endrju Skot), dočeka bogati Herbert Grinlif.

"To je sve što nam TREBA"- Lažni trejler za nastavak Džejmsa Bonda prikupio MILIONE PREGLEDA (VIDEO)

Nedjelja, 31.03.2024 | 17:06

Prije nekoliko dana na Jutjubu je objavljen lažni trejler za nastavak filmova o Džejmsu Bondu, a kreiran je uz pomoć vještačke inteligencije. Fanovi tako u ulozi agenta 007 priželjkuju Henrija Kavila, a kao Bondovu devojku Margo Robi.

Revija “Svjetska književnost na filmu” XII od 22. - 24. aprila u sali DODEST

Petak, 19.04.2024 | 10:16

April u KIC-u „Budo Tomović“ tradicionalno je rezervisan za reviju “Svjetska književnost na filmu” u okviru koje će dvanaesti put zaredom prikazati neka od najboljih ekranizovanih književnih djela, a sve u čast Svjetskog dana knjige.

Pred nama sunčani dan - UŽIVAJTE u početku VIKENDA uz ove TEMPERATURE

Petak, 26.04.2024 | 22:04

U subotu nas očekuje pretežno sunčano vrijeme, saopštili su iz  Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

TRIK za čišćenje zidova BEZ KREČENJA

Petak, 26.04.2024 | 21:57

Ukoliko smatrate da bi zidove trebalo osvježiti, a još niste planirali da krečite stan, postoji jednostavan način da to učinite.  

Švarceneger o snimanju jednog od svojih najpopularnijih filmova: “Bilo je UŽASNO"

Petak, 26.04.2024 | 21:51

Naučno-fantastični film "Predator" ostao je zapamćen kao jedan od najboljih filmova u karijeri Arnolda Švarcenegera.

REFORME penzionog sistema POTREBNE , ali bez jednostranih poteza

Petak, 26.04.2024 | 21:40

Reforma penzionog sistema u Crnoj Gori koju su najavili ministar finansija i premijer mora da bude dobro osmišljena, uz široku javnu debatu kako bi se došlo do najboljih rješenja, rečeno je u emisiji “Okvir” večeras na Prvom programu TVCG.

Đuričković PES-u: Rezolucija koju je pokrenula Njemačka, a kosponzoriše gotovo čitav region, EU i SAD, vama je “otvaranje RANA PROŠLOSTI”

Petak, 26.04.2024 | 21:30

Međunarodni sekretar SD-a Miloš Đuričković reagovao je na saopštenje Pokreta Evropa sad.

SIM kartica sa jedinstvenim brojem PRODATA za REKORDAN IZNOS -Cifra je MILIONSKA

Petak, 26.04.2024 | 21:23

Bogataši kada nešto žele, za to ne žale pare.

Objavljen UZROK SMRTI O Džej Simpsona

Petak, 26.04.2024 | 21:05

Američki mediji prenose da je otkriven uzrok smrti O Džej Simpsona.

Poznati glumac ODBIO ulogu od 12 MILIONA DOLARA: Imao je DOBAR RAZLOG za to

Petak, 26.04.2024 | 20:56

Oven Vilson odbio je ulogu u predstojećem biografskom filmu O. J. Simpsona pod nazivom "The Juice", prenosi Unilad.

Mugoša: OPASNA i NEISTINITA teza PES-a o “imputiranju odgovornosti jednom narodu"

Petak, 26.04.2024 | 20:51

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša kazao je da je opasna i neistinita teza Pokreta Evropa sad o “imputiranju odgovornosti jednom narodu” za genocid, te da to hrani podjele i podgrijava tenzije.

Poznati EVROLIGAŠKI sudija uhvaćen u KRAĐI PARFEMA (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 20:40

Evroligaški sudija Matej Boltauzer u centru je velikog skandala zbog kojeg je elitno klupsko takmičenje Evrope pokrenulo disciplinski postupak.