Nedjelja, 22.05.2022 | 08:40
IZVOR: Dan

Zatvorenici se žale da ne mogu RADNO da se angažuju: Iz UIKS-a poručili da to predstavlja visok bezbjednosni rizik

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija pojasnili su da trenutno nije moguće dodatno radno angažovanje zatvorenika C odjeljenja u kojem su smješteni zatvorenici visokog bezbjednosnog rizika.
Foto: Kolektiv.me, arhiva

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija trebalo bi da uloži dodatne napore kako bi obezbijedila radni angažman za sve zainteresovane zatvorenike smještene u "C" paviljonu, koji izdržavaju dugotrajne kazne zatvora, preporuka je Zaštitnika ljudskih prava.

Zaštitnik je ovu preporuku donio nakon što se grupa zatvorenika "C" odjeljenja žalila da po cijeli dan (osim vremena koje je predviđeno za šetnju) provode u sobama, te da su zainteresovani za bilo kakav radni aranžman. Istakli su da ne bi birali posao "samo da nađu svrhu života, s obzirom na trajanje kazne zatvora", a u tom smjeru dali su i ideje koje bi poslove radili – pravljenje suvenira i ukrasa, sklapanje gotovih proizvoda od materijala, ističući da bi pristali da rade u sobi u kojoj borave.

Naveli su i da se dio njih razumije u krečenje i sitnije prepravke i da bi mogli da ovladaju i drugim vještinama i privrijede nešto za UIKS gdje će provesti dugi niz godina.

"Ističu da razumiju sve okolnosti i da bi se njima prilagodili samo da im se omogući neka smislena aktivnost koja će da im prekratiti vrijeme i skrenuti misli sa sumorne svakodnevice", navodi se u mišljenju Zaštitnika.

Povodom pritužbe izjasnio se UIKS, navodeći da su u "C" odjeljenju smješteni zatvorenici kojima je određen tretman reklasifikacije u A klasifikacionu grupu, kao i zatvorenici kod kojih je utvrđeno da su visokog bezbjednosnog rizika, te se nad njima primjenjuje visoki stepen zaštite.

"Zatvorenicima u "C" paviljonu dozvoljen je boravak na otvorenom prostoru u trajanju od minimum dva časa dnevno, bavljenje sportskim i rekreativnim aktivnostima, zajednički boravak u okviru odjeljenja i telefonska govornica. Imajući u vidu da su u navedenom odjeljenju smješteni zatvorenici visokog bezbjednosnog rizika, koji izdržavaju dugotrajne kazne zatvora, kao i pripadnici kriminalnih organizacija, dnevne aktivnosti ovih zatvorenika se kontinuirano prate od strane službenika obezbjeđenja i iste su dodatno propisane naredbama lica koji rukovodi zatvorom", naveli su iz UIKS-a.

Iz izjašnjenja UIKS-a proizilazi da trenutno nije moguće dodatno radno angažovanje ovih zatvorenika, jer bi radno angažovanje van "C" odjeljenja predstavljalo visoki bezbjednosni rizik u vezi sa čim se naglašava prioritet zaštite navedenih zatvorenika i očuvanje njihove bezbjednosti, dok se ne spori da je osnovana potreba za dodatnim ispunjavanjem njihovih dnevnih aktivnosti.

"Zaštitnik razumije i posebno cijeni prioritet zaštite navedenih zatvorenika i očuvanje njihove bezbjednosti, međutim, naglašava potrebu uspostavljanja ravnoteže sa pravom zainteresovanih lica da budu radno angažovana, posebno imajući u vidu dugogodišnje kazne koje su ovim licima dosuđene. Zakon predviđa da zatvorenik ima pravo i obavezu da radi, te da se zatvorenik tokom izdržavanja kazne zatvora podstiče da radi. Zaštitnik podsjeća da nedostatak aktivnosti može imati ozbiljne posledice na zdravlje i dobrobit lica lišenih slobode".

Iz UIKS-a su naveli da je stavljen akcenat na sprovođenje intenzivnih individualnih razgovora sa realizatorom tretmana u cilju pružanja psihosocijalne podrške i osnaživanja. Pojasnili su da posebno treba cijeniti da je prioritet zaštita navedenih zatvorenika i očuvanje njihove bezbjednosti.

