Ponedjeljak, 11.10.2021 | 16:16
IZVOR: stil.kurir.rs/24sata.hr

Nevjerovatno inspirativna priča: Rođena je bez ruku, ostavila proteze i upravlja AVIONOM kao od šale

Koks nije samo pilot i zagovornica žena u vazduhoplostvu, već i prvakinja za osobe s invaliditetom. Kao motivaconi govornik, proputovala je cijeli svijet kako bi druge inspirisala. Ona može da vozi automobil, upravlja avionom i svira klavir - sve na nogama.




Foto: Printscreen/Instagram/rightfooted

Džesika Koks rođena 1983. godine pripada maloj grupi od 6 odsto žena nekomercijalnih pilota u Americi.

Međutim, ono po čemu se ističe jeste da je ona prva na svetu avijatičarka bez ruku.

Rođena bez ruku kao rezultat urođene mane, Koksova nikada nije dozvolila da joj invaliditet postane nedostatak. U mladosti je naučila kako da koristi stopala kao ruke. Kao djevojčica često je bila deprimirana zbog toga.

Za sebe kaže da je bila 'bezobrazno dijete' jer jednostavno nije mogla da razumije zašto ona nije imala ruke kad su je imali i stariji brat, mlađa sestra i roditelji.

Početkom osmog razreda, nakon jedanaest godina nošenja proteze ruku, odlučila je da bude prava Džesika i odrekne se proteza.

Foto: Printscreen/Instagram/rightfooted

Upravo to je bio početak njenog novog života.

Za vrijeme odmora volela je ljuljanje jer je tako mogla sebe kontrolisati i zamisliti kako leti iznad svega. To je probudilo njenu maštu i odlučnost da postane pilot.

Znala je da bi, ako može postati pilot, mogla imati svoju slobodu. Počela je da trenira u desetoj godini sa Tae Kvan Doea, brzo je napredovala, te je već usa 14 godina položila za crni pojas.

Nakon što je završila fakultet, nastavila je sa vježbanjem, te upoznala instruktova tekvoda Patrika Čamberlaina, za kog se udala 2012. godine.

Njena želja da postane pilot rodila se nakon što je održala govor u Rotary klubu gdje ju je Robin Stodard pozvao da učestvuje u njegovoj neprofitnoj organizaciji Wright Flight.

Tokom putovanja u Meksiko u malom jednomotornom avionu, dobila je priliku da stavi nogu na upravljač i osjeti iskustvo vožnje aviona.

Nakon toga, nestao je strah. Osjećaj kontrole i slobode bio je snažniji. Tada se posvetila sebi i pobedila je velika želja da vozi avion. Tako je ostvarila svoj san.

Foto: Printscreen/Instagram/rightfooted

Međutim, to nije prošlo bez poteškoća. Poseban izazov je bio naći instruktora koji će je učiti. Mnogi instruktori su osjećali nelagodu zbog činjenice da neko bez ruku upravlja avionom.

Ali, Džesika je bila uporna i na kraju je pronašla učitelja koji ju je potpuno obučio. Vrijedno je trenirala, učila , a njen instruktor je očekivao da će uspješno položiti test, obaviti sve zadatke tokom leta bez pomoći.

San je postao stvarnost 2008. godine kad je krenula na prvi samostalni let.

Ona je borac za Zakon o Amerikancima s invaliditetom (ADA) i postala je zagovornica donošenja Konvencije o pravima osoba s invaliditetom (CRPD), koja osobama s invaliditetom daje pristup obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti.

Postala je ambasadorka dobre volje za humanost i inkluziju (uključivanje ljudi s invaliditetom u društvo) proputovala cijelu Evropu, Afriku i Australiju, piše BBC.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

TRIK za čišćenje zidova BEZ KREČENJA

Petak, 26.04.2024 | 21:57

Ukoliko smatrate da bi zidove trebalo osvježiti, a još niste planirali da krečite stan, postoji jednostavan način da to učinite.  

Švarceneger o snimanju jednog od svojih najpopularnijih filmova: “Bilo je UŽASNO"

Petak, 26.04.2024 | 21:51

Naučno-fantastični film "Predator" ostao je zapamćen kao jedan od najboljih filmova u karijeri Arnolda Švarcenegera.

"REFORME penzionog sistema POTREBNE, ali bez jednostranih poteza"

Petak, 26.04.2024 | 21:40

Reforma penzionog sistema u Crnoj Gori koju su najavili ministar finansija i premijer mora da bude dobro osmišljena, uz široku javnu debatu kako bi se došlo do najboljih rješenja, rečeno je u emisiji “Okvir” večeras na Prvom programu TVCG.

Đuričković PES-u: Rezolucija koju je pokrenula Njemačka, a kosponzoriše gotovo čitav region, EU i SAD, vama je “otvaranje RANA PROŠLOSTI”

Petak, 26.04.2024 | 21:30

Međunarodni sekretar SD-a Miloš Đuričković reagovao je na saopštenje Pokreta Evropa sad.

SIM kartica sa jedinstvenim brojem PRODATA za REKORDAN IZNOS -Cifra je MILIONSKA

Petak, 26.04.2024 | 21:23

Bogataši kada nešto žele, za to ne žale pare.

Objavljen UZROK SMRTI O Džej Simpsona

Petak, 26.04.2024 | 21:05

Američki mediji prenose da je otkriven uzrok smrti O Džej Simpsona.

Poznati glumac ODBIO ulogu od 12 MILIONA DOLARA: Imao je DOBAR RAZLOG za to

Petak, 26.04.2024 | 20:56

Oven Vilson odbio je ulogu u predstojećem biografskom filmu O. J. Simpsona pod nazivom "The Juice", prenosi Unilad.

Mugoša: OPASNA i NEISTINITA teza PES-a o “imputiranju odgovornosti jednom narodu"

Petak, 26.04.2024 | 20:51

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša kazao je da je opasna i neistinita teza Pokreta Evropa sad o “imputiranju odgovornosti jednom narodu” za genocid, te da to hrani podjele i podgrijava tenzije.

Poznati EVROLIGAŠKI sudija uhvaćen u KRAĐI PARFEMA (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 20:40

Evroligaški sudija Matej Boltauzer u centru je velikog skandala zbog kojeg je elitno klupsko takmičenje Evrope pokrenulo disciplinski postupak.

Vuletić NAPUSTIO DPS, nastaviće kao NEZAVISNI ODBORNIK

Petak, 26.04.2024 | 20:32

Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) u cetinjskom parlamentu Stefan Vuletić napustio je tu partiju.