Ponedjeljak, 13.09.2021 | 09:35
IZVOR: rtcg.me

Adžić: Manastir dati na korišćenje i upotrebu CPC; Šoć: Ne postoje pravni uslovi

Na dnevnom redu Skupštine Prijestonice Cetinje koja je zakazana za sjutra naći će se i građanska inicijativa prenos prava svojine cetinjskog manastira sa Prijestonice Cetinje na Crnogorsku pravoslavnu crkvu (CPC). 




Cetinjski manastir; Foto: Kolektiv.me

Pravnik i publicista Novak Adžić zalaže se da cetinjski Parlament u zakonskoj proceduri da Cetinjski manastir na korišćenje i upotrebu CPC. 

Adžić je gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore kazao da se zalaže da cetinjski Parlament u zakonskoj proceduri da Cetinjski manastir na korišćenje i upotrebu CPC.

"Ne znam kako će se to odvijati. Ja sam za smirivanje tenzija i institucionano i političko rješavanje problema ali isto tako i za poštovanja ljudskih prava i sloboda obespravljenih nacioanih crnogoraca koji su ugroženi u svojoj državi aktuelnom politikom koja negira fundamentalni državi i nacionalni identitet", kazao je Adžić i dodao da je bio učesnik protesta na Cetinju.

"Dobro je da je sve prošlo bez žrtava, treba raditi na smirivanju tenzija, ali i braniti državno i nacionalno dostojanstvo Crne Gore od negacije", kazao je Adžić.

Da je pravni savjetnik Prijestonice Cetinje, Šoć bi im rekao da inicijativu uvrste na dnevni red ako je, kao su kazali, ona u saglasnosti sa statutom prijestonice. Građani, kako ističe, zaslužuju odgovor. Ističe da prilikom odlučivanja treba voditi računa o poštovanju pravnog poretka.

"U konkretnom slučaju ne postoje uslovi ni formalno-pravni ni procesno-pravni da se donese bilo kakva odluka koja se traži inicijativom. Ako se ona i donese ona neće proizvesti nikave pravne posljedice i od toga nemam zebnje", kazao je Šoć.

Upozorava da takva odluka može da pošalje poruku koja bi mogla da podgrije postojeće podjele i tenzije i usmjeri ih u pravcu koji niko ne želi.

"Odbornici Cetinja da shvate da imaju ozbiljnu odgovornost a onima koji huškaju na nezakonito i protivpravno ponašanje, a kunu se u vladavinu prava u evropske vrijednosti poručujem da to ne rade jer su i oni stanovnici države i ne zovu đavola jer se on može pojaviti. Ja ga ne želim. Da ga niko ne želi ne bi manipulisao osjećanjima ni Srba ni Crnogoraca ni Albanaca ni Bošnjaka, a toga u Crnoj Gori ima i više nego je potrebno", kazao je Šoć.

Šoć kaže da ne vidi pravnu utemeljenost pojma vraćanje u konkretnom slučaju.

"Moralo bi se najprije dokazati, kako je vlasništvo od CPC prešlo u svojinu Prijestonice Cetinje pa tek onda govoriti o upotrebi pojma vraćanje. Ne vidim pravnu utemeljenost upotrebe toga pojma", kazao je Šoć.

Za Adžića bi ispravna formulacija bila "davanje na korišćenje CPC". To smatra legalnim i legitimnim jer je, kako dodaje, cetinjska Opština vlasnik Cetinjskog manastira i danas.

"On je bio svojina države, a crkva ga je koristila za svoje potrebe. Dobio je određenu zemlju, ali samo kao manastir. Nikada nije bio svojina Crnogorske pravoslavne crkve, a još manje Mitropolije crnogorsko-primoske koja je usanovljena 1929", kazao je Adžić.

KOMENTARI (4)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Marko
13.09.2021 09:59

Opština vlasnik manastira? Cetinjske laži...

15 7
Rovačka republika
13.09.2021 10:17

A reci mi dal moze biti vlasnik manastira u ovom slucaju Cetinjskog Spc koja je formirana 1921 god.?

5 3
jes
13.09.2021 10:20

Sve znaš samo još nijesi objasnio kako si taj fakultet završio pošto te niko nije vidio na ispitima sem u bifeu

9 2
Ha ha ha
13.09.2021 11:17

Najbolje ga je dat tebi i Draginji

9 1

TRIK za čišćenje zidova BEZ KREČENJA

Petak, 26.04.2024 | 21:57

Ukoliko smatrate da bi zidove trebalo osvježiti, a još niste planirali da krečite stan, postoji jednostavan način da to učinite.  

Švarceneger o snimanju jednog od svojih najpopularnijih filmova: “Bilo je UŽASNO"

Petak, 26.04.2024 | 21:51

Naučno-fantastični film "Predator" ostao je zapamćen kao jedan od najboljih filmova u karijeri Arnolda Švarcenegera.

"REFORME penzionog sistema POTREBNE, ali bez jednostranih poteza"

Petak, 26.04.2024 | 21:40

Reforma penzionog sistema u Crnoj Gori koju su najavili ministar finansija i premijer mora da bude dobro osmišljena, uz široku javnu debatu kako bi se došlo do najboljih rješenja, rečeno je u emisiji “Okvir” večeras na Prvom programu TVCG.

Đuričković PES-u: Rezolucija koju je pokrenula Njemačka, a kosponzoriše gotovo čitav region, EU i SAD, vama je “otvaranje RANA PROŠLOSTI”

Petak, 26.04.2024 | 21:30

Međunarodni sekretar SD-a Miloš Đuričković reagovao je na saopštenje Pokreta Evropa sad.

SIM kartica sa jedinstvenim brojem PRODATA za REKORDAN IZNOS -Cifra je MILIONSKA

Petak, 26.04.2024 | 21:23

Bogataši kada nešto žele, za to ne žale pare.

Objavljen UZROK SMRTI O Džej Simpsona

Petak, 26.04.2024 | 21:05

Američki mediji prenose da je otkriven uzrok smrti O Džej Simpsona.

Poznati glumac ODBIO ulogu od 12 MILIONA DOLARA: Imao je DOBAR RAZLOG za to

Petak, 26.04.2024 | 20:56

Oven Vilson odbio je ulogu u predstojećem biografskom filmu O. J. Simpsona pod nazivom "The Juice", prenosi Unilad.

Mugoša: OPASNA i NEISTINITA teza PES-a o “imputiranju odgovornosti jednom narodu"

Petak, 26.04.2024 | 20:51

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša kazao je da je opasna i neistinita teza Pokreta Evropa sad o “imputiranju odgovornosti jednom narodu” za genocid, te da to hrani podjele i podgrijava tenzije.

Poznati EVROLIGAŠKI sudija uhvaćen u KRAĐI PARFEMA (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 20:40

Evroligaški sudija Matej Boltauzer u centru je velikog skandala zbog kojeg je elitno klupsko takmičenje Evrope pokrenulo disciplinski postupak.

Vuletić NAPUSTIO DPS, nastaviće kao NEZAVISNI ODBORNIK

Petak, 26.04.2024 | 20:32

Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) u cetinjskom parlamentu Stefan Vuletić napustio je tu partiju.