"Činjenica da se akcenat stavlja na sprovođenje intenzivnih individualnih razgovora ovih zatvorenika sa realizatorom tretmana u cilju pružanja psihosocijalne podrške i osnaživanja, ne može u potpunosti da nadomjesti nedostatak radnog angažovanja, koji za posledicu ima osjećaj bezvoljnosti, bezvrijednosti i besmislenosti na koju se zatvorenici žale", ocijenio je Zaštitnik.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Bend VRPCA 30. juna obilježava 10 godina postojanja velikim koncertom u sali KIC-a

Ponedjeljak, 27.06.2022 | 12:10

Podgorički alternativni rok bend Vrpca u četvrtak 30. juna proslavlja decenijsko postojanje na muzičkoj sceni velikim koncertom u sali KIC-a sa početkom u 20 časova.

Ambasador Ivanišević posjetio povrijeđene pomorce u Francuskoj

Ponedjeljak, 27.06.2022 | 12:02

Ambasador Crne Gore u Francuskoj Ivan Ivanišević, posjetio crnogorske pomorce koji su povrijeđeni u eksploziji na brodu u blizini francuske luke Tulon. Pomorci se nalaze pod nadzorom stručnih ljekarskih timova koji o njima brinu svakodnevno, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Zelenski poručio Bjelorusima - Uvučeni ste u RAT, ali vi niste robovi ni topovsko meso, ne morate umrijeti

Ponedjeljak, 27.06.2022 | 11:24

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio se građanima Bjelorusije i rekao im da ih Moskva uvlači u rat s Ukrajinom.

Promocija knjige “Životna traganja” 29.juna u KIC-u

Ponedjeljak, 27.06.2022 | 11:04

Knjiga Natalije Tanje Novaković “Životna traganja” biće predstavljena u srijedu, 29.juna, u Multimedijalnoj sali KIC-a “Budo Tomović” od 19 sati.

Obratite pažnju - Prije nego što krenete na odmor, ove uređaje ISKLJUČITE IZ STRUJE

Ponedjeljak, 27.06.2022 | 10:49

Prije nego što krenete na odmor, trebalo bi da isključite određene uređaje, kako u vašem odsustvu ne bi izazvali štetu ili nepotrebne troškove.

KONATAR čestitao Spajiću i Milatoviću na osnivanju pokreta: Nismo neprijatelji, interes građana je na prvom mjestu

Ponedjeljak, 27.06.2022 | 10:24

Potpredsjednik GP URA Miloš Konatar, čestitao je Milojku Spajiću i Jakovu Milatoviću osnivanje Pokreta "Evropa sad".

FOTO: Vikend uživanje na PIVI - Organizovani časovi KAJAKA za sve avanturiste

Ponedjeljak, 27.06.2022 | 10:13

Protekla dva dana vikenda na Pivskom jezeru u Plužinama organizovani su časovi kajaka za sve zainteresovane za ovaj vid rekreacije.

"Vlada da ne maže oči građanima, regulisanjem marže sniziti cijenu i ostalim prehrambenim i drugim artiklima"

Ponedjeljak, 27.06.2022 | 09:38

Pozivam Vladu da ne maže oči našim građanima regulisanjem marže samo za brašno, ulje, so i šećer, budući da ti proizvodi učestvuju samo sa 9% u vrijednosti minimalne potrošačke korpe, već da na identičan način djeluje i na cijene ostalih prehrambenih artikala (meso, mlijeko, sir, jaja, povrće, voće...), kao i na cijene sredstva za ličnu higijenu, dječju hranu i opremu, sredstva za ogrijev (drvo i pelet) i kućnu hemiju, saopštio je predsjednik SD-a Damir Šehović.

Bred Pit žali zbog uloge - TAJ FILM nikada nije trebalo da snimim

Ponedjeljak, 27.06.2022 | 08:55

Bred Pit je snimio niz filmova koji su naišli na pohvale kritike i publike, a neki od njih su "Bilo jednom u Holivudu", "Sedam" i "Moneyball". Sada je otkrio koji film smatra najgorim projektom u svojoj karijeri.

Aleksandra o RASKIDU sa Isakom: Zaljubila sam se, mislila sam da je stvarno velika ljubav u pitanju

Ponedjeljak, 27.06.2022 | 08:39

Pevačica javno progovorila o rastanku sa kolegom.