Petak, 22.10.2021 | 14:54
IZVOR: PR Centar

EPCG i EKO FOND potpisali sporazum za projekte "Solari" - Popust od 20% za domaćinstva i privredu

Izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin i izvršni direktor Fonda za zaštitu životne sredine Draško Boljević potpisali su Sporazum o zajedničkom finansiranju i realizaciji projekta „SOLARI 3000+ i SOLARI 500+“. Ugovorom je definisano da će strane potpisnice zajednički finansirati realizaciju Projekta tako što će EPCG obezbijediti 80 odsto, a Eko-fond 20 odsto ukupnih sredstava potrebnih za realizaciju Projekta.
Foto: PR Centar

"Stavljanjem potpisa na Sporazum između EPCG i EKO fonda, mi danas zapravo pišemo nove stranice energetskog razvoja i početka energetske revolucije u Crnoj Gori. Projekat "Solari 3000+ i 500+" je projekat koje je bez dileme u korak sa vremenom, rame uz rame sa savremenim državama Evrope i svijeta. Realizacija nešeg zajedničkog projekta koji je prepoznala i podržala Vlada Crne Gore, imajući u vidu energetske izazove, nasušna je potreba naših građana, naše kompanije i naše države" - istakao je izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin.

Izrazio je uvjerenje da je ovo projekat koji će biti samo ulaznica za masovnu ugradnju solarnih panela u godinama pred nama.

"Dovesti građane u situaciju da pod veoma povoljnim uslovima dobiju besplatnu električnu energiju i postanu proizvođači za svoje domove, zaista je ponos svake energetske kompanije. EKO fond, kao naš partner na ovom projektu, omogućiće građanima subvenciju od 20 odsto, a EPCG dugoročnu otplatu. Dakle, sve je obezbijeđeno i prilagođeno budžetu naših građana" - naglasio je Rovčanin.

Iz sredstava Eko-fonda, koja se obezbjeđuju shodno odrebama Zakona o životnoj sredini i Zakona o zaštiti od negativnih uticaja klimatskih promjena, uz prethodnu saglasnost Vlade Crne Gore, obezbijediće se petina sredstava za realizaciju Projekta, kroz dodjelu subvencije za ugradnju foto-naponskih panela za domaćinstva, pravna i fizička lica.

„Sa današnjim potpisivanjem Sporazuma, EKO fond obavlja jednu od svojih osnovnih funkcija, a to je ulaganje u projekte koji se odnose na energetsku efikasnot i obnovljive izvore energije čime smo mi veliki dio svoje poslovne misije ispunili. Uz sve ove benefite za građane i privredu, EKO fond kao mlada organizacija skupila je snagu i volju i želju i spremna je da učestvuje u ovom projektu do kraja, jer smatramo da će ovo biti odskočna daska u daljem razvoju EKO fonda. Želim da se zahvalim Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i EPCG, koji su nas od prvog dana uključili i slobodno mogu reći bili smo partneri u cijeloj ovoj priči i nadam se da ćemo saradnju nastaviti u tom duhu“, kazao je Boljević.

Projekat Solari 3000+ i Solari 500+ predstavlja početak energetske tranzicije u Crnoj Gori i jednu od najznačajnijih investicija u energetskom sektoru u poslednjih 40 godina. Cilj projekta je da se, kroz energetsku tranziciju i ugradnju fotonaposkih sistema kod domaćinstаva i privrednih subjekata, emisija ugljen dioksida svede na najmanju moguću mjeru i očuva životna sredina.

Predsjednik Projektnog odbora SOLARI 3000+ i 500+ i predsjednik Odbora direktora EPCG, Milutin Đukanović, naglasio je da će Javni poziv za građane, fizička i pravna lica, vlasnike privrednih pogona biti objavljen 1. novembra ove godine, a da će otvaranje ponuda na tenderu za opremu uslijediti za desetak dana.

„Ovo je projekat u kojem su svi pobjednici i u kojem svi dobijaju, a najviše građani  koji će dobiti modernu tehnologiju sa periodom otplate do osam godina i mjesečnom ratom koja neće biti veća od njihovog dosadašnjeg prosječnog računa, a nakon toga koristiće električnu energiju besplatno.  Na dobitku će biti i EKO fond, koji pokreće snažni investicioni ciklus u kojem će se izgraditi objekti za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvoru energije i praviti određene restrikcije u emisiji CO2. U svakom slučaju mislimo da je ovo istorijska šansa za Crnu Goru da iskoristi svoje  resurse, a za EPCG još jedna potvrda da može da bude lokomotiva sveukupnog razvoja. Ovo je samo prva faza projekta, jer ukoliko se pokaže veliko interesovanje za ugradnju fotonaponskih sistema, a nema logičnog razloga da tako ne bude, planiramo da proširićemo projekat na još 4000 ili 5000 novih domaćinstava i privrednih objekata. Ovaj projekat jednostavno ne bi trebalo završiti dok se svakom domaćinstvu i svakom građaninu Crne Gore ne damo šansu da koriste električnu energiju iz fotonaponskog sistema, kazao je Đukanović.

Foto: PR Centar

Đukanović je podsjetio i na to da je osnovana firma „EPCG – solar gradnja“ koja će izvoditi radove koji su planirani ovim projektom i očekujemo da ćemo zaposliti između 400 i 500 građana, koji će, kako je rekao, dobiti priliku da rade u eminentnoj kompaniji.

Realizacija Projekta doprinijeće, između ostalog, promovisanju pristupa povećanja korišćenja obnovljivih izvora energije i mjera energetske efikasnosti uz smanjenje emisija CO2, te unaprijediti stanje životne sredine, dati doprinos energetskoj tranziciji, koja se ogleda u smanjenju korišćenja fosilnih goriva – uglja i nafte u proizvodnji električne energije i njihovom supstitucijom obnovljivim izvorima energije. Takođe, realizacija Projekta donijeće značajne benefite velikom broju domaćinstava i značajnom broju pravnih lica, kroz mogućnost kupovine i ugradnje foto-naponskih panela do 10kw, odnosno do 30kW,  i proizvodnje energije za sopstvene potrebe, te u slučaju proizvodnje viška energije istu distribuiraju u sistem, odnosno da od potrošača i kupca postanu proizvođači i prodavci električne energije.

Direktor Direktorata za energetiku u Ministarstvu kapitalnih investicija Marko Perunović smatra da je ovo projekat koji u energetskom smislu predstavlja novitet, ali i prvi značajniji poduhvat za sve u crnogorskom energetskom sektoru.

„EPCG  prepoznali smo još odavno kao lokomotivu razvoja ne samo energetike nego čitave ekonomije Crne Gore  i nadamo se da će tako i ostati. Vidimo ogromnu želju i snagu kod novog menadžmenta da se što prije realizuju svi projekti koji su u prethodnom sistemu bili zaboravljeni. Ta želja i to zajedništvo svih nas, kako iz EPCG, tako i EKO fonda i svih ministarstava koja su uključena u sve ovo je nešto što nas vuče i što će doprinijeti da se svi ovi projekti što prije realizuju. Svi se nadamo da je ovo samo prva faza u realizaciji znatno većeg stepena solarizacije Crne Gore, jer ako se ova faza brzo i dobro realizuje već krajem sljedeće faze uzđemo u fazu 5000+ za domaćinstva i 1000+ kada su u pitanju privredni objekti“, kazao je Perunović.

EPCG je do sada raspisala medjunarodni poziv za finansiranje projekata i ubrzo će se znati rezultati, takođe raspisan je tender za nabavku opreme, osnovano preduzeće SOLAR GRADNJA za potrebe realizacije projekta, a početkom novembra očekuje se raspisivanje Javnog poziva za građane u kojem će biti definisani uslovi i način prijave za učešće u projektu.

U realizaciji Projekta važnu ulogu imaju Komisija za investicije u energetskom sektoru, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ministarstvo kapitalnih investicija, lokalne samouprave i CEDIS.  

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
eeee
22.10.2021 15:13

Efikasnost bi bila još bolja da ste prvo otkačili divlje potrošače a znate ko su jer sam ja i drugi lično gledali da ih radnici EPCG popravljaju po nalogu firme. Treba li imena ,mjesto,objekte da navodimo a spisak je veliki ili će građani i dalje da plaćaju nečije bahaćenje uz prosipanje priče o ekološkoj energiji ???

2 0

OSTALE VIJESTI

"37,020 zaposlenih više u odnosu na prije godinu dana: ne samo što imate posao, uskoro ćete imati i povišice"

Subota, 04.12.2021 | 18:22

Spajić objavio da je Uprava prihoda i carina objavila tačne podatke o zaposlenosti.

Udruženje ugostitelja PG: Nemamo pravo da IDENTIFIKUJEMO gosta, a on OBAVEZU da pokaže dokument

Subota, 04.12.2021 | 14:37

Sladaković tvrdi da su ove mjere neustavne, te da je svim zaposlenim u ugostiteljskoj djelatnosti nametnuta obaveza vakcinacije, što nije slučaj u bilo kojoj drugoj djelatnosti. Navodi da, prema saznanjima ovog Udruženja, veliki broj inspektora koji kontrolišu primjenu mjera nije vakcinisan, što predstavlja paradoks. Traže hitan sastanak sa nadležnim ministarstvima.

""Evropa Sad!” će uticati na 202.000 radnika i njihove porodice u CG, ali primarno targetira mlade ljude"

Subota, 04.12.2021 | 12:49

"“Evropa Sad!” će uticati na 202 hiljade radnika i njihove porodice u Crnoj Gori, ali primarno targetira mlade ljude - koji osmatraju situaciju i gledaju da li vrijedi ostati ovdje i graditi svoju budućnost u Crnoj Gori".

Ulcinj - Dugovi izmireni, plate ne kasne, kasa konsolidovana

Subota, 04.12.2021 | 12:35

Za hroničnu boljku opštine Ulcinj - blokadu računa i nedostatak novca u opštinskoj kasi, kako stvari danas stoje, pronađen je lijek, te su tako dugovi konsolidovani, a lični dohoci u toj instituciji isplaćuju se redovno.

U potrazi si za POSLOM? Postani dio tima portala KOLEKTIV!

Subota, 04.12.2021 | 10:58

Ambiciozni ste, kreativni, i u potrazi za poslom?

Počelo testiranje: Pariz želi goste na Olimpijadi prevoziti LETEĆIM TAKSIJIMA

Subota, 04.12.2021 | 21:41

Francuski zvaničnici objavili su u četvrtak da će Pariz početi testiranje električnih vazdušnih taksija na novom poligonu nedaleko od francuske prijestonice, s krajnjim ciljem stvaranja najmanje dvije putanje za leteće automobile za putnike na Olimpijskim ljetnim igrama 2024.  

Nastavak PADAVINA: Drugi dan vikenda u znaku KIŠE - evo koje su prognozirane temperature

Subota, 04.12.2021 | 21:11

Vremenska prognoza za nedjelju, 05. decembar.

Supruga Aleka Boldvina: "Slomljen si, ne želim da te IZGUBIM..."

Subota, 04.12.2021 | 20:14

Supruga Aleka Boldvina pružila je podršku svom partneru nakon brojnih negativnih komentara koje je izazvao njegov posljednji intervju.    

Kabinet Abazovića: Vidjećemo čiji se "patriotizam" krije u Švajcarskoj

Subota, 04.12.2021 | 19:14

Vidjećemo čiji se "patriotizam" krije u Švajcarskoj, kazali su za Portal RTCG iz Kabineta potpredsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića, komentarišući najavu švajcarske Vlade da će pokrenuti konsultacije u vezi potpisivanju sporazuma o automatskoj razmjeni informacija o finansijskim računima sa Crnom Gorom. Konsultacije će trajati do marta naredne godine.   

Mornar ide ka gornjem dijelu tabele - Barani SAVLADALI Megu

Subota, 04.12.2021 | 18:57

U veoma izjednačenom meču, tim Mihaila Pavićeviča slavio 79:75, pa sada u regionalnom takmičenju ima skor 3:7.  

Udruženje ugostitelja Berane: Kovid sertifikati dovode do DISKRIMINACIJE GRAĐANA

Subota, 04.12.2021 | 18:50

“Na ovaj način smo omalovaženi i stavljeni u neravnopravan položaj u odnosu na druge privrednike. Postavlja se pitanje kako dijeliti goste” - saopštili su iz ovog udruženja.  

"Marionetska Vlada mora biti razriješena čim prije - svaki njen novi dan je dan sunovrata države"

Subota, 04.12.2021 | 17:30

Godinu dana je od ustoličenja apostolske Vlade, napisao je član Predsjedništva i poslanika DPS u Skupštini Crne Gore Predrag Bošković.

Krivokapić: ČAST mi je da je moja supruga OTVORILA diplomatski Božićni bazar

Subota, 04.12.2021 | 16:44

Čast mi je da je moja supruga Jasminka Krivokapić otvorila danas 13. Međunarodni humanitarni diplomatski Božićni bazar, koji je organizovao Međunarodni klub žena Crne Gore, naveo je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić.

Donald Tramp žestoko o Megan Markl: "Hari je iskorišćen, jednog dana će ZAŽALITI"

Subota, 04.12.2021 | 16:37

Donald Tramp i Megan Markl ponovo u žiži javnosti.  

Ko je najstidljiviji, a ko NAJDRUŠTVENIJI na listi horoskopskih znakova?

Subota, 04.12.2021 | 16:15

Ovo su horoskopski znakovi poređani od najsramežljivijih do najdruštvenijih